icon

Ako zvládnuť napätý vzťah s babkou?

25. jún 2024

Dobry den, este som sem neprispela. Poprosim iba o slusne odpovede.
Vec sa ma tak, moj dlhorcny partner zomrel. Mam krasnu dcerku, 5 rokov.
Partnerovi bol najdeny nador na mozgu, vsetko islo rychlo, do 3 mesiacov zomrel.
Ked bol este priatel chory, a mal liecbu, tak som prosila priatelovu matku, dcerkinu babku, aby sem dosla na tyzden mi ho postrazit, plus dcerku, lebo som musela chodit do roboty. Babka odmietla, musela som ju vela prosit, nakoniec prisla.
Potom odisla a prisla zas az ked priatel zomieral. Ona sa mi starala o dcerku, ja som sa jej starala o syna.
Minule leto, uz po priatelovej smrti, sem babka prisla, bola tu v lete dva tyzdne. S nicim nepomohla, iba navarila pre (seba) a dcerku, ked som bola v robote, a este raz pozehlila (v minulosti aj s tym mala problemy). Za to sproste reci, kedy si ostriham ruze v zahrade, kedy si urobim hento a toto, to islo. Ked som ju stopla po 4 dnoch, tak to prestalo.
Musim povedat, ze ja som velmi unavena, chodim na plny uvazok do roboty, mam skolku a opatrovatleku pre dcerku, ktora ked vypadne, tak musim obtelefonovavat kde koho. Robim aj Mamu, aj Tatka , kucharku, udrzbara a vsetko v domacnosti sama. Vsetko len sama.
Potom mi sem pride Babka, ktora po tyzdni konecne vylozila umyvacku riadu (a to som prisla, otvorila ju a odisla som, tak jej asi trklo), dcerka zaspinila dlazku a okakala zachod, tak tu babka okolo toho svisntva chodila cely den, ja som to po robote musela fajn drhnut.
Mam tazku nespavost, tak aj to mi tu o jednej v noci cistila zaludok preco nespim, ked som sa ohradila, tak na mna kukala, ze ako som drza
Za to este pred tym babka ako odisla sa ma opytala par pichlavych otazok, preco toto, preco tamto, ze ako by mi ona pomohla, keby sme byvali blizsie.
Babka chodi a pomaha svojim dceram, u mna to bolo vzdy takto. Ked bol priatel, tak on jej vzdy povedal, ja ale nemam silu jej nic hovorit, po tom aka bola neochotna v minulosti. Ja som jej hovorila, aka som unavena, mne sa vecer uz chce normalne vracat, aka som unavena, a ona si tu veselo lusti krizovky a cita knizku cely den, ani len s dcerkou sa nehra, a ja tu gruntujem dom.
Teraz v lete uz mam zaplatenu opatrovatlku na cele leto , plus skolka a moja dovolenka, babky som sa pytalala, ci sem pride, odpoved bola, ze nevie. No a tak teraz sem chce prist. Nemala som pre nu termin, vsak uz to mam vsetko vybavene, no nakoniec som povedala, tak teda nech na par dni pride.
No ale, ked si spomeniem, ako sa ku mne minule leto spravala, ako k 15 rocnej stande, ja ju tu seriozne nechcem. Ano, mala by som jej umoznit vztah s dcerkou, ale kde je moje dusevne zdravie?
Viem, ze aj ja raz budem babkou, ale mne ked dcera napise, ze ma nador na mozgu, tak pridem hned, tuto babka nemala ziadny zaujem, ani zavolat a ani prist.
Babke som za vela veci vdacna, ale ja momentalne nemam silu ju tu mat. Ja som stale na hrane pred vyhorenim, vsetko sa tu na mna vala, za vsetko som zodpovedna. Ja na toto naozaj nemam silu ju tu mat.
Babka nie je zly clovek, bohuzial, ona je takato, uz sa nezmeni a vela ludi v jej veku je velmi podobnych. Len ja ju nemam toleranciu ju mat u seba doma.

Strana
z2
jarnajar
25. jún 2024

@vilma7 len ona je rok po smrti partnera. To je brutál záťaž sama o sebe.

kitycat
25. jún 2024

Pozri pozvala si ju, ale ked ti zacne kibicovat na ruze a neviem co tak jej povedz, ze nemas cas...tam su noznice ked vie ako na to, atd...

Ak si v dome a je to vela, tak mozes predat a ist do bytu

veronicka88
25. jún 2024

Ja som unavená len čítam čo píšeš🙈neviem si do toho celého predstaviť ešte aj smrť partnera....nádych,výdych... Nemôžete si s dcérkou urobiť nejaký výlet na kúpalisko na dva dni aby si kúsok vypla?takto sa nedá dlhodobo fungovať. Babke povedz že môže prísť na víkend. Radšej nech príde dvakrát. Držím ti palce do ďalšieho života.

ahhola
25. jún 2024

Prosim ta, ty robis 8.,12 tky? Ked aj precestujes 2 hod., stale ti ostava 10.praca,8 spanok 6 hod. na seba. Tak vyloz nohy a na hodinu sa zabedni v spalni a kukaj do stropu. Skoc obvodnemu, na krvny obraz aspon, ze melies z posledneho. Si mlada myslim - na taketo vycerpanie. Prvy septembrovy, ked uz su priaznivejsie ceny kup nejaku Makarsku. Ked nevypadnes zo svojho "orloja" zblaznis sa. ⛱️🐙🐬a mala pojde do decaku.

katka700
25. jún 2024

Dievča si svätica že trpis takúto osobu. To čo píšeš sedí na narcisticku poruchu osobnosti a v psychickom rozpoložení v akom si posledne čo potrebujes je tráviť čas s takouto osobou. Ani dcéra ju vo svojom živote nepotrebuje, lepšia žiadna babka ako takáto protivna zlá mrochta.
Na rovinu jej povedz že keďže sa nevyjadrila či príde si sa zariadila inak a už máš iné plány.
Keď sa necháš zlomiť a príde tak:
nič extra nechystaj
Neobskakuj
Keď bude pindat ze prečo nie je toto hento tamto povedz "nech sa páči sprav".
Čo najhoršie sa môže stať? Že sa urazí a odíde? Aká to škoda 😂

luccija
25. jún 2024

Ako ďaleko býva babka, keď sa dusuje ako by ti pomohla a príde 2x za rok?Dala by som tomu šancu a uvidíš, keď to bude zle tak ju nabudúce zrušis.Ale, keď to tak cítiš povedz jej, že si si malú zariadila opatrovateľkou a stačí nech príde na pár dní.

jana121212
25. jún 2024

neskúsila si to niekedy babke povedať tak, ako to píšeš sem? Slušne ale na rovinu. Že je toho na teba veľa, že robíš viac ako vládzeš, zastupuješ maminu aj tatina, snažíš sa aby bola dcéra zdravá a šťastná, chodíš do roboty. A viac v tejto chvíli pre teba nie je dôležité, ani toho viac nezvládneš. Ale ak ti chce pomôcť, tak by ti veľmi pomohlo, ak by ti vyžehlila, zobrala dcérku na ihrisko, upratala kúpeľňu počas dňa... Proste vypýtať si pomoc slušným spôsobom, presne povedať, čo potrebuješ a povedať jej, že viac ako toho robíš teraz robiť nebudeš. A uvidíš, či to pochopí a pokúsi sa ti pomôcť alebo nie. Človek, ktorému na tebe záleží by ti pomohol.
V úvodnom príspevku píšeš, že sa na to necítiš ju tam teraz mať. Tak ju nevolaj, slušne jej povedz, že sa po psychickej stránke necítiš dobre a chcela by si byť radšej sama s dcérkou. Musíš myslieť nie len na dcéru ale v prvom rade na seba. Buď k sebe láskavá a rob len veci, ktoré ti neubližujú. Neviem či chodíš k psychológovi, prípadne či berieš nejaké lieky. Ak nie, tak skús aj nad tým porozmýšľať, lebo je zázrak, že to ešte stále zvládaš ťahať ❤

autor
25. jún 2024

Dievcata, ked tu bola minule leto dva tyzdne, mali sme uzavierku, tak som tahala tusim 8 dni v kuse. Normalne vstavam okolo 5:30. Na 9 den, ked som mala volno, tak sme si s dcerkou pospali do 6. Este sme sa v posteli tulili a rozpravali a do kuchyne sme prisli okolo 6:45. A uz boli keci, ako som si pospala. Ja neviem, mali by ste chut nieco hovorit?
Nemyslim si, ze babka ma nejaku chorobu osobnosti, ona proste len nema empatiu, alebo nevie lasku prejavit, ja naozaj neviem, ona bola vzdy chladna. Este aj ked priatel zomrel, tak som bola rada, ze odisla, aspon som sa mohla v klude vyplakat.
Ked som bola dieta, tak mojej mame zomrel brat, zostala po nom svagrina s malymi detmi. Doma mala vzdy mrdnik, moja babka jej chodila pomahat a moja mama ju len ohovarala, aka je bordelarka, lebo moja mama svatica s debilnym muzom, mojim otcom, to dava s prstom v riti. Otec doma nic nespravil. Taketo svatice pozdravujem, lebo je to ich pohodlnost od takehoto manzela neodist.
Ja som si toto nevybrala, mali sme pekny vztah, pred svadbou, velmi dobry partner a otec pre nasu dcerku. Boli sme taka zohrata dvojka.
Ja velmi nemam cas sama pre seba, dcerka je take moje lepidlo, je velmi bojazliva a cliva. Ja sa jej chcem maximum venovat, radsej teraz, ako v puberte riesit drogy.
Ako relax mam svoju zahradku, mam tam pocit, ako keby tam bol priatel so mnou.
Ja som nikdy nebola takato, hocico ma rozplace, vela veci ide tazko, neznasam konfrontacie a konflikty a mam velmi problem povedat nie.
K psychologovi som chodila, ked priatel zomrel, mala som dve sedenia, kde sa mi potvrdilo, ze to, co prezivam a ako sa citim, je normalne. Dalej som ho nepotrebovala.
Babka byva daleko, resp my sme sa odstahovali. Nechcem pisat, kde byvame, ale daleko.

jennky13
26. jún 2024

myslim, ze ty teraz mas priam povinnost starat sa o seba a rozmaznavat sa. Babke kludne zavolej, ze mas opatrovatelky , kedze ti nevedela povedat kedy bude moct prist a bolo by nevhodne keby bola ona doma. A cele leto sa snaz oddychovat a robit si iba prijemne chvile. Teraz je cas a povinnosť dat sa dokopy kvoli tvojej dcere. Obe to potrebujejete a zasluzite si co najmenej stresu. Pride cas aj na vztah s babkou, ale teraz nie.

vilma7
26. jún 2024

@lavender94 nie, vôbec si ma neodhadla.
Len ja nechápem toto večné stazovanie sa, hlavne keď autorka babku vidí 2x ročne?
Tam je problém inde, nie v babke.
Áno, chodím do práce, nie na plný ale na 80%, takže sa finančne starám aj ja o rodinu, manžel je s deťmi keď som v práci, ale to potom vidno na domácnosti atď, ale tú on nerieši, keďže je unavený z práce.
Mam dve malé deti, točím sa tiež dookola, práca, deti, práca ale nesťažujem si. Moja voľba.
Dokonca školu a škôlku mame len do 12.00, kdezto na Sk ktasne do 16.00...brala by som, ale nemám možnosti. Len tu je to asi bežne, že keď niekto napíše niečo kontra, už je zlý človek. Ja som len napísala pohľad neutrálny. Ze je unavená z toho kolobehu a nie z babky, ktorú videla pred polrokom.
Možno babka príde a autorku prekvapí. Ako všetko dobre šlo...ťažko povedať.
Ja rakovinu nikomu nezávidím, takéto blbé komentáre sú neviem k čomu...sama pracujem ťažko s osobami s ťažkými postihnutia mi, som vyše 30 rokov sestra...to len tak pomimo.
Ale ako som spomínala...kým tu všetky nekyvkaju hlavami ako sa očakáva, iný názor (žiaľ reálny) je neprijateľný.

Strana
z2