icon

Ako zvládate to, že vás rodina nepodporuje?

anicka103749
23. feb 2026

Pochadzam z takej tradičnejšej rodiny, a moje vízie do života sú úplne iné, ako by moji rodičia/rodina očakávali a nemám od nich žiadnu podporu. Jasne, že je to môj zivot a je na mne ako si ho budem žiť, a aj si ho žijem podľa seba a nasledujem moje sny, to čo ja chcem. No strašne ma toto trápi, že ma nepodporujú a nemôžem sa s nimi o tom ani baviť, lebo hneď majú komentáre a blbe reči. Odsudzujú zivot aký žijem.

erikavesela
23. feb 2026

@anicka103749 ja som mala podporu len zo strany krstnej a mojej babky...moja matka mi.vzdy hadzala ldn polena pod nohy a este sa z toho tesila...otec sa matky bal ako cert svatenej vody a teda nikdy nic neurobil...a sestra?...to je kopua mojej matky..naucila som sa zit bez toho z velmi ma to posilnilo...musis sa spolahnut len a len na seba

anonym_9e5c32
23. feb 2026

Je logicke očakávať podporu ak si z tradičnej rodiny a nežiješ úplne tradične? No nie je.
Podporu ti môže dať kamoska, priateľ, kolegyňa. Ale najlepšie je spoliehať sa sama na seba

anonym_cc83fa
23. feb 2026

Bolieť to bude a boli vzdy a vzdy tam bude ta taka mala nadej a dovera v to, ze ta niekto pochopi aj ked sa to nemusi nikdy stat. Ta nadej asi boli najviac. Ale zas ta nadej a to sklamanie ti otvára oči a vidis aj u druhych okolo seba ako si nepochopenim prechádzajú. Mne pomaha ze druhych povzbudzujem a podporujem v tom byt iny. A v konečnom dosledku mam potom okolo seba rôznych ludi a to mi svet obohacuje.

anonym_a8b939
23. feb 2026

Mam ten isty pocit a postupne mi dochadza ze s tym sa nic uz neda robit. Proste clovek sa moze spolahnut jedine na seba

sissy27
23. feb 2026

@anicka103749 asi je celkom podstatne, v com ta nepodporia. Tiez su veci, ktore by som ako rodic u svojho dietata mozno akceptovala, ale rozhodne nepodporila 🤷‍♀️
Tak ale ides si za svojim stastim, si presvedcena, ze je to spravne rozhodnutie, ostatne ta nemusi zaujimat. Mozno raz budu na teba este aj hrdi.

anonym_c1d7ce
23. feb 2026

@anicka103749 zadefinuj svoje životné vízie a v čom sa odkláňajú od tradičných hodnôt a čo si predstavuješ pod podporou rodiny.
Ak sa mám vyjadriť všeobecne, tak ťažko hľadať podporu v rodine, ak tvoj život, či smerovanie je v rozpore s ich hodnotami.
Príklad - čakať od kresťansky založených rodičov, že ma podporia v konvertovaní na islám je podľa mňa nerealistické.
Takže skonkretizuj, tie rozpory a uveď očakávania nech viem, k čomu sa vyjadrujem

jblheart
23. feb 2026

@anicka103749 Musíš sa proste len mentálne v hlave nastaviť že si na to sama a môžeš sa spoľahnúť len na seba... že nič od nikoho nemôžeš očakávať a vtedy nebudeš ani sklamaná a že čo si nevybojuješ sama to nemáš.

anonym_c5d662
24. feb 2026

Neviem, koľko máš rokov. Ja som rada, že si žijem podľa seba a rodina mi nekafre do života. Dôležité veci im radšej ani nepoviem, nech nemajú komentár. Žijem si svoj život, nemám potrebu ho s nikým riešiť😀

anonym_1f65ae
24. feb 2026

@anicka103749 10 rokov žijem vo vlastnej domácnosti s mužom a deťmi, denne ma to trápi a premýšľam nad tým , ale plánujem to rozobrať na psychoterapii 🙂 snáď ma usmerní ako to prekusnúť

anonym_62e28d
24. feb 2026

Tak ja nemám rodičov, a moji súrodenci sa absolútne odo mňa dištancovali, čiže akú podporu mám očakávať? Keď nemám rodinu? Dala by som všetko na svete za to, aby tu boli moji rodičia, aj keby mali iný názor na život, len aby tu boli.

anonym_c35ff1
24. feb 2026
@anonym_62e28d

Tak ja nemám rodičov, a moji súrodenci sa absolútne odo mňa dištancovali, čiže akú podporu mám očakávať? Keď nemám rodinu? Dala by som všetko na svete za to, aby tu boli moji rodičia, aj keby mali iný názor na život, len aby tu boli.

@anonym_62e28d Ver tomu, že lepšie sa žije bez rodicov ako bojovať s veternými mlynmi a v starobe sa ešte o nich starat, ked ti do života veľa nedali. Autorka nepíše o iných názoroch na život, ale o chýbajúcej podpore.

anonym_62e28d
24. feb 2026
@anonym_c35ff1

@anonym_62e28d Ver tomu, že lepšie sa žije bez rodicov ako bojovať s veternými mlynmi a v starobe sa ešte o nich starat, ked ti do života veľa nedali. Autorka nepíše o iných názoroch na život, ale o chýbajúcej podpore.

@anonym_c35ff1 ver tomu, že som dochovala mojich rodičov, aj keď sme mali mnoho rôznych názorov na život a nie vždy sme sa stretávali, ale napriek tomu, by som dala všetko za to, aby tu boli a mohla som vnímať aj ich kritiku a rozdielny pohľad na veci.

anjelicek26
24. feb 2026

Tak kto iny ti ma povedat svoj nazor bez obalu, ked nie rodina? Nemusi sa ti pacit, mozes mat uplne iny nazor, ale od najblizsich ocakavam, ze mi povedia na rovinu, ked sa im nieco nezda... rodina ta pozna a casto ma pravdu, zasa sa netvarme, ze nie..

tiezjedna
24. feb 2026

A čo presne im vadí??

anonym_c35ff1
24. feb 2026
@anjelicek26

Tak kto iny ti ma povedat svoj nazor bez obalu, ked nie rodina? Nemusi sa ti pacit, mozes mat uplne iny nazor, ale od najblizsich ocakavam, ze mi povedia na rovinu, ked sa im nieco nezda... rodina ta pozna a casto ma pravdu, zasa sa netvarme, ze nie..

@anjelicek26 Nemáš pravdu, nemajú vždy rodičia pravdu. Ja som ako 19 ročná odišla do Nemecka pracovať ako au pair a povedali mi, ze sa za mna hanbia, že idem utierať rite nemeckým detom. A ja som sa naučila jazyk a uchytila sa neskôr v zamestnaní. V tej dobe mi znalosť jazyka nahradila vysokú školu. Až po rokoch to uznali. A veľa veľa iných vecí, pri ktorých ma rodičia brzdili.

anjelicek26
24. feb 2026
@anonym_c35ff1

@anjelicek26 Nemáš pravdu, nemajú vždy rodičia pravdu. Ja som ako 19 ročná odišla do Nemecka pracovať ako au pair a povedali mi, ze sa za mna hanbia, že idem utierať rite nemeckým detom. A ja som sa naučila jazyk a uchytila sa neskôr v zamestnaní. V tej dobe mi znalosť jazyka nahradila vysokú školu. Až po rokoch to uznali. A veľa veľa iných vecí, pri ktorých ma rodičia brzdili.

@anonym_c35ff1 nie vzdy, ale casto, ako pisem... povedat nazor proste maju pravo, ty si ako dospely clovek spravis po svojom 👍 Ono naopak - podporovat dieta v niecom, co dobre vidis, ze je kravina na n-tu (syn mi teraz chce prejst na uciliste a pritom na maturitu aj vysku ma kapacity, len je lenivy jak vos a kamosi tam idu 🙄 ), co mu mam na to povedat, ze aky skvely napad to je?

anonym_c35ff1
24. feb 2026
@anjelicek26

@anonym_c35ff1 nie vzdy, ale casto, ako pisem... povedat nazor proste maju pravo, ty si ako dospely clovek spravis po svojom 👍 Ono naopak - podporovat dieta v niecom, co dobre vidis, ze je kravina na n-tu (syn mi teraz chce prejst na uciliste a pritom na maturitu aj vysku ma kapacity, len je lenivy jak vos a kamosi tam idu 🙄 ), co mu mam na to povedat, ze aky skvely napad to je?

@anjelicek26 Tak je rozdiel podporovat dieta v raste a v lenivosti. Autorka by mala uviest, o co ide.

anonym_642210
24. feb 2026

Ja by som rada podporila, lenže moje deti sú tak samostatné už od puberty, že o svojich plánoch nehovoria. Ani o študijných a pracovných úspechoch. Raz mi dcéra povedala, že ona sa chce naučiť na vlastných chybách. Tak sa učí. Ani neviem, ked si nabije ústa.

anonym_fb495e
24. feb 2026

@anicka103749 Tak veľa ľudí nemá podporu zo strany rodiny a žijú, sú sebestační, snáď nebudú ako malé deti revat do vankúša a že ratujte ma.

ghoul_
24. feb 2026

@anicka103749 musíš si zvyknúť, je to o zvyku

kattrin5
Dnes o 12:24

Nijako.. Ja som od cca 19 uplne sama, rodicia mi nikdy nepomahali financine, mama pomohla s malou ked som bola sama, ale napriklad ja mam vysku tuna v USA- vsetko som zaplatila sama a nasi napriklad ani poriadne nevedia aku pracu robim😂 uz sa ma mama asi 5 krat pytala a aj tak nerozumie.. ja Toto uz neriesim a som stastna ze vlastne ich podporu v nicom ani nepotrebujem a je mi dobre..

domix147
Dnes o 12:46

@anicka103749 ale to čo píšeš môže byť že oni chcú aby si šla na výšku a ty nechceš...ale taktiež to môže byť že chcú aby si sa vydala a ty si lesba...
To prvé je banalita..
A do druhé môže byť pre nich ťažká vec...či už to prijať alebo sa na to pozerať...
Takže treba konkretizovať v čom ťa nepodporujú..