icon

Ako zvládnuť rozdelenie domácich povinností s deťmi?

21. mar 2025

Zaujima ma, ako to mate doma s muzom okolo deti podelene. Ja som na materskej/rodicovskej, proste doma. Muz ma chudak v praci toho az az. Takze beriem automaticky, ze ja upracem, navarim ( niekedy cez vikend muz nieco uvari), postaram sa o deti, zabezpecim vsetko, co potrebuju, obeham doktorov, ihriska, ved to poznate. Lenze som hotova, vydrzim tak par tyzdnov a hned som chora. Mali nespia velmi dobre, v noci som hore aj 6-7x, cez den si neviem oddychnut, oni ani cez den vela nespia… som stale bud s nimi alebo beham okolo domacnosti. Samozrejme si z casu na cas doprajem pedikuru alebo jogu ( s malym), masaz (ked uz ozaj treba). Jem zdravo, aby som mala energiu, ale nestaci to. Muz pomaha, ale je vela v praci. Tak ja neviem, ci som vadny kus alebo sme zle zorganizovani (ja). Tak moj vylev na vikend :/

Strana
z2
autor
21. mar 2025

@tiezjedna 🤭 to akoby som ja pisala. Tomu rozumiem, ja si tiez nic nepamatam z obdobia, ked bol starsi babatko a neskor. Presne ako Vy pisete. Od jedneho rocika som tiez pracovala a bol to des. Aj nam pomohlo dat ho do vlastnej, ked mal rok ale tak, ze sme presli z 9 na 4 budenia a tak sme fungovali do 3 a pol roka. Ked som prespala noc, co mi aj trvalo, lebo to nebolo pre mna uz zvykom, som otehotnela a maly robi to iste co starsi. Ale naozaj, na fotkach z toho obdobia mam len kruhy pod ocami po celej tvari a do dnes nerozumiem, ako som to dala, hoci sa budil viac ako toto babatko, ale znasala som to akosik lahsie to nespanie :(

nevelyn
21. mar 2025

Ja uz teda pracujem, ale uz na rodicaku upratovat nam agentura, vysavali roboti a kruzky sme zavazali na striedacku, naschval sme nasli take, kde sa zacinalo neskor. Deti chodili do detskej skupiny co najskor ako to slo (na dopoludnie). Nezehlim a ked na upratovanie nemam chut, tak to nerobim, domacnost je nas oboch. U druheho dietata sme sa striedali v noci. Ked nezvladam s detmi na kruzky, tak nejdeme, je to lepsie, nez po nich unavene a otravene kricat. Nie som leniva, ale ani nie som ten rodinny typ a aktivity tohto typu zo mna velmi vysavaju energiu, takze ich obmedzujem alebo zdielam s manzelom. Je vtipne, ze ine maminky sa ma pytaju, ako zvladam byt stihla, mat dobru karieru a este dalsie aktivity. No proste mam doma neporiadok a sustredim sa na veci, ktore mi idu. Naucila som sa nevycitat si to. A som omnoho stastnejsia a zdravsia, nez ked som skusala byt pani dokonala. I vztah mame harmonickejsie, ked som na seba znizil naroky, pze ma nic nestve, nie som unavena ani frustrovana. Ak Vas partner s opisanym pracovnym nasadenim nedokaze zabezpecit taky standard, aby matka nemusela robit jeho diel povinnosti u deti a domacnosti (najat opatrovatelku, upratovacku atd.), mal by zmenit pracu.

ivangeline
21. mar 2025

Tvoja predstava a realita sú zjavne dosť ďaleko od seba. Ak to chceš zvladat, musíš niečo prenechať mužovi. Detom ich činnosti ale zas tie treba napominat a pomáhať.. a tiež ubrať z nárokov na seba. Nerob veci perfektne ale prakticky…

autor
21. mar 2025

@zuzubb007 ale ved ja som nic take, ako hovorite nenapisala, nestazovala som sa na manzela, nevyplakavala, ze nestiham, to ste si Vy tam dovymyslali. Pytala som radu, ktoru ste nedali. Tak prosim napiste, ako ked ste vstavali 15x cez noc ste rano vstali plna sil? Brali ste vitaminy, meditovali? Pracovali ste teda uz, kym ste mali babatko a zaroven ste mali skolaka, s ktorym ste sa ucili a muz Vam nepomahal. Tak poradte, ako ste zabavili babatko, kym ste boli so skolakom? Ja maleho nemozem ani len polozit a hned krik. Ako ste udrziavali poriadok popri skolakovi? Ja som popri prvom pracovala od jedneho roka a necitila som sa tak slaba, chorlava ako teraz, ked som len doma. Dva tyzdne zijem na tabletkach proti horicke a bolesti, tak som si dovolila poprosit o radu.

nikushka8
21. mar 2025

To bude tym prerusovanym spánkom a kojenim. Bola som na tom rovnako, doma prveho nespavca(bezne som revala od unavy) a druhe nepolozitelne, nonstop na mne zavesene a v noci kazdu 1,5h-2 hore. Brala som vitaminy, zelezo. Dlho som sa zo spankovej deprivacie spamatavala,ale teda po nastupe do prace, ked mladsia mala 2,5r som bola chora rok takmer vkuse (kazde 3tyzdne nadcha a nenosila mi to starsia zo skolky). Imunitu ani po 2r nemam este ok,ale lepsi sa to(chodim na akupunkturu, skusam vselijake doplnky na imunitu).No nedostatok spanku sa ukazal aj teraz v decembri, 10dni som sa starala o celu rodinu s chripkou, cele noci kontrolovala deti a muza v horuckach,rano bezala do prace az ma chripka zlozila tak,ze musel byt muz so mnou na ocr a starat sa o mna,co som nedokazala prejst ani na wc.Drzim palce,nech sa to coskoro zlepsi!

marryliese
22. mar 2025

@zuzubb007 čo má rodinný typ s tým, že je toho na ňu veľa? To, že vy to zvládate s 300% energie neznamená, že ona musí tiež. Nemáte jej deti doma, ani jej muža, ani jej telo tak je úplne odveci písať ako vy to zvládate a že ona sa nemá sťažovať. Empatia nula.

tiezjedna
22. mar 2025

@autorka neviem aký vekový rozdiel máš medzi detičkami, ani koľko rokov máš, ale určite platí, že čím vyšší vek, tým sú tieto obdobia náročnejšie. Neboj nič, zase bude dobre👍

tiezjedna
22. mar 2025

@zuzubb007 otázka je, či nie je tá tvoja predstava vlastnej dokonalosti trochu skreslená 😉

zuzubb007
22. mar 2025

@tiezjedna ja som nepovedala, že som dokonalá a to ani zďaleka, len stíham a to je rozdiel, akože poznám mamičky ktorým chodí muž na dva mesiace von a na dva týždne domov a všetci prežili, tým som chcela len to, že nemusí byť všetko top, mala som malé deti a bordel všade a? Nepretrhnem sa na úkor únavy upratovať od nevidím do nevidím, čo sa dá si treba zlahcit, ideš na prechádzku kočíkom popri tom nakúpis, alebo som dala dieťa do nosica a išla som dopotena nieje to ružové materstvo, ale proste ja som ten hyperaktívny typ človeka čo nevydrží doma ani jeden deň

autor
22. mar 2025

@zuzubb007 Na margo tych zien, ktore poznate a maju muzov mimo domu mesiace. Tak tym chlapom nevaria, neperu, neupratuju po nich, neznasaju tasky potravin, netravia s nimi cas, neriesia konflikty ohladne vychovy… (ja som zase poznala muzov, co boli mesiace prec). Chlap, ktory je od rana do vecera v praci s detmi nepomoze tolko, co tu zenu stoji casu a energie. Okrem toho deti su pri jednom rodicovi poslusnejsie, tiez je odburana zdielana zodpovednost, to je proste fakt.

A este sa musim vyjadrit, lebo uz mam po krk (tak ako vy, zien, co sa stazuju) zase takych ako vy, co namiesto psychologa riesia kona a asi im treba vratit ich medicinu. Ja viem, ze ste nestastna. Len vy viete preco, Vam robi dobre zhodit niekoho, o kom navyse neviete nic. Preco mate pocit, ze robite viac ako ine zeny a mate potrebu ukazovat, ze ste lepsia a ony nic - mne ste napisali, ze ste navyse pracovali, robili ulohy, cvicili, varili… Nic o mne neviete, tak preco ma hned krabickujete a pisete, ze vy ste navyse odo mna? Neviete ci som a kolko dni som v mesiaci bez muza, ci maju deti zdravotne problemy, kolkych lekarov, cviceni, kruzkov s nimi obeham kazdy tyzden, kolko im citam, tvorim s nimi, vylety ich vodim, neviete ci a kolko cvicim… len ste si ulavili, lebo ste hladali temu, kde je zena “slaboska” (podla Vas). Mate pocit, ze ste nieco viac dokazali ako ine a nikto Vam netlieska (mozno urcita dotycna ma lepsi zivot ako vy?)

A inak vsimli ste si, ze stale hovorite a odvolavate sa na pripady inych? Poznam take zeny, take, take… vy poznate asi vela ludi, co? Mozno treba riesit viac svoje vnutro ako co vidite zvonku na inych.

autor
22. mar 2025

@tiezjedna dakujem za podporu a rady. Dnes to vidim vsetko ruzovejsie, uzili sme si den, horucka mi ustupila… len teraz mal maly dalsi zachvat nocny, tak som trocha nervozna a neviem zaspat :( a nedalo mi, lebo to tu je v kazdej diskusii, vyjadrit sa… nastastie sa najdu aj zeny, co chcu pomoct.

mandarinka555
22. mar 2025

Len tak na odľachčenie...ešte koľko detí plánuješ? Lebo sa tu rozsypalo vrece s veľkými a "šťastnými" rodinami, s kopou detí a následne samé sťažovanie...ako nevládzu, ako nestíhajú....ako nespia...muž behá za fľandrami, lebo žena vygrcnutá🙈

autor
23. mar 2025

@mandarinka555 neplanujem viac deti, nepride mi 2 velmi vela, chceli sme, nech ma surodenca. No co spravim, nebudem mat deti, lebo ako babence nespia? To som nemohla vediet ani pri prvom ani pri druhom, ze bude zas chlapec nespavec? Moje kamaratky nemaju deti, neviem koho sa opytat, kto preziva momentalne male deti, teda kamosky co som si nasla cez deti mam, ale jednej spal 5 hodin denne vkuse a druha ma len jedno a v podstate vacsina ma len jedno co poznam. Hladala som aspon tu pomoc. Chyba, idem zmazat ucet, lebo som asi jedina zena, ktora koji 6x za noc a je unavena popri 2 malych detoch a je moja chyba, ze mi muz bude chodit za ininymi, lebo som si debila vzala, co nevedel, ze druhe dieta bude najprv novorodenec a ja budem jeho matka… keby sme chceli dam mu nutrilon a spim co tam po maleho zdravi.

zuzubb007
23. mar 2025

Ospravedlňujem sa ak to takto beriete, absolútne som sa nikoho nechcela dotknúť, len proste, keď chcem radu treba opísať všetko dokopy, aby si človek vedel situáciu predstaviť, ale to, že nemusí byť dokonalá domácnosť za tým si stojím, dve deti vyžadujú veľa pozornosti a nemusíte vždy na úkor odpadnutia makať, tak isto netreba vždy variť dá sa jedlo aj objednať, niekedy si treba sám život zjednodušiť, a dá sa stíhať potom viac ja som to myslela ako dobrú radu, nie ako chvalenie každá mamička si týmto prejde, že dieťa je 10 x v noci hore atď.. na to rada veľmi neexistuje

majlo1234
23. mar 2025

Haha, ale na to nie je pomoc. Je to peklicko, prve roky zivota deti. A nezalezi na tom, kolko dokonalych matiek sa tu najde. Na kazdu taku su tri unavene prechorene deprimovane matky ako ja😆 aj teraz sedim pred domom v aute a zerem kitkat, bola som na 15 minut vydychnut v obchode, kym sa zase hodim do viru materstva. hlavu hore, nie si v tom sama, treba si ulahcit co sa da!

Strana
z2