Ako zvládnuť neporiadok po detskej návšteve?
Zdravim, chcem sa opýtať, aký máte názor na to, že k vám príde návšteva s deťmi, napríklad 3 a 8 rokov a po tejto návšteve máte pocit, že na druhý deň môžte upratovať celý dom, jasné že keď niekto príde niečo spadne na zem, nasmetí sa, vyleje nechtiac,ok, je to normálne úplne,ale aby som chodila po všetkých izbách a všade našla nejaké kúsky či už väčšie alebo menšie po čipsoch, paradajkách, a pod. ..pod posteľami gaucom, hračky všade? Moje deti sú naučené že ich hračky patria len do ich izby. Keď ideme niekam na návštevu my s deťmi toto si naozaj nedovolia. Alebo si vošli aj do spálne, keď som to videla, mala som pocit, že tam vybuchla bomba. Podľa mňa sa toto už naozaj nehodí... Aký máte názor na toto vy ? Ako takejto návšteve slušne vysvetliť ako sa správať 😃aby sa nikto neurazil?
@kitycat prosím ťa tu nejde ani tak o hračky, spomínala som tam aj chytanie špinavými rukami gauč a záclony a podobne a nehrám sa na dokonalú hostiteľku len chcem niečo pripraviť na stôl preboha 😃 a tam nebola odkotulana paradajka pod posteľou ale normálne fľaky po paradajke a nie jeden a okej pri Tom malom som to vedela pochopiť no jednalo sa aj o 8 ročného chlapca to sa pochopiť nedá....
Doplním k bordelu po návšteve: neter si u mňa na dlažbu v kuchyni vysypala čipsy, že ich bude jesť zo zeme🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️pravidelne mi niečo rozbila, zničila, pokazila. Rodičia to prešli so smiechom (pri 12. ročnej koze!), teraz keď prídu na oslavu, tak sa čudujú, že zamykám spálňu aj detskú izbu.
@kitycat a ja som napísala že beriem že sa nasmeti vyleje že to je všetko v poriadku 😃 ....len niektoré veci sú už podľa mňa cez ....a nikde som nenapísala že moje deti su poriadku milované len som napísala že vedia že ich hračky patria do ich izby a napísala som že si nedovolia vojsť do cudzieho domu a loziť do každej izby a robiť tam bordel, zaujímavé že ty si sa akosi cítila byť dotknutá touto diskusiou, keď si takto zvláštne vybehla a ešte zvýrazňuješ zámena veľkým písmom 😃...
Mne sa muž čuduje, že načo upratujem pred návštevou, keď potom musím upratovať znova. No prasatá ku nám chodia🤦🏻♀️🤫🤔
No v prvom rade by som nedovolila a ani nedovolím aby mi ktokoľvek cudzí išiel do spálne. Deti sa majú hrať v detskej izbe. A je mi jedno aké veľké deti by prišli majú predsa rodičov treba si to ustrážiť aby mi cudzie dieťa nebehalo po celom dome/byte
A si si istá, že ten neporiadok urobili len tie "cudzie" deti? Hore ste neboli, kľudne sa k neporiadku mohli pridať aj tvoje deti. Veď v podstate boli bez dozoru a to je na tom najväčšia sranda...Darmo si svoje deti poznáme, vieme ako sme ich naučili atď. ale nebola si tam, nevidela si, čo robili...ruku do ohňa by som ani za svoje dobre vychované dieťa nedala ja sama...
Ja síce nebývam v dome, ale v byte, ale keď príde návšteva, deti sa hrajú v obývačke...pri nás dospelých...dokonca dcéra má kútik s hračkami v obývačke...lebo v izbe, kde spí, sa spí a návšteva tam nemá, čo robiť..vyzerá to u nás ako po výbuchu, keď prídu napr. sestrine deti...ale neriešim...vidím, že moja dcéra sa žiadnej hračky ani nedotkne, sestrine deti rozhádžu úplne všetko...tak, že sa po obývačke nedá ani chodiť...mne to osobne nevadí...a upratovať ich nenechám, lebo ja som "chorá" a ja musím mať všetko na mieste, kde to patrí a dcéra túto chorobu zdedila po mne 🫣 takže vždy povieme, nech neupratujú a potom ja a dcérou upracene...už sa aj stalo, že som nejakú hračku doslova vytrhla sestrinemu synovi z rúk, keď sa nevedel správať a sestra to neriešila...samozrejme po mne skákal ako opica, vrieskal, ale neustúpila som...ešte som ho aj so zvýšeným hlasom upozornila, aby sa správal slušne...
Autorka, tak ja neviem, zvacsa ked som na navsteve ja nebeham po ich dome/byte, deti sa odidu hrat. Upozornim ak vidim, ze nieco sa deje, robia si, buchot, treskot a ked vidim, ze sa lieta hore dole = za predpokladu, ze kamoska nepovie, ze neeechaj tak, to je tu bezne... ale nie, nebeham za dietatom a nestrazim ho. Deti su spolu a hraju sa.
Proste ak nemaju behat po izbach, treba poucit pred navstevou vlastne deti, a co treba, kludne zamknut ak su deti male a nedokazu to ukocirovat.
Ja mam napr skusenost ze prave deti domace povodia navstevy kade tade a ukazuju vsetky zakutia domu :DDD ale tam teda urcite existuju aj vinimky :D
Áno, toto sa nás stalo viac krát. Po sebe automaticky upracú tak 2 návštevy z 5 tich ….
Ja ale naozaj nemám problem povedať narovinu upracte si po sebe hračky , zavrieť spálňu, nedovoliť deťom jesť inde ako za kuchynským stolom, skákať po sedačke a podobne . Ziadne náznaky, poviem stručne a bez zbytočných omáčiek to co potrebujem
Jasne občas na mňa rodičia divne pozrú, deti nechápu, ale je mi to dosť jedno. Kamosky s bordel detmi co ku mne chodievajú sú už vycvičené, ale musela som im to pripomínať.
Je to divne nechat svoje dieťa rozbombardovat cudzím ľudom barák, chapem tvoj pohľad, ale zbytočne sa nad tým pozastavujes. Proste taký ľudia sú, deťom dovolia u seba doma všetko tak ich vôbec nenapadne ze iny ľudia to tak nemajú .
Ahoj, je to vec nastavenia. Ich decká sú asi zvyknuté, že môžu loziť všade a robiť bordel všade 🤷. Moje deti sú napríklad nastavené, že môžu loziť všade s hračkami (u nás v byte nie je také, že hračky patria len do detskej). Ale napríklad jedlo v izbách je no go zóna a sami by návštevu veľmi rýchlo vypoklonkovali z detskej/spálne s paradajkou/chipsami, atď... Takže je to také diskutabilné, proste majú to doma ináč, nabudúce buď ich nepozývajte dovnútra (grilovačka na záhrade?) alebo naozaj pozamykať izby a oči na stopkách 🤷🤷🤷.
este sa mi take nestalo, ale urcite by sa mi to nepacilo. u nas sa je v kuchyni (spojenej s obyvackou) a po jedle nemam problem poslat aj deti, ktore su na navsteve, umyt si ruky. (moj je vycviceny, ten ide automaticky po kazdom jedle). ked sme mali navstevu, neprekazalo mi, ked v synovej izbe povytahovali hracky, s tym som ratala a potom sme to upratali (nechcela som to od navstevy). ale s jedlom ani so spinavymi rukami tam proste nesli. spalna bola zavreta (nie zamknuta) a keby tam niekto smeroval, tak ho otocim, ze tam proste nie. ani moj syn sa tam nechodi hrat, tak preco by mala navsteva?
Ja toto zažívam raz do mesiaca 😁. Chodí k nám moja neter s jedným z rodičov a veru vždy bomba vybuchne. Nemám kedy to priebežne upratovať, treba sa jej venovať, aby víkend nepresedela pri telke alebo mobile. Je to jediná vnučka mojej mamy, vie, že u nás je ako princezna. Ale beriem to ako to je, ja vlastne deti nemám, tak som šťastná, keď k nám príde, aj keď den nato upratujem 😅
Tak to si rieš s manželom, keď on sa nevie ozvať. Moje by upozornil aj návštevu.
Návšteva sedela dole, deti sa hrali hore, manžel ich chodil kontrolovať.
Rodičia zjavne nevedeli čo sa deje hore a mysleli si že všetko je ok keď tvoj manžel ktorý deti kontroloval nič nepovedal.
Ja osobne by som deti normálne upozornila ak by robili niečo s čím by som ja nebola zdotožnená.
A to si nikto z dospelych nevsimol ,že si deti berú jedlo na poschodie ? Ako by sa tam dostali len tak paradajky ? 🤔
Keď máme návštevu s deťmi tak sem tam odbehnem po pohár, tanier a kuknem co tie deti robia...a ak náhodou sú v spálni a tam robia bordel vyvediem ich von a poviem aj cudziemu dieťaťu, že tu sa nehrá, neje, nebehá kde sa behať nemá....a pri stole to vtipne hodím do debaty, aby boli aj durhi oboznámení kde boli deti, ak si to do vtedy nevšimli kde sú deti možno si všimnú teraz.
Ustriehnut si to maju rodicia deti samozrejme ... ak to nahodou u nich tak nefunguje, budes ich musiet na to bohuzial upozornit a vysvetlit tvoje pravidla ... mne pridu na navstevu najcastejsie sestra s 3 rocnym synovcom a veru odbiehaju od stola so servitkou ak nahodou maly vybehne skor 😂 nemusela som ich na to upozornovat, bo to robia aj doma ... a pri odchode sestra aj hracky uprace vo velkej miere aj ked vravim ze vsak to nemusi, sem tam sa samozrejme nieco "zapatrosi", pripadne nieco vyleje alebo zaspini ale to je minimum a ja zase necakam ze budu deti bez pohnutia sedet na jednom mieste ...
Ja nie som navsteva, ktora necha decko so spinavymi rukami obchytkavat zaclony na navsteve a gauc, ak na toto DOTKNUTIE narazas, anonymna hrdinka? 😃
Ale reci typu moje deti vedia, moje deti si nedovolia, to len preto, ze im behame za zadkom. Tvoj muz mal tiez na salame, tak preco by za to mohli deti bez dozoru?
Je sa pri stole. Kef sa doje umyjeme ústa a roky, a deti sa môžu ísť hrať ďalej. Hádam im.nedavas čipsy hore do detskej. Ak hej, tak sa nečuduj.
Píšeš ze si deti dosť veľké, treba povedať nech sa hrajú len v detskej izbe. Je to nejaký problém?
@kitycat keď tam zasvieti zajacik123 tak áno všetci budú vedieť kto som 😃😃 tipujem ze kitycat máš v občianskom ako druhé meno 😃 ? Sa hádam nemusíme baviť o anonymite tu na MK ...nemusíš odpovedať už ....vyjadrila si sa ...podelila si sa so svojím názorom ..určite sa aj. Ja ..hlboko nad sebou zamyslím...😞
@kitycat a ja som sem neprišla vyriešiť záhadu kto mi urobil takýto extrémny bordel po návšteve...tieto komentáre že to boli moje deti sú bezpredmetné..ja som nikde nenapísala že moje deti sú dokonale ( to ste si domysleli poniektoré samé a to už nieje môj problém), no viem čo robia a čo už si nedovolia....a za ďalšie nie som jediná z rodiny, ktorá sa sťažuje na túto konkrétnu návštevu, preto viem že toto všetko neporobili moje deti a vidím ten rozdiel keď prídu iné deti a keď prídu tieto dve konkrétne...až do takýchto detailov sa mi to všetko rozpisovat nechcelo..ale asi som mala....ja som každopádne len chcela počuť vaše skúsenosti, či takéto návštevy sú aj u vás bežné, nuž ale aspoň vidím ako vedia ľudia čítať s porozumením...vlastne čo chceme potom od detí však...
Môj názor : Každá domácnosť má iné pravidlá, čo je niekde povolené, inde je zakazané, kým sa to deťom nepovie, nemajú to odkiaľ vedieť a netreba čakať, že vedia čítať myšlienky.
Som si myslela, že išlo prvú náhodnú návštevu a to švagriná s deťmi. 🤦♀️ Asi neboli prvý krat všakže? Dovtedy sedávali na gaučoch a počúvali zdvorilo konverzáciu dospelých?
Keďže ide o blízku rodinu, tak by som normálne upozorňovala tie deti, sko svoje, však to sú synovci/netere. Ak sa nedá spolahnut na vlastného manžela, kontrolujem deti sama.
U nás moje decká vždy vedeli, čo je zakázané, čo povolené vrátane návštev. Do rodičovskej spálne sa nechodí - nezamykam, ale návštevy tam nemajú čo robiť a deti (vlastné) sú za to zodpovedné, aby ostatne deti usmernili. Ak bol problém, museli okamžite hlásiť. Keď je návšteva býva voľnejší režim a občerstvenie sa môže jesť aj v hornej obývačke a detskej izbe, okrem večere/obeda - ten sa je za stolom. Rátam s tým, že po návšteve budem vysávať omrvinky, že deti niečo vylejú , vysypú, to fakt neriešim. Do špajze návšteva nelozí, ak došlo jedlo, alebo chcú niečo iné jesť pýtajú sa mňa, alebo im doniesli moje deti, nemám rada, keď sa mi cudzie deti hrabú v potravinách, ak by išlo o netere/synovcov, tak samozrejme, ako doma, mohli by si brať zo špajze, či chladničky.
Neporiadok sa uprace, pred odchodom návštevy, aby potom moje decká nerevali, že musia samé upratovať. Na to som upozorňovala návštevu hneď vo dverách, nech je deťom jasné, čo ich čaká.
Ak sú deti rozdivočené a nie je s nimi rady, zasahujem ja, ako hostiteľ, ešte sa mi nestalo, žeby ma cudzie deti neposluchali.
Čo sa týka 3 ročného dieťaťa, tak to sú ešte malé “prasiatka”, akurát mám 3 ročnú vnučku, takže viem presne, čo dokážu … nechávam ju robiť bordel len v obývačke, lebo by som sa nedoupratovala. Jedlo len za stolom, nejaký snack a pitie aj mimo, ale to rátam, že to bude úplne všade.
Toto je problém v manželovi. Chodil hore a kukal ako deti robia bordel. Neviem ako uvažuje, ale teda zamyslieť sa mohol. By som mu to dala pekne vyžrať. A ja to robím ako sa tu spomínalo. Pekne nahlas smerom k mojim deťom inštrukcie čo sa nemôže, kam sa nepôjde, nemám problém. Návšteva to nemôže prepočut. Ak šlo o tak blízkych príbuzných, tak už asi poznáš ich štýl výchovy, bolo treba trochu zbystriť pozornosť. Nabudúce jasne inštrukcie a pekne povedať, že do spálne je zákaz chodiť a jedlo sa je v kuchyni.
Však ich už nepozvi a keď sa bude tupelo švagriná pýtať ci k vám môžu prísť povedz že ideš v pondelok do práce, nemáš čas gruntovat, odstraňovať jedlo z koberca, prať záclony po trtkoch čo nepoznajú rozdiel medzi servítkou a za clonou, atď. Môžu prísť keď sa naučia nechovat jak prasatá.
Aj u nas byva taky neporiadok, ked pridu deti, minule nam chlapcek jeden vosiel aj do nedoroben hornejj kupelne a uz tam vsetko obzeral, kedze som to zdola pocula, isla som hore a zakazala som mu to, ze sa tam nechodi, su tam aj veci, ktorými si moze ublizit a pur pena a vselico. Poviem vam ale zostala som z toho v soku, ze naco tam isiel, cikat urcite nie, vosiel aj do druhej izby a dole nam zas otvaral sufliky. Deti boli dokopy 4, ale striehla som len na jedneho veru... tiez mu hovorim neotvaraj take chrumky (lebo to doniesli nasim detom) ale on na just sup otvoril a vsetko sa po zemi vysypalo 😂 na stole bolo kopec obcerstvenia aj torta aj take muffiny pre deti...no tak parada, uplne bez respektu...a na konci mi skoro vyrazil z ruk tortu co si mali vziat domov, normalne naschval 😬
U nas ak pride na navstevu ktokolvek (vsetci naokolo maju male alebo vacsie deti), tak jedine miesto kde sa hovico konzumuje alebo pije je obyvacka spojena s kuchynou, jedalensky stol alebo vonku na zahradke. Hracky vacsinou su rozhadzane, ale to nerieism, lebo to nie je ziaden extrem a kazdy den ich upratujeme aj ked navsteva nie je :D
Ja by som to na tvojom mieste riesila pocas navstevy, napr vidim ze deti odchadzaju s jedlom kam nemaju, tak normalne poviem, ze u nas sa je a pije tam a tam alebo ked sa idu po prichode hrat rovno by som och upozornila, nech nechodia do spalne. Neviem preco by som sa na nieco take mala ako navsteva urazit 🤷🏼♀️
Nase deti maju dost velku volnost, nevadi nam ak skacu po gauci, na postelich alebo ked hocikam vylezu, samozrejme veci nicit nemozu, ale ak sme na navsteve, tak vedia ze tam platia ine pravidla a spravaju sa “slusne” resp nerobia nic ine ako domace deti.
Ak je teplo zvyknem deti “vyhnat” von na ihrisko sa vyblaznit a ak je chladno snazim sa aj pre nich pripravit nejaku aktivitu, nech sa zabavia a nevymyslaju uplne blbosti.
A este mi napadlo, ze upozornujem aby deti nesli na poschodovu postel, lebo mensie deti este nevidia tie rizika, a moze prist k urazu, takze aj to priebezne kontrolujem, po posteli mi nevadi ked chodia v detskej, len je lepsie ked je deka na vrchu, nemam rada ked sa skace po perinach.
No jo určite neboli u vás prvykrat. Manžel chodil kontrolovať a povedal že je všetko ok?...no tak nech si to uprace keď je to ok...
A keď sa išli hrať hore rovno všetkým povedať nech sa v spálni nehrajú a neberú tam jedlo ani pitie. Keď niečo budú chcieť nech sa prídu dole ponúknuť.. ja tak hromadne by som im to povedala, nech to počujú vsetci
A teda ty si videla že ide chytať špinavými rukami záclony gauč? A potom si to drhla? Tak miesto toho že ho zastavíš ti je hlúpe povedať nech to nerobí tak ho necháš a potom gruntujes a nadávaš? No ja by ho hneď otacala k umývadlu 😅

@freepalestine jasné 😃✌️ veď je v dnešnej dobe normálne, že deti prídu všade ako veľké vody všetkého sa chytajú bez úcty a rešpektu k cudzej veci a majetku áno, všetci za všetko môžu len tie deti nie a ani ich rodičia....robím s deťmi a vidím to každý deň....takže chápem, že môže mať, niekto aj taký pokrútený názor...😃