Ako zvládnuť rozdelenie domácich povinností s deťmi?
Zaujima ma, ako to mate doma s muzom okolo deti podelene. Ja som na materskej/rodicovskej, proste doma. Muz ma chudak v praci toho az az. Takze beriem automaticky, ze ja upracem, navarim ( niekedy cez vikend muz nieco uvari), postaram sa o deti, zabezpecim vsetko, co potrebuju, obeham doktorov, ihriska, ved to poznate. Lenze som hotova, vydrzim tak par tyzdnov a hned som chora. Mali nespia velmi dobre, v noci som hore aj 6-7x, cez den si neviem oddychnut, oni ani cez den vela nespia… som stale bud s nimi alebo beham okolo domacnosti. Samozrejme si z casu na cas doprajem pedikuru alebo jogu ( s malym), masaz (ked uz ozaj treba). Jem zdravo, aby som mala energiu, ale nestaci to. Muz pomaha, ale je vela v praci. Tak ja neviem, ci som vadny kus alebo sme zle zorganizovani (ja). Tak moj vylev na vikend :/
Takto ako píšeš som fungovala 1,5r a potom sme sa s mužom vymenili, ja som šla do práce
Tiez som to takto mala pri malych detoch, muz na tyzdnovkach. Je to len obdobie, dnes si to uz nepamatam. Len mi je luto, ze som si vtedy tie male deti nevedela viac uzit.
@zuzubb007 😳 to som napisala, ze sa malym nevenujem a neucim sa so starsim? Ze nevarim kazdy den? Ze nenapeciem? Ja tiez cvicim od poporodnej prehliadky… len proste vydrzim 6-8 tyzdnov a bum nevladzem. Nespala som viac ako 2 hodiny vkuse uz asi pol roka, od maja minuleho som sa budila pravidelne ako ma brucho tlacilo. Tal dakujem za radu, ako to mate zorganizovane.
Autorka nepises aku pracu robi tvoj manzel, ci je to prechodny alebo dlhodoby stav a pod. Lebo, ak objektivne ma narocnu pracu a robi vela hodin alebo skratky fyzicky narocnu pracu, tak tam sa naozaj da pochopit, ze musis (zial) viac tahat ty. A teda obaja to mate narocne.
Uprimne my sme mali obdobia, kym som bola na rodicovskej, ked mal manzel toho vela a robil vecer, v noci, cez vikendy a teda mala som dost a to bolo v zasade prechodne obdobie - v tom obdobi napr. k nam chodila upratovacka, relativne casto aj donaska jedla a potravin a pod., snazila som sa ulahcit si zivot, kde sa dalo a sustredila som sa hlavne na dieta, pokrytie zakladnych mojich potrieb. 🤷♀️ ked toho mal tak akurat, tak sme si to viac menej "spravodlivo" delili a vsetko.
Takze otazka znie, je to prechodny stav? Alebo trvaly a caka ta to najblizsie dva roky, da sa s muzovou pracou nieco robit? Vie ti niekto s detmi pomoct? Vies ist napr. k rodicom na tyzden dva, ze si aspon na chvilu oddychnes?
@zuzubb007 to ja vobec nerozporujem, ze chlap ma narok byt unaveny, ked ma objektivne narocnu pracu, ty si ale napisala, ze autorka asi nebude rodinny typ, ked nema vsetko tip top a muz segedin a kolac nachystany na stole a ako si to "dovoluje, stazovat sa, ze nestiha" a na to som reagovala
Komentare od supermatiek o tom ze si si to na prd zariadila a nemala si mat deti o 3-2-1.....
Ja ked toto pocujem, tak sa mi celkom aj nozik vo vrecku otvara? Ty vstavas 6-7x v noci a ty nemas pravo byt unavena? 😳 Ja to nechapem, preco maju mat muzi ulavu “kvoli tomu ze robia”.. vsak aj ty cez den pracujes, musis mat nonstop pozornost na deti. Ako chapem ak muz by bol neviem niekto kde potrebuje extra pozornost, ze ma zivoty ludi na starosti, ale ved to aj ty!
@petamich Manzelov stav je viac menej trvaly, len teraz este horsi, este mu dali od januara dalsie projekty a nejaky tim pod neho preradili, takze pride na veceru a okolo 18 a potom este niekedy vecer pracuje. Nema fyzicku pracu. Bohuzial moznost ist k rodicom alebo mat pravidelnu pomoc nemame. Ja stihnem kazdy den pripravit veceru (hlavne kvoli dietatu, nech ma domacu), akotak udrzat byt atd. S detmi travim vela casu, len mam pocit, ze ako to mam nastavene, tak to nie je dlhodobe. Nerozumiem, preco ma vzdy chyti taka obrovska unava, ze nevladzem a do par dni aj ochoriem. Vyliezt z choroby je boj, uz druhy tyzden mam vyse 38 a neviem sa doliecit, ved sa ani neda, ked sa ani vyspat nemozem. A to ozaj, kazdu minutu, ked mozem lezim a niektore noci mi pomaha muz.
Autorka tvoj manzel ma asi aj dobre platenu pracu, ked to tak pocujem, a ak ozaj nema cas, tak najlepsie co mozete urobit, si zaplatit upratovacku 🙂
Ak je to dlhodoby stav, tak naozaj pomoct si kde sa da. Varit jedla na viac dni, objednat donasku, najat upratovacku (verim, ze si to mozete dovolit, manzel snad je adekvatne ohodnoteny). No a potom este pripadne riesit nejako aj tvoju imunitu. Lebo chapem, ze clovek ochorie aj z unavy ale ak to mas takto, ze sa ti to cyklicky vracia a obrovska unava, mozno si anemicka, pripadne ti nieco "chyba".
Pises, ze ak nie je v praci, tak sa stara a participuje na starostlivosti o deti. Takze tu asi velku revoluciu nespravite. Cize by som naozaj sla cestou, kde si to vies ulahcit a fakt sa dala skontrolovat, ci si v poriadku zdravotne. A hlavne nesnazit sa byt superzena, gazdina, matka, animatorka, mozno viest deti k samostatnemu hraniu alebo robit bezne cinnosti spolu (neviem ako stare mas deti a mozno ti radim, co davno robis 😀).
Deti majú koľko rokov?
Keď manžel celé dni pracuje tak snáď zarobí dosť na to aby ste vedeli zaplatiť upratovačku, donášky poprípade opatrovateľku na pár dní do mesiaca. Dobrý spánok je dôležitejší ako nejaké vitamíny, si chorá lebo telo to už nezvláda a pýta pomoc tak ho počúvaj.
Hadam manzel aj dobre zaraba, v tom pripade pouvazuj nad strazenim deti a pani na uoratovanie. Nemusis sa zodrat, aj ked ti to tu niektore zeny napise.
Moj muz si tento rok plni karierne sny, 400 km od domu, s tym, ze v buducnosti to donesie aj prachy, ale teraz ich moc nemame😆takze ja som ostala sama s dvoma malymi detmi na vsetko, a dost to nedavam
Presne ako ti píšu baby,zaplatiť upratovanie a občas opatrovateľku
@koniarova babatko (6m) a skolkar
Máme to velmi podobne, a aj moja imunita bola roky rovnaka, kým som tak málo spala. Odkedy deti lepšie spia, aj mne je zazracne dobre a mám vela energie. Môj muž síce nevarí vôbec, ale večer naloží umyvacku, vynasa koše, večer uspava starších. Tiež má toho v robote vela, doma často ešte večer doraba, niekedy robi aj cez víkendy. Snažím sa ulahcovat si domáce práce spotrebicmi a organizaciou práce, pomáha mi zautomatizovat si čo najviac veci. A napr. moja susedka v týždni nevarí, denne pre seba aj deti objednava jedlo, jedna kamoška varí na viac dní, ďalšia má upratovacku. Samozrejme idealne je, keď by mohla pomôcť rodina.
@0silvia0 ved aj ja si hovorim, ze to prejde, ze kazdy dasi den uz bude troska lahsi ako ten vcerajsi. Tiez mi je luto, tiez by som sa chcela viac tesit z tohto obdobia 😔
@majlo1234 nemyslim si, ze sme extra bohati, ale zas zle na tom nie sme. Ano upratovacku si mozme dovolit, aj sme mali, ked som ciastocne pracovala a starsi este nechodil do skolky, ale nepacilo sa mi to. Take povrchne upratovanie, dlho trvalo, kym sme s nejakou pani aj boli spokojni (mali sme cez agenturu) a byt bol strasne v zlom stave. Radsej si dam 25 min ( alebo aj nie) denne na nejaku miestnost a spravim vsetko co ma stve, mam to aj ako relax. Mna to bavi. A deti s opatrovatelkou, nechce sa mi do toho. Bojim sa. Ja som len myslela, ze niekto poradi alebo som bola zvedava, ako to maju ine zeny, ale asi ozaj nie je co, len ulavit z narokov, mat pomoc zvonka, zapriahnut viac muza…
@autorka najväčší problém vidím v tvojej spánkovej deprivácii... prerušovaný spánok, a ešte keď je ho málo, je to najhoršie kombo pri malých deťoch. Mala som to tak dva roky pri druhom dieťati, k tomu full time vo vlastnej firme + domácnosť. Manžel miliónový, keby mohol, tak aj kojí, ale mal svoje povinnosti. Bolo to tak o hubu, že som musela pribrzdiť a upratovanie tiež zveriť na nejaký čas pani, pretože na to už nezostávali kapacity. Veľa sa zmenilo, keď sme malého dali spať samého do jeho izby (mohli sme samozrejme skôr, ale precitlivená matka...no🙉😂). Začal spávať celú noc! 🙏😂 Fakt nechápem, ako som to vtedy dala, sú obdobia, ktoré si vybavujem iba matne... Ja som fakt išla na brutálneho autopilota. Absolútne nerozumiem tomu, že som mohla viesť obchodné jednania, uzatvárať dôležité zmluvy🤯Asi preto mám tie blackouty, proste som sa dokázala sústrediť len na presné okamihy a hneď ich zase vytesniť, neviem😂 No, jediné, čo ti môžem poradiť je vytrvať a trošku viac sa snažiť vyspať. Ten spánok je extrémne dôležitý! Ja akonáhle som začala zase spávať normálne (rozumej aspoň 5 hodín vkuse), tak som sa úplne reštartovala a nahodila zase svoje obvyklé tryskomyš tempo😀
@zuzubb007 👏
Tak si sa pochválila ako všetko super zvládaš.
Nikto nedokáže potopiť matku tak ako druhá matka 🙈
@zuzubb007 plaketu dokonalej ženy a matky si vyzdvihni na vrátnici 🤗
Kto ma doma skolkara, tak choroby začínajú v sept a koncia v maji. U nas ideme kolecko za koleckom, skoro vsetci stale. Na porazenie.
U nas fungujeme v nudzovom rezime vtedy, teplá večera nie je, obed na dva dni idealne. Poriadok za pochodu len.
Akoze ked sa neda, tak sa neda, este ze funguje umyvacka, pracka, susicka. Vysavac tusim vysava len sople a nie bordel.. este ta caka vela tazkych mesiacov, kym dieta bude lepsie spat, zvolni,uber z narokov
@lucia13022023
@bonboniera nie nechválil sa, ale to nemám rada, keď ženy furt placu tam je toto zle tam je zle, si spravím deti tak musím vedieť fungovať aj keby som muža nemala , viem čo to obnáša bola som hore aj 15 x za noc rozbitá a prežili všetci, keď sa žene daco nepáči existuje komunikácia medzi mužom a ženou miesto placu nedrzim sa toho ako fungujú iný, ale ako fungujem ja
necitam komenty, len k tej imunite - je to tym spankom. mas 6m dieta, tak nespis a potom si chora. bude lepsie, ked bude babo spat, prvy rok s dietatom je vzdy narocny a este viac, ked mas aj skolkara a teda nemozes spat cez den poriadne. drz sa.

Ja som nepochopila čo chces