icon

Ako zvládať svokru, ktorá sa stále mieša do života?

5. okt 2025

Ahojte, moja svokra sa montuje do vlastných detí a teda cítim veľkú averziu voči nej.
Mám manžela, má 50 rokov, svokra má 80 rokov. Ona má svoje deti omotané pupočnou šnúrou okolo seba. Už v ich detstve, v 70tych a 80tych rokoch bola s nimi 11 rokov doma, nepracovala. Neviem ako to bolo možné, ako sa dalo vtedy byť len tak doma. Vraj boli deti choré. Takto vám poviem, obaja dohromady nemali to, čo som ja mala do 3 rokov a mama so mnou nebola doma. Bola som s otcom, s babkou, s mamou, so sestrou, so susedou, keď som bola chorá, alebo som bola v nemocnici. No každopádne u nich sa už v detstve vytvorilo toto veľmi zvláštne puto. Jej dcéru seklo, normálne ju seklo a leží doma dva dni. Svokra tlak 190/120, už vyšiluje, lebo dcéru seklo. Mmôj muž už rieši, kde pôjde do nemocnice, kto ju zavezie, či ju my zavezieme, čo si tam oblečie apd. Ona má manžela, dvoch dospelých synov, majú auto, do nemocnice sa vedia dostať v pohode. Moja svokra začala svojej dcére baliť svoje veci, aby ona mala do nemocnice. Pozerám na ňu, či to myslí vážne. Vážne jej tie pobalené veci donesieme, aby ich mala do nemocnice. Keďže ju seklo, v rodine je to akokeby dostala infarkt s porážkou. Matka je nervózna, môj muž je nervózny. Volajú jej každú hodinu, ako sa má. Toto máme zakaždým. Keď ona ide na dovolenku do Chorvátska, musí matke volať každú hodinu, inak mama dostane infarkt. Naposledy išli deň vopred a matke nič nepovedali. Ona je schopná celú noc nespať a čakať na telefón. Keď sa neozve len 5 minút je zle. Takto podobne má namotaného aj môjho muža/svojho syna. Ja teda neviem...

Strana
z2
reela
5. okt 2025

A vybavit nejake zariadenie pre seniorov svokre? Hoci aj za sukromne by ste si priplatili. Alebo jej spoluplatit garzonku? Ty+manzel+svagrina+tvoja dcera?

autor
5. okt 2025
@reela

A vybavit nejake zariadenie pre seniorov svokre? Hoci aj za sukromne by ste si priplatili. Alebo jej spoluplatit garzonku? Ty+manzel+svagrina+tvoja dcera?

@reela svokre? zariadenie? To skôr ja pôjdem niekam nie svokra. Čo si, ona je stará mestská panička, ona nikdy do zariadenia nepôjde, to len cez manželovu mrtvolu.

alickapusinka
5. okt 2025

Tak niečo za niečo píšeš ona býva u vás v jej byte vaša dcéra s detmi takže môže sa dcéra nasačkovať k vám a jeho mama nazad do svojho bytu.A vybavene neverím že si nevedela čo ťa čaka vekom sa človek len zhoršuje.A počkaj môže žiť aj do 100 rokov a potom to bude horšie a horšie.Prečo si s tým súhlasila že pôjde k vám bývať.Dcéra sa malý sami postarať o bývanie a nie teraz vyplakavať že TI ide svokra na nervy ked dala vašej dcére byt vtedy TI na nervy nešla.Ved ušetrili miliony dcéra na váš úkor dcéra s toho vyšla najlepšie a jej matka ty máš iba starosti a trapenie a problémy. Neskôr ťa dobehnu aj zdravotne problémy zo stresu su choroby.Tak dcéra je šťastna.Vždy je niečo za niečo.

anonym_aa3eb3
5. okt 2025
@anonym_autor

@reela svokre? zariadenie? To skôr ja pôjdem niekam nie svokra. Čo si, ona je stará mestská panička, ona nikdy do zariadenia nepôjde, to len cez manželovu mrtvolu.

@anonym_autor hlavne sa ukludni, prenajmi garzonku, zi si pre seba... Dceru mas spokojnu v babinom byte, chlapa spokojneho, ze ma doma mamku, ty bud spokojna niekde v najme, daj zamienku, ze sa u vas uz nevyspis, o rok tu uz babca nemusi byt a ty si zbytocne rozbijes manzelstvo... Klud hlavne🌸🌸🌸

autor
5. okt 2025
@anonym_aa3eb3

@anonym_autor hlavne sa ukludni, prenajmi garzonku, zi si pre seba... Dceru mas spokojnu v babinom byte, chlapa spokojneho, ze ma doma mamku, ty bud spokojna niekde v najme, daj zamienku, ze sa u vas uz nevyspis, o rok tu uz babca nemusi byt a ty si zbytocne rozbijes manzelstvo... Klud hlavne🌸🌸🌸

@anonym_aa3eb3 uprimne, a teraz ti to vravim naozaj, o rok tu uz nemusim byt ja alebo moj muz. Lebo z toho stresu mame zdravotne problemy my. Mamicka je v tazkej pohode a 80te narodeniny sa oslavia aj s jej 90 rocnymi sestrami.

anonym_aa3eb3
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_aa3eb3 uprimne, a teraz ti to vravim naozaj, o rok tu uz nemusim byt ja alebo moj muz. Lebo z toho stresu mame zdravotne problemy my. Mamicka je v tazkej pohode a 80te narodeniny sa oslavia aj s jej 90 rocnymi sestrami.

@anonym_autor 🤣sorry, to mu pripomenulo tu prihodu, ako nejaki frantici kupili vyhodny byt pod Eifelovkou aj s 85r.babou a uzili ju este 20.rokov🤣

Tak synackovi tiez lezie na nervy?
Ake mate moznosti, napr. Teta ustupila vnucke s 3i bytom a jej kupili garsonku hned vedla, na chodbe, vsetci spokojni. 🤔

autor
5. okt 2025
@anonym_aa3eb3

@anonym_autor 🤣sorry, to mu pripomenulo tu prihodu, ako nejaki frantici kupili vyhodny byt pod Eifelovkou aj s 85r.babou a uzili ju este 20.rokov🤣

Tak synackovi tiez lezie na nervy?
Ake mate moznosti, napr. Teta ustupila vnucke s 3i bytom a jej kupili garsonku hned vedla, na chodbe, vsetci spokojni. 🤔

@anonym_aa3eb3 nie, synacik je v strese, lebo je medzi mnou a mamou... on stoji na strane mamy a stres mu vraj vytvaram ja. Tak teda z toho musim ist von a nic ine sa neda robit.

domkakvet
5. okt 2025

@anonym_autor uz to riesis neskoro, ostava ti si ju nevsimat a nech si oni medzi sebou riesia co chcu.

anonym_5f7cc0
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_aa3eb3 nie, synacik je v strese, lebo je medzi mnou a mamou... on stoji na strane mamy a stres mu vraj vytvaram ja. Tak teda z toho musim ist von a nic ine sa neda robit.

@anonym_autor Mas okolo 50 rokov, zivot mas len jeden. Mas posledne mlade roky pred sebou. Uzi si ich podla seba. Aby si raz na starobu nemusela rozmyslat, ze si sa trapila roky so svokrou. Svokra je pre teba cudzi clovek. A nech mi nikto netvrdi, ze to tak nie je. Je to vztah len "papierovy". Dnom rozvodu ti to je zase nikto ako aj predtym. Nechaj toho pupocnika svokre. A ty si uzivaj zivot.

autor
5. okt 2025
@anonym_5f7cc0

@anonym_autor Mas okolo 50 rokov, zivot mas len jeden. Mas posledne mlade roky pred sebou. Uzi si ich podla seba. Aby si raz na starobu nemusela rozmyslat, ze si sa trapila roky so svokrou. Svokra je pre teba cudzi clovek. A nech mi nikto netvrdi, ze to tak nie je. Je to vztah len "papierovy". Dnom rozvodu ti to je zase nikto ako aj predtym. Nechaj toho pupocnika svokre. A ty si uzivaj zivot.

@anonym_5f7cc0 ja budem mať 45 rokov, čiže mám ešte čas podľa mňa žiť svoj život.

anonym_5f7cc0
5. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5f7cc0 ja budem mať 45 rokov, čiže mám ešte čas podľa mňa žiť svoj život.

@anonym_autor Ano mas cas, ale nezabijaj ho so svokrou ktora ti lezie krkom.

ljmmm
5. okt 2025

mas tolko rokov ako ja a len citam, co zijes a je mi z toho uzko. Toto by som nedala.

autor
5. okt 2025
@ljmmm

mas tolko rokov ako ja a len citam, co zijes a je mi z toho uzko. Toto by som nedala.

@ljmmm už sme sa teraz veľmi pohádali. Poobede som mu povedala, že jeho matka sa montuje do jeho života aj do života svojej dcéry. Strašne sa urazil a nebavil sa so mnou. Že čo som si to dovolila. Povedala som len to, čo je pravda. Gloriolu okolo hlavy jej urobil. Áno, montuje sa a nenechá svoje deti žiť ich životy. Pohádali sme sa natoľko, že som odišla ku kamoške a zvážim čo bude nasledujúce dni. Každopádne takto už fungovať ďalej nebudem. Blokla som si ho v telefóne - nateraz. Tam nech je so svojou mamičkou...

vilma7
6. okt 2025

Mas všetky deti dospelé?
Tak v tomto prípade by som sa možno hneď nerozvadzala ale najskôr len odsťahovala a uvidela, ako sa k tomu postaví tvoj šikovný manžel.
A nie svokra je na chybe že tvoj manžel skáče ako píska, ale je to čiste jeho rozhodnutie takto skákať.

strelkyna1
6. okt 2025

Prenajat maly bytik v blizkosti (ale nie prilis blizko) a dat moznost, ze bud sa do neho odstahujes Ty alebo svokra, ale jedna tam do konca mesiaca bude byvat. Na najomne sa zlozit Ty, Tvoja dcera a Tvoj muz, ked uz jej byt je obsadeny.

autor
6. okt 2025
@strelkyna1

Prenajat maly bytik v blizkosti (ale nie prilis blizko) a dat moznost, ze bud sa do neho odstahujes Ty alebo svokra, ale jedna tam do konca mesiaca bude byvat. Na najomne sa zlozit Ty, Tvoja dcera a Tvoj muz, ked uz jej byt je obsadeny.

@strelkyna1 no v kazdom pripade svokra to nebude, to ti vravim tak ako je. Manzel ju uz samu nenecha. Cize jedina, ktora bude byvat zvlast budem ja a v tomto pripade sa mi ani svokra, ani manzel, ani dcera na neho skladat nebudu, 1I byt/Garzonka v nasom meste stoji od 550 - 650 eur vyssie. V nasom okoli este viac. Toto naozaj moze trvat aj 10 rokov a ja si nervy neznicim kvoli nej.

letfenixa
6. okt 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 no v kazdom pripade svokra to nebude, to ti vravim tak ako je. Manzel ju uz samu nenecha. Cize jedina, ktora bude byvat zvlast budem ja a v tomto pripade sa mi ani svokra, ani manzel, ani dcera na neho skladat nebudu, 1I byt/Garzonka v nasom meste stoji od 550 - 650 eur vyssie. V nasom okoli este viac. Toto naozaj moze trvat aj 10 rokov a ja si nervy neznicim kvoli nej.

@anonym_autor a čo chceš teda spraviť?

strelkyna1
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor No tak minimalne dcera so zatom by mali mat moralnu povinnost aspon na garsonku sa zmoct a vziat si hypoteku. Ked uz byvaju vo velkom byte starej mamy zadarmo, mali by mat aj nieco vlastne, v com by si na oplatku mohla byvat Ty. A ak je to skutocne na rozvod, no tak polka vasho bytu, ale mozno by som este zabojovala v nejakej manzelskej poradni.

autor
6. okt 2025
@strelkyna1

@anonym_autor No tak minimalne dcera so zatom by mali mat moralnu povinnost aspon na garsonku sa zmoct a vziat si hypoteku. Ked uz byvaju vo velkom byte starej mamy zadarmo, mali by mat aj nieco vlastne, v com by si na oplatku mohla byvat Ty. A ak je to skutocne na rozvod, no tak polka vasho bytu, ale mozno by som este zabojovala v nejakej manzelskej poradni.

@strelkyna1 nebývajú zadarmo a nejedná sa o veľký byt, ide o normálny 2i byt. A zobrali si hypo a polku vyplatili rodine mojej švagriny. Čiže úplne zadarmo to nebolo. Byt je manželov, nadobudol to ešte pred manželstvom. Pôjdem do svojho, mám vlastný byt, len je v prenájme, čiže vypoviem nájom, dám ho trochu dokopy a pôjdem tam. Ja sa nebudem hádzať o zem už. Mám dosť svojich problémov ako riešiť svokru.

bomba36
6. okt 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 nebývajú zadarmo a nejedná sa o veľký byt, ide o normálny 2i byt. A zobrali si hypo a polku vyplatili rodine mojej švagriny. Čiže úplne zadarmo to nebolo. Byt je manželov, nadobudol to ešte pred manželstvom. Pôjdem do svojho, mám vlastný byt, len je v prenájme, čiže vypoviem nájom, dám ho trochu dokopy a pôjdem tam. Ja sa nebudem hádzať o zem už. Mám dosť svojich problémov ako riešiť svokru.

@anonym_autor dobre, že sa vieš takto zariadiť. Ak máš už veľké deti a pri chlapovi ťa nič nedrží, môžeš začať konečne žiť ako chceš ty.
Potom daj vedieť, či si manžel vôbec všimol, že si preč. Prípadne ako dlho mu to trvalo.

simca06022011
6. okt 2025

@anonym_autor myslim, ze to vekom sa taketo veci este zhorsuju. To, ze ste si vitalnu zenu nastahovali k sebe, proste dobry napad nebol. Ja taketo problemy nemam ale ako ostala partnerova mama sama, mna to aj napadlo, ale teda ani som nevyslovila ju k nam stahovat =prave preto, ze je vitalna, ma svoj zivot a fungovanie a za mna, prilis starostlivy vztah k jedinacikovi synovi. Uz tak odvtedy sa zmenila situacia tak, ze su na telefonne denno denne a riesi vsetko, aj co sa netyka jej... proste podobne ako opisujes, preziva sa kadeco. Ale ona sa postara sama o sbe, cize ostava to len v blbom vplyve, ako si to kto ma robit atd. Ak bola situacia, ze mi prisla reakcia neprimerana (napr. ako pises, ze by dostala infrakt, pobehuje nervozna, dobreze si vlasy nejde trhat) a povedala som nieco, ona to aj tak otocila na mna. Cize zbytocne s nou nieco. Ty si podla mna musis s muzom veci poriesit. A ja ako sa poznam, prve by som povedala ze svagrina ma muza a ten to zvladne predsa ju odviezt, a rovnako ma aj svoje veci, tak hadam si dokaze zobrat so sebou alebo muz jej odnesie. Co je to za nezmysel pakovat vlastne veci niekomu, ja by som si mamine veci nedala ani nahodou,, ale to zase je aj u nas, moze prist chlap nabaleni so sovjimi vecami, povytahuje mu vzdy nieco super extra co ma odlozene :DD TO neriesim.
Riesila by som, ak by tieto cirkusy, to ze chlap obletuje celu rodinu a je z toho nervozny, nastrbilo nas spolocny cas, nas vztah. Normalne by som sa ho opytala, ze co "vyšiluje" ved sestru len seklo, neumiera, co je nervozny.. vsak odviezt ju moze hocikto a ostatne uz si dospela dcera s lekarmi poriesi. A ku kazdemu nervoznemu pobehovaniu doma by som sa postavila takto, nebudem si nervy robit a ani to doma nechcem zazivat, doma chcem mat klud a ked nie nebudem v tomto zit. Je skoda po tolkych rokoch sa rozvadzat,, ak je problem iba spolubyvajuca. Ale ak to bude nevyhnutne a chlap je stale "viac syn" ako muz, a nepreberie ho ani riadny rozhovor = tak co ine sa da robit?
ALE teda 80r svokru nezmenis, ona sa bude stale starat. Jedine vas pristup sa moze zmenit. Otazne je ako sa to casto deje a bezne dni ako vyzeraju, ved nie kazdy tyzden niekoho sekne, ani na dovolenky sa nechodi xkrat do roka... mimochodom svokra ked sa tak bojij, co nejde na dovolenku s dcerou a bude to mat pod dohladom aj si oddychnete :DDD

anonym_b360b7
6. okt 2025
@strelkyna1

@strelkyna1 takto sa nehnutelnosti v rodine posuvaju, je to uplne normalne a lepsie ako platit cudzim prehnane sumy so ziskom... rodina ma zvysny byt a predaju ho, aby si mladi kupili predrazenu garzonku 🙏
Inak ta moralna povinost ma zaujala. Odkedy ma niekto moralnu povinnost kupit si byt sam? ano mame moralnu povinost venovat a starat sa o rodicov? ale kupit si byt? Ak rodina ma, tak aj keby hned neplatili (co vo velkych rodinach tak nebyva, vacsinou sa vyplacaju dedici), je to len na dohode. Tym nepisem ze mame natahovat ruky a pytat od rodicov domy/byty, ale aj nase babky, dedovia by boli radsej keby vidili ako sa v ich bytoch byva ich vnucatam ako by ich videli predane a ich vnucata budu mat 200t hypoteky 🙂 ale to je ina tema... teda.

ljmmm
6. okt 2025

Dobre si sa rozhodla. Teraz budu neprijemne tyzdne ale na konci tunela je svetlo a hlavneklud, cista hlava a novy zivot. Drzim ti palce 🍀

strelkyna1
6. okt 2025
@anonym_b360b7

@strelkyna1 takto sa nehnutelnosti v rodine posuvaju, je to uplne normalne a lepsie ako platit cudzim prehnane sumy so ziskom... rodina ma zvysny byt a predaju ho, aby si mladi kupili predrazenu garzonku 🙏
Inak ta moralna povinost ma zaujala. Odkedy ma niekto moralnu povinnost kupit si byt sam? ano mame moralnu povinost venovat a starat sa o rodicov? ale kupit si byt? Ak rodina ma, tak aj keby hned neplatili (co vo velkych rodinach tak nebyva, vacsinou sa vyplacaju dedici), je to len na dohode. Tym nepisem ze mame natahovat ruky a pytat od rodicov domy/byty, ale aj nase babky, dedovia by boli radsej keby vidili ako sa v ich bytoch byva ich vnucatam ako by ich videli predane a ich vnucata budu mat 200t hypoteky 🙂 ale to je ina tema... teda.

@anonym_b360b7 No ja by som sa citila blbo, keby mi moju hypoteku odpracovala mama znicenym manzelstvom a opatrovanim svokry, takze ja zijem nad svoje moznosti len vdaka tomu, ze sa niekto obetoval a jeho kvalita zivota a byvania sa zhorsila. Takze ano, ja by som sa zo vsetkych sil snazila mu poskytnut akceptovatelnu alternativu (garsonku). Kedze autorka ma nastastie vlastnu nehnutelnost, tak nie je na nikom zavisla a moze odist, pokial to tak citi a nemusi cakat, ci jej niekto z akehokolvek dovodu (ci uz moralneho dlhu alebo cohokolvek ineho) prispeje na samostatne byvanie.

anonym_5133e4
6. okt 2025

Ach jaj seklo ju v krížoch a volajú jej každú hodinu by ma porazilo asi by som vytrhla mužovi telefón z ruky🫣ja som onkologický pacient v liečbe a moja rodina sa ozve raz za mesiac ako mi je a to mi úplne stačí viac ani nechcem

anonym_2847fc
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5f7cc0 este kym zil jej manzel, tak to bolo znesitelne, lebo svoju energiu sustredila na neho. Odkedy tu nie je, fixla sa chorobne na svoje deti a oni na nu.

@anonym_autor to sa po smrti manzela stava, alebo ked ostane matka sama, napr. Rozvod. Je to na palicu. Tiez mame nieco v bledomodrom. Chvala bohu moja ma kamaratky, ma nejake aktivity, tym sa to reguluje

anonym_b360b7
6. okt 2025
@strelkyna1

@anonym_b360b7 No ja by som sa citila blbo, keby mi moju hypoteku odpracovala mama znicenym manzelstvom a opatrovanim svokry, takze ja zijem nad svoje moznosti len vdaka tomu, ze sa niekto obetoval a jeho kvalita zivota a byvania sa zhorsila. Takze ano, ja by som sa zo vsetkych sil snazila mu poskytnut akceptovatelnu alternativu (garsonku). Kedze autorka ma nastastie vlastnu nehnutelnost, tak nie je na nikom zavisla a moze odist, pokial to tak citi a nemusi cakat, ci jej niekto z akehokolvek dovodu (ci uz moralneho dlhu alebo cohokolvek ineho) prispeje na samostatne byvanie.

@strelkyna1 byt bol zdedeny, neviem o com rozpravas :DDD ona nevystahovala nikoho... podla vsetkeho sa tak dohodli, inak by sa kludne byt musel predavat tak ci tak aby sa dedici vyrovnali. A kde odpracovavaju koho hypoteku.. vsak na vyplatenie si zobrali mladi hypo a splacaju

strelkyna1
7. okt 2025
@anonym_b360b7

@strelkyna1 byt bol zdedeny, neviem o com rozpravas :DDD ona nevystahovala nikoho... podla vsetkeho sa tak dohodli, inak by sa kludne byt musel predavat tak ci tak aby sa dedici vyrovnali. A kde odpracovavaju koho hypoteku.. vsak na vyplatenie si zobrali mladi hypo a splacaju

@anonym_b360b7 Dedi sa az po smrti. Takze by sa k bytu teoreticky dostali mozno o nejakych 20-30 rokov. Stara mama suhlasila s odchodom zo svojho bytu za podmienky, ze jej bude poskytnute byvanie a opatera. Takze to znamena 20-30 rokov jej obskakovania. Dost vysoka cena za pol bytu na moj vkus. Druha strana rodiny obisla v pohode, vyplatia ju z polky bytu predcasne a nemusi so starou mamou byvat. Tuna si autorka tu druhu polku bytu pre dceru musi odrpiet a asi za to zaplati aj svojim manzelstvom.

bielasovicka
7. okt 2025

@anonym_autor a co hovorí nato dcéra, že chceš odísť od muža kvôli jeho mame?

Strana
z2