icon

Ako zvládnuť nákupnú závislosť a zberateľstvo mojej kamarátky?

Včera o 21:09

Ahojte chcela by som sa s Vami poradiť ak niekto máte v okolí dakoho podobného alebo ste tým sami prešli. Kamarátka má problém s hromaždením a nakupovaním nepotrebných vecí. Ale extrémny. Ide o kopu iných veci ale NAJMÄ o oblečenie. Kupuje ho všade, v bazároch, second handoch, normálnych a aj drahých obchodoch. Má veľký podpivničený dom a tie pivnice slúžia len ako skladovacie priestory. Sú plné od spodu po vrch. Dom je preplnený všetkým možným ale hlavne skriňami ktoré sa ani nedajú zatvoriť koľko je tam oblečenia. Má dlhoročného priateľa s ktorým sme sa rozhodli jej pomôcť a vybavili jej psychológa, ku ktorému dochadzala 2 mesiace (aspoň sme si to mysleli). Dohodla som sa s ňou že jej postupne začnem pomáhať triediť veci. Len v prvom botníku bolo 120 párov kadejakých topánok aj polorozpadnutych mohli sme vyhodiť len dvoje - boli výrazne menšie než jej noha a zničené.. ostatné vraj opraví, predá, bude nosiť. Botníkov má dokopy asi 10. Prvá skriňa to isté, všetko sa jej zíde. Nosí xl ale museli sme ponechávať veci veľkosti S lebo ona do toho ešte schudne. Obyčajné biele tričko s obrovským fľakom tak na to si vraj kúpi bielič. Opäť podarilo sa nám vyhodiť za jednu tašku aj to som videla že je jej to ľúto a nad každou vecou sa rozhodovala hrozne dlho. V kúpeľni ma fakt naštvala keď si chcela nechať veľkú nádobu z pracieho gélu lebo že sa to dá použiť ako konva (má konvy a nie jednu). Odchádzala som s tým že sme nevyhodili skoro nič a ja som mala nervy na pokraji. Dnes mi volal jej priateľ že mal podozrenie že toho psychológa nenavštevuje tak tam zavolal a ten mu to potvrdil. Bol extrémne naštvaný už a ak sa toto neskončí myslím si že sa s ňou rozíde. Naozaj je to neznesiteľné. Ona je inak veľmi milá, dobrá, napomocná aj vzdelaná mladá žena aby ste si ju nepredstavovali ako dáky sociálny prípad. Len bohužiaľ má tento problém..

autor
Včera o 21:13

zabudla som napísať otázku - dá sa jej vôbec pomôcť?

biba_18
Včera o 21:21

len odborne bohužiaľ 😏

anonym_3d9ef1
Včera o 21:24
@anonym_autor

@anonym_autor Nie, nedá. Sú to vetešníci. Ich vášňou je zhromažďovanie vecí. JE to skoro ako závislosť, ale neviem, či by to vôbec liečili.

Pokiaľ daná osoba nemá pri sebe niekoho, kto by ho v tom brzdil, tak s tým sama neprestane. Poznám jednu takú - nakupuje rôzne somariny cez e-shopy. Ani to nepoužíva, uspokojí ju to, že to vôbec kúpi. Raz som bol u nej - niektoré izby má zapratané tak, že pol izby sú krabice a tašky s vecami do výšky asi pása. Veci mala aj v kúpeľmi, jedno WC sa nedalo ani používať. A to má rodinu.

Ona má tých úchyliek viac, takže toto ani neriešia. Chceli ju poslať k psychiatrovi kvôli iným veciam, nedostali ju tam.

anonym_89b7fd
Včera o 21:25

Trpela niekedy nedostatkom alebo z čoho to ma?

autor
Včera o 21:30
@anonym_89b7fd

@anonym_3d9ef1 áno presne aj ona uspokojuje ju to že si tie veci nakúpi len za tú dobu ona stihla zapratat priestory obrovského domu aj prístavby. Priateľ sa ju snažil brzdiť no márne
@anonym_89b7fd práveže nie ona je z majetnej rodiny a ani teraz netrpí núdzou a z čoho to má to fakt neviem ale viem že aj jej stará mama robila to isté len nie až takto vo veľkom

anonym_882124
Včera o 21:33
@anonym_autor

@anonym_3d9ef1 áno presne aj ona uspokojuje ju to že si tie veci nakúpi len za tú dobu ona stihla zapratat priestory obrovského domu aj prístavby. Priateľ sa ju snažil brzdiť no márne
@anonym_89b7fd práveže nie ona je z majetnej rodiny a ani teraz netrpí núdzou a z čoho to má to fakt neviem ale viem že aj jej stará mama robila to isté len nie až takto vo veľkom

@anonym_autor kde na to berie peniaze??

anonym_94d20b
Včera o 21:35

Tvoja kamarátka trpí duševnou poruchou, tzv. Hoarding disorder, chorobné zhromažďovanie vecí. Má všetky typické príznaky, zbiera obrovské množstvo vecí, ktoré v konečnom dôsledku ani nepotrebuje, miestnosti zapratáva až po strop, hľadá každé voľné miesto, kam sa dá ešte niečo odložiť. Ak má nejakú vec vyhodiť, je to pre ňu veľmi stresujúce a pri každej veci si nájde dôvod, prečo ju nevyhodiť. To, že je z majetnej rodiny, jej stav ešte zhoršuje, keďže peniaze nie sú problém, nebude sa obmedzovať, určite minula už tisíce eur. Tento stav je už trvalý a preto potrebuje odbornú pomoc, psychoterapiu, inak jej stav sa bude zhoršovať (aj keď myslím, že v jej prípade už sa to veľmi ani zhoršiť nedá, lebo toto je už extrém).
Nesnaž sa jej veci nasilu vyhadzovať, tak to nevyriešiš. Radšej sa s ňou o každej veci porozprávaj, či ju skutočne potrebuje (aj keď pri takom veľkom množstve vecí to bude rozprávanie nadlho), dosť ale môže pomôcť keď jej povieš, že každá vec môže nájsť zmysel či využitie inde, napr. nejaké oblečenie podarovať charite a pod., ona proste musí nadobudnúť dojem, že tie veci budú využité a nie iba len tak vyhodené.
To že je milá či vzdelaná, nehrá rolu, táto porucha môže postihnúť hocikoho.
Nezažila niekedy v minulosti nejakú vážnu traumu? Napr. úmrtie veľmi blízkej osoby môže vyvolať túto poruchu, tí ľudia potom všetko zbierajú, lebo "už o nič nechcú prísť".

autor
Včera o 21:41
@anonym_882124

@anonym_autor kde na to berie peniaze??

@anonym_882124 v podstate som na to v tom komentári na ktorý reaguješ aj odpovedala

autor
Včera o 21:47
@anonym_94d20b

Tvoja kamarátka trpí duševnou poruchou, tzv. Hoarding disorder, chorobné zhromažďovanie vecí. Má všetky typické príznaky, zbiera obrovské množstvo vecí, ktoré v konečnom dôsledku ani nepotrebuje, miestnosti zapratáva až po strop, hľadá každé voľné miesto, kam sa dá ešte niečo odložiť. Ak má nejakú vec vyhodiť, je to pre ňu veľmi stresujúce a pri každej veci si nájde dôvod, prečo ju nevyhodiť. To, že je z majetnej rodiny, jej stav ešte zhoršuje, keďže peniaze nie sú problém, nebude sa obmedzovať, určite minula už tisíce eur. Tento stav je už trvalý a preto potrebuje odbornú pomoc, psychoterapiu, inak jej stav sa bude zhoršovať (aj keď myslím, že v jej prípade už sa to veľmi ani zhoršiť nedá, lebo toto je už extrém).
Nesnaž sa jej veci nasilu vyhadzovať, tak to nevyriešiš. Radšej sa s ňou o každej veci porozprávaj, či ju skutočne potrebuje (aj keď pri takom veľkom množstve vecí to bude rozprávanie nadlho), dosť ale môže pomôcť keď jej povieš, že každá vec môže nájsť zmysel či využitie inde, napr. nejaké oblečenie podarovať charite a pod., ona proste musí nadobudnúť dojem, že tie veci budú využité a nie iba len tak vyhodené.
To že je milá či vzdelaná, nehrá rolu, táto porucha môže postihnúť hocikoho.
Nezažila niekedy v minulosti nejakú vážnu traumu? Napr. úmrtie veľmi blízkej osoby môže vyvolať túto poruchu, tí ľudia potom všetko zbierajú, lebo "už o nič nechcú prísť".

@anonym_94d20b ja som práve o každej veci diskutovala a ona potom nadobudla pocit že je tam priestor si danú vec nechať a že sa nemusí až tak hanbiť za to že mi na roztrhnutú vec povie že si ju zašije a bude nosiť
O tejto poruche viem čítala som o tom a verím že to ešte kľudne môže byť horšie lebo väčšina tých ľudí má doma aj obrovskú špinu a kopu odpadkov toto ona zatiaľ nemá... Preto jej aj chcem pomôcť aby to nezašlo ešte ďalej a neskončilo to pre ňu stratou priateľa. A tá otázka s traumou - o žiadnej neviem ak dáka existuje a ona toto robí od detstva len mám pocit že ako žije v tom dome sa to vymklo kontrole

bolarazjedna
Včera o 21:47

https://www.postoj.sk/108312/zacinaju-jednou-iz...

V tomto článku to dosť podrobne rozoberá psychologicka. Určite je tam nejaká ne spracovaná trauma, možné emocne zanedbanie v detstve (to ze dostávala materiálne veci, neznamená, že mali na ňu čas napr)....

Ale keď sama odmieta pomoc, tak si myslím, ze vy ju nespasite.... Možno potrebuje ten rozchod, alebo dostať sa úplne na dno, aby si uvedomila, že je to potrebné riešiť. Ty šlo kamarátka jej môžeš povedať svoj názor, ponúknuť pomoc, podporu, ale zbaviť sa tejto poruchy môže iba keď ona to bude chcieť.

anonym_5b3f70
Dnes o 03:12
@anonym_autor

@anonym_94d20b ja som práve o každej veci diskutovala a ona potom nadobudla pocit že je tam priestor si danú vec nechať a že sa nemusí až tak hanbiť za to že mi na roztrhnutú vec povie že si ju zašije a bude nosiť
O tejto poruche viem čítala som o tom a verím že to ešte kľudne môže byť horšie lebo väčšina tých ľudí má doma aj obrovskú špinu a kopu odpadkov toto ona zatiaľ nemá... Preto jej aj chcem pomôcť aby to nezašlo ešte ďalej a neskončilo to pre ňu stratou priateľa. A tá otázka s traumou - o žiadnej neviem ak dáka existuje a ona toto robí od detstva len mám pocit že ako žije v tom dome sa to vymklo kontrole

@anonym_autor poznám jednu takú rodinu. Čo zbierajú veci, podľa mna to trvá roky čo zbierajú veci, v dome majú obrovský neporiadok, majú aj obrovský dom takze majú kde zbierať a odkladať. Všetky izby, priestory, kotolňa, pračovňa, nahromadené veci na kope, väčšinou aj take veci, odpad ktorý hy som ja osobne vyhodila. Vo väčšine priestorov sú vytvorené chodby na prechod.
Občas aj niečo nové kúpia, že to využijú, no niekoľko mesiacov to stojí v krabici, v kuchynskej linke bordel, v spajzi jedno cez druhé, všade v dome otvorené úložné priestory kde majú doslova nahádzané veci oblečenie, v botniku 200 párov topánok, krabic alebo papieru kopec na spálenie, v tom dome by som v živote nechcela žiť, a keby to mám raz vypratávať tak reálne by som potrebovala 10 kontajnerov. Všetko sa zíde, odkladajú, skladujú, nevyhadzujú nič. Čo sa pokazí tak sa snažia opraviť. Na dvore a v záhrade toez kadejaké bordel a veci na vyhodenie, hromada odpadu. U nich to nieje o nakupovaní oblečenia aleob veci, oni roky hromadia veci, nevyhadzujú, nerobia poriadok. No a keď niečo hladaju tak čistá katastrofa 😂 ale zas keď sa ich spýtam či niečo konkrétne nemajú tak nájdu to

bielasovicka
Dnes o 06:56

@anonym_autor to môže byť strašné takto žiť. A koľko rokov ma kamoška, je už staršia?

muchotrafka298
Dnes o 07:21

Kolegyna ma taku znamu, je to zena v strednom veku s niekolkymi detmi a uz jej pohrozila socialka, ze jej ich vezmu. Lebo sa susedia stazuju /bavime sa o byte v panelaku/ na zapach a detom sa smeju, ze smrdia. Tiez je zberacka, ma tam toho kvanta, ulicky porobene v izbach, v kuchyni neumyte riady, smradlave, plesnive, hodene na kopach. Je to VS vzdelana inteligentna zena. Ona ked nam opisovala, ze raz u nej bola, ze sa z toho davala dokopy este mesiac, co tam videla. A dotycna si neda povedat.

sova7
Dnes o 09:01
@anonym_autor

@anonym_autor je to zavislost bohužiaľ. Alebo ocd porucha zberač. Aj keby ste všetko vyhodili zhromažďovať bude ďalej. Tam pomôže len odborník a liečenie ona musí prísť na to čo si takto v sebe rieši. Ak si ale neprizná že má problém neurobíš s tým nič ani jej priateľ.

sova7
Dnes o 09:03
@anonym_89b7fd

@anonym_89b7fd že to mala jej starká je to zrejme dedičná ocd porucha

alickapusinka
Dnes o 13:00

Môjho znameho mama to iste manžel z nej bol úplne zúfaly ale nič nepomohlo ani postrašenie rozvodom.
Tak to s ňou vzdal. A bývali dalej spolu hoci bol s nej strašne zúfali.Teraz znamemu pred rokom otec zomrel a jeho mamu to chytilo ešte viac.Takže niekomu nepomôže ani odborna pomoc. To že tam chodi ešte neznamena že jej pomôže.A hovoril znamy že ked mama sa pominie tak v 6 izbovom obrovskom dome zo skladovacími priestorami tiež zapratane až po strop izby že tam bude na vyhadzov možno 5 veľkoobjemných kontajnerov zbytočnosti a hatraburdy. V dome sa nachadza viac ako 30 skriň rozných veci topanok a kadejakých haraburd. A že ked boal dieťa rodičia jej ako jedinačikový dopriali že pracovali na dobrých pletených miestach.Takže ťažko povedať prečo to robí.Aj tvoja kamarátka môže to byť porucha nejak nedostatok v detstve alebo možno len zaľuba.