icon

Ako zvládnuť návštevu s množstvom vecí?

11. jan 2025

Mám takú dilemu. Mám u seba návštevu a tá návšteva priniesla mega veľa vecí a ja som z toho nervózna. Všade plno veci a vadí mi to. Bolo mi vycitane že v byte nič nemám. Ale ja mám všetko čo potrebujem, neviem sa pozerať na veci ktoré sú zbytočné. Je to opačný extrém ako keď niekto potrebuje neustále niečo kupovať, hromadiť, nechce vyhadzovať, ja všetko buď rozdávame alebo sa toho zbaviť čo nepotrebujem a potrebujem úplne základ. Máte to niekto tak?

Strana
z3
manus19
11. jan 2025

Kazdý máme nejakú diagnozu. Ja som vekom prišla tiez k takejto 😉 Zbavujem sa všetkého, neznášam doma veľa vecí. V obývačke som vyhodila všetok nábytok, mame jednu dlhú skrinku pod telkou, tam najnutnejšie veci, dekorácie jedine sviečky a kvety. V spálni nemám uplne nič okrem nábytku iba nočné lampy a rozčítané knihy na nočnom stolíku. V kuchyni som sa zbavila vacsiny nepotrebných vecí, vadí mi všetko na linke. Proste bez kopy harabúrd mám pocit ze je tu konečne čisto, útulne, upratané mám vždy za pár minút lebo mi nezavadzia kopa sošiek, dozičiek a pod. Jediná výnimka je detská izba ale tam chcem nech je plno hračiek čo najdlhšie 🙂

k1k1na
11. jan 2025

ano a uplne ta chapem, ja si myslim ze sa mas vo svojom byte citit v prvom rade ty dobre a tiez nerozumiem ludom s milion vecami na ktore sada prach a pri bežnom upratovaní to ani nedokážu vsetko upratat a poutierať kolko toho maju ale tiez je to ich vec kazdopadne ja som vysvetlila vsetkym ze mam vsetko co chcem a nepotrebujem aby mi kupovali veci ktore mi iba zavádzajú a vyslovene po nich netúžim, normalne im to vysvetli slusne

vler
11. jan 2025

Niekto si dovolil Tebe vycitat kolko veci mas vo svojom vlastnom byte?

lenkakravcova
11. jan 2025

Akože ti doniesli nejaké lapače prachu?
😀 Ak áno, tak nemilosrdne nafotiť a dať na bazár. 😂

lindous
11. jan 2025

Nerozumiem úplne aké veci priniesli... Návšteva nejak na dlhšie? Priniesli veci pre seba, ktoré majú pocit, že by im u teba chýbali a zavadzajú ti tam? To by som prežila, tú chvíľu vydržala, keď si ich pozvala asi vieš akí sú, nabudúce si to môžeš rozmyslieť... priniesli ich pre teba, lebo majú pocit, že chýbajú tebe? Neprijala by som to a ako to doniesli, tak by som im to pri odchode zase nabalila, s tým, že ďakujem, ale nepotrebujem to

patus_2
11. jan 2025

A aké konkrétne veci ti doniesli?

autor
11. jan 2025

@patus_2 návšteva jedna osoba sa u mňa správa ako vo svojej domácnosti, priniesla kopec jedla ktoré ja nejem lebo sa stravujem veľmi striedmo, prišla na jeden dva dni s obrovským kufrom a taškami, ma tu viac veci ako ja v tomto byte, všetko si tu diktuje, robím jej animátora, program, ja neviem asi som zlý človek alebo čo ale vadí mi to inak žijem. Ľutujem že som sa nrvyhovorila že niečo mám.

purple_wolf
11. jan 2025

a preco u teba ta osoba byva??? ako maja mater bola takato maniere ze silou mocou mi kupuje niečo do prveho bytu ale ja som ju velmi rychlo uzemnila a poslala ju do prdele a s jedlom je to ako kedy ... suroviny ma zakazane kupovat a uvarene som bravala len tie ktore som mohla jest kedze uplne ignorovala moju alergiu a pripadne som ju dala do mrazaka

januska12323
11. jan 2025

Prečo je u teba taká osoba? Zajtra ráno jej to všetko nabal naspäť a pekne ju odprevaď.

vanilkovazmrzka
11. jan 2025

Ja ta chapem, mna ide rozhodit ked mi niekdo donesie magnetku. Pre krista pana fakt netuzim mat chladnicku otapetovanu magnetkami, este k tomu z miest na ktorych som ja sama nebola

Ja by som asi kazdej navsteve vopred povedala ze nech nic nenosia a ked uz tak nieco co sa da zjest/vypit

vanilkovazmrzka
11. jan 2025

Aha tak tie dva dni snad prezijes nie? A potom vsetko co po nom/nej ostane mozes vyhodit

autor
11. jan 2025

@vanilkovazmrzka ďakujem dievčatá za podporu, mala som silný pocit že som sama takáto neuctiva a nevďačná, je to iná nátura, zajtra sa teším odchádza môžem sa začať liečiť z chrípky, zle načasovanie a všetko a ja nemohla som odmietnuť.

suezana
11. jan 2025

Jasné , že si v poriadku , je nás takých plno ☺️☺️☺️
Neboj vydrž , a už nikdy viac ju k sebe nepusť.
Ak to nie je tajné, kto je to? Rodina?

autor
11. jan 2025

@vanilkovazmrzka prežijem ale naozaj som slabá z tej chrípky a preto sa nevládzem venovať inému človeku, len sa premaham

autor
11. jan 2025

@vanilkovazmrzka cítim sa ale hrozne že takto hovorím o Tom človeku ale som frustrovaná a preto sa anonymne potrebujem vypísať zo svojich pocitov, sama sa za to odcudzujem

miadi
11. jan 2025

Svokra ?

autor
11. jan 2025

@suezana nie je to rodina, je to kamaratka

miadi
11. jan 2025

Tak to mas fajn kasli na to. Veci daruj alebo vyhod. Dost odveci od nej sa starat co mas doma. A kamaratku k sebe nepozyvaj ked ti to nie je prijemne Staci sa stretnut vonku.

0silvia0
11. jan 2025

Mala si sa vyhovorit na chripku.

suezana
11. jan 2025

No naučiť sa vedieť si stanoviť hranice 😊😊
Nikto nemá právo ti nariadiť , čo máš mať doma . Vôbec sa nemusíš cítiť zle za to . Neviem , či s v skupine minimalizmus - tam budeš pochopena určite 🙂

autor
11. jan 2025

@suezana no práve že minimalizmus no ale u mňa extrémny, preto som sa pytala či je to ešte v poriadku, ja proste cítim taký hrejivý pocit na duši keď sa zbavujem veci ktoré nepotrebujem a ja nikdy nekupujem veci do zásoby aj keby som možno ušetrila ale mne to vadí

autor
11. jan 2025

ja ani veľmi nenakupujem nové veci a preto najbolestivejsie sú pre mňa sviatky vianočné keď sa vyrábajú a predávajú veci a ja potom len rozmýšľam že preboha toľko odpadu a zbytočnosti a všade nátlak na ľudí a obrovská ponuka, pre mňa to je depresia keď vidím toľko veci a keď som prinútena darovať blbosti blízkym lebo by ich to zranilo a najviac ma stvalo že som sa aj spýtala čo by chceli a odpoveď mne nemusíš kupovať nič(lenže musíš keď aj oni kupujú a v kútiku duše očakávajú niečo pekné).. bože nejak som začala písať odveci pardon, som sa nechala uniesť

miadi
11. jan 2025

Ved kup zazitkove darceky alebo kupony na veceru na zlave dna nemusis kupovat veci . Ja nikomu nic nedavam ze sa to musi ci ocakava ale Preto ze chcem . Popripade mozes povedat ze nebudes davat nic ani si nic nezelas dostat . Si dospela mas ako si zariadis.

miadi
11. jan 2025

Kludne Bud minimalista kolko chces ale si uprac v sebe Lebo mas nejaky pretlak negativnych emocii co vsetko sa ti nepaci vadi a tolerujes druhym chovanie voci tebe ktore ti vadi. Nabuduce ked prides ku kamoske tak jej tie veci co si nechcela pekne dones spet ze ty ich nepotrebujes. ( a este tam nieco dodaj co bolo tvoje nepotrebne nech vie ake to je 😃)

evansova
12. jan 2025

Ach, ako ta ja chapem. Mam velmi dobru priateľku, mame sa radi, rozumieme si, pretoze sme zily a žijeme podobne životy. Navstevujeme sa, ale uz mi to zacina vadit, pretoze vzdy pride s plnym kufrom na aute. Nevadi mi, ked prinesie nejake domáce potravinove vyrobky, napr. nejaky dzem, kompot, atd. Vadi mi, ze prinesie napr. zeleninu z trhu, maslo, droždie. tvaroh a pod.
Neviem co si s tym pocat, uz sme len dvojclenna domacnost a kona, vola nezjeme.
A este viac mi vadi, ze sa citim zaviazana, pre mna hrozny pocit, tak sa to vzdy snazim kompenzovat ked sa na navstevu vyberieme my a zrazu mame obe to, co mepotrebujeme.
Sto razy som povedala, ze si to nezelam, nezmenilo sa nic. Uz som v stadiu, ze sa na jej navstevy netesim...

kathhii
12. jan 2025

Poznám to, mama mi hovorila minule, že nech si niečo kúpim , napríklad farebné vankúše, lebo ten byt je smutný...tiež mám byt v minimalistickom štýle,lenže mňa by príliš veľa detailov rušilo. Takže nemám ani obrazy,iba veľké hodiny.. svietidlá mám zo zaujímavým dizajnom takže mi obraz ani nechýba.
No a tiež neznášam keď mi prídu na návštevu na pár dní a donesú jedlo na týždeň ktoré nie je šance zjesť ( radšej prebehnem do obchodu dokúpiť ako jesť 4 dňove pečivo, ktoré môže byť aj neviem aké bio, ale po takom čase už nie je chutné. A potom mi ešte nechajú aj to čo mi nechutí, čiže nakoniec to vyhodim, čo mi je ľúto, ale vo spravím... No všetko mi to dajú do kuchyne na linku a ja tam neviem ani čaj uvariť,nieto ešte obed, jednu nechajú štvorcový meter voľnej plochy... No a to nehovorím o kopci tašiek a kufrov, ktoré sú pohadzané kade tade a nie je ani kde chodiť a pritom keby to dali do izby za za gauč tak to zmestia...len nie, radšej sa o to treba potknut.

andrea2667
12. jan 2025

No tak aspoň máš čo rozdávať.

suezana
13. jan 2025

@evansova jediná cesta je , keď odchádza nabaliť jej zvyšok naspäť. A presne toto ťa to má naučiť. Nastaviť si hranice . Alebo jej napísať, že máš z toho úzkosť, keď ti donesie veľké množstvo. A vedieť nevrátiť. Lebo toto je len začarovaný kruh. Keď jej 3 x nič neprinesieš, čo sa stane?

suezana
13. jan 2025

Autorka založila si si tému, kľudne si píš 😂😂😂 žiadne ospravedlňovanie. Sme tu na to, aby sme si pokecali. Iba tie ti napíšu, ktorých to oslovilo a ktorým je tá téma blízka 😘

autor
13. jan 2025

@suezana to by taký človek nikdy nepochopil že má niekto úzkosť keď mu prinesú potraviny, ona chcela byť srdečná a veľmi pohostinna ..dobre, návšteva odišla, veci zmizli, potraviny som rozdala, zase je moje srdce na mieste, boli to dve plné veľké tašky čo u mňa ostali potraviny a teraz som si spomenula že ešte do mrazáku som pchala veci 😂😂😂

Strana
z3