Ako zvládnuť starostlivosť o nezodpovedného brata?
ahojte zienky idem sa dnes vyzalovat lebo uz nevlazdem alebo respl neviem ako dalej, som 32 rocna matka na materskej mam 6 rocne a dvojroce dieta..manzella ktory pracuje niekedy z domu niekedy z kancelarie a niekedy chodi na tyzdnovky podla rozvrhu prace..byvame v meste a cca v 2 km vzdialenej dedine byva moj o 5 rokov starsi brat brat je slobodny bezdetny a byva v sam v nasom rodicovskom dome..mama s jej muzom zije v cechach kde opatruje svoju svokru.Brat aj ked ma 38 rokov je nezodpvoedny nesamostatny a holduje alkoholu..a tu je problem..Mama chce neustale odomna aby som sa kedze som na materskej chodila starat aj onho, varit mu prat mu, kedze byva sam kedze mama vie ze si rad vypije mam ho ešte chodit kontorlovat ci nahodou ked opity zaspi tak dycha a podobne. ale tu to nekonci, treba mu ist pomoc povybavovat na urady kedze nepracuje ist s nim na urad prace do poistovne lebo vsak on nevie..a pdobone..akoby bol nesvojpravny..a to su neustale smsky a telefonaty tohto typu :..bola si ho pozriet, to mu nemozes oprat?., jedol dnes nieco ? nelezi zas niekde opity?.ma zaplatenu elektrinu?..a proste toto mam ja vsetko riesit, ked ho odpojili minuly rok z elektriny musela som chodit ja a vybavovat..mama ho cely zivot rozmaznavala vsetko zanho riesila, ospravedlnovala vsetky jeho prusery..nechala mu nas rodicovsky dom a ja sa mam ešte onho starat ako o male decko..mam svoju domacnost dve male deti..mama na mna vzdy zhuci ze vsak vidim ze on chudacik je sam ze nema sa kto onoho postarat ze nema rodinu ako ja?..ale cia je to vina ked cele dni presedi v krcme..nepraucje samozrejme mama mu z ciech posiela peniaze aby mal z coho zit..a odomna chce aby som mu chodila varit prat upratovat..vcera mi prisla sms ze by sa patrilo ist pohzriet ci netreba umyt okna na dome..akoze mozno by som si aj nasla cas ale mne pride divne aby som chodila upratovat a varti dospelemu zdravemu cloveku len preto ze je darebak a radi si vypije..co si vy o tom myslite lebo ja som uz zufala s mamou sa o tomto hadame pomaly kazdy druhy den..lebo ona nechape ze preco som taka ze nemozem trosku pomoct bratovi
maminka nemusí opatrovať cudziu tetku, ale nech si radšej príde opatriť svojho nepodareného syna. Alebo nech si ho pekne zoberie k sebe do čiech.
ak maminka nahučí po tebe - nahučím aj ja na ňu. Nezdvihnem telefón pár dní nech sa príde pozrieť ona.
určite by som sa nedala zapriahnuť ako osol na starostlivosť o mladého neschopného alkoholika. Mama sa pominie a ty sa aj zblázniš lebo brat je zas v krčme.
Moj pohlad na vec ako nahodneho okoloiduceho je poslat ho na protialkoholicke a riadne ho prefackat, nech sa preberie. Ak nezvlada dom, tak je riesenie byt. Cele to je na hlavu postavene, ako to mas nastavene.
Uprimne pre brata, ktory je davno dospely a evidentne lenivy, nezodpovedny alkoholik bez snahy si pomoct a postarat sa o seba by som ani prstom nepohla a nie chodila mu varit a prat. A mama mu robi akurat tak medvediu sluzbu, lebo tymto pristupom sa nic nezmeni a do smrti ho budete mat na krku. Na tvojom mieste by som zastavila akukolvek pomoc, mame to velmi asertivne vysvetlila a vybavene.
Ani by ma nehlo toto robiť. Mame by som povedala, že ak treba umyť okna / ísť na úrad / oprat mu atd, tak nech sa páči, môže ísť. Nešla by som a nech sa stará sám o seba alebo sa stará mama o neho keď jej to vadí
@anonym_autor nič také robiť nemusíš a si (prepáč) hlúpa keď mamu vždy poslúchneš. Tvoj brat je dospelý a ty máš vlastnú rodinu. Keď sa chce utopiť vo fľaši je to jeho vec. Ukonči kontakt s matkou a venuj sa rodine. Ty ani tvoje deti nepotrebujú alkoholika vídať. Maminka si ho môže zobrať k sebe a prebalovat ho ako mimino, je to jej vec ako ho vychovala.
Napis mame, ze brat je dospely a ty mas dost prace so svojou rodinou. Ak sa mu nechce upratovat, varit, platit elektriku, nech neupratuje, neje a sedi potme. A ze ho nemala najskor rozmaznat a potom odist prec.
A ak chce na niekoho hukat, nech zavola bratovi a nahuka na neho.
Určite by som mu pomohla. Ale jedine tak vybaviť liečenie a zbaliť mu tašku, ak by to malo zmysel. Inak nič. Mama nech si ho vezme do Čiech a môže ho aj sama kŕmiť, ak chce.
@anonym_autor nič také robiť nemusíš a si (prepáč) hlúpa keď mamu vždy poslúchneš. Tvoj brat je dospelý a ty máš vlastnú rodinu. Keď sa chce utopiť vo fľaši je to jeho vec. Ukonči kontakt s matkou a venuj sa rodine. Ty ani tvoje deti nepotrebujú alkoholika vídať. Maminka si ho môže zobrať k sebe a prebalovat ho ako mimino, je to jej vec ako ho vychovala.
@januska12323 ja to praveze odmietam robit..sem tam daco pomozem ako s tym vybavovanim a prave preto su hadky..
Ja si myslím že s bratom ukončiť vzťahy. Prestať tam chodiť a riešiť ho. A keď mama zavolá a začne hneď ju stopnúť. A dovidenia ak nechce o ničom inom sa rozprávať zložiť telefón. Ty nie si povinná sa starať p brata. Máš vlastný život vlastne deti ktoré ťa potrebujú a to že on si ničí život jeho problém. Daj najavo jasne svoj odpor a mama nech aa hnevá koľko chce. Ak je taká múdra môže si svojho syna nasťahovať k sebe. Ty svoje šťastie nenič. A keď mama to nepochopí tak bohužiaľ. Bude ti to ľúto ale čo? Radšej počúvať stále a vysávať energiu z teba? Ja vždy hovorím keď majú rodičia 2+ deti vždy sú tí “vyvolení” a potom tí čo žehlia problémy alebo sú odstrčení
Ako si ho mama vychovala, tak ho má. Svojím prístupom z neho spravila to čím je a zvysoka by som neho aj jej požiadavky okašľala. Nabudúce jej povedz, že ty si opatruješ svoje deti, tak nech si ona opatrí to svoje. Aby som ja vo svojom voľnom čase prala lenivému ožratému bratovi? Nasrať. Nabudúce jej povedz, že už sa o neho nemieniš starať, nech sa postará ona, keď si ho vychovala tak, že on to nezvládne. Najprv z neho spraví neschopáka, zaobstará mu bývanie a full servis a potom si odcestuje a vyžaduje od dcéry s dvomi deťmi, aby mu pomaly riť utierala. Hanba.
švagriná si takto na krk dala brata. tiež staršieho od nej. ale najskôr sa vyrovnali majetkovo - prepísal dom aby ho neprepil, a ona s manž. sa starajú o neho. Už boli 3 x za ním na protialkohl. - a 3 krát to nepomohlo. dúfam že zato aspoň platí, nie že to ide cez poisťovňu. Tiež keby zostal sám tak koniec.
Tvoja mama je hlúpa. Bodka.
Ty si ži svoj život a kašli na obidvoch.
Bez výčitiek. Kto chce kam...
Brat sa môže upiť na smrť. Nebude prvý ani posledný.
Že poslať na protialkoholické. Som sa pobavila. Už beží chlapec...teda chlap.
Ty sa zachran, dokážeš to.
@anonym_autor chapem spravne ze tvoja mama na neho prepisala vas rodicovsky dom? a tebe dala co? brata na krk?
Tak toto je sila. Starat sa o ozrana, neschopaka, prat mu, varit a este k tomu mat vlastnu rodinu. A tu ukratit o cas a aj o peniaze. Lebo nic nie je zadarmo. No chudacik, este by si ho mala lutovat a vsetko za neho poplatit. By som sa nanho zvysoka viemeco. Ked je mama taka mudra, tak nech si ho berie do Ciech alebo sa vrati a poskytuje mu servis 24 hodin denne. On ma dost casu na to, aby sa vedel obriadit sam, aj na urady ist alebo do poistovne, ked je potrebne. Nepracuje, tak moze kedyko lvek. Ale na co? KEd mu niekto vzdy veci vybavil, postaral sa, tak nech sa stara nadalej. A ked sa upije na smrt? Jeho problem. Lebo na protialkoholicke musi chciet ist sam a zmenit sa. Tuto sa to udeje asi tazko.
Tu pomoze len jedno a to odstrihnut sa od nich. Lebo Ta nic dobre necaka. Bude z teba vystresovana troska, lebo nebudes nic stihat, zvladat a hlavne mas potrebu zavdacit sa kazdemu. Mysli na seba a svoju rodinu.
@januska12323 ja to praveze odmietam robit..sem tam daco pomozem ako s tym vybavovanim a prave preto su hadky..
@anonym_autor povedz mame, ze nech sa paci vratit z ciech a nech si skace okolo synacika sama. On nie je telesne postihnuty, on je dospely. Spytaj sa jej, kto tebe pride umyt okna.
@anonym_autor ak budem zapisana ako jedina vlastnicka toho domu na LV, tak tam pojdem umyt okna alebo nieco spravit, inak nie. Ak sa brat pojde liecit a bude abstinovat, tak som ochotna mu pomoct a podporit ho, inak nie.
A este raz mi bude mama knucat do telefonu, ze chudacikovi ozratemu treba pomoct, tak jej budem knucat naspat, ze som na vsetko sama, muz je stale v robote, nevychadzame s peniazmi, nevladzem, placem kazdy vecer do vankusa a ci si ja nezasluzim pomoc a sucit a financnu injekciu od nej…
najviac mu pomozes ked mu vobec nepomozes.
Musi padnut na dno aby sa pohol. Skopiruj si tuto vetu a vzdy ju posli
mame ako odpoved
Ak na alkohol zomrie he to jeho volba ktoru musi kazdy respektovat aj ked je to hrozne si toto uvedomit
Nech sa presťahuje na Sk a príde sa starat o svojho syna.
@anonym_autor ja by som jej ani nedvihla telefón, nech sa háda s kým chce.
Spytaj sa este mamy, ze ked zacnes pit ty a budes lezat doma nezamestnana, ci aj jeho bude posielat aby ti navaril a umyl okna.
Mame napis, ze co vyrobila, vychovala ma … je to vysledok jej vychovy. Kazda generacia ma svoje percento rozmaznanych nepodarkov… pokial su svojpravny a sposobuju si svoj zly zivot sami tak nech ich bere cert 🤷♀️ kludne sa odstrihni … mam na teba prehadzuje svoju neschopnost, (ne)vychovala rozmaznaneho fracka a nevie si s nim rady - pomohla by som mu pokial by uspesne absolvoval liecenie … ak nie, nech sa prepije na druhy svet. Dom je mamin, nie tvoj … ma sa starat. Ty ako zena si lan pomocny neplateny personal … poslala by som ju do teplych krajin … matka nematka
Nech sa oňho stará krčmárka.
Treba ho nechať padnúť na samé dnu, buď sa spamätá že takto nechce žiť, alebo zomrie.
Keď zaň hasíš jeho problémy, týmto len predlžuješ a podporuješ jeho spôsob života a ničíš si svoju vlastnú rodinu. Načo by sa mal zmeniť, veď sestra sa postará, jemu tento spôsob života vyhovuje.
Je dospelý, musí znášať následky svojich zlých rozhodnutí.
Nie, nie a nie. Je dospely,ma 2 ruky. Vie si navarit, oprat, ozehlit, aj umyt okna. A k tomu ma ako nezamestnany more casu. Ba moze chodit umyvat okna aj tebe. Mamu uprac, ked ho nevedela vychovat.
Ani by som sa s nou o tom nebavila. Na urad s nim este raz chod a povedz mu, ze to je posledny krat.
Ešte to tak aby som ožranovi skákala okolo zadku. Keď to chce, tak nech sa mama vráti a skáče mu okolo toho zadku ona.
@anonym_autor nech mu mama zabezpečí opatrovateľku, alebo ho dá na liecenie
musis sa postavit za seba- mama ak chce nech si zaplati niekoho kto mu bude robit sluzku,alebo nech si donesie svokru domov a stara sa o nich sama.... ty za brata nenesies zodpovednost - nieje chory .. jeho rozhodnutie holdovat alkoholu .. ak sa mu daco stane- je to jeho vec ... proste povedz NIE

ja by som to nerobila. kľudne by som sa s mamou pohádala.
ale moja mama je príčetná..
je mi ľúto že tvoja mama hádže zodpovednosť na teba. ale normálne to nie je 😔