Ako zvládnuť prácu a dve deti?
Máme 2 dievčatka, staršia má 7 je prváčka, mladšia má 4 roky. Od septembra pracujem na jednu smenu, škôlka škola nosiť/vyberať deti, učiť sa doma so staršou. Mladšia sa sama nezahrá musím byť nonstop pri nej. Som unavená z práce. Víkendy chodíme von aby som deti unavila, varím pečiem upratujem. Teraz ledva čakám kedy baby zaspia, mladšej ešte treba nechty ostrihať v spánku. Zajtra zase kolotoč povinnosti, aj cez víkend vstávame o 6tej. Darčeky ešte nemám kúpené, ani nič napečené.
Vedela som že bude sakra ťažké fungovať všetko na sto percent práca deti domácnosť, no som úplne ko vôbec to nedávam. Nemám čas na seba na oddych.
Manžel robí na smeny má ťažkú fyzickú prácu. Doma keď sa venuje dievčatám ja si rýchlo niečo porobim a neoddýchnem si. Mladšia je ako môj cecok stále len so mnou, manžel ju nemôže ani uspať. Neviem kedy si nájsť čas na oddych alebo kde nabrať silu fungovať ďalej?
@bluka2 hej, toto je super. Naučiť deti samostatnosti. Už teraz sú kone veľké (14 a 12), od 5r vylozit myčku, potriedit a sparovat ponozky, spodné prádlo zo susicky, poskladane pradlo prerozdeliť medzi clenov rodiny, upratať si po sebe, po jedle, od 6 jednoduchy nákup, ba aj prazenicu si spravili, aj párky uvarili.
@dankabetka varíš sem tam cez víkend čo potom každý deň jedávate?Ja som hladná ešte len odchádzam z práce.Suchu večeru nikto nechce.
Autorka máš toho veľa na svojich pleciach. Áno raz to bude lepšie, ale ty potrebuješ teraz pomôcť. Skús zmeniť svoju pracovnú dobu na skrátený úvazok? Ak sa nedá, nájst si inú prácu kde to je možné?
Manžel sa fyzický narobí, ale nákup/ oprať/ s detmi sa učiť, by snád mohol zvládnut?
Držím ti palce.
@ivuska027 prepac, ale to je co za hlupa veta, ze co sa uci s prvackou? asi zeby citat a pisat? fuuha, to je prekvapenie, co? mala si sikovne deti s ktorymi sa netrebalo ucit? skvele, bud rada. aj moja dcera taka bola. poviem ti vsak tajomstvo: existuju deti a je ich vacsina, ktorym nestaci ucivo vysvetlene v skole a pokial rodic nechce, aby nosili 4 a 5, tak je nutne sediet s nimi denne nad ucebnicami. mala som kolegyne, ktore mali take deti. denne hodinu- hodinu a pol nad knihami cely prvy stupen. plus navyse, je mnozstvo deti s diagnozami, roznymi dys-kami, ktore sa prejavia az neskor. takze rada, posad dieta a nech sa samo uci je fakt od veci. autorka si svoje dieta pozna a vie, ci sa dokaze samo ucit. a rovnako je to aj s tym hranim u mladsej, su deti, ktore sa same hrat proste nebudu. moja mladsia dcera je taka, ani stotinu sekundy nechce byt sama. ak sa s nou niekto nehra, tak place, alebo sa mi zavesi v kuchyni na nohu. a kym som take dieta nemala, tiez som neverila, ze take deti nie su, pretoze starsia dcera bola od malicka samostatna a nikdy ku hre nikoho nepotrebovala.
autorka, neporadim ti, ale viem uplne presne ako sa citis. nedavno tu bola diskusia, ze zeny, ktore maju dobre zarabajucich muzov a nechodia do prace su lenive a vyhovaraju sa, lebo ved popri praci sa da stihat aj domacnost aj deti. tak si dalsia do poctu, ktora je dokazom opaku, ze pracujuca zena s 2 este nesamostatnymi detmi je nonstop uponahlana a unavena. mala som to rovnako.
Detom treba 100% lasky. Zo vsetkeho ostatneho mozes ubrat, a nechat si z toho casu aj sama pre seba 🙂
Zapoj muza,to ze ma fyzicky tazku pracu ho neospravedlnuje aby sa nevenoval detom. Aj moj oco tazko pracujuci sa nam venoval,ulohy a tak. Mama sa mohla venovat vareniu a domacnosti. Prosimta,2 kolace zvrtnes v sobotu pred vianocami doobeda,darceky no zo vsadial vyskakoval blackfriday uz v septembri. Ja si to nerada nechavam na poslednu chvilu,lebo tiez by som tak panikarila potom. Este pockaj par dni a potom si uzi vianocne volno ked to netreba riesit ulohy,robotu,nestihacky.
@ivuska027 S prvackou vysvetľujem jej úlohy pomáham keď niečo nevie povzbudim a musím sedieť pri nej aby koncentrovala. Áno majú spolu izbu staršia zaspí po rozprávke, no mladšia keďže spí v škôlke tak zaspáva neskoro a ležím pri nej.
@ivuska027 My nemáme umývačku ani sušičku tak nemaju čo pomôcť. A bývame v meste nepustim ich samých von.
@eliska13 My sme tiež hladný, manžel by zjedol aj koňa. A baby tiež bohviečo dobre nevaria v škôlke a škole.
@matkahelka Ďakujem za tvoj komentár, presne také sú moje deti. So staršou sa učím taku hodinku číta píše keď treba opravujem ju, aj diktát jej diktujem dávam príklady rátať a sedím pri nej. No a mladšia nezahrá sa sama, není rozmaznana majú obe rovnakú výchovu no nezahrá sa sama bez nás.
No ja to chapem, lebo mam kolegynu,ktora ma.deti 4 a musela dat vypoved v praci, lebo,sato proste nedalo. Len sama s detmi, manzel casto na cestqch, aj,tyzden. Bohuzial, v snahe vsetko stihat,,rodinu, pracu,,deti,nakupy az skolabovala,,bez srandy....
no nech ta 4rocna aj trucuje a hneva sa,jednoducho ju uc,ze nebudes nonstop pri nej,zabavat ju a ak chce by pri tebe,nech je pri tebe pri tvojich cinnostiach..nieze ty padas dole nosom a este jej robis animatorku...ma starsiu sestru,mozno aj pre to nemaju vztah,ze ty si stale s tou mladsou,nemaju ho ako vytvarat...
skus si povedat,co naozaj musis robit a co pocka a uvidis,ze to bude lepsi..kazda sme to tak mali,chceli sme mat upratane,navarene,venovat sa 100% detom,manzelovi,este byt aj v dobrej nalade a myslim,ze vacsina sme prisli na to,ze sa to jednak neda,ale ze je kopec veci,ktore vobec nie su take dolezite aku dolezitost sme im prikladali...uvidis,ked si vytvoris system a ked mladsia pochopi,ze to myslis naozaj,ze sa s nou nebudes nonstop hravat (na zaciatku cakaj velky odpor),uvidis ako sa to zlepsi
drz sa
@eliska13 ahoj, cez tyzden mame obed v praci, skole,skolke. Vecere byvaju suche, moj muz vobec nevyzaduje varene vecere( je tak nauceny z domu), detom je praticky tiez jedno. Na veceru mavame pomazanky,vajicka, zeleninu, salamu alebo syr, sem tam parky, pecivo, polievky ( varim len 3 druhy.... deti nezjedia ine, tak kazdy tyzden maju 1x polievku...aby sa to zas casto neopakovalo 😀), robievam cestoviny s omackami, sem tam donaska, kym pride cas vecere (medzi 17-18) mavaju jogurt a ovocie ( to v skole a skolke maju malo na moj vkus a tym padom nehladuju do 18 😂). Vikend my travime mimo ( na striedacku chodime k rodicom 150 a 180 km od domu...tak varia babky- vychadza nam to cca ku kazdemu raz za 5-6 tyzdnou,odchadzame piatky,prichadzame nedelu vecer), ked nejdeme tam mame vylet s prespavackou( strava v restike,kolibe),mimo toho mame chalupu (tam sa varia gulase a robia grilovacky - od jari do jesene cca raz mesacne sme tam), a este mame svoju zahradku kusok od bytu- tam travime zvysne vikendy a tam sa iba griluje s kamosmi. Do toho mame radi turistiku,bicykle, v zime- lyze takze mi naozaj nemame kedy doma vikendovat,kalendar mam plny furt... V zime je to trosku volnejsie,dnes sme nahodou doma, vcera sme mali vylet, tak dnes budem varit. Zijeme dost aktivne ja viem, ale ako decko sme nikam nechodili a tak teraz to velmi kompenzujem, moj muz sa tiez rad moce kade tade a deti sme si tak naucili od miminka.
Tiez mame prvaka, pisanie robi sam, najprv cvicny zosit,potom pisanku. Co som pri nom,akurat citanie. Cez vikend piseme diktaty, to sedi v kuchyni za stolom a ja cosi robim a diktujem mu. Mam aj mladsiu,ma 5r. Ked sa ucim s prvakom, mladsej zapnem telku a nech kuka, tych par minut alebo aj viac minut ma nezabije. Vecer to iste ako u vas,prvak zaspi hned, skolkarke to trva dlhsie, ale ma smolu, nebudem pri nej dve hodiny lezat. Priprav sa,ze prve dni ti bude vecer plakat,ked uvidi,ze nepopustis, prejde ju to a zvykne si,ze zaspava sama, uz je na to dost velka. 4r sa uz ma vediet zahrat aj sama, co mamalo hraciek doma? Moji mi casto povefia-mamina,nudime sa. Tak sa nudte,nuda je prospesna, rozvija tvorivost, kreativitu, uz fakt len tym detom predzuvat jedlo budeme 🤦♀️ co sa tyka varenia, tym detom sa nic nestane, ked budu mat na veceru cestoviny alebo krupicu alebo len chlebik so sunkou, nemaj na seba prilis velke naroky, lebo potom skolabujes. Detom daj tiez povinnosti primerane veku, nie si ich upratovacka, hracky si vedia upratat aj same, spinave veci odniest do prania tiez vedia aj same. Dat dole veci z police,utriet prach a vratit veci naspat starsia zvladne s prehladom. Nerob vsetko sama,nie si ich otrok.
@pseudomonas87 ano suhlasim ze je ina doba ale pisem ze sa da sa stihnut aj omnoho viacej bez vylevu emocii,naozaj v dnesnej dobe vysp technologii zena ma oˇnoho viacej zjednoduchseni v zivote.Uz len auto,nasi s nami male sieta horucky,zaoal usi museli v zime v -20C nasadnut to autobusu a trmacat sa na vysetrenie.Ale tie zeny sa tolko mestazivali ako dnes.Mozno chyba autorky ze si daka vatsi rozdiel zeby pohodlnost?A teraz nevie co s rozmaznaniu a nesebestacnou dverou,tak by to mala vybavene-deri by sa vyhrali.Ale tak ked niejto caka 3roky na druhe potom to tak je.Ja som amal maly rozdiel medzindermi-neplanovane -bol to zaberak ale noc netrva vecne a teraz o tych 4r ani neviem pomqly ze ich mam sa hraju same a si pomahaju same,su aj na zahrade same.To je vec vychovy aj -ked stale skaces dietatu za zadkom potom nech sa nik necuduje.A to samozrejme sa im aj venejeme a vylety apodobne ale proste cely cas sa venovat 4 r uz ue tiez vela,ved to nie je novorodenec.
Netreba mať všetko na sto percent. Darčeky internet, zákusky 1-2 druhý s dievčatami napiecť a majú o zábavu postarané.....100% nebude nikdy všade..... držím palce!
Keď cez víkend uprace te tak cez týždeň nemôžete mať špinu keď ste celé dni preč, netreba byť otrokom domacnosti, deti ak majú obedy v škole škôlke večere a nemusí byť varené alebo niečo co treba chystať hodinu
4r treba miesto ofukivania a alibizovania ze sa sama nezahrá učiť aj za ceny dočasného stresu ze jednoducho musí. Nastaviť hodiny kuchynské a to bude čas kedy sa bude hrať jednoducho sama, alebo kreslit, pozerat knižky alebo len sedieť. To dieťa už veľmi dobre chape
@snowflakenel suhlasim, az na tvrdenie, ze rodicia sa viac venovali detom, to je podla mna spomienkovy optimizmus. Vtedy neboli na rodicov kladene take naroky v tomto smere, nerobila sa taka veda z vychovy, neriesili sa emocie deti, neriesil sa tolko ich rozvoj a spôsob vychovy, nebolo tolko moznosti. Deti sa vypustili von na dvor, na susednu ulicu a povedalo sa "o tolkej a tolkej bud doma" a hotovo. My sa ovela viac s muzom venujeme dcere ako sa nam venovali nasi rodicia, tak isto to ma aj moja sestra, co ma dvoch synov. Mojho muza napr. nikdy rodicia nezobrali na nejaky dlhsi vylet, nikam nechodili, My sme nikdy od rodicov nedostali taku podporu ako nase deti dostavaju od nas, nepamätam si ani, ze by sa niekto z nich so mnou napr. hraval, my sa s dcerou hrame stale.
Čo sa učí s prváčkou? Máme teraz vnučku prváčku a teda majú toho požehnane na učenie,úlohy ... Jej to ide celkom v pohode a aj tak denne to vyžaduje čas.
@elmivelmi vieš, ono keď žena/ mama niečo takého napíše na mk, v tej chvíli potrebuje hlavne povzbudiť, aby ten druhý sa na to pozeral hlavne empaticky, aby počúval a bol opora, vo väčšine prípadov tá druhá strana ani nechce možno žiadnu radu a vôbec nie to, aby dostala naložené že
Ad 1 si mala druhé decko spraviť skôr ( je každého osobna vec kedy , či vôbec a ako má deti, s akým odstupom)
Ad 2 načo si rozmaznala decko
Ad 3 že je to vlastne všetko chyba autorky
Áno, ona možno nemusí v -20 ísť busom s dieťaťom k doktorovi , ani prať na potoku, ale to nie je zmysel tohto všetkého.
To je troška podobne, ako keď ma človek depresiu, a veľa ľudí, hláv a z rodiny, hodí rukou a povie aaaah, máš strechu nad hlavou, máš robotu, čo sa sťažujes....alebo keby mi kamoska povedala, že mala zlý deň v práci, a ja jej poviem, počúvaj Jana, nevymyslaj, robíš v kancli, moja babka musela dojit kravy ....
Chyba mala sa nauci spat zaspat sama, len ju treba naucit dva veceri sa vyplace a bude zrazu vediet sama zaspat uz je velka , darceky nahadzem do kosika a kurier dovezie a kolace kupim a zrazu mas casu a casu
Nepec a nevstavaj o siestej
Vydržať iba veď deti budú rásť nebudú stále také nesamostatne,nič iné ti neostáva ja som mala tri a tiež celý život som pracovala dá sa to 🙂
@autor nemusíš mať práčku ani susicku, aby Ti deti doma mohli pomáhať. Ani my, keď som bola malá, sme ju nemali, ale pamätám si, že sme mame pomáhali, všetko, čo sme vedeli. Každopádne, minimálne s tým zapavanim si vieš pomôcť. Ja si to ani predstaviť neviem, že ležať pri dieťati, kým zaspí. By som bola z toho vymordovana, že by som už ozaj nič doma nespravila.
Bez ohľadu na čokoľvek, dá sa so všetkým niečo spraviť, ak chceš. Ak nechceš, zvyšok sú len výhovorky.
Držím palce v správnych rozhodnutiach 🙂
1. Prestaň sa ľutovať, žiješ normálny život, nič výnimočne "strašné".
2. Nesamostatné dieťa, čo v 4 rokoch na tebe visí - sorry, čo si si vychovala, to máš.
3. Mať napečené a vyupratované nie je to najdôležitejšie na svete. Navyše, s pečením ti môžu dcéry pomôcť, zabavia sa a budete mať peknú spoločnú chvíľku.
4. Také veľké deti už musia pochopiť, že aj mama sa niekedy musí "vypnúť" a oddychovať.
5. Manžela neriešim, ten je dospelý, toho si porieš sama
@scorpionflower1 suhlasim, dobre si to napisala
@elmivelmi ale.tak zas podla mna vacsi vekovy rozdiel je v pohode. Aspon sa.nejdem,psychicky zrutit pri viacerch malych detoch. Je to tak. Ja mam rozdiel 8 rokov a neviem si to vynachvalit.
@danica2711 7 a 4 ročné deti jej určite pomôžu s pečením 🤦 akorat jej to bude trvať raz tak dlho a bude mať raz taký bordel. Deti sa pečenia zúčastňujú práve pre pekné chvíle predvianočné, ale v tomto veku sa určite nedá hovoriť o pomoci
Hlavne 7a 4 už by mali vydržať bez mamy a hlavne zaspávať a cez víkend vydržať do desiatej kým sa mama vyspí samé, večer nachystáme raňajky a môžu sa napapať,hrať pozeráť TV, kresliť si
Inak u nas to je tak,,ze ked som,pri detoch zaspia,do 15-20 minut. Ked su same, trva im to aj,hodinu 🙂

Ja mám tiež deti v tom veku, ale pracujem už 2 roky… staršie dieta si úlohy robí v družine a v podstate učenie sa spočíva v tom, že jej dám niečo robiť, takže to nezaberá veľa energie. Mladší sa zabaví chvíľu sám, je to len vec zvyku. Staršia ide cez víkend kúpiť pečivo a mne kávu, mladší vytláča teraz v zime každú sobotu a nedeľu pomaranče. Vstanem, keď je čerstvý džús a káva 😄 dnes som napríklad počula, že rozbili guľu z vianočného stromčeka a ako sa zorganizovali, že to pozametaju, už majú tréning, že čo vedia urobiť, to spravia a nejdú s malichernostami za mnou a oni sú pyšní na to, mať nejaké zodpovednosti. Dokonca mladší závidí staršej, že môže chodit sama do obchodu.
Zaujala ma dovolenka den pre seba, ale musím zhrnúť, že to ani tak nepotrebujem 🙈