Ako zvládnuť nervózne krstniatko? Rady a tipy
...a nie sme na to vobec hrdi. Zacnem poporiadku. Mame dokopy 4 krstnata, nie su to surodenci a ich vek je od 1r do 5r. Vsetky naozaj lubime, travime s nimi cas. Mame dieta, ktore ma 1,5r a neviem, ci je to tym, ze sme rodicmi alebo co, ale jedno krstna, 4-rocne, nam zacalo liezt na nervy. Mozno by som uvitala nejake rady, ako zmenit nase myslenie alebo neviem. Ide o to, ze nase dieta je na svoj vek velmi rozumne, je vychovavane respektujuco, ma stanovene hranice, ktore dodrziava, aj pozornost si vie udrzat velmi dlho, ked sem pridu krstniatka, tak sa spolu pekne hraju, ale ked sem pride to 4-rocne, je to katastrofa. Mame velky dom, stale sa chce po dome nahanat, nechape, ze sa venujeme aj navsteve aj nasmu dietatu, aj ostatnym detom. Ked mu navrhneme spolocnu hru s ostatnymi detmi, zacne trucovito dupat, berie detom hracky, strka do nich. Do tych mladsich, samozrejme. Ani nereaguje, ked sa opytame, ako bolo v skolke, musime sa opytat aj 5x, kym si uvedomi, ze sa nieco pytame. Vacsinou odpoveda na nieco uplne ine. Ostatnym detom, aj nasmu, ak nieco nedovolime, tak jednoducho povieme, ze to nesmies a hotovo. Lenze toto dieta si neda pokoj a pomaha len krik rodicov alebo nalozenie na zadok. Akonahle sa stane, ze s rodicmi odidu z navstevy ako prvi domov, tak u nas zavladne nenormalne ticho. Ostatne deti sa bez ziapania hraju a aj my dospeli sa mame ako-tak moznost porozpravat. Minule som si tak pomyslela, ze mi proste lezie na nervy a som o to smutnejsia, ze muz sa mi priznal, ze uz par mesiacov to vidi rovnako.
Autorka, ked moj syn mal 1,5 roka, bol taky isty ako tvoje dieta. Uplne krasne "vychovany" dokonaly, zle nerobil, no proste ideal. A ked mal 3,5 vsetko sa zmenilo 😄
Teraz ma 5,5 a stale to trva. Je teraz presne taky ako popisujes tvoje krsňa. Je mega vzdorovity, papulnaty, obcas aj sače deti, ma svoju hlavu. Ma celkom prisnu, ale zaroven milujucu vychovu, ale nic sa nezmenilo. Proste si ide svoje.
Ti co nemaju taketo dieta, budu do smrti presvedceni ze je to vychovou, ale veru nieje.
Ako zmenit myslenie....no mysli na to ze aj tvoje dieta mozno raz bude taketo...
Vasa vychova je ok, ale napisat o 1,5 r. dietati, ze je vychovane, je trochu vtipne. Ako pisu zeny, vsetko sa moze v najblizsich rokoch zmenit, ale aj nemusi. Mozno mate stastie a narodilo sa vam super inteligentne dieta, ktore v 1,5 r. chape podmienovanie. Budte zan vdacni, vazte si to a gratulujte si po odchode takejto vycerpavajucej navstevy. Su vsak aj deti s inou genetickou vybavou - zive, nepozorne, idu si svoje. Moze za tym byt aj nejaka porucha - ADHD a pod. Mozno rodicia nezvladaju vychovu, niekde je urcite problem. Mozes sa niekedy porozpravat s rodicimi toho dietata - ci aj oni vnimaju jeho spravanie ako problemove a ci to nejako riesia. Moze vam liezt na nervy, je to legitimny pocit, ale velmi pravdepodne za to, chuda, nemoze.
Haha... To mozno caka aj vás, keď bude mat 4 roky. My sme si tiez mysleli akeho uzasneho chlapca mame, pokojny, kludny, rozprava tromi jazykmi, sikovny, vie si upratat, k sestre je ukazkovy a prisli jeho 4 narodeniny a .... . :D uz musime len preckat to obdobie.
A jeho rodičia nič?
Keby to bolo tvoje dieta by si mala na to asi iny pohlad a o tom su krstny rodicia, aby to dieta brali ako svoje, mozno to bude aj tym, ze si krstna vela detom, ja by som maximalne dvom
ja nachapem stale ci sa bavime o 1,5rocnom dietati stale? kto by bil tak male dieta zato ze neje? kto by vobec nutil jest tak male dieta? ak mas v okoli ludi ktori toto robia 1,5 rocnym detom tak to nahlas socialke lebo to fakt nie je standard … ale toto co robite vy standard naopak je .. ver mi, ziadna revolucia …
pobavilo ma : Pre mna je nepripustne bit dieta, zastrasovat, vydierat, cize ideme na to inym stylom
Fakt niekto bije take male deti?alebo vydiera? 🤯 ved take dieta nechape ani koncept vydierania ..
dievca zlate, fakt si este nezdolala vychovny everest … lebo si to nemala načom .. ver mi to tazke este len pride…
1,5 ročné dieta je este male dieta...aj moj syn bol taky ,"vychovany,, a vravela som si,ze uplne iny,pokojny nez jeho starsie sestry...syn ma prave 3 roky...a je to betar,betar,betar,co sa domaha svojich poziadaviek..
Rozmyslam ako moze osoba, ktora tvrdi, ze praktizuje a teda zrejme aj chape principy respektujucej vychovy povedat, ze jej nejake dieta ide na nervy. Keby tato osoba chapala o co ide, povedala by, ze jej ide na nervy spravanie onoho dietata, nie dieta samotne. Cize autorka podla mna ty nemas ani bledomodry sajn nie len o tom, co ta cca po 3.-4. narodeninach tvojho dietata caka, ale ani co je respektujuca vychova resp. respektujuce spravanie ako take
@macekovam rodicia reaguju, bud kricia alebo capu na zadok. Ale problem nie je v tom, ze nereaguju rodicia, ale to dieta je ako z divych vajec. Neviem, ci moze mat nejaku poruchu alebo co, ale mame strasne vela ci kamaratov, znamych, ktori maju deti, aj vela deti v rodine, ale fakt take sme este nezazili a to casto k nam chodia navstevy, aj my sme casto na navsteve. A vzdy, ked od nas to krstna odide, mame pocit, ze sme v dome sami, a pritom este su u nas dalsie deti. Samozrejme, ze nie su potichu, s nimi sa rozjasi aj to nase, ale je to uplne o inom. Neboli nas hlava z hluku, neduni nam v usiach.
@veroonr mne uz uplne nerespektujuco zacina vadit to dieta cele. 😓
Tak respektuj samu seba a zariad sa podla toho
@macekovam Moj syn ma tiez nastavene pevne hranice pevne od zaciatku a aj tak vymysla a neposlucha.
Ked ma niekto viac deti v rodine, rovnaku vychovu, rovnake hranice, ale jeden je "taky" a druhy nieje "taky"? Poznam vela takych rodin.
Presne ako som pisala. Ked niekto nema take dieta, bude do smrti tvrdit ze je to vychvou.
Ale ved ok necham ta v tom.
Problém nie je dieťa, ale rodičia, ktorí kričia a bijú dieťa. To ale ty nezmeníš, nakoľko nie si rodič.
Na druhej strane je úplne normálne, že 4r dieťa beha po dome, púta pozornosť, chce byť už totiž súčasťou veľkého sveta dospelých a rozprávať sa s vami len nevie ako lebo možno 70% konverzácie mu ešte nie je jasná. Ono chce už mať nejaku zodpovednosť, cítiť sa dôležito....a možno ani to doma nemá a nemá ani taký prístup keďže po ňom rodičia kričia a bijú ho.
Po ďalšie je tu tvoje dieťa, ktoré je zvyknuté na iný prístup, je v domácom prostredí. Vie co mu dovolíte a co nie a má 1,5r tam to nemôžeš porovnávať a podla mňa má vaše dieťa aj uspokojení potrebu kompetencií... Hodí na zem tričko a ty mu s kľudom povieš, to tričko tam nepatrí dvihni ho. Dieťa dostalo "pozornosť" je súčasťou tvojho sveta, dostalo tu dospelácku úlohu zdvihnúť tričko.
Krsňa keď hodí tričko na zem pravdepodobne na neho na kričia štýlom nehadz to na zem a okamžite to zdvihni lebo ti vyhodím všetky hračky. Pripadne k tomu ďalšie komentáre typu nie si normálny,... Ale to sa neda hovoriť keďže nepoznáme ako to u nich reálne funguje
Co ty môžeš urobiť je. Nastaviť mu vlastne hranice. - očakávanie, že budú fungovať hneď a hlavne ak chodia iba na návštevy tak to fungovať hneď určite nebude.... Mat stále rovnaké hranice a začínať v malom. Dat mu "pozornosť" a kompetencie posaďte ho k vám do obývačky dajte mu lego a dajte mu úlohu postaviť dom, auto bla bla a nech vám ho potom predvedie.... Na otázku ako bolo v škole tie veľa detí neodpovie 😁 môj 4r nenávidí túto otázkua určite nech od neho aby ti rozprával básničky a Pesničky.... Ak máte doma detskú kuchynku nech vám na pečie večeru alebo mu nasyp do veľkej misky červené a zelené gombik/ vrtulky a penne primeraný počet nie kilo 😁 a ze teda máš pre neho veľkú úlohu lebo tvoje dieťa to pomiesalo a on by to určite vedel rozdeliť tak ci by ti s tým nepomohol a následne ho pochváliť a podobne.... Ak bude robiť krik skákať a chodiť kde nemá to zastaviť s raznym u nás máme takéto pravidlo tam sa nechodí,... Napríklad do spálne sa nechodí u nás sa deti hrajú v detskej izbe. U nás sa neskace na gauci ak chceš skákať môžeš na zemi na vankúši/na posteli a pod.... Dat dieťaťu alternatívu je tiež fajn.
Je to tvoj dom a tvoje pravidlá. Hoci je to tvoje Krsňa nemáš sa prečo cítiť previnilo, že bude u teba dodržiavať tvoje hranice. Ak sa to rodičom nepáči, pokojne môžu prestať chodiť na návštevy a môžete chodiť na návštevu vy k nim.
Vôbec to nemusí byť výchovou. Máme v rodine 11 detí do 10 rokov. Každé je iné. Niektoré mali takéto obdobia a rodičia z nich už šediveli ale prešlo to. Niektoré sú tvrdohlavé a vzdorovité a stále majú potrebu prekračovať hranice. Je to prosto ako s dospelákmi. Inak dospelí vedia regulovať len 30% správania,tak ako to môže zvládnuť dieťa?
@macekovam nie nie je to tvoja a manzelova zásluha. Ak maš dve kludne deti (ty to nazyvas omylom vychovane) mala si len stastie že ti osud dal dve kludne detske povahy. Nie tvoja vychova dobre ti baby pisu a vysvetluju.
Ja mam dve zdravé deti s vekovym rozdielom 12 mesiacov, teraz budu mať 4 a 5 rokov. Vieš mi zdôvodniť prečo mám jedno úplne "vychované" a druhé uplne "nevychované" 🤣🤣🤣 ?
@eva233 dakujem. Mam pocit, ze mi asi rozumies. 🙏 Na tu skolku sa nepytam konkretne tak, ako bolo, to som len napisala ako priklad, ze vobec nereaguje. Pytam sa, co sa jej v tyzdni najviac pacilo, aka hra ju zaujala a podobne, ale to sa pytam aj 5x a ona len mumle ani neviem, co. 😩 Ano, doma, ak nieco zhodi, zvysia na nu hlas, podla mna ju aj trochu zahanbuju, ak su tam mensie deti a ona vyvedie nejaku blbinu, tak dostane otazku, ci nema rozum, ci je ako tie male babatka, ze oni si mysleli, ze to a to uz ovlada. Presne ona bola vydierana vo veku nasho dietata, ze ak neurobi to, stane sa to. Ak nechcela jest, zvysovali hlas a capali po rukach. A moze tu niekto pisat, ze male decko nechape vydieranie. Chape velmi dobre. Minuoe nase nechcelo jest, skusila som jej dat 2x do ust, 2x odmietlo. Akcna babka hned, ze ak nebude jest, vezme jej najoblubenejsiu hracku. Ten strach, s akym sa na mna mala pozrela 😱 Povedala som jej, nech sa neboji, ze nic sa brat nebude a ak nie je hladna, doje to neskor.
Prepáč, neviem prečo som si myslela že to 4r je chlapec 🤦♀️🙈😁.... Každopádne treba si uvedomiť ich výchova je iná ako tvoja. To ty neovplyvniš. Jedine je co si môžeš povedať, že to dieťa ktoré ti lezie na nervy za to nemôže. Lebo ak sa naozaj rodičia správajú tak ako píšeš tak dieťa robí len to čo vidí robiť svojich rodičov. Kričí a búcha. Skus jej teda nastaviť postupne hranice u vás, nečakaj zázraky, skúsiť to môžeš a keď to bude cez budete chodiť na návštevy vy.
Ale nezabúdaj ze porovnávať vek 1,5 a 4 nie je moc dobré, teda nedá sa to. A ďalšia vec je povaha.
Našmu malému tiež nastavujeme hranice od mala, vysvetľujeme mu a teraz ma 4r a keď príde návšteva postaví sa do stredu izby a kričí. Mali sme na jeseň doma vetu - ja ťa zabijem 🤦♀️- doma to nepoužívame, poviem mu je čas ísť spať a on 10x povie nejdem a podobne.... Dieťa sa jednoducho učí zvládať svoje emócie, bud ho to mi dospelí naučíme správne a dáme mu dobrý vzor alebo mu dáme vzor ze keď si nahnevaný máš kričať, biť druhých nadávať im a ponizovat ich.
Vychovávať vlastne dieta je tazke. Zhodnotit druhe je lahle 🙈😃 prepac, ale nedalo mi..
Deti predskolskeho veku nevedia ovladat svoje pocity, ich spracuvavat a nasledne konat tak ako by sa malo. Proste mozog na to este nie je, ale smeruje to k tomu, coze to 5r uz by mohlo byt "mudrejsie"
Takisto tieto deti casto nevedia este zhodnotiť a prerozpravat co sa udialo, napr v skolke, rano, vcera..o to viac ak nema staršieho surodenca, od ktorého sa to nauci
Deti v cudzom prostredí nereguju tak ako doma.
U vas je rozrusena, vsetko nove, ine. Mozno ma zapamatane, ze u vas sa tak hrala uz a ze moze, da sa, tak sa hra. Alebo inac proste este nevie. Hra sa ako v skolke mozno. Nevie este komunikovat s rovesnikmi, vyjadriť sa. Vie len co chce.
Geny a vychova, velky boj kto vyhrá
A ako bolo spominane, casto deti nemozu za to akr geny nesu, ako su vychovávane
A teda dieta v 1,5 r fakt este ma daleku cestu pred sebou (mame doma 1,5ra 4r)a dokaze sa zmeniť, ze ani nevies
@macekovam preboha to čo si napísala.
Uvedomuješ si čo ti píšem tie deti sú v jednej rodine, majú 12 mesačný vekový rozdiel, chodia do jednej triedy, ako dvojičky, režim dňa rovnaký pomaly mi aj seru v rovnakej sekunde.
Ale určite som jednemu posunula hranice a dovolila mu byť zbesnene dive hlučné monštrum a iba druhemu nastavujem hranice že to sa nemôže 😂.
Neviem prečo ale keď počujem slovo “rešpektujúci” je mi už z neho na grcanie 🤣 off topic

ja som si tiez do 3r mojho syna gratulovala, ze aky je vychovany 🙂 a potom to prislo 🙂
no ale k veci, ako pisu baby, moze to byt nezvladnuta vychova, ale aj povaha. moj syn (5,5r) sa tiez vie rozdivocit v tej spravnej spolocnosti (ked ma na to partaka), ale nikdy neublizuje inym detom. viem si predstavit, ze vo velkom dome by sa chcel tiez nahanat a tiez potrebuje viac pozornosti ako ine deti (niekde som citala, ze to je do istej miery sposobene aj povahou). nepostrehla som, ci si pisala, ako reaguju rodicia dievcatka? len teda v uvodnom prispevku pises ze kricia a nalozia jej na zadok. (ani jeden sposob neni dobry, ale kedze vychovavas respektujuco, asi to sama dobre vies🙂) osobne by som na to isla inak, ale tych druhych rodicov asi "neprevychovas", takze ti zostava bud len cakat, kym z toho dieta vyrastie a trocha sa upokoji, alebo ich nepozyvat :-/