Ako zvládnuť starostlivosť o rodičov invalidov?
Ahojte, opäť sa ozývam, po roku. Dávnejšie som tu spomínala svoj príbeh, trápenie, ktoré ma dodnes ťaží. Rada by som sa vám zdôverila, ako mi tento rok ubehol a čo sa dialo za ten čas. Mamine diagnostikovali v roku 2018 aneuryzmu v hlave, doktori ju stihli v čas zachrániť. Po rokoch pribudli opäť ďalšie aneuryzmy. Tie taktiež stihli zoperovať. V roku 2024 maminu postihla cievna mozgová príhoda(mozgový infarkt). Vďaka Bohu je stále medzi nami❤️. Avšak nastali zmeny a ja neviem už ako ďalej bojovať. Mám 3 starších bratov, majú vlastné rodiny, ženy, deti. O maminu sa ako tak zaujímajú. Ja žijem s tatinom, maminou a priateľom pod jednou strechou. Rodičia sú obidvaja invalidi. Ocino je na čiastočnom a mamina na úplnom. Školu mám dočasne prerušenú, od septembra plánujem nastúpiť. Veľmi sa bojím ako to zvládnem všetko. Mám 26 rokov, rodičia mi boli oporou od mala. Ocino ma podporoval v hudbe, mamina v učení, taktiež v domácnosti ma naučila veľa toho. Trápim sa, že mamina nie je na tom tak dobre ako kedysi. Viem, že je tu, ale necítim ju. Viem, že naše role sú otočené, cítim bremeno na pleciach, ťaží ma zodpovednosť za rodičov. Za ten rok sme všetci v ponorke. Vedela by som tu písať do rána, ale možno neskôr. Budem rada za každú pozitívnu vetu, motiváciu ako ďalej pokračovať, fungovať v živote. Ďakujem pekne ❤️
@ivetik99 ber si priklad z bratov. Rodicia nemusia znicit jedno dieta ked maju 4 a cele by sa to dalo inak riesit Viac si ver . S priatelom si naplanuj nejaky wellness pobyt je Leto treba vypadnut z domu a o rodicov nech sa zatial stara niektory syn. Ver tomu ze Keby si tam nebola tak by si vedeli zohnat pomoc od nich . Nenechaj sa vyuzivat. No a co ze nemas este svoju rodinu tymto stylom ju ani nikdy mat nebudes , to neznamena ze ty sa mas obetovat . Pomahat by mali vsetci . Ty nie si menej ako oni mas narok na stastie, .
@miadi ďakujem za prínosnú radu, skúsim to, s priateľom sa dohodneme na výlete, už to aj dlhšie plánujeme, bojím sa však, že ani jeden z mojich bratov si ich zoberú na víkend ale na pár hodín, čiže by to zostávalo na ocinovi 97% pravdepodobne. Taktiež sa obávam o to, že keď aj by som išla s priateľom niekam preč, opäť mi bude volať ocino, kde som, čo som kedy prídem ..jednoducho je s tým otravný, vadí mi to, a nerozumiem prečo ma kráti o ten "pokoj"
Raz by na mna kyvli plecami a pobalila by som si kufre a šla do podnájmu aj s priateľom. Robia si z teba otroka. Skús to urobiť. Podnájom sa dá zrušiť hocikedy. A vieš čo si myslím? Že si to ty, ktorá si myslí, že by sa bez nej zastavil svet. Ale poviem ti tajomstvo. Svet pôjde ďalej. Život pôjde ďalej. Si ako marioneta svojich bratov a rodičov. Vôbec nie je zdravé, aby si bola takto na rodičov upnutá. To, že majú bratia už svoje rodiny nie je ospravedlnenie. Aj ty si potrebuješ založiť tú svoju. Aaaaa keby prišlo na dedenie, tak mi ver, že sa bratia budú stavať do rovnakého radu a pýtať rovnako (ak to ešte nemáte vyriešené) ako ty, bez ohľadu na to kto sa o nich koľko stará. Tak toľko ku vďačnosti. Majú ťa za handru. Tak ich už konečne ovrieskaj a dostaň zo seba tú potlačenú zlosť. Veď musíš byť riadne natlakovaná. Je čas začať žiť. Zajtra máš terapiu. Je pekné ako tu všetko máš zvedomené a aj to popísať vieš. Ale neurobíš nič. Terapia je o zmenách. Tak hádam ti s tým pomôžu. Držím palce
Raz by na mna kyvli plecami a pobalila by som si kufre a šla do podnájmu aj s priateľom. Robia si z teba otroka. Skús to urobiť. Podnájom sa dá zrušiť hocikedy. A vieš čo si myslím? Že si to ty, ktorá si myslí, že by sa bez nej zastavil svet. Ale poviem ti tajomstvo. Svet pôjde ďalej. Život pôjde ďalej. Si ako marioneta svojich bratov a rodičov. Vôbec nie je zdravé, aby si bola takto na rodičov upnutá. To, že majú bratia už svoje rodiny nie je ospravedlnenie. Aj ty si potrebuješ založiť tú svoju. Aaaaa keby prišlo na dedenie, tak mi ver, že sa bratia budú stavať do rovnakého radu a pýtať rovnako (ak to ešte nemáte vyriešené) ako ty, bez ohľadu na to kto sa o nich koľko stará. Tak toľko ku vďačnosti. Majú ťa za handru. Tak ich už konečne ovrieskaj a dostaň zo seba tú potlačenú zlosť. Veď musíš byť riadne natlakovaná. Je čas začať žiť. Zajtra máš terapiu. Je pekné ako tu všetko máš zvedomené a aj to popísať vieš. Ale neurobíš nič. Terapia je o zmenách. Tak hádam ti s tým pomôžu. Držím palce
@petrofka ďakujem krásne za motivačnú správu 🫶🏼❤️
@miadi ďakujem za prínosnú radu, skúsim to, s priateľom sa dohodneme na výlete, už to aj dlhšie plánujeme, bojím sa však, že ani jeden z mojich bratov si ich zoberú na víkend ale na pár hodín, čiže by to zostávalo na ocinovi 97% pravdepodobne. Taktiež sa obávam o to, že keď aj by som išla s priateľom niekam preč, opäť mi bude volať ocino, kde som, čo som kedy prídem ..jednoducho je s tým otravný, vadí mi to, a nerozumiem prečo ma kráti o ten "pokoj"
@ivetik99 tak napises na listok od kedy do kedy ste prec cisla telefonne na bratov na pohotovost a svoj Mobil vypnes alebo jednoducho nedvihnes Lebo si Mozno prave v bazene. Nie si nenahraditelna sluzka a poradia si aj bez teba . Ked budu musiet. Venuj sa par dni len sebe a priatelovi mas na to pravo aj narok. Je to len na tebe . Jednoducho si to Musis dovolit.
Myslím, že rodičia, hlavne teda otec, ta využívaju a možno aj citovo vydieraju. To su taki nemohuci, ze potrebuju 24h starostlivost? Ležiaci? Potrebuju prebalovat? Silne pochybujem.
A pre tie prve prispevky inych zien, co sa tu objavili - toto predsa može pokračovat este 20-30 rokov! Kde je autorka, jej život? Má ho celý obetovat rodičom? Pre to si ju "spravili" a evidentne aj vychovali. Fuj, je mi zle z takých sebeckych ludi!
@ivetik99 obávam sa, ze nenajdeš v sebe dost síly, aby si to zmenila. Ale velmi ti budem drzat palce!
Zažila som presne to isté a rodičov bola som pri rodičoch až do konca. Začali mať problémy, keď som mala niečo okolo 20r, lebo mali 40, keď som sa narodila. Aj odo mňa sa očakávalo, že sa o nich budem starať, lebo nemám rodinu. Aj som to tak urobila. Aj so tak teraz dopadla.
Daj na prvé miesto samú seba. Teraz berieš ohlad na všetkých ostatných (rodičov, bratov, svagrine, netere/synovcov....), len nie na najdôležitejšieho človeka na svete - na teba. Keď budú naplnené tvoje potreby, budeš môcť pomáhať svojím pribuznym bez toho, aby si chradla po fyzickej aj psychickej stránke.
@ivetik99 akože trosku logicky. Keď žiješ s rodicmi ty, tak je normálne a logicke, že im najviac pomáhas ty. Ten priateľ čo s tebou býva sa ako zapája do starostlivosti? Ja len ze, keď tam býva tak sa ma zapájať aj on. Snáď tam neparazituje
@ivetik99 prečo si nedáš letecky režim a povedz že idete do hôr a nebude tam signál ,tak sa nedovola....aby si si oddýchla,a keď vyvoláva tak buď trošku Senecká a vypni mobil,keď nevie že ťa má nechať aspoň kus na pokoji
@ivetik99 Treba zistiť na čo máte nárok, mama by teoreticky mohla mať nárok na opatrovateľku alebo osobnú asistenciu. Otcovi je čo? Ak má polovičný ID nie je asi jeho stav nejaký vážny že by potreboval pomoc, respektíve vie aj on pomôcť? Skús sa informovať na úrade práce, prípadne v každom meste je aj bezplatné dlhové poradenstvo a nepomáhajú iba s dlhmi, ale aj so zlými situáciami, je tam aj psycholog, sociálny pracovník a tak. Prípadne na FB skupiny https://www.facebook.com/groups/3391770811064979 , https://www.facebook.com/groups/3391770811064979
Vyyzerá to, že bratia nemajú záujem pomôcť, teda treba aspoň využiť pomoc na ktorú máte nárok od štátu. Dúfam teda, že ak sa postaráš, dediť budeš ty, nie bratia...
A keď príde brat a nechá dieťa invas,lebo otec prikývne,odíď sa prejsť,za priateľom do mesta,nech sa otec stará sám oňho,pochopí po pár razoch že to nie je zrovna najlepší nápad , prečo on prikývne a ty sa máš starať aj o rodičov a aj o druhé dieťa a pritom o seba nemáš kedy sa postarať
@ivetik99 Treba zistiť na čo máte nárok, mama by teoreticky mohla mať nárok na opatrovateľku alebo osobnú asistenciu. Otcovi je čo? Ak má polovičný ID nie je asi jeho stav nejaký vážny že by potreboval pomoc, respektíve vie aj on pomôcť? Skús sa informovať na úrade práce, prípadne v každom meste je aj bezplatné dlhové poradenstvo a nepomáhajú iba s dlhmi, ale aj so zlými situáciami, je tam aj psycholog, sociálny pracovník a tak. Prípadne na FB skupiny https://www.facebook.com/groups/3391770811064979 , https://www.facebook.com/groups/3391770811064979
Vyyzerá to, že bratia nemajú záujem pomôcť, teda treba aspoň využiť pomoc na ktorú máte nárok od štátu. Dúfam teda, že ak sa postaráš, dediť budeš ty, nie bratia...
@marsmykkok no to dediť budú všetci,nie iba ona a je jedno kto sa ako stara...to by s tým museli aj oni súhlasiť,čo nebudú....dokonca aj keď moja mama platí zariadenie pre mamu ,nemá nárok aby sa tá suma zahrnula do dedičstva že o to bude mať väčšie dedičstvo ,pokiaľ s tým ďalší súrodenci nebudú súhlasiť pri dedení,a pritom je to jasné dokázateľne že mesačne dáva nemalu sumu na to
@marsmykkok no to dediť budú všetci,nie iba ona a je jedno kto sa ako stara...to by s tým museli aj oni súhlasiť,čo nebudú....dokonca aj keď moja mama platí zariadenie pre mamu ,nemá nárok aby sa tá suma zahrnula do dedičstva že o to bude mať väčšie dedičstvo ,pokiaľ s tým ďalší súrodenci nebudú súhlasiť pri dedení,a pritom je to jasné dokázateľne že mesačne dáva nemalu sumu na to
@hortenziaj Tak dá sa napríklad to vyriešiť tak, že nehnuteľnosť darujú jej. Lebo bohužiaľ toto je veľmi časté, že ak je sestra a bratia dediť chcú všetci, ale starať sa má automaticky len žena-sestra. Ak sa obetuje, nech niečo z toho má.
Skus sa obratit na opatrovatelsku sluzbu
@ivetik99 akože trosku logicky. Keď žiješ s rodicmi ty, tak je normálne a logicke, že im najviac pomáhas ty. Ten priateľ čo s tebou býva sa ako zapája do starostlivosti? Ja len ze, keď tam býva tak sa ma zapájať aj on. Snáď tam neparazituje
@anonym_759edb priateľ pomáha a je nám oporou 🍀ale tiež je psychický vyčerpaný
@anonym_ec4eba moji rodičia a bratia to berú tak, že oni majú svoje rodiny, a ja nemám žiadne záväzky..ja sa nechcem hrať na žiadnu obeť, som zúfalá zo svojej situácie a nebojím sa napísať, že som slabá.
@ivetik99 ale ty máš záväzky sama voči sebe a svojmu životu. Celkom som nepochopila, akú vlastne potrebuje mama starostlivosť. Moja bola ležiaca na posteli 100% imobilná. A vieš čo, aj napriek tomu som študovala, randila a žila svoj život v rámci možnosti. Nikto si nedovolil odo mňa nič vyžadovať, a nikto to nebral ako samozrejmosť, že sa starám. Dokonca ani mamina nie. Sama ma posielala, aby som chodila von, aj keď jej bezo mňa bolo ťažko. Napriek svojej ťažkej životnej situácií bola do poslednej chvíle neskutočne silná a bojovníčka.
Žiješ život obete, máš to v podvedomí, nastavení mysle. Táto životná situácia ťa má naučiť, že máš obrovskú vnútornú silu, a dokážeš a postaviť sama za seba. Zúfalstvo si spôsobuješ sama svojím postojom. Máš iba strach prebrať zodpovednosť za svoj život a postaviť sa na vlastné nohy.
Traja dospelí bratia by sa mohli poskladať na opatrovateľku na par hodín. Nemôžeš zahodiť svoj život. Rodicia majú 4 deti, každé by sa malo nejakou časťou podieľať na starostlivosti.
Autorka a nedajboh, ak sa niečo "definitívne" tvojim rodičom stane, tak budú tvoji súrodenci prví stáť v rade na dedičstvo a natŕčať ruky.
@hortenziaj Tak dá sa napríklad to vyriešiť tak, že nehnuteľnosť darujú jej. Lebo bohužiaľ toto je veľmi časté, že ak je sestra a bratia dediť chcú všetci, ale starať sa má automaticky len žena-sestra. Ak sa obetuje, nech niečo z toho má.
@marsmykkok ale to by museli darovať rodičia keby chceli, ale nie vždy chcú ,ak chcú aby sa len ona obetovala pre nich a povedia si že jej netreba veď nemá rodinu, ale treba synom a ich deťom nech majú.....a zas tridsať rokov sa starať o nich sama aby mala dom starý,to tiež nie je vyhra ,keď zahodí svoj život,mladost.
Je to sebecké od rodičov, že chcú, len teba a ty máš zahodiť celý svoj život
@ivetik99 starostlivosť o rodičov, ktorí sú invalidi je extrémne náročná. Nezažila som to, ale toto nedávajú niekedy ani o niečo starší od teba…. Fakt klobúk dolu pred tebou, ale ty si tiež človek, mladý človek, ktorý chce študovať, cestovať, oddychovať, venovať sa priateľovi, svojim konickom. Na to vswtko máš právo, je to tvoj život. Určite chod do školy, nech si všetci rozprávajú, že sa máš starať a len doma sedieť… rodičom povedz jasne a stručne, že to nedavas, telefóny otca, keď si preč, vkuse otravovanie v podstate pre nič , veď keď už je zle nech volajú sanitku. Vybaviť opatrovateľku bez opýtania, akože chcú len teba a ty čo, ako máš žiť? Nebuď takáto úslužná na úkor všetkých. Áno rodičov ľúbiš, si obetava, si určite milé dievča, ktoré už ma toho dosť. Musíš sa postarať o seba. Ja by som na tvojom mieste, keď financie dovolia, išla okamžite do podnájmu s priateľom, išla do školy, nasla si brigádu, rodičom pomáhala, napríklad ideš na vyšetrenie, objednas donášku potravín, pomôžeš upratať, prejsť sa s nimi vonku, porozprávať, sem tam navarit. Toto je pomoc, čo zvládne jedna osoba a keď mas školu, svoj život a ste 3 či 4 súrodenci? Určite by vám uznali možno aj. A 8 hodín opatrovateľku a ostatné dni by ste na striedačku podvečer prišli pomôcť mamke sprcha, jedlo, a podobne. Skús s nimi dohodnúť stretko a tento model fungovania zaviesť. Ty predsa máš rodinu, musíte to spoločne riešiť

@miadi ja ale neviem ako 😏
@ivetik99 ber si priklad z bratov. Rodicia nemusia znicit jedno dieta ked maju 4 a cele by sa to dalo inak riesit Viac si ver . S priatelom si naplanuj nejaky wellness pobyt je Leto treba vypadnut z domu a o rodicov nech sa zatial stara niektory syn. Ver tomu ze Keby si tam nebola tak by si vedeli zohnat pomoc od nich . Nenechaj sa vyuzivat. No a co ze nemas este svoju rodinu tymto stylom ju ani nikdy mat nebudes , to neznamena ze ty sa mas obetovat . Pomahat by mali vsetci . Ty nie si menej ako oni mas narok na stastie, .