Ako zvládnuť rozchod, aby ste nestratili deti?
Zdravim, potrebujem poradit, s druhom zijeme 17 rokov mame 2 deti(15,6). Mame nezhody, ktore vyustili do bodu, ze chce aby som sa vystahovala. Deti mi vsak dat nechce. Byt v ktorom zijeme je jeho majetok. Ako dostojne odist, aby som neprisla o deti? Ja nemam rodinu. Musela by som ist do podnajmu. Ceny v BA podanajom 1zbak od 550 2 izbak od 750 cca. Plat mam cca.1300. Na pravnika asi nemam. Otazka co urobit ako prve, aby som neprisla o deti? Prestahovat sa a potom pravnika. Alebo najprv pravnika a potom byvanie. Pripadne, co vsetko potrebujem aby som uspela. Muz bol dlhodobo financne nezodpovedny, nestabilny prijem. Na druhej strane ok, pomohol mi, ked som studovala a rozbiehala sa v praci. No potom dlhe roky akoby on zamrzol.
Samozrejme, ak budu deti zverene tebe, poziadaj aj o vyzivne na obe deti primerane k prijmu tvojho partnera. Deti maju narok na podobnu zivotnu uroven ako ma on.
Nájdi bývanie, presťahuj sa aj s deťmi a rieš zverenie do starostlivosti a výživné. Ideálne to urob keď nebude doma aby to bolo bez hádok.
@januska12323 zdravim, vecne je doma a prilezitostne homeofice.
@domkakvet no hoď mi link kde to píšu. Pokiaľ viem autorka nemá žiadne právo na užívanie jeho majetku a hocikedy jej môže zrušiť aj trvalý pobyt. Pokiaľ by bola manželka to je iné a deti predsa ostanú bývať s rodičom - s ním. To by potom žiadna žena nemohla vyhodiť svojho partnera tiež zo svojho domu, lebo však majú spoločné deti
@domkakvet družku môže, je to stále len frajerka. Zruší jej trvalý pobyt a vymení zámku na dverách.
@domkakvet a našla si vôbec taký? Lebo to nie je pravda. To by potom ani žiadna žena nemohla frajera vysťahovať, keď majú deti. Jednoducho nemá nikto nárok bývať u priateľa len na základe toho, že majú spoločné dieťa. Dieťa nemôže vyhodiť, ani manželku. Ale družku môže a dieťa ostáva bývať s jedným rodičom a či je to matka alebo otec je to jedno.
Na právne poradenstvo máš nárok ako slobodná matka, oslov úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
ona si musi vybavit byvanie a dat si navrh na zverenie deti do opatery, dokonca by som s tym zverenim necakala. to moze byt aj mesiac, ci mesiace, kym jej deti budu zverene.
autorka a nemas nic odlozene? ziadne uspory ked si dlhe roky zarabala viac?
Nerozumiem ako sa stalo ,ak dlhodobo zarabas viac ,že nemáš nič a on byt?
@evicka226 ja si myslím že súd ti zverí deti, neboj sa. A obidve deti môžu aj na súde povedať s ktorým z rodičov chcú bývať. A pokiaľ zarábaš viac ako on a vieš aj na súde dokázať že bol nezodpovedný atď ako si spomínala tak všetko je v tvoj prospech. Nájdi si super právnika, a oni ti poradia ako to najlepšie riešiť.
Možno nakoniec chlap ešte zmení názor keď príde do tuhého že môže stratiť on deti a bude musieť platiť alimenty. Povedz mu že dobre, tak sa budeme súdiť.
Ten 15rocny syn by chcel ostať s ním, či s tebou v prípade tvojho odchodu? Už si sa ho pýtala?
@evicka226 dakujeme ti za toto svedectvo, varovanie. Su tu stovky mamiciek, druziek, ktore prisahaju na vlastny nos, ze im sa toto co sa stalo tebe nikdy nestane a ziadne manzelstvo ci trapny papier nepotrebuju, ved toto sa robilo v stredoveku a robia to dnes len krestania nie progresivny osvieteni moderni liberali.... No a ako sa citia vyhodene odkopnute matky druzky co tahaju za kratsi koniec? Dnes si nam to tu kraaasne napisala.
@majkabambulik podľa mňa väčšinou sa aj chcú vydať, ale on sa nechce ženiť, tak sa tvária, že sú s tým ok a papier nepotrebujú.Lebo väčšinou ten "papier "chráni ženu,ale na druhej strane ,prečo by si ju bral ,keď aj tak ma co chce/potrebuje aj bez svadby.
@majkabambulik nepreháňajte, ak by boli manželia a on dostal byt predtým, alebo ho kúpil bez hypo tak isto nič nemá a odíde na prázdno, alebo hypo na muža.Moze v tom lepšom prípade dostať časť zaplatených splátok.To máš podobne ako, keď sú manželia a muž porobiť dlhy, skrachuje mu firma či podobne navlecie do toho aj zenu
@sidicek
Nájdi si nájom, niekde, aby to od teba mali deti ľahko do školy, na krúžky. Viem si predstaviť, ze 15 ročnému by sa asi nechcelo ist bývať na koniec sveta. A tiež by asi nechcel mať povedzme izbu so 6 r. súrodencom, ak ma teraz svoj priestor. Samozrejme, môže to byt inak… ale takéto veci treba zohľadniť. Mesiac to môžeš mať prenajaté a bývať s ex, kým to tam zariadis. Medzitým aktivujete všetko právne poradenstvo, čo môžeš dostať, požiadaj o zverenie deti do starostlivosti (asi pôjde skôr o mladšie, keďže staršie si už asi proste vyberie, kde chce žiť)
@evicka226 nie je dôležité čo chce on.Ako to vyzerá so vzťahom s deťmi?Prečo si myslíš, že by chcel alimenty?na začiatku je každý rodina a vykrikuje, že žena nedostane nič a deti jej zoberie.Ak to je tak vážne tak si hľadaj podnájom, ale aj tak by som sa išla poradiť s právnikom môžeš mať aj zadarmo právne rady.Deti by som zobrala zo sebou veď snáď ich nebude držať medzi dverami a potom sa sudte, keď ich chce mať v striedavke.Viac treba zistiť či ten 15 r nechce zostať s ním chalani v puberte sú nevyspytateľni.
@sidicek mohol ho zdediť kúpiť dávno predtým.Mozno ho roky živila a platila iné väčšie veci.

deti nie su jeho majetok, aby ti ich "daval" ci "nedaval". Obaja ste rodicia. Ak chces deti do svojej opatery, najprv si zaobstaraj podnajom, potom poziadaj o zverenie deti do svojej starostlivosti na Upsvar. on moze poyadovat striedavku. alebo v pripade ze by si nemala byvanie, tak by mohol ziadat deti do svojej starostlivosti, s tym ze ty nemas zaobstarane vhodne byvanie pre deti.
sud nezaujima, ci je byt vlastny ci prenajaty.
chcu ist deti s tebou? lebo u toho 15 rocneho dietata, moze brat sud do uvahy aj nazor dietata.