Ako zvládať tlak zo strany mamy pri návštevách hrobov?
Ahojte.
Každý rok ma chytá zlý pocit z návštev cintorínov a z toho, že chodím s mamou po hroboch. Sme dve sestry. Moja sestra býva asi hodinu od mesta, kde žijem ja. A moja mama sa vo všetkom, čo treba vybaviť alebo urobiť, spolieha len na mňa. Sestra má vždy nejaký dôvod, prečo to nejde. Raz má malé dieťa, raz je chorá, raz býva ďaleko a tak ďalej. Keď treba ísť na hroby, sestra povie, že ona tam nechodí, lebo to nemá rada. Takže mama sa automaticky obráti iba na mňa. Mám auto, bývam v rovnakom meste, mám svoje deti a povinnosti, ale vždy som ochotná pomôcť.
Tento rok máme čas ísť na hroby len dva dni. Mne by viac vyhovovala nedeľa. Mama však chce ísť v sobotu, aby sa stretla s rodinou a podobne. Mne sobota vôbec nevyhovuje. Bolí ma ucho z prievanu, mladší syn je trochu chorý a zároveň má byť pekné počasie, takže potrebujeme okolo domu zazimovať záhradu a postíhať veci. Nechcem mamu nechať na pospas komplikovanej bus doprave, zaroven mi to pride nefer, ze sestra, sesternice idu na hroby, ked oni chcu.
Hnevá ma, že sa mám opäť prispôsobiť len kvôli tomu, že sa mama chce stretnúť s rodinou, ktorá má malé dieťa, takže sa prispôsobuje ich programu. Vždy sa cítim ako tá zlá, keď poviem svoj názor asertívne a navrhnem iný deň. A keď ho nepoviem, cítim úzkosť, že sa mama nahnevá alebo že to zase nebude podľa mňa, lebo sa stále iba prispôsobujem.
Neviem, či rozumiete, čo myslím. Potrebovala som sa len vypísať. Možno sa to ani nedá vyriešiť. Moja mama vôbec neberie ohľad na to, čo by som chcela ja alebo ako to potrebujem ja.
Nevidím dôvod prečo by nemohla ísť busom
@anonym_autor autorka, skús mi priblížiť, o aké veľké mestečko ide? 80 000 alebo 8 000 obyvateľov? čiže je to obrovské mesto, kde sa treba terigať 30 minút taxíkom alebo menšie, kde by zašla aj pešo?
ďalšia vec... ako často využívate vy ako rodina "služby" tvojej mamy? ak ti je poruke každú chvíľu a fakt veľa pomáha (s deckami napríklad), je to iné, ako keď žijete svoje životy a mama sa ozve, len keď niečo potrebuje.... aj toto by boli aspekty, ktoré by som asi vzala do úvahy.
inak ale, súhlasím s tebou. mama chce asi silou-mocou udržiavať nejaké rodinné putá, o ktoré ani bratranec a ani ty nemáte v podstate záujem. tento záujem má iba mama. ty máš svoju robotu, rodinu, povinnosti.
tak si zváž, či pôjde o akýsi revanš v rámci vašej spolupráce (vzájomná pomoc) alebo či ide už viac o zneužívanie ako o spoluprácu.
prinajhoršom môžeš na záhrade robiť v nedeľu.
@anonym_9ace7d hlavne ze je prechladnuta a boli ju ucho, ale asi nie dost, ked chce ist zazimovavat zahradu
@belllinka zahradu zimuje muz, ja ak pojdem s mamou, tak bude muz musiet byt s detmi, cize neurobi nic….
Ja Ti úplne rozumiem. Mnohí tu píšu, že záhrada sa dá zazimovat aj inokedy, ale to len ten, kto má záhradu, chápe, o čom je reč... Ja počas týždňa tiež nestíham a teším sa na sobotu... A potom, keď mi do toho niečo vojde, neteším sa.. treba využiť počasie, keď je chladno, dá sa robiť vonku, ale nie je to také príjemné, keď je zima na ruky .. choď mamu len odviezť, sama. Niekto z návštev od hrobov ju zoberie späť... Nech sa tam vyrozpráva a Ty jej povedz, že vy ako rodina vrátane detí pôjdete v nedeľu.
a čudujem sa bratrancovi a jeho žene, že sa trepú s malým bábätkom na hroby. tiež nie sú asi celkom kompletní
Ja nerozumiem,prečo by tvoja mama nemohla ísť aj MHD? Ľudia bežne chodia autobusmi, a aj oveľa starší ľudia. Ak má kytice, povedz jej, nech tie neberie, nech vezme len sviečky...nech pozapaluje a postreta sa s rodinou. V nedeľu spolu zanesiete kytice a ty zapális sviečky.
@belllinka zahradu zimuje muz, ja ak pojdem s mamou, tak bude muz musiet byt s detmi, cize neurobi nic….
@anonym_autor aké staré sú deti? Nemôžeš ich zobrať s vami?
Ono tiez je pravda ci je to ten najlepsi moment na to aby si ukazala mame, ze si jej nie vzdy k dispozicii. Asi hlavna otazka je - ty sa chces stretnut s tou castou rodiny? Lebo mne sa skor zda, ze sa s nimi nechces stretnut a preto nechces ist s mamou na ten cmiter v sobotu, ale radsej v nedelu ked tam dotycni nebudu. Lebo tebe je tiez v podstate jedno ci poupratujete zahradu v sobotu alebo v nedelu. A Mame mozes odmietnut tvoju plnu dostupnost aj v iny moment, nie prave ked chce aby ste sa stretli po dlhsom case rodina co sa uz dlho nevidela
Ja to tak mám so švagrinou, všetko mi plánuje, stále mi vyvoláva, dáva robiť omše 30km ďalej kde bývam, každé sviatky sú pre mňa des, musím sa vyhovárať, klamať, nerešpektuje moj život, ona má svoj svet, vždy ma upozorňuje čo sa patrí..
ALE ona je jediná čo drží rodinu pokope, nikdy sa na to nevykašle, stojí ju to veľa námahy nás pozliepať, my všetci na to fakt kašleme, najskor to vyzerá ako za trest, ale vždy všetko je fajn, nakoniec mám dobrý pocit a uvedomím si, že nebyť jej, o rodine, bratrancoch neviem nič..
Aj keď ťa úplne chápem, uvidíš, že budeš mať nakoniec dobrý pocit, uvidíš si rodinu, bábatko, robota neutečie ako sa hovorí, čo sa teraz nezdá ako priorita, ale dnes sme tu a zajtra tu už hocikto nemusí byť atď niekedy stačí sa len nebrániť zubami-nechtami a vcítiť sa do maminy, že hľadá sposob aby ste ako rodina popri všetkom našli k sebe cestu..je to pre ňu doležité evidentne. Ja jej držím palce😀
Ja ti uplne rozumiem, tiez som z generacie, ktora rodicom proste neodporovala a teraz, ked som dospela, tak tiez mam vzdy dilemu - zastanem si sama seba a budem sa z toho citit zle, priam "vinna" alebo pojdem cez seba a budem sa tiez citit zle. Toto malokto pochopi, ze ano, takto nas rodicia vychovali, takto nas naucili a je naozaj velmi tazke si to spracovat tak, aby som necitila vinu alebo nesla cez seba. Ja teda to robim podla toho, ci sa citim v tej sile odopriet nieco alebo proste nemam na to energiu a podlahnem tlaku. A inak "sranda" je, ze je to viac menej v takych rovnakych situaciach a tyka sa to velmi casto prave "sviatkov", ci uz su to Vianoce alebo aj teraz tie hroby. Tiez to rok co rok musim riesit, ide mi to brutalne na nervy a mam chut ujst niekam. Máme proste s mamou ine pohlady na vec - napriklad teraz tie hroby, ona kupuje umele vence a pod., ja to priam neznasam, buri sa vo mne vsetko a ona ma nuti tie vence najprv roznosit po hroboch a potom ma o mesiac ziada, aby som to sla odtial pozbierat. Ide ma jbnt.. 😅
Pre mamu by som spravila prve posledne,ked zila, bola som roky daleko,videla som ju 4-5x rocne,velmi to lutujem.Zahradu zazimujes aj neskor.
byvame v meste, na hroby sa ide na dedinu, cca 50 min od mesta, zle spoje…..
Je to cele suhra okolnosti, bolest ucha, unava z prace, deti, povinnosti a nad vyetkym stoji to, ze chcem pomoct, ako vzdy….. ale bie v sobotu a kvoli rodine, kt. ani nevie, ze existujem, len moja mama sa ide z nich zblaznit.
Zeny, ja vazne mame pomsham, byvame blizko,este pracuje a vozime ju z prace, k lekarovi, velky nakup robim, muz jej opravuje v byte, co treba, zije sama….. ale nie je to dost asi
Ono tiez je pravda ci je to ten najlepsi moment na to aby si ukazala mame, ze si jej nie vzdy k dispozicii. Asi hlavna otazka je - ty sa chces stretnut s tou castou rodiny? Lebo mne sa skor zda, ze sa s nimi nechces stretnut a preto nechces ist s mamou na ten cmiter v sobotu, ale radsej v nedelu ked tam dotycni nebudu. Lebo tebe je tiez v podstate jedno ci poupratujete zahradu v sobotu alebo v nedelu. A Mame mozes odmietnut tvoju plnu dostupnost aj v iny moment, nie prave ked chce aby ste sa stretli po dlhsom case rodina co sa uz dlho nevidela
@prasiatko30 vies co, ja s tou rodinou nemam problem, za normalnych okolnosti, ale rentokrat to tak necitim z uz spominanych viacerych dovodov… nie je tam vyslovene nic osobne, hoci oni sa nekontaktuji ako je rok dlhy
Tak ju tam aspoň odvez s tými kyticami, sviečkami a späť nech ide busom. Pozriete jej, kedy ide a môže ísť. Pokiaľ nemá zdravotný problém, tak nevidím dôvod.
ale ved to nie je ty s nou nechces ist, ist chces ale na druhy den...a uz aj z toho je halo? mamu si si rozmaznala.... a aj keby sa ti len nechcelo, ale mas prievan a male dieta. na tvojom mieste sa postavim za seba. nech ide s druhou sestrou alebo s tebou v nedelu. na taketo manipulacie si uz dost velka. sestra sa ocividne dotlacat do veci nenecha a ma pokoj
Preto nechodím na hroby v tomto období.
Idem kedy ja chcem.
Problém je že nevieš povedať stačilo. Proste zavolaj mame že v nedeľu nemôžeš a buď pojdete v sobotu alebo nech ide autobusom v nedeľu.
A nauč sa povedať nie.
To pre mamu neurobíš takúto vec?? Buď rada, že sa jedná iba o návštevu hrobov, že tvoja mama nie je vážne chorá, že ju napr. nemusíš voziť každý týždeň na chemoterapiu .
@belllinka žiť s takýmto mindestom, ze vždy sklopim uši a budem cusat len kvoli tomu, ze druhí to maju ťažké je hrozne. Ani sa nečudujem, prečo si tak nešťastná.
Podľa mňa to všetko má niekoľko riešení. Ale všetky vyžadujú komunikáciu a prispôsobenie sa.
Vyznieva mi z toho, že tvoja mama nemá ani tak prioritu ísť na cintorín, ako sa vidieť s rodinou - tvojim bratrancom a vidieť naživo jeho dieťa. Ty nechápeš jej posadnutosť touto potrebou.
Predpokladám, že ak prídu z ČR, tak asi nie na otočku a prespia u niekoho. A dalo by sa ich navštíviť niekde inde - je ale možné, že Ti to zaberie viac času, peňazí a bude to potrebné komunikovať.
Tiež predpokladám, že tvoja mamina to už s bratrancom komunikovala, a keďže on o stretávanie s Vami nejaví záujem, bola práve ona čo sa rozhodla sa mu prispôsobiť, len aby na takéto stretnutie bol ochotný pristúpiť - s malým bábätkom - aj rozumiem.
Lenže ty nie si fit a necítiš sa na to. A i keď by si mohla so sebou zobrať i svoje deti - budú vidieť i oni rodinu, ale zároveň by mal muž čas zazimovať záhradu, čo je pre teba priorita.
Je tu ešte možnosť zaniesť deti k tvojej sestre, prípadne ju požiadať, aby Ti ich postrážila u Vás - prípadne niekto iný z okolia (svokra?). Ty môžeš ísť a záhrada bude zazimovaná.
Stále ale mám pocit, že to vlastne v tebe akoby sa niečo zlomilo a máš príliš veľkú nechuť tam ísť. Skús sa porozprávať so sestrou, môžeš jej ty postrážiť deti a že by tento rok konečne išla ona!
@anonym_autor začni myslieť konečne na seba. Rázne jej povedz, že v sobotu to nejde a bodka.
Je to cele suhra okolnosti, bolest ucha, unava z prace, deti, povinnosti a nad vyetkym stoji to, ze chcem pomoct, ako vzdy….. ale bie v sobotu a kvoli rodine, kt. ani nevie, ze existujem, len moja mama sa ide z nich zblaznit.
Zeny, ja vazne mame pomsham, byvame blizko,este pracuje a vozime ju z prace, k lekarovi, velky nakup robim, muz jej opravuje v byte, co treba, zije sama….. ale nie je to dost asi
@anonym_autor je nacase konecne raz povedat NIE a hotovo. Ked ustupis, mama si zvykne, ze budes ustupovat stale, staci podupkat nozickami. Nemaj ziadne vycitky, si dospela, svojpravna, konecne nastal ten cas, aby si sa za seba postavila!
Máš svoj život svoju rodinu, tá má prednosť pred mamou.
@anonym_41f293 podľa mňa nemá.
@anonym_autor autorka, pochopila som to tak. máme mesto A, B a C. hroby sú v B, bratranec ide z A a matka chce ísť z C. prosím ťa, kde tam pôjdu s bábätkom, keď absolvujú hroby? kde sa máte akože "zbližovať" v rámci rodiny? máte v B ďalšiu rodinu? lebo celkom tomu nerozumiem, môžeš ešte toto trošku ozrejmiť prosím?
ako som si ju naucila….. presne, som z generacie, kde rodicia radi vydieraju citovo svoje deti. 9x mame pomozem a vyhoviem, ale raz to nechcem a je zle. Ha jej to aj poviem, ze v nedelu, len uz to vidim, tu reajciu, preto ma chyta uzkost. A to je zial naucene detstvom, ze mamu si vazim, mam nu rada, hned sa citim previnilo, lebo uribi zo mna neochotnu a argumentovat musim len tou chorobou, ine by nebrala, vzdy ma prekruti. Acg, je mi z toho nanic, ze neviem v sebe najst silu zasrat seba a nenat vycitky
@anonym_autor autorka začni trošku trénovať, lebo sa celý život necháš vydierať. Buďto sa nepúšťaj vôbec do týchto debát a stopnú to v začiatku:
Ty: V sobotu nemôžem, môžem ťa odviezť v nedeľu.
Mama: A čo robíš v sobotu?
Ty: Mám svoj program.
Mama: Aký program?
T: Svoj program.
M: Čo budeš robiť?
T: To čo potrebujem.
Alebo jej na to vydieranie úprimne odpovedz, bez akýchkoľvek emócii:
T: V sobotu nemôžem, môžem ťa odviezť v nedeľu.
M: A čo robíš v sobotu?
T: Upravujem našu záhradku.
M: A to kvôli záhradke ma ani neodvezieš? To záhradke ti je prednejšia ako ja?
T: Áno, upraviť si záhradku je pre mňa dôležitejšie ako odviezť ťa na cintorín v sobotu. Ako som ti už povedala, môžem ťa zobrať v nedeľu.
M: No ja môžem aj pod zem zaliezť any som ťa náhodou neotravovala.
T: Ak si myslíš že to je pre teba najlepšie riešenie danej situácie 🤷🏻♀️
Ja by som spravila skupinový chat so mnou, sestrou a mamou. Napísala kedy môžem, ponúkla pomoc so sestrinymi deťmi a oni dve nech sa zariadia.
Ja by som sem vôbec neťahala sestru. Toto nie je jej problém. Ona si proste vie nastaviť hranice a mame povie, keď jej niečo nevyhovuje. Čo má ona s tým, že autorka nechce ísť v sobotu a nevie to mame povedať?
@anonym_autor autorka, pochopila som to tak. máme mesto A, B a C. hroby sú v B, bratranec ide z A a matka chce ísť z C. prosím ťa, kde tam pôjdu s bábätkom, keď absolvujú hroby? kde sa máte akože "zbližovať" v rámci rodiny? máte v B ďalšiu rodinu? lebo celkom tomu nerozumiem, môžeš ešte toto trošku ozrejmiť prosím?
@amdornik ano, hroby name v obci, kde name daksiu rodinu, u nich by sme sa stretli…. je to rodina, s ktorou sme v kontakte uplne bezne pocas roka
Ja by som sem vôbec neťahala sestru. Toto nie je jej problém. Ona si proste vie nastaviť hranice a mame povie, keď jej niečo nevyhovuje. Čo má ona s tým, že autorka nechce ísť v sobotu a nevie to mame povedať?
@smajliica moja sestra bola odmalicka sebecka, rebelka, rada nechala vsetko na inych, robila ken to, co ona chcela…. a nuekto musel potiahnut aj za nu- boli sme deti. Ja som odvravat nemohla, hned bolo zle, nad nou sa uz nikto nepozastavil ani…. A mama si na to zvykla, sestra to ma teraz fajn, vsetkych vycvicila a mna maju sice vsetci radi, ale len do momentu, kym nedam “nohu do dveri” a neprotestujem.
Ja som uz pred 3 dnami riesila s mamoz, kedy ist, ked som argunentovala nedelou (a to som vtedy nemala este problem s uchom), tak nebol problem, ale odkedy rodina vyhlasila sobotu, tak uz mama neberie ohlad na mna, ale ze ona pojde aj busom ( toto mi tak odvrkla na snahu komunikovat a riesit nedelu)…. ale tak, asi hej poviem “DOBRE” 🙂
Ale spravne ste niektore vycitili, ten pocit viny…
Bolí ťa ucho - ani by ma nehlo niekomu robiť pajáca. Nech sa každý zariadi, ako vie, ty máš inú predstavu o svojom voľnom čase. Spomínať na zosnulých sa dá aj s kahancom v okne. Mŕtvym je to srdečne jedno.

Začni myslieť konečne na seba 🙏