Ako zvládať stres pri starostlivosti o deti?
Máte situácie kde vás deti rozčúlia tak skoro na infarkt ? Ako to zvládate ? Chodíte niekam ventilovať? A ako riešite ventil keď nemáte ani pmoc babky proste nikoho ? A manžel od rána do večera v robote , veľakrát aj víkendy :(
Kričím nonstop 🙈😁 minule ma bolela hlava tak syn dosiel za mnou, že maminka co ti je keď si dnes tak ticho 😁🙈
Ja som nekricala nikdy, az teraz posledne 2 tyzdne. Lebo obdobie vzdoru dosiahlo svoj uplny peak jak sa hovori😀a hlavne uz k veceru to nedavam, lebo zuby si nechcem umyt, obliect sa nechcem, vsetko jej musim opakovat 10x. Nuz darmo, pokricim ona poplace trosku, potom sa pomojkame ospravedlnime sa a zas sme naj kamky😀 ale stale si hovorim, ze je to fakt len obdobie, ktore prezijeme ako aj tie predosle.
Jediny syn ma vie takto vytocit, ja som za vyse 40 rokov na nikoho nenakricala a teraz uz kricim 🙈 Snazim sa ale vzdy o dve veci - nestratit kontrolu nad svojim telom, aby som ho nezbila, a nad svojimi slovami, aby som mu nepovedala nieco ublizujuce, napriklad ze je zly, ze ho nechcem a podobne. Zatial sa mi to dari. Ze ma vidi vytocenu, je podla mna ok, proste vidi reakciu cloveka na svoje konanie.
Stane sa
Aj ty si len clovek
Respektujuca vychova je fajn ale v praxi si clovek vychova akurat tak opicu co mu bude skakat po hlave takze nehake pravidla musia byt
Nezvyknem kricat .. zatnem zuby a ritny sval a mam z toho hemeroid a odlomenu stolicku zuba 😅Mozno je lepsie ked sa ventilujes na detoch. ( pre teba )
Zle položená otazka. A nie, nerozlučuju ma deti. A nie, som zasadne proti kričaniu. Sama to neznasam. Prečo kričať, keď sa dá dieťaťu vysvetlit aj inak. Ja radšej 3x zopakujem akoby som mala bezdôvodu kričať. Dieťaťu krik nepomôže a keď ma dospelý nejaký problém tak nech si to ventiluje inde. Na deťoch prosím nie. Nikdy 😔
Aj ja občas zvýšim hlas , hlavne keď si myslí že sa svet točí kolo nej ale zatiaľ je to len v rámci normy...ale teda infarktovy stav bol len 1x za 12 rokov ... Keď som ju nenasla v obchodnom dome kde sme sa dohodli, lebo si odskočila na wc a telefón nedvíhala ,lebo ako vždy mala tichý režim a... Ostatné veci ako keď jej spadol tablet do vane som rozdychala a s kludnym hlasom povedala , že ak nenavrhne po vysušení tak to zaplatí zo svojich úspor....a to sa mi prišla po chvíli poďakovať že som to vyriešila v kľude lebo že sa bála že budem kričať... Tak som jej povedala že to by ju nebolelo a sebe by som si uškodila ..takto pocíti následky vlastnej "hlúposti" a ja si zachovam duševné zdravie
Keď som vyspata a najedena, tak ani nie. 😅
Som respektujuci rodič, ale priznavam sa, ze su aj momenty kedy kricim. Tie momenty su vacsinou vzdy, ked sa zlaknem, ze si deti mozu ublizit. Ked si napriklad v polovici prechodu pre chodcov polozi na cestu odrazadlo, oproti ide auto a neviem, ci zastavi, alebo ked ho vidim spadnut s noznicami v ruckach a podobne situacie, aj ked mu stale opakujem, aby nebehal s ostrymi predmetmi. Mam 3 synov. Denne nejake vylomeniny. Vzdy sa vsak potom ospravedlním a vysvetlim, ze som nekricala kvoli hnevu, ale strachu. Som clovek, mam emocie, nebijem, ale vysvetlujem.
Ano na infarkt xy raz denne, asi tak stokrat hlavne dieta s dg. Nezvladame. Ventilujem sa tak ze vezmem to menej rozculujuce dieta von do parku a uzivam si "prirodu" alebo ideme na zmrzku ci na ihrisko a robime bez stresu take normalne obycajne veci co sa s druhym dietatkom neda. Nastastie aspon manzel je cez vikend a k veceru doma inak by to neslo. Akurat vecer ked deti zaspia mame nejaku hodinku na vypnutie..
Stane sa
Aj ty si len clovek
Respektujuca vychova je fajn ale v praxi si clovek vychova akurat tak opicu co mu bude skakat po hlave takze nehake pravidla musia byt
@taktotedanie rešpektujúca výchova je o vzájomnom rešpekte rodiča a dieťaťa. Ak niekomu dieťa skáče po hlave ako opica, tak ta výchova nie je rešpektujúca.
Autorka, vyžaduje to veľa úsilia a sebarozvoja, ak kričis na dieťa, vždy je to k tom, že ty nezvládas svoje emócie, nie, že dieťa za to môže. Generácia našich rodičov nás nenaučila regulovať svoje emócie, resp štýlom dusim v to v sebe alebo (nekontrolovateľne) vybuchnem, resp potláčim si pocity. Ak sa v tom chceš zlepšiť, tak napr mindfullness techniky, meditácie sú fajn.
A hlavne, reorganizovat rodinu, manžel je veľa v práci, ty nemáš čas pre seba, potrebuješ sa načerpať a venovať čas iba sebe, aby si nevyhorela. Keď budeš psychicky oddýchnuť a, lepšie zvládneš aj tie "infarktove" stavy.
Vychovala ma matka,ktorá viac kričala,ako rozprávala normálne.Takze nie,ja túto chybu nerobím a nekricim po nikom a nikdy.Pracujem s ľuďmi a keby som sa mala vytáčať nad všetkým tak už mám naozaj ten infarkt.
Stane sa
Aj ty si len clovek
@taktotedanie ty nepíšeš o respektujucej výchove, ale o benevolentnej, bez hraníc. Takou si vychovas "opicu".
V respektujucej výchove hranice sú a každý respektujucu rodič vie, aké sú pre dieťa životne dôležité.
Stane sa
Aj ty si len clovek
@taktotedanie suhlasim
Ake su to konkretne situacie?
U nas nie je dovod nejako kricat neviem si predstavit co by deti robili aby som tak zjapala. Zvysim hlas aby ma bolo pocut cez jasenie ale nevrieskam.
Ked som cely den sama a vidim ze je to zly den ze vsetko vedie k nejakym nervom atd tak pustim na telke hlasno nejaku napeckovanu hudbu a tancujeme skaceme…ale to zalezi od dietata ake je a co ta vytaca ze robi jasne ze do kazdej situacie sa to nehodi ;)
Stane sa
Aj ty si len clovek
@taktotedanie hod si do googlu co je to respektujuca vychova lebo zjavne si to nepochopila a urcite ju nevies uplatnit v praxi ked mas takyto nazor
Kričím nonstop 🙈😁 minule ma bolela hlava tak syn dosiel za mnou, že maminka co ti je keď si dnes tak ticho 😁🙈
… pridávam sa do klubu “vreštiacich” .. každý večer si hovorím, že zajtra to už predycham a budem lepšia … úprimne ma to trápi
@fiirsttiime ja som mala na prianí na narodeniny napísané “aby si menej kričala” 😅 … nuž snažím sa dieťa moje
Som respektujuci rodič, ale priznavam sa, ze su aj momenty kedy kricim. Tie momenty su vacsinou vzdy, ked sa zlaknem, ze si deti mozu ublizit. Ked si napriklad v polovici prechodu pre chodcov polozi na cestu odrazadlo, oproti ide auto a neviem, ci zastavi, alebo ked ho vidim spadnut s noznicami v ruckach a podobne situacie, aj ked mu stale opakujem, aby nebehal s ostrymi predmetmi. Mam 3 synov. Denne nejake vylomeniny. Vzdy sa vsak potom ospravedlním a vysvetlim, ze som nekricala kvoli hnevu, ale strachu. Som clovek, mam emocie, nebijem, ale vysvetlujem.
@mamamasama moja mama mala zo mňa zopár infarktov, ja som aj skončila v nemocnici po takých vylomeninách a potom sa narodil brat čo bol ja krát dva 🤦♀️ chudák moja mama…
ale voľajako si nepamatám že by až tak kričala 🤷♀️😲 alebo som to len vytesnila. neviem…
Ale teda deti ma tak nehnevaju nervy potlacam koli zakaznikom co dojdu bez uctu pytat nahradu .. a este sa hnevaju ze co od nich chcem učet . Alebo dojdu prskat ze chcu nieco co sa vypredalo a oni to chcu hnet teraz .. Alebo take reci ze ich stal benzin $100 dojst k nam ze si zasluzia zlavu . Alebo chcu nieco co kupili minuly rok nevedia to opisat nevedia ako sa to vola a hnevaju sa ze si to Neviem zo vzduchu domysliet co to je za rastlinu 😤
a k otázke - nie, ja som nevrieskala ani nebila, na mňa rodičia nekričali ani nás nebili s bratom ( a to sme obe deti adhd 🤦♀️ a boli čurbesy u nás doma každodenne jak sme s bratom vystrájali…)
Ale teda deti ma tak nehnevaju nervy potlacam koli zakaznikom co dojdu bez uctu pytat nahradu .. a este sa hnevaju ze co od nich chcem učet . Alebo dojdu prskat ze chcu nieco co sa vypredalo a oni to chcu hnet teraz .. Alebo take reci ze ich stal benzin $100 dojst k nam ze si zasluzia zlavu . Alebo chcu nieco co kupili minuly rok nevedia to opisat nevedia ako sa to vola a hnevaju sa ze si to Neviem zo vzduchu domysliet co to je za rastlinu 😤
@miadi 🤣🤣🤣
@taktotedanie ty nepíšeš o respektujucej výchove, ale o benevolentnej, bez hraníc. Takou si vychovas "opicu".
V respektujucej výchove hranice sú a každý respektujucu rodič vie, aké sú pre dieťa životne dôležité.
@beronsche “ano ano samozrejme”
Ake su to konkretne situacie?
U nas nie je dovod nejako kricat neviem si predstavit co by deti robili aby som tak zjapala. Zvysim hlas aby ma bolo pocut cez jasenie ale nevrieskam.
Ked som cely den sama a vidim ze je to zly den ze vsetko vedie k nejakym nervom atd tak pustim na telke hlasno nejaku napeckovanu hudbu a tancujeme skaceme…ale to zalezi od dietata ake je a co ta vytaca ze robi jasne ze do kazdej situacie sa to nehodi ;)
@ella1234 No mna napriklad neskutocne vytocilo, ked sa syn rozhodol ozvlasnit si cikanie tym, ze urobil fontanku a ostriekal cikanim cely zachod aj dlazku okolo. Zo stresu zacnem kricat aj vtedy, ked ho niekedy chyti rapel, zacne sa chaoticky a rychlo pohybovat po byte, kazdu chvilu ma nieco v ruke, nieco nechtiac zhodi, v navale adrenalinu prestane vnimat svet, davat pozor na veci a aj naschval hodi a strasne sa bavi. Babka tomu hovori, ze ma "šajbu". Spociatku mi to este nevadi, ale ked to trva dlhsie, tak chytim strasne nervy, lebo som v strese, aby som zachranila veci (uz mame skody za stovky Eur a jednu zlomenu ruku). Krik ho ukludni. On sam mi povie, ze mu ten krik nevadi, ale ze vtedy spozornie, lebo vie, ze chcem povedat nieco dolezite.
Raz som naziapala aj na ulici, lebo sa mi bez rozmyslu vrhol pod auto a musela som pouzit struny v nohach, o ktorych som ani nevedela, skocit na cestu a strhnut ho spred auta. Bola som z toho naozaj velmi rozhodena, co sa mohlo stat.
Tiez ked zacne zaparat do nasej macky, tak sa ozvem, ked si neda povedat, tak zvysujem grady.
Moj syn je strasne zlaty, ale hrozny vymyselnik, postrach Denis 🙂
Boze uz len ked to pisem, tak sa mi dviha adrenalin.
Ano, rozculuje ma syn a kricim a trapi ma to.
Pracujem na tom tak ze si poviem ze nebudem zajtra kricat. Dam si len 1 den bez kriku a ked to dokazem, dam si dalsi den. Proste taketo male zavazky sa mi dari lepsie plnit ako obrovsky zavazok ze "uz NIKDY kricat nebudem".
Vacsinou si nepamatam preco som kricala. Je to vzdy jasne zlyhanie na mojej strane.
Pamatam si ako isiel pozriet zasnezenu bazurinu aj napriek tomu ze som mu vravela aby nesiel a samozrejme sa po clenky prepadol do toho jazierka. Vtedy som sa neskutocne vytocila, lebo som si predstavila ze namiesto velkej mlaky by tam bola hlboka rieka. Mam dieta ktore je neskutocne zvedave a neskutocne samostatne. Vsetko musi skusit a vsetko musi vidiet. Cez vyken som ho nasla kosit s takouto kosackou - ma 5 rokov. Muz isiel nieco odniest na predny dvor a nechal tu kosacku na zadnom dvore. Minuta.
Manzelstvo s mojim maximalne podporujucim a tolerantnym manzelom a materstvo hypersenzitivnej najmladsej, ktora sa rúca pri skaredom pohlade, ma naucili nekricat 🙈 V prvom (zlom) manzelstve, pri dvojickach, ktore nonstop vymyslali, bola moja tolerancia frustracie podstatne nizsia...aj som si pokricala. Teraz pri najmladsej, ktora bude mat coskoro 4 roky, si nepamatam, ze by som na nu niekedy zvysila hlas. Starsie deti sa smiali, ze v skolke asi bude hovorit len v zdrobneninach, lebo kazdy v rodine sa s nou rozprava pekne a vludne..
Tak ja sa hrdo priznám , že keď na hlucheho , nemého , teenegera zarevem, musia ma pocut až do vedľajšieho okresu 😁
S láskou spomínam na obdobie vzdoru. To bolo nič oproti puberte, a to má slečna len 10 rokov. Hučím, niekedy mi je aj trápne vyjsť na ulicu 😔 Aj si poviem, že už nebudem no ale bohužial...
@beronsche “ano ano samozrejme”
@taktotedanie pokojne si svoju iróniu nechaj.. 🙂
mozes si samozrejme myslieť, čo chces. Ale, keď napíšeš nezmysel, nebud prekvapená, že na to niekto zareaguje..
Ano, rozculuje ma syn a kricim a trapi ma to.
Pracujem na tom tak ze si poviem ze nebudem zajtra kricat. Dam si len 1 den bez kriku a ked to dokazem, dam si dalsi den. Proste taketo male zavazky sa mi dari lepsie plnit ako obrovsky zavazok ze "uz NIKDY kricat nebudem".
Vacsinou si nepamatam preco som kricala. Je to vzdy jasne zlyhanie na mojej strane.
Pamatam si ako isiel pozriet zasnezenu bazurinu aj napriek tomu ze som mu vravela aby nesiel a samozrejme sa po clenky prepadol do toho jazierka. Vtedy som sa neskutocne vytocila, lebo som si predstavila ze namiesto velkej mlaky by tam bola hlboka rieka. Mam dieta ktore je neskutocne zvedave a neskutocne samostatne. Vsetko musi skusit a vsetko musi vidiet. Cez vyken som ho nasla kosit s takouto kosackou - ma 5 rokov. Muz isiel nieco odniest na predny dvor a nechal tu kosacku na zadnom dvore. Minuta.
@andreatytler cítim to rovnako - keď kričím, vždy je to moje zlyhanie. Ako mozem chcieť od mojej puberty, aby sa ovládala, keď to neviem ani ja?
Kričím, keď som v nepohode, unavená, vystresovana z práce. Ale aspoň sa držím na uzde toľko, že nepoviem deťom nič hrozne, nenadávam im, nezranujem slovami. A keď vybuchnem, viem sa aj za neprimeranú reakciu ospravedlniť.

Samozrejme niekedy vybuchnem a spustím strašný krik po deťoch a potom si to vyčitam :( máte to aj vy tak ?