Ako zvládnuť finančné a rodinné problémy po pôrode?
Dobrý deň, ospravedlňujem sa za výlev, ale som na pokraji vlastných síl..Som 6 mesiacov po pôrode, možno som ešte rozladena, ale proste som extrémne vyčerpaná psychicky a neviem ako ďalej..V decembri sa nám narodilo dúhové bábätko (objavilo ako zázrak ♥️ keďže mám zdravotné problémy a prirodzene sme nemali šancu 🫣) za čo som nesmierne vďačná samozrejme, ale odkedy prišlo bábätko, všetko sa nesmierne komplikuje..Dieťatko prišlo predčasne, 4 týždne sme boli v nemocnici..Manžel mal hneď na to dva mesiace ťažkú nehodu, čo si vyžiadalo dlhú liečbu a z dávok čo máme nevyužijeme..Ja proste nevládzem..Oslovila som okolité charity, všade je toho veľa a čakacia doba dva mesiace 😒 Chodím si privyrábať popri RD upratovaním..ale keďže kojim bábätko, na dlhšie preč z domu nemôžem. Máme pred sebou ďalší mesiac ťažkého obdobia a ja proste neviem ako ďalej..MM odchádza do práce ( týždňovky) čiže musím ostať s deťmi doma a vôbec neviem, ako kam ďalej vykročiť..Kúpila som za posledné peniaze tento týždeň plienky a základné potraviny a tým som skončila..vôbec netuším kde vezmeme financie na ďalší mesiac kým sa vrátime do normálu a budeme mať späť príjem, strava, plienky, prikmi a zvyšné potreby do domácnosti..Na rodinu sa žiaľ obrátiť nemôžem, moja mama žije sama, druhá strana žiaľ žije mimo nás..Prosím neodsudzujte ma, viem, že je to dočasné a zlé veci nás tiež učia, len jednoducho táto neistota a zviazané ruky sú pre mňa neskutočná záťaž na psychiku..Som vďačná , že sme to doteraz ustáli, že sme zdraví a že máme strechu nad hlavou, ale pozerať sa na to, jak si aj staršie dieťa pýta niečo čo vidí v televízii napríklad, mi láme srdce, keďže doteraz deťom nikdy nič nechýbalo , a už aj tak sú posledné mesiace neskutočne obmedzované..Po vrátení požičaných peňazí, keďže aj benzín musíme teraz už riešiť, mi tento mesiac nezostáva zasa ani cent a ja už naozaj neviem, ako pozbierať poslednú silu na to, aby sme to prežili.. Ešte raz sa ospravedlňujem za výlev..
Nemôže si manžel vypýtať zálohu? Požičať aspoň na základ od priateľov, kolegov? Ponúknuť v okolí stráženie detí počas prázdnin? Držím palce nech to zvládnete a o pár mesiacov budete len spomínať.
@januska12323 žiaľ keďže je dlhodobo PN, tak mu zálohu nedajú 😏 Nemám školu ani prax v strážení detí, už som skúšala, zatiaľ každá mamička pýtala recenzie , ktoré okrem mojich detí nemám ..čo úplne chápem, tiež by som deti nezverila hocikomu.. Ďakujem veľmi krásne ♥️
@januska12323 žiaľ keďže je dlhodobo PN, tak mu zálohu nedajú 😏 Nemám školu ani prax v strážení detí, už som skúšala, zatiaľ každá mamička pýtala recenzie , ktoré okrem mojich detí nemám ..čo úplne chápem, tiež by som deti nezverila hocikomu.. Ďakujem veľmi krásne ♥️
@anonym_autor veď píšeš, že už ide do práce. tak sa mu už ťa PN skončila, nie? A čo tvoje kolegyne z práce?
Prečo všetko berieš iba na seba? Ocitli ste sa v náročnej situácii, manžel po nehode, ale píšeš že je našťastie už OK. Čo podniká on, aby rodina "prežila"? Prečo jeho rodina nedokáže podať pomocnú ruku, aj mama tvoja? Možno iba nejaké základne potraviny, potreby. S deťmi sa netráp, že nemajú čo vidia v telke, to teraz vôbec nerieš, deti sú vnímavé, toto ustoja. Nemôžete dať niečo do záložne, predať napr. tú telku. To k životu nepotrebuješ. Mne visí na stene a ako je rok dlhý ju nezapnem. Predpokladám, že máš minimálne 3 deti, malé bábätko, a zostaneš sama na ne, takže hľadať s prácu v tvojej situácií nemá žiaden význam.
Asi pred mesiacom tu bola rovnaká diskusia - pred polrokom narodené neplánované dieťa, ale šťastní, pretože vraj prirodzené otehotnenie nebolo možné, krátko na to muž nehoda, rodina nevie pomôcť.
Mužovi rodičia prečo nevedia pomôcť? Neviem, čo znamená slovný paškvil "žijú mimo nás", ale pomôcť predsa vedia aj keby žili v Austrálii.
Rodicak bol asi pred 9 dnami. A ty uz si ho cely minula? Co peniaze z PN tvojho muza? Kolko deti mate? 360 rodicak, plus ty mas zrejme aj 5 deti =250 eur pridavok. Tvoj muz pn k tomu. Trosku sa uskromnit by sa vam zislo. Kedze este aj kojis, aj na umelom mlieku usetris.
dobre tomu rozumieme že ty máš rodičovský, plus prídavky, manžel PN ? tak z toho vyžijú tisíce rodín, Bábätko kojíš, tak potrebuje "len plienky " nie ?? čo manžel na účte do mínusu ?
koľko členná rodina ste? nie ste celkom bez prijímu, rodina vie v akej ste situácií a pokiaľ tam naozaj bola nehoda a vedia že je PN a vtedy je nižší príjem nechápem prečo by nechceli pomôcť, keď už nie finančne, že napr neviete s nimi nakladať tak s nákupom potravín a základných vecí pre vnúčatá... situácia je asi o dosť iná ako opisuješ... vždy sa rodina vykresľuje ako najhoršia keď sa žiada pomoc od druhých ľudí...
Dieťa sa narodilo v decembri, ak by sa narodilo hneď 1.12, tak ešte tento týždeň máš nárok na materský. Ten je väčšinou o dosť vyšší ako rodičovský. Či nemáš materský, pretože si nepracovala? Koľko máte detí? A teda ako je to s tými mužovými rodičmi, prečo nevedia pomôcť (že žijú inde nie je dôvod na odmietnutie pomoci, ak sú normálne vzťahy a ak ich syn mal nehodu a potrebuje zabezpečiť ich vnúčatá).
Rodicak bol asi pred 9 dnami. A ty uz si ho cely minula? Co peniaze z PN tvojho muza? Kolko deti mate? 360 rodicak, plus ty mas zrejme aj 5 deti =250 eur pridavok. Tvoj muz pn k tomu. Trosku sa uskromnit by sa vam zislo. Kedze este aj kojis, aj na umelom mlieku usetris.
@anonym_c71dbe ja som z práce už 5 rok ..áno nastupuje už do práce, ale keďže nemá nič odrobene, nedaju mu zálohu žiaľ ..
@anonym_2ba36c on s rodinou neni žiaľ v kontakte dlhodobo..moja mamina žije sama v RD z jedného príjmu..manžel žiaľ okrem toho, že popredaval čo sa dalo a rieši peniažky kde sa dajú moc toho robiť nemohol..strážil mi deti kým som bola na brigáde..
@melanta nesledujem žiaľ tak aktívne internet tak neviem.. pomáhajú nám priatelia ktorý vedia,
@anonym_7e83ff Žiaľ nájom, výdavky, nafta k lekárom, nefajčíme, nepijeme takže zvyšok okolo detí a strava, len základné potreby..žiaľ aj sa povracalo čo sa požičalo, ako píšem, v tomto kolobehu sme dlhšie, takže áno, ako peniaze prišli, tak aj odišli..mýliš sa, mám okrem bábätka len jedno staršie dieťatko..nie som rómka ani žiadna neštudovana osoba, pred detičkami som pracovala riadne od 18ky na vedúcej pozícii..žiaľ platíme si aj vlastné bývanie ktoré nám zhltne celú PNku, plienky majú obe deti, keďže starší na zdravotné problémy ja dostávam RD a prídavky, čo nám po kúpe veci pre deti nepokryje ani stravu ..
Keď si spomeniem v akých sračkách som kedysi bola, ale toto skúšať na cudzìch ĺudí, NIE. Na toto musí mať človek povahu. Ak ti nepomôže rodina, priatelia, tak je na pováženie čo ste za ĺudia a nakoĺko je pravda a celá pravda, čo hovoríš .Lebo poznám takých, čo si pred výplatou nemajú za čo jedlo kúpiť, požičané aj od svätého ale tým sa nechvália, že v stávkovej sú varení, pečení a pivo , cigy s káva musí byť,aj keby na chleba nebolo.
koľko členná rodina ste? nie ste celkom bez prijímu, rodina vie v akej ste situácií a pokiaľ tam naozaj bola nehoda a vedia že je PN a vtedy je nižší príjem nechápem prečo by nechceli pomôcť, keď už nie finančne, že napr neviete s nimi nakladať tak s nákupom potravín a základných vecí pre vnúčatá... situácia je asi o dosť iná ako opisuješ... vždy sa rodina vykresľuje ako najhoršia keď sa žiada pomoc od druhých ľudí...
@
@anonym_0347ec priateľova rodina , rodičia s nami nie sú v kontakte a moja mamina žije sama ako som písala..nevykreslujem nikoho zle, nemám prečo
Presne na tieto situacie mame rodinu. Vy nemate rodicov, surodencov, znamych? Tesit sa z neplanovaneho dietata je pekne, ale nevediet ho zabezpecit mi pride nezodpovedne. Nemate uspory ani poistku pre pripad urazu? Postarat by sa mal muz o vas! Popros mamu, pomoze ti ak je normalna, hoci zije sama.
Máš materský či si nepracovala? Že si z práce doma s deťmi nie je dôvod nemať materský, ak si pracovala predtým a neukončila si pracovný pomer. Koľko máte detí?
@
@anonym_0347ec priateľova rodina , rodičia s nami nie sú v kontakte a moja mamina žije sama ako som písala..nevykreslujem nikoho zle, nemám prečo
@anonym_autor prečo nie je v kontakte s rodičmi? Vieš, už si tu písala pred mesiacom či dvoma. Pýtaš peniaze od ľudí, ale neodpovedáš na otázky a nenapíšeš všetky podstatné informácie. Mnohí radi pomôžeme, ale ak vieme fakty. Pretože väčšina z nás nepomôže ľuďom, ktorí si robia deti, nemajú vzťahy s rodinou a len natŕčajú ruky.
@
@anonym_autor A pravý dôvod,prečo nie ste v kontajte? Komu pomôžeš, keď nie vlastnej rodine? Či už pomohli a opakovane a už majú toho dosť? Od cudzích ti nie je trápne pýtať ?
Keď si spomeniem v akých sračkách som kedysi bola, ale toto skúšať na cudzìch ĺudí, NIE. Na toto musí mať človek povahu. Ak ti nepomôže rodina, priatelia, tak je na pováženie čo ste za ĺudia a nakoĺko je pravda a celá pravda, čo hovoríš .Lebo poznám takých, čo si pred výplatou nemajú za čo jedlo kúpiť, požičané aj od svätého ale tým sa nechvália, že v stávkovej sú varení, pečení a pivo , cigy s káva musí byť,aj keby na chleba nebolo.
@anonym_6a7751 ďakujem, toto mi pomohlo .. Ale vďaka Bohu máme normálny zdravý život, a ani hazard ani návykové látky u nás nie sú na listine..
@
@anonym_autor A co ocakavas od tejto diskusie? Ze ti posleme peniaze na ucet? Kym mas muza na pn ty brigaduj. A to tvoj muz bol bez prace a vy doma 2 deti? Lebo, keby bol zamestnany dostava peniaze PN. Takze velmi zle poriesene to cele mate.
Presne na tieto situacie mame rodinu. Vy nemate rodicov, surodencov, znamych? Tesit sa z neplanovaneho dietata je pekne, ale nevediet ho zabezpecit mi pride nezodpovedne. Nemate uspory ani poistku pre pripad urazu? Postarat by sa mal muz o vas! Popros mamu, pomoze ti ak je normalna, hoci zije sama.
@la_dolce_vita nie žiaľ poistku doteraz neriešil 🫣 áno v tomto jedinom je asi extrémne nezodpovedný, ale človek kým sa nestane tak neviem..
Prisámbohu že vždy keď sa tu takéto niečo objaví tak nemajú rodinu, nemajú kamarátov, rodina aj je ale nevedia pomôcť.
@anonym_6a7751 ďakujem, toto mi pomohlo .. Ale vďaka Bohu máme normálny zdravý život, a ani hazard ani návykové látky u nás nie sú na listine..
@anonym_autor Áno, ja som bola sama na dieťa a nepýtala som od cudzích.
@
@anonym_autor takže hlavu hore a hrdosť bokom a ísť po pomoc k rodine. To nerobíte pre seba, ale pre deti. Vaša nezodpovednosť, že nemá hlavný živiteľ poistku životnú... A máte hypotéku ?
@anonym_autor A pravý dôvod,prečo nie ste v kontajte? Komu pomôžeš, keď nie vlastnej rodine? Či už pomohli a opakovane a už majú toho dosť? Od cudzích ti nie je trápne pýtať ?
@anonym_6a7751 sú to ich vzťahy, žiaľ neovplyvnim ani jeho detstvo ani vzťahy aktuálne..aj keby som veľmi chcela..
@la_dolce_vita nie žiaľ poistku doteraz neriešil 🫣 áno v tomto jedinom je asi extrémne nezodpovedný, ale človek kým sa nestane tak neviem..
@anonym_autor Iba v tomto? Preco bol bez prace a doma 2 deti?
@anonym_autor A co ocakavas od tejto diskusie? Ze ti posleme peniaze na ucet? Kym mas muza na pn ty brigaduj. A to tvoj muz bol bez prace a vy doma 2 deti? Lebo, keby bol zamestnany dostava peniaze PN. Takze velmi zle poriesene to cele mate.
@anonym_7e83ff ona nemôže riadne brigádovať, lebo kojí. Tak sedí doma spolu s mužom. Keby chcela, prestane kojiť, lebo odsáva, proste zariadi sa.
veď mama keď je sama tak by ti mohla pomôcť, je to len dočasné, môže ti postrážiť deti a ty môžeš aspon brigádovať poobede resp. k večeru, manžel ide už do práce ty by si brigádovala tak by sa vám uľavilo, nechce sa mi veriť že by ti mama v takejto situácii nepomohla
@anonym_7e83ff ak je na PN samozrejme dostáva peniaze, nechápem úplne tvojmu komentáru
@anonym_7e83ff ona nemôže riadne brigádovať, lebo kojí. Tak sedí doma spolu s mužom. Keby chcela, prestane kojiť, lebo odsáva, proste zariadi sa.
@melanta Peniaze nemaju ani na jedlo, ale ona musi doma kojit 🤦♀️. Pritom kolke zeny koja, zamrazia mlieko a muz nakrmi kym zena je v praci.
Kedy odpovieš, koľko máte detí? Už tu padla táto otázka dosť krát od viacerých. A koľko máš materskú, či máš iba rodičák, lebo si pred rodením nerobila.
@anonym_autor Iba v tomto? Preco bol bez prace a doma 2 deti?
@anonym_7e83ff pretože mal zdravotné problémy pre ktoré nemohol pracovať..Sme radi, že vôbec stojí na nohách

Nemôže si manžel vypýtať zálohu? Požičať aspoň na základ od priateľov, kolegov? Ponúknuť v okolí stráženie detí počas prázdnin? Držím palce nech to zvládnete a o pár mesiacov budete len spomínať.