icon

Ako zvládať vyhorenie matky a rodinný stres?

5. máj 2025

Ahojte, potrebujem sa niekde vyrozprávať niekde kde ma niekto kto si zažil to isté pochopí, som matka dvoch malých detí a už to absolútne nedávam. Syn má 5 mesiacov dcéra 4 roky, dcérka ma diagnostikovaný spomalený vývin ktorý sa jej začal odzrkadľovať niekedy okolo 3 rokov, začalo to ako autizmus ale nakoniec je to menšie zlo, aj keď stále zlo nakoľko má rozum na ročné dieťa. Malý od začiatku koliky, teraz zase kolika+zuby, nakoľko je to veľmi náročné lebo malej sa treba veľmi venovať a teraz už aj malému tak sa psychicky rútim na totálne dno. Plus ešte je na mne celá domácnosť, variť a všetko okolo toho, ako vyzerám vám asi písať nemusím stačí si domyslieť že vyzerám ako bezdomovec a nemám na seba absolútne čas. Môj muž je denne do večera v práci nakoľko je živnostník a peniaze potrebujeme, cez víkend už aj keď je doma musím dohnať aspoň poriadok a navariť na viac dní kým deti zoberie muž von. Plus teda už aj keby si chcem oddýchnuť alebo zájst na mani-pedi kaderníčka a trošku sa dať dokopy cez víkend tak nemôžem lebo víkend čo víkend sú oslavy a podobné blbosti. Máme veľkú rodinu a raz ma niekto z mojej rodiny alebo niekto stále z jeho alebo moje deti alebo my, proste už mi všetko lezie hore krkom aj tento dom na ktorý nemám absolútne čas, a keby sem príde sociálka tak ma asi zatvoria. Všetok môj čas venujem deťom, a vlastne všetko sa točí okolo detí a ja už deň čo den sa musim na 10m zatvoriť a vyplakať sa, cítim sa úplne vyhoratá a preto som sa rozhodla pre návštevu psychiatra. Neznášam sa za to že sme sa rozhodli mať druhé dieťa v čase keď sa začali tieto jemné príznaky malej, že som to všetko nedomyslela a teraz mi dobre tak. Kedy toto obdobie prejde? Alebo aspoň kedy to prešlo u vás? Ako zvládate viac detí domácnosť seba a prpste všetko? Prosím dajte mi nejaký tip

deti95060810
5. máj 2025

nemá ti kto pomôcť? mama, sestra, ? no je to na palicu to máš pravdu.... aspoň keby ti pomohol manžel cez víkend.
malú dcéru do mš? my sme mali 3 deti za 4 r. a veľmi mi pomohla mama, mm, ale aj to že sme dali v 3 r dcéru do mš.

viera
5. máj 2025

Treba si sadnut s muzom a povedat,ze takto to dalej nemoze ist…A najst najlepsie riesenie pre teba ako aj pre Vas…To ze je zivnostnik a pracuje od rana do vecera, neznamena, ze sa ho netykaju ostatne veci…Alebo ze ty by si mala tahat komplet vsetko…Potrebujes oddych,cas pre seba nie psychiatra a podobne…Potrebujes aby ste nasli spolocne najlepsiu cestu pre teba.Skus si sadnut za stol s tvojim muzom a porozpravat sa s nim.Tam fakt nic ine nepomoze ani psychiater…

aliaray1
5. máj 2025

Ahoj, pomoze ti troska vypnut napriklad cez vikend a idealne bude ak manzel alebo niekto zodpovedni vezme deti prec. Potrebujes sa aj keby nasilu vzchopit a dat si poriadnu teplu sprchu, teple ciste oblecenie. Ja si davam kazdy den aj parfem a sprchu aj ked o 1-2 rano pred spanim, ale dam. Stane sa ti to rutinou a ta nechut prejde. Len pistupnymi krocikmi a das sa dokopy. Nechci vsetko hned a naraz.

Nam pomohla disciplnina a manazment...od psa cez deti a manzela. Vdaka takymto postupnym krocikom som sa k tomuto dopracovala a to:
- nemame vypomoc, varim a periem len ja
- kojim 9 mes.babo ktore zaspava okolo 1-2 rano, ma spurty a zuby a nenavidi dudel,
- staram sa o presne 3 r dcerku ktora je sikovna ale nerozprava a denne da 15km vonku,
- dopisala som diplomovku,
- takmer vobec nepouzivam telku ani ziadne obrazovky,
- som v 2.mes.tehu, cakame 3.dietatko,
- nikdy sme deti nebacali ani nebili ani nekricali (zvysenie hlasu to ano)

Das to kocka, nakopnes sa a das to!

martyzpp
5. máj 2025

Ja som sa tiez citila vyhorena pri dvoch malych detoch (rozdiel medzi nimi je 2 roky). Ked mal mladsi 2 roky, siel do jasli a ja som este par mesiacov ostala doma a potom som nastupila do prace na skrateny uvazok a zacala som sa konecne po kuskoch citit opat sama sebou. S detmi vo veku Tvojich je to masaker ale prejde to, pomaly to bude lepsie a lepsie. Moji chalani maju teraz skoro 6 a skoro 4 a uz sa krasne a dlho spolu zahraju…Ty ale potrebujes aspon 1x za tyzeen nejaky ventil. Ist niekam prec, aby si nabrala silu. A daj si zelezo, mozno aj preto mozes citit vycerpanie. Ja som niekedy ako matoha a nemozem sa donutit doma nieco spravit, vtedy hned viem, ze potrebujem zelezo.

romiada
5. máj 2025

Ahoj. Ja som pri dcére poprosila maminu. Chodila po práci mi dcéru aspoň na hodinku pokočíkovat . Ja som bola často sama doma, muž 1 týždeň v mesiaci služobne preč. A pri synovi o pár rokov neskôr chodil môj otec takmer každý deň (už bol na dochodku). Prospelo to aj jemu. Inak by čušal zavretý doma pri telke. Netreba sa hanbiť požiadať o pomoc rodinu a zapojiť ich. V konečnom dôsledku keď budeš moc vyčerpaná, tak by sa museli starať už o troch ľudí, nielen dve deti pokočikovat/zabaviť. Držím Ti palce aby si zvládla toto ťažké obdobie.

hortenziaj
5. máj 2025

Ja som sa cítila a cítim rovnako,rozdiel medzi deťmi je malý,u nás 15 mesiacov,všetok stres som zajedala ,vypapala som sa . Je to lepšie keď sú už deti väčšie,ale teda škôlka je moje vykúpenie. Ďalšie dieťa by ma asi dorazilo už.
A strážiť ich dvoch nemá kto moc,lebo sú ako rakety a nik na nich nemá nervy a energiu. Ale čo ma dopĺňa energiou je keď v nedeľu ideme niekde na výlet do prírody ideálne , rodinné oslavy každý víkend je veľa na mňa a moju povahu. Ale nemusíš ísť na každú oslavu, keď tak pošli len muža s dcérou a keď budú väčší tak všetkých troch a ty oddýchni. A naj by bolo ak by si mala ešte niekoho kto by ich aspoň na hodinku zobral nech si oddýchneš.

rejka7
5. máj 2025

Má rozum na ročné dieťa a odzrkadľovať sa to začalo okolo 3 rokov? Tomu nerozumiem. Čiže ani do škôlky nemôže? To by značne pomohlo,keby bola v škôlke, aspoň na 4 hodiny. A teda, nič ma do toho nie je ale samozrejme podľa diagnózy, ( neviem akú má) by mohla ísť do špeciálnej škôlky, ale na nejaké terapie a mala by si trochu viac času. Ten vývin dieťaťa by ma dosť " dal dole" nemôže to byť tým??

andrejka1974
5. máj 2025

Jednoducho vykašli sa na poriadok a ak bude nejaká oslava pošli tam len manžela so staršou dcérou a ty si oddýchnu , keď malý bude spať zaľahni aj ty a cez víkend keď je muž s deťmi vonku len rýchlo čo to navar a s ostatným nech ti muž pomôže proste vypnú keď sa dá

ivangeline
5. máj 2025

Určite musia prísť zmeny. Pomoc z vonka. Prestať variť. Pol dňa bez deti každý týždeň len pre seba. A pod. Spis napady a dohodnite sa s mužom na 2 z nich, kt skúsite.

katica312
5. máj 2025

Viem presne ako sa cítiš... Neboj nie si jediná.
Ja som sa zacala citit absolutne vyhorena cca od oktobra ked dcera doniesla zo skolky vsetku moznu kombinaciu a to stylom 2 dni skolka mesiac doma plus si to vzdy prestriedame vsetci vratane mladsej dcery. Uz som hotova uplne . Pomoct mi moc nema kto muz je 12 tky v robote a ked aj k nam prisla mamina tak si od nas odniesla zapal priedusiek, alebo inu dobrotu..., takze to uz nechcem, ma svoje diagnozy a pritazuje jej to a svokra detto. Takze som potrebovala doslova ocistu psychiky ina by mi uz uplne preplo a po dohode smuzom som zacala opet chodit kadernicka kozmeticka raz za cca 3 tyzdne tak ako to bolo pred detmi. A teda pomáha mi to aspon ciastocne a stale si opakujem ze je to obdobie budu vacsie bude lepsie. Neboj posielam vela sily zvladnes to. Len treba zatat zuby a vydrzat. Kludne ak ti bude tazko hockedy napis aj súkromnú správu.

domkakvet
5. máj 2025

Pises ze mate velku rodinu, tak daj deti aj k rodicom, svokrovcom, surodencom. Vyries s muzom, ze by nejaky den prisiel skor z prace. Na oslavach nemusite stravit cely den, zagratulujte, chvilu posedte a chodte.

hederamonstera
5. máj 2025

Znie to hrozne, neviem ti poradit, toto musis asi len prezit a pokecat s manzelom a vymysliet riesenie, nemoze robit od rana do vecera, musi sa zefektivnit alebo uberte vydavky. Takto to bude hrlzne pre celu vasu rodinu.
Posielam silu❤️

matildam
5. máj 2025

Ziadna rodinna oslava nie je dolezitejsia ako vy... ospravedlnit sa a neist... manzel nech cez vikend aspon na 2 hodiny dopraje cas vam, ak vas ma rad, musi pochopit, ze cas pre seba je nevyhnutny pre aku-taku psychicku pohodu. Ak je to mozne, najst si opatrovatelku-co len na 2 hodinky v tyzdni (kludne aj studentku, ktora nevezme za opatrovanie vela a odbremeni vas od starsej dcerky-vezme ju zahrat sa niekde mimo, na prechadzku)... mne nesmierne pomohla obcasna pomoc opatrovatelky.

jaond19
5. máj 2025

Tieto nekonecne oslavy a povinne navstevy by som vynechala. To vie tak vysať energiu, ktorej uz mas beztak malo. Varenie si rozdel s muzom na polovicu, raz navaris ty na 2 dni, potom 2 dni on donesie nejake menucka po ceste domov/alebo uvarí ak vie. Takisto niektore dni proste musi prijst skor domov. Tiez treba zvázit nejaku studentku/aktivnu dochodkynu ktora by sa 1-2x do tyzdna vedela aspon na nejaku hodinku-dve povenovat detom. To az tak rozpocet nezruinuje a tebe moc psychicky aj fyzicky pomoze. Trvaj proste na nejakej zmene, lebo inak hrozí ze skolabujes a potom este len uvidí to zemetrasenie ak by si ostala par dni v nemocnici.....

ada12345
5. máj 2025

Ked mate take velke rodiny, preco vam nechodia pomoct?

bbalin
6. máj 2025

Ak ti nemá kto z rodiny aspoň párkrát do týždňa postrážiť deti, tak by ti mohla pomôcť opatrovateľka, ktorá by ich postrážila aspoň na pár hodín raz dva krát v týždni, detto aj s upratovaním a a ty by si aspoň na chvíľu vypla z tohto kolobehu. Staršiu by nevzali do škôlky/jasiel aspoň na pol dňa? Možno by ju potiahlo vpred byť v kolektíve a ty by si sa venovala zatiaľ len mladšiemu. Posielam veľa síl 🍀🫂