Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?
Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?
@mondolina Ano, povedala, jemne, diplomaticky, ale ako pisem, absolutne ignoruje. Takto ona komunikuje. uz som si raz myslela, ci to nie je nejaka porucha, lebo spytas sa jej "Co si dnes varila", ona odpoveda stylom "Dnes je pekny den", zopakujes otazku, a ona zopakuje tu odveci odpoved.
Ja mam svokru, je sama uz 5rokov, na kazde vianoce je s nami, nikdy by som ju nenechala sama. Deti miluju byt s nou, ja som vdacna ze deti si ju uziju, ona deti. Dokonca s nami chodi aj na chatu. Teraz aj moja mamina ostala sama, na vianoce sme boli vsetci spolu. Chapem aj jednu aj druhu stranu. Ale prosim na vianoce ju neodstrkuj a prezi to🙏
To nie je primarne tvoja vec ani tvojej svagrinej, ale vasich muzov. Lebo oni by mali mame na rovinu povedat, ze proste chcu byt sami a vymysliet iny model. Aj ked kazde dva roky ju mat u seba na Vianoce nic hrozne nie je, ten jeden den sa da vydrzat. Mozno by nebolo zle ubrat potom z frekvencie jej navstev, ak to je prilis casto a obmedzuje Ta to.
@kikushaa No, nechcem v ziadnom pripade k nej byt p***a. Ale, musi pochopit, ze vztahy sa nebuduju tak, ze si rozkazem ako chcem, a nezaujima ma iny postoj. Ten navrh, ze Stedry obed, namiesto Sterej vecere by som brala. Ona by nebola odstrcena, a my by sme mali vecer pre seba.
Ja ti rozumiem. Ak si svokra narokuje jeden rok, druhy rok by mal patrit tvojej rodine. Treti rok by ste mohli byt spolu sami na Stedry vecer s detmi. Deti sa tesia na starych rodicov, ale Stedry vecer chce vacsina deti stravit v sukromi s rodicmi. Starych rodicov navstivia 25.12.a dalsie sviatocne dni.
Neuhanaj sa za idealom dokonalej nevesty, dokonalej manzelky, dokonalej zeny. Pocuvaj aj svoje potreby a najdite kompromis.
Zarazilo ma, ze svokra si narokuje na Stedry vecer s rodinou a svoju sestru necha uplne samu? Na seba ma zjavne iny meter ako na teba... Ona vobec mala svoju svokru kazde druhe Vianoce doma?
@muchotrafka298 Suhlasim, ze to maju riesit deti, nie nevesty/zatovia.
Hmm. Keď tvoje deti budú dospelé, ty stará, manžel už nebude ... S kým budeš tráviť Vianoce?
Uz len tym prispevkom na MK si k nej ako p...
@lumatri keby nebola takáto direktivna, keby prioritne sviatkovala so sestrou, nemuseli by nevesty tráviť štedrý večer škripanim zubov,lebo svokra. Ale s radosťou alebo aspoň v lepšej nálade by svokru pozvali aj so sestrou, alebo by s inou radosťou chodili na návštevy.
A nevesta byť direktivna nemôže ?! To iba svokra. ?!
Mmch.ak by striedali obe rodiny, kedy majú súkromie ako mladá rodina , otec mama deti ?
Treba rešpektovať, že nie každý chce tráviť sviatky s desiatkami členov rodiny, niekto má rád cirkus s 20timi, niekto chce byť sám, alebo iba najbližšími
@majkakvet nie je, praveze hlada radu ako svorkusu neurazit.
@autorka skuste navrhnut ten obed ako kompromis. Ako viem si predstavit ze ked svorka si ide stale svoje a klapky na usiach, to nie je nic prijemne. A clovek na to potom chyti az averziu. Ak to neprijme, musis vyslat muza nech si dupne a postavi sa za rodinu, toto musi riesit s nou on.
Tak ja som na Štedrý deň u seba mala mojich rodičov , moju exsvokru a aj kamarátku ktorá je úplne sama + svoje všetky deti . Každý rok je u mňa niekto a vôbec mi to nevadí. Som rada že mám ešte rodičov , že vychádzam so svokrou aj keď je ex, že mám kamarátku ktorá chce u mňa tráviť Vianoce a že mám s niekým taký vrelý vzťah .
Úprimne si neviem predstaviť že by som niekoho kto je sám a patrí do rodiny alebo je mi blízky nechala na Vianoce sama.
A neviem si predstaviť ako by som vysvetľovala môjmu otcovi alebo exsvokre že tento rok nie , že tento rok bude sám /sama lebo ja chcem byť s mužom a deťmi., že mám právo na súkromie .
Svokra za tvoje psycicke problemy nemoze, nevyhovaraj sa na nu. Kazde druhe Vianice mozte travit ako chcete, tak ich travte. A nezabudni obcas pozvat na Stedry vecer aj svoju mamicku. Zasluzi si to. Raz nebude koho pozvat, raz nebude mat kto pozvat teba ak detom ukazes takyto priklad
Nie je to len tvoja svokra, je to aj muzova mama. Ako sa asi bude citit s vedomim, ze jeho mama je na stedry den sama pre nejaky pseudo-dovod.
Mysli aj na to, ze tvoje deti ta pozoruju. Nastav im to ako normu a jedneho dna mozno bez mihnutia oka nechaju na vianoce samu teba.
Ja inak celkovo nechapem velmi toto “chceme byt na vianoce sami”. Skusila som si to cez kovid raz a stacilo. Tieto vianoce sme sa vianoce boli 16ti 😂
Take nieco hnusne ide z tejto temy. Prepac. Ty svoje psychicke problemy hadzes na svokru , Lebo raz za dva roky na vianoce je u vas .. a robi cirkus ( Neviem si ho predstavit Skus byt konkretnejsia) chapem ze ju neznasas. Ale tvoj muz ju tam chce mat je to jeho mama . Musel by mat k nej rovnaku nelasku ako mas ty aby ju odbil. Tak Skus to urobit tak ze tie vianoce pridete vy k nej. Navstevu nie je slusne vyhodit ale ako host mas šance odist kedy chces .Tych par hodin snou vydrzis. Ono to nie je ze ona sa rozhodla ze raz bude u vas raz bude u svagra. Ona sa tak dohodla so svojimi synmi bez vas neviest.. a tvoj muz to Proste zobral ako hotovu vec . Vyries si to s manzelom.
Da sa byt na Vianoce sama. Tento rok som bola, nechcela som roznasat covid. Som vyrovnana, dost silna, no par minut mi bolo velmi smutno, co som si zakazala. Aj ked som si spravila klasicku veceru, vyzdobila stol, aj tak to nebol sviatocny vecer. Ja som mala logicky dovod ostat sama, neviem ako by som sa citila, keby som si myslela, ze ma rodina nechce. Viem si predstavit ten smutok citlivejsich povah. A dufam, ze sa to nezopakuje.
Osud je vrtkavy, raz si hore, raz dole. Neprajem ti mila autorka, aby si na starobu ostala bez partnera (aj ked sa to stane takmer kazdemu) a deti by boli na sviatky radsej same. Co sa tyka hladania partnera, som sa zasmiala tvojej naivite. Skus teraz za mladi porozmyslat, aky vyber mas okolo seba a predstav si o 20-30 rokov starsich 🙃
@lumatri Nie, ona nemala svoju svokru doma na Vianoce nikdy. Vzdy sa islo na prvy sviatocny den, a to tiez bola sama.
@subartic Tiez by mi nevadilo obcas dat aj velke Vianoce. Ja som nikde nepisala, ze chceme byt sami furt. Proste, neznasam tu rigiditu, ze len takto, a basta.
@subartic Chapem, ze si to niektori neviete predstavit, kazdy sme iny, a rodinne vztahy su tiez vsade ine.
Tu nepomôže nič iné iba radikálny rez a začať si robiť veci podľa seba, bez zbytočnej diskusie so svokrou. Nemôžete jej robiť animatorov na veky, zároveň, jej synovia sú už dospelí, nie malé deti, nemôže im rozkazovať, ako majú tráviť svoj voľný čas. Jednoducho zbalím seba, deti a ak chce byt manzel pri mame, nech je, ale my ideme preč, lyžovať. A vybavené. Svokra si časom zvykne. Môže ísť navštíviť svoju sestru.
Tak tvoja svokra nechala svoju vlastnu svokru na Vianoce samu doma. Svoju sestru tiez nechava pravidelne na Stedry den samu. Ale na svoje si narokuje. Dost zly pristup. Keby sa ona chovala tak, ake ma na seba naroky, tak by sa ti asi tiez jej lahsie vychadzalo v ustrety.
Ahoj. Ja som to zo začiatku pochopila tak, ze aj ku svagrovi musíte chodiť všetci... A potom sú zas všetci u vás.
Keďže je to každý druhý rok, tak by som sa jej snažila prispôsobiť, aj keď by to samozrejme mohla dat ináč najavo a nie spôsobom ako dáva.
My chodievame na Slovensko tiež raz ku mojej mame a potom svokre a tiež sa teším, keď budu konečne vianoce u nás doma, čo svojom a po našom. O tom, ako to tam prebieha sa radšej nebudem ani vyjadrovať.
Ja si nepamätám na žiadne Vianoce s mojou starou, voľakedy mal každý sedieť na Vianoce doma na zadku. Moja mama často aj pracovala (v nemocnici) takže u nás to tiež bolo také všelijaké. Potom som pracovala na sviatky často aj ja. Teraz mam male deti a Dokedy mi budu v práci akceptovať dovolenky, je ťažko povedať.
Ahoj.
Možno by ste mohli tie vianoce, kedy chce svokra tráviť vianoce s vami, pozvať aj tvojich rodičov. Urobiť niečo z vasich tradícii ako ste to robievali vy, potom niečo z tradícii, ako to robievali v muzovej rodine. Mohlo by to byt pekné. A tie ďalšie vianoce, čo bude svokra u druheho syna, vy môžete straviť sami ako si oredstavujete. aj na lyžovačke.
Alebo choďte na lyžovačku aj so svokrou.
@miadi No, nie, nie je to pravda, ze sa tak dohodla. Ziadna dohoda sa nikdy nediala :D Moj manzel velmi dobre chape, ze dirigovanie vytvara odpor, aj sam povedal, ze by bolo fajn, keby trosku povolila, lebo take dirigovanie samozrejme, ze vytvara odpor. Ono nejde o to, ze my by sme ju nikdy nepozvali, proste trooosku slobody do toho. Neviem co hnusne vidis, nie som clovek ktory si dovoli donekonecna skakat po hlave, a snazim sa veci riesit diplomaticky. Vlastne, ty vobec ani nevidis do toho iba z jedneho prispevku, musela by si mat ovela vacsi nadhlad, aby si mohla sudit ci som hnusna, alebo som len normalny clovek, ktory obcas potrebuje nastavit hranice. Verim, ze si sa aj sama v zivote s tym stretla. Ale, sudit je najlahsie.
@viestta Vobec si nerob sarosti ohladom mojej mamy :D Mozno, keby si si to este raz precitala, vobec nejde o to, ze by sme nikdy s nikym nechceli travit Vianoce, iba o to, ze obcas chceme byt sami, a rodicov navstivit na druhy den. Co sa tyka psychickych problemov, predpokladam, ze si sa nikdy nestretla so svokrou, ktora liezla neveste a synovi do spalne, a nechala v noci nevestu spat v obyvacke na gauci. Predpokladam, ze by si z toho bola psychicky uuuupplne v pohode, lebo je to predsa muzova matka, ze? :D Viac by som sa nerozpisovala, lebo ak ti toto nesvedci o nicom, tak nemusime viac ani debatovat 🙂
aké však len takto a basta, jeden rok máte podľa seba. Je plne v tvojej réžii.
A ja som myslela ,že môj foter je najväčší blázon a musí byť iba po ňom.Gratulujem vyhravas, tá spálňa je teda úplne vrchol,to už by svokra v noci nebola u nás a muž tiež pár dní
Ja len k tipu od nejakej žienky. Ak je tvoja svokra veriaca, "štedrý obed" je vylúčený. Aby si nebola na ňu nasrdena, že nepripusti takúto možnosť.
@lilke Tak ma smolu, lebo jej syn je ateist.

@tamitamitami Toto je dobry navrh. Ano, toto by mohlo byt ono.