icon

Ako zvládnuť prácu na zmeny, keď mám deti?

17. nov 2025

Dobrý deň. Stojím pred dilemou. Robila som si kurz na OP a aj na inštruktorku soc.reh. od decembra začínam pracovať (cez projekt úradu práce) v D.Doch. budem tam tri mesiace.
Od apríla bude voľné pracovné miesto na opatrovateľku. Keby je na mne, okamžite nevaham ani sekundu, práca ma baví, nič mi na nej nevadí, baví ma, že je to taká kombinácia zdravotného úseku a takej komunikácie, starostlivosti, empatie. V budúcnosti tiež rozmýšľam nad kurzom ako dula pre umierajúcich. U klientov som obľúbená, milujem ich. Je to menšie zariadenie, 20 klientov.
Tu ale nastáva problém. Mám tri deti, dve sú ešte v škôlke (4r) manžel pracuje mimo mesta ako živnostník, rodičia nám ešte tiež pracujú. Vieme to zosúladiť, že by ich niekto zaniesol vyzdvihol (samozrejme nie vždy) ale zas podľa služieb by som pracovala cca 8 dní denne a 4 nočné (nočné su úplne ok) ide mi skôr o to zanašanie a vyzdvihnutie zo škôlky. Je to úžasná práca, v úžasnom kolektíve ľudí. A to viem, lebo kolegyne mi vkuse hovoria, že by boli rady, keby k nim nastúpim. Ale neviem, nechcem sa sľúbiť a nakoniec to nebudem vedieť zosúladiť, ale na druhej strane, kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. A ja by som sa už chcela začleniť do pracovného života .. a teda je tu niekto v podobnej situácii a nejak to funguje? Manžel má dobrú prácu, ale teda v úvahe je aj to, že by si našiel zamestnanie niekde tu, tiez na zmeny (čo by nebola najlepšia voľba, ale inak , kým jeden z rodičov nepojde na dôchodok - ale to bude minimálne o 5 rokov)

Strana
z2
margotka17
18. nov 2025

@anonym_autor nájdi v susedstve dôchodkyňu, ktorá by deti poobede vyberala aj ráno odprevadila. Možno aj niektorá mamka na rodičovskej by to zvládala popri svojich detoch. Bola by škoda nevziať prácu, ktorá ťa baví. Držím ti palceky, nech sa to podarí.

maya_hi
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor doplním, že týžden robí svokra poobedne a vedela by deti zaniesť ona, druhý týždeň by bol ťažší, ale aj manžel robí tak, že keď ho zavolajú do práce, takže nie vždy, ale zas unho je práca nevyspytateľná, keď ho zavolajú na zákazku,ide. Akože veľmi by som chcela tu robotu vziať, naozaj obrovsky. Len to vykrytie je také ťažšie. Ešte je posledná možnosť, že svokra a svokor by robili na striedačku, ale tym padom by sa ani nestretávali (teraz robia spolu ranne, spolu poobedne) a zas mozno by sa za čas obetovali, kým si zvykneme. Ale zas neviem či to môžem od nich žiadať.

@anonym_autor skús si pohľadať výpomoc. Časom sa všetko utrasie. Možno aj v práci ti vyjdú v ústrety

anonym_1326b1
18. nov 2025
@1andrea111

@anonym_autor kedy sa chces o tie deti starať, vychovávať ich, kedy im chces byť matka keď voľné chvíle čo môžete spolu byť pôjdeš do práce a necháš ich na starosť svokrovcom. Súhlasia s tým vôbec? Lebo oni sa stanú viac rodičmi pre tie deti ako Ty s mužom. Sviatky a víkendy chces robiť, z práce prídeš unavená. Kedy sa chces tým deťom vôbec venovať?

@1andrea111 veď bude mať aj voľno, nemôže byť každý deň v práci. Možno nakoniec sa bude venovať cez voľné dni ešte viac deťom, ako niekto, kto robí 8 hodinové smeny.

dankabg
18. nov 2025

@anonym_autor autorka, ako ti tu už baby radili, bolo by dobré sa poradiť so svokrovcami a poprosiť ich o pomoc. Prácu by som skúsila, túžiš po nej, máš ju rada a málokto má také šťastie na robotu, ktorá ho aj bavi a kde je aj dobrý kolektiv. Ak to nebudete zvládať odídeš, ale skúsiť to treba

matab19
18. nov 2025

@anonym_autor ahoj, neviem ti poradiť či to máš vziať,či nie...toto rozhodnutie je iba na tebe...ale ak máš rodinu, ktorá je ochotná pomôcť.. už teraz si vo výhode...myslím,že by sa to dalo zvládnuť...veľa šťastia 😉
@anonym_autor

evansova
19. nov 2025
@anonym_autor

@kacena4 nemôže, manžel pracuje na týždňovky. A skrátený úväzok sa nedá, len klasicky na zmeny 12h

@anonym_autor Aha, manžel je živnostník a pracuje na týždňovky. Ďalší zamestnávateľ, ktorý trvá na tom, že zamestnáva živnostníkov, namiesto aby ich prijal do pracovného pomeru! Je otrasné že totoje ešte stále možné. Sklbe ich na každom kroku.
Manžel by si mal rýchlo nájsť novú prácu, takú, kde ho riadne zamestnajú a bude mať 8 hodinovy pracovný čas. A bude po probléme.

jennky13
19. nov 2025

@anonym_autor ja by som do tej prace sla, zobrala by som to s tym, ze postupne sa to utrasie. Nemusis hned teraz vsetko vyrieist. Mas tolerantnu sefku, super rodicov, svokrovcov, napomocneho manzela .....ved mas uplne super podmienky!!!!
Tak chod do toho, ked ta to este bavi a naplna radostou. Ved to by sme chceli vsetci , mat takychto ludi ako socialnych pracovnikov, ktorí svoju pracu miluju.❤

miamaria
19. nov 2025

@anonym_autor Priprav sa aj na to, ze teraz sa ti moze zdat vsetko krasne, ale poznam zensky kolektiv, kazda bude po case komentovat tvoje sluzby, nocne a vikendy to by chcel robit kazdy atd ... A nikto za teba nebude dlhsie alebo pride skor do prace lebo ty budes musiet utekat za detmi ... Pracujem podobne pri dvoch skolakoch a malej dcerke a je to hubu

anonym_c37bff
20. nov 2025
@anonym_autor

@misicka31 napríklad keby môžem vezmem všetky sviatky a aj víkendy. Bez debaty. Lebo vtedy určite má kto byť s deťmi.
Veď áno, ja viem, som si vedomá toho, že je to obmedzujúce pre všetkých, ale v našom meste inú pracu nenájdem a už vôbec nie s časom od 8 do 16 a ani polovičný úväzok.

@anonym_autor tak toto si vyhoď z hlavy, že všetky vikendy a sviatky - Vieš ono sú to dni za ktoré sú aj priplatky takže sa to takmer všade rozdeľuje ako tak spravodlivo. Ja by som pracu vzala a nejako to potom vyladilo, nikde nepíšeš ako velký je školák a či by surodencov nevedel vyzdvihnuť napriklad aj on

ejanjelik
20. nov 2025
@anonym_autor

@misicka31 napríklad keby môžem vezmem všetky sviatky a aj víkendy. Bez debaty. Lebo vtedy určite má kto byť s deťmi.
Veď áno, ja viem, som si vedomá toho, že je to obmedzujúce pre všetkých, ale v našom meste inú pracu nenájdem a už vôbec nie s časom od 8 do 16 a ani polovičný úväzok.

@anonym_autor a s manželom sa budete obchádzať ako tieň?

tokio22
20. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_df9dc4 áno, presne toto si hovorím, že keď sa musí, tak sa musí a ja už chcem pracovať a nechcem si nechať ujsť príležitosť, len preto, že teraz to nie je úplne najlepšie. Nejak sa to predsa musí dat pozliepat.

@anonym_5e3c94 pracuje sa od 6 do 18.
Škôlka začína 6.15h a je do 16.30.
školáka neriešim, ten by zvládol sa vychystat aj prísť domov, bývame pri ZŠ.

@anonym_autor budeš mať čas a chuť na deti a na domácnosť keď budeš toľko hodín v práci.Prides domov unavená nervózna.Ja by som bola doma s detmi

autor
21. nov 2025
@miamaria

@anonym_autor Priprav sa aj na to, ze teraz sa ti moze zdat vsetko krasne, ale poznam zensky kolektiv, kazda bude po case komentovat tvoje sluzby, nocne a vikendy to by chcel robit kazdy atd ... A nikto za teba nebude dlhsie alebo pride skor do prace lebo ty budes musiet utekat za detmi ... Pracujem podobne pri dvoch skolakoch a malej dcerke a je to hubu

@tokio22 no to je jednoduché povedať, že byť doma s deťmi. Ale predsa ja som bez príjmu. A chcem zarábať. Nebaví ma byť doma, potrebujem byť medzi ľuďmi.

@ejanjelik manžel pracuje na týždňovky, obchadzame sa tak či tak. Keď budem aj ja pracovať, nebude musieť ťahať toľko on.

@anonym_c37bff veď to bola otázka preboha, že či som schopná robiť vikendy a sviatky a moja odpoveď je áno, samozrejme že nie všetky , veď ženy tiež chcú príplatky, ale keby napr niekto chcel vymeniť so mnou službu, tak není problém. Jedna mi už hovorila, že ona by rada bola vikendy doma.

@miamaria hm, tak teraz ako kde sa mám zamestnať, keď skoro všade su ženské kolektívy a teda aby som nekrivdila, máme aj dvoch mužov v zariadení no. Veď to by som si nikdy nenašla nikdy robotu, keby hľadím na to, že je to ženský kolektív. Hm, asi sme divné, tie ktoré chceme robiť a hľadáme spôsoby a nie dôvody prečo nie. Lebo keby tu píšem, že to nechcem vziať a nechcem pracovať , roztrhali by ma všetci v zuboch🫢

ibrunova
21. nov 2025
@anonym_autor

@tokio22 no to je jednoduché povedať, že byť doma s deťmi. Ale predsa ja som bez príjmu. A chcem zarábať. Nebaví ma byť doma, potrebujem byť medzi ľuďmi.

@ejanjelik manžel pracuje na týždňovky, obchadzame sa tak či tak. Keď budem aj ja pracovať, nebude musieť ťahať toľko on.

@anonym_c37bff veď to bola otázka preboha, že či som schopná robiť vikendy a sviatky a moja odpoveď je áno, samozrejme že nie všetky , veď ženy tiež chcú príplatky, ale keby napr niekto chcel vymeniť so mnou službu, tak není problém. Jedna mi už hovorila, že ona by rada bola vikendy doma.

@miamaria hm, tak teraz ako kde sa mám zamestnať, keď skoro všade su ženské kolektívy a teda aby som nekrivdila, máme aj dvoch mužov v zariadení no. Veď to by som si nikdy nenašla nikdy robotu, keby hľadím na to, že je to ženský kolektív. Hm, asi sme divné, tie ktoré chceme robiť a hľadáme spôsoby a nie dôvody prečo nie. Lebo keby tu píšem, že to nechcem vziať a nechcem pracovať , roztrhali by ma všetci v zuboch🫢

@anonym_autor určite to zober, veď ak to nepôjde, tak prinajhoršom dáš výpoveď.

anonym_08e98d
21. nov 2025

@anonym_autor chod do toho bude to super...vyriesite vsetko za pochodu a ked to nepojde? svet sa nezruti a das vypoved a najdete dalsie riesenie

miamaria
21. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nepisem, ze sa nemas zamestnat, len si sa pytala na na nazor, kto ma podobne, nech sa ti to podari k tvojej spokojnosti

Strana
z2