icon

Ako zvládať zmenu správania rodičov po covide?

kotatko201
24. aug 2025

Ahojte, v našom živote rodina chýba. Ale, aby ste rozumeli. Všetko fungovalo u nás bežne teda ako v každej rodine občas čosi škrípalo, ale vždy sa všetko vyriešilo. Až po covide nastala zmena.
Moji rodičia sa úplne zmenili. Otec alkoholik, ale človek si na to zvykol keďže je ním sporadicky od môjho detstva, čo bolo ťažké. Nikdy sme nemali na to čo sme chceli a veľakrát peniaze chýbali, mama sa však vždy snažila kompenzovať to nejako. No čosi sa stalo u nej. Od toho covidu mama začala len nadávať, nadáva nielen na mňa, ale aj na manžela, brata(syna), prosto tí najbližší sú jej napríťaž. Nadávky sú skoro vždy keď ideme na záhradu, zatvárať sliepky. Dom v ktorom býva raz prepísala na brata (ešte pred covidom), žiaľ teraz ho chcel naspäť. V dome býval ešte donedávna brat nakoľko vlastne celý život jej pomáhal, bol jej oporou, dnes mu neviem prísť ani na meno. Chudák nemal na výber a radšej odišiel najskôr do prenájmu a potom do oprávneného nového domu. Rodičovského domu sa vzdať nechce investoval tam veľa peňazí, času a popravde sa mu nedivím. On bol také trdlo, že za nu platil hypotéku, pôžičku, exekúciu a ona sa mu vlastne takto "odvďačila". V oslednej dobe nadávky, vyhrážky len graduju a obávam sa, že bude len horšie. Aby som nezabudla otec je už v dôchodku a mama je zas invalidný dôchodca, i keď vidím koľko má sily na upratanie fúry dreva, či zloženie tony brikiet, kopaní zemiakov, na koňa by bolo dosť dalo by sa polemizovať o prehodnotení toho dôchodku. Stretol, ale má doma niekto podobný problém?
Stále hovorím keby sme robili zle nepoviem nič, ale človek sa snaží buduje a aj tak je zly.

pribinak
24. aug 2025

Nespúšťa sa u matky nejaká psychiatrická diagnoza?
Človek sa len tak tak prudko nezmení

anonym_b8f740
24. aug 2025

Koľko má rokov mamka?

ivka21
24. aug 2025

@kotatko201 môžu mať obaja začínajúcu demenciu preštudujte si príznaky. A vekovo to začína 65 aj mladších nieje to len chroba 80tnikov...

olimuc
24. aug 2025

Covid moze spustit psychicku diagnozu… brat nech sa domu nevzdava, ale lekara vyhladajte, pretoze clovek sa len tak netmeni

anonym_b8f740
24. aug 2025
@ivka21

@kotatko201 môžu mať obaja začínajúcu demenciu preštudujte si príznaky. A vekovo to začína 65 aj mladších nieje to len chroba 80tnikov...

@ivka21 ja len na margo, môj ocko mal demenciu a nadávky boli až v konečnom štádiu, tie úvodné sú iné.

aniele
24. aug 2025

No, môj otec bol kedysi veľký žiarlivec, dosť sme si užili. Teda, najmä mama. A teraz (obaja sú deväťdesiatnici) sa akoby roly vymenili. Ona (často) buzeruje jeho. Nenadáva vulgárne, to u nás nikdy nebolo. Ale stojí to za to. Hovorí, že celý život bola ticho, ale už nebude. Pritom sú to úplne uletené reči. Tiež predpokladáme, že niečo za tým bude. Nás, deti, rešpektuje, keďže už je na nás dosť odkázaná. A my sa sekírovať nedáme. Najmä ja to beriem s nadhľadom (mám už skúsenosť s nebohou svokrou).

reanda
24. aug 2025

vsetko fungovalo u vas bezne, ako v kazdej rodine, teda riadne nap.cu a ty sa cudujes, preco to tak nefunguje aj dalej.. no, obcas sa dzbanu to ucho odtrhne, nie kazdy vladze 'kompenzovat' az do smrti.. hadam ma zena dlhorocneho alkoholika, invalid, co sklada fury dreva, tony brikiet a kope krumple, narok na trochu tej nasratosti 😝

anonym_639799
24. aug 2025

@kotatko201 to nie je o Covide ale veku....žiaľ bežná vec že zo stúpajúci vekom im riadne 🥳🤡 a sa total zmenia...

jennky13
25. aug 2025
@reanda

vsetko fungovalo u vas bezne, ako v kazdej rodine, teda riadne nap.cu a ty sa cudujes, preco to tak nefunguje aj dalej.. no, obcas sa dzbanu to ucho odtrhne, nie kazdy vladze 'kompenzovat' az do smrti.. hadam ma zena dlhorocneho alkoholika, invalid, co sklada fury dreva, tony brikiet a kope krumple, narok na trochu tej nasratosti 😝

@reanda prepac, ale nema narok na "trochu nasratosti "....ved nemusi skladat brikety a fury dreva....mala pri sebe syna, ktory im pomahal a dost. A ako on pride k tomu, ze za jeho snahu a pomoc sa mu matka odmeni nadavkami a ziadanim domu spat.
Nikto nema narok na to, aby druhemu nadaval, ponizoval ho alebo inac slovne utocil.
brat nech mame vycisli sumu, ktoru do domu vlozil, plus nech ohodnoti svoju pracu a vyzve svoju matku, ci mam peniaze na vyrovnanie dlhu.
Je dobre, ze ty stojis pri svojom bratovi a on sa neciti v tom vsetkom sam, ale priklanam sa k nazoru, ze moze ist o psychicku diagnozu aj ked ta sa bude asi velmi tazko zistovat .

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
kotatko201
autor
25. aug 2025
@anonym_b8f740

Koľko má rokov mamka?

@anonym_b8f740 60 rokov

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
kotatko201
autor
25. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 píšem, že sa to zmenilo od covidu, nie že je to covidom. A pobehať po doktoroch,to nejde. Ona nás k sebe nepustí, to spustí taký slovník, že až strach. A toľko vecí si vie domyslieť... Až sa nestíham diviť.

kotatko201
autor
25. aug 2025
@jennky13

@reanda prepac, ale nema narok na "trochu nasratosti "....ved nemusi skladat brikety a fury dreva....mala pri sebe syna, ktory im pomahal a dost. A ako on pride k tomu, ze za jeho snahu a pomoc sa mu matka odmeni nadavkami a ziadanim domu spat.
Nikto nema narok na to, aby druhemu nadaval, ponizoval ho alebo inac slovne utocil.
brat nech mame vycisli sumu, ktoru do domu vlozil, plus nech ohodnoti svoju pracu a vyzve svoju matku, ci mam peniaze na vyrovnanie dlhu.
Je dobre, ze ty stojis pri svojom bratovi a on sa neciti v tom vsetkom sam, ale priklanam sa k nazoru, ze moze ist o psychicku diagnozu aj ked ta sa bude asi velmi tazko zistovat .

@jennky13 ano tiež som to bratovi ať jej to takto lopatisticky urobí. Ale keď jej to aj povedal, ona len výhrady, že má holý zadok. Pritom on jej všetko dával ona ho mala ako druhého manžela a to finančne doslova. No neviem snažíme sa jej vyhýbať, aby "vychladla" lebo je to priam neznesiteľné. Brata jedného času tak buchla, že sa ani nadýchnuť nemohol, co je pri 100 kilovom chlapovi teda riadna rana.

jankalii
7. sep 2025

... smer psychiater, nájdite spôsob ako.

kotatko201
autor
7. sep 2025
@jankalii

... smer psychiater, nájdite spôsob ako.

@jankalii smer psychiater ako nám povedal obvodný doktor je len jeden a to ublíženie na zdravý privolanie RZP a polícia. Potom sa až bude môcť niečo. Najnovšie to vygradovalo tak, že manžela obvinila z ublíženia na zdravý takže idem na prístupovú a vypovedať na políciu. Brat spisujú s právničkou odvolanie na súd, pretože podala žiadosť. Ako nemáme kedy sa nudiť. Ja som z nej už chorá, totok čo robí vlastná mať my akosi už rozum neberie.

kotatko201
autor
16. nov 2025
@pribinak

Nespúšťa sa u matky nejaká psychiatrická diagnoza?
Človek sa len tak tak prudko nezmení

@pribinak keďže sa s nami nerozpráva a doktor povedal, kým neublíži niekomu z nás a nezavoláme sanitku. Nič nepomôže.

kotatko201
autor
16. nov 2025
@anonym_b8f740

Koľko má rokov mamka?

@anonym_b8f740 60 rokov