icon

Ako zvládnuť svokry a ich nevyžiadané rady?

7. júl 2025

Ahojte, aj vam vzdy svokry radia, aj ked o to nestojite? Ide o to, ze moja svokra si mysli, ze vie vsetko najlepsie, lebo mala 5 deti. Vzdy je to jej trapny argument, akoby to bol patent na rozum. Najprv som to nepocuvala alebo neriesila, niekedy som jej povedala svoj nazor a len mi odvetila, ze som biomatka z internetu alebo nieco v tomto zmysle. Pretoze nedam rocnemu dietatu rezen, nechcem zbytocne sladit caj, ked ho bez problemu vypije bez cukru, mam mu dat cumel, ked cumel nechce a vypluva, preco ho neobkladam vankusmi “aby sedel”, preco nechcem chodak, preco ho nedavam 4mesacneho na nocnik.
Preco mu nedam jej uzasny “vyvar” plny glutamanovej vegety a maggi, ktory chuti ako vyzmykana ponozka a nedala by som ho ani psovi👌 ona o svoje zdravie nedba, ma problem so stitnou zlazou, fajci dve krabicky denne ale bude vzdy mudrovat.
Najviac sa mi stara do dojcenia, syn ma 14mesiacov a podla nej je uz velky a mam ho odstavit, mam mu davat na noc krupicu s grankom. Vraj mi takto prespi celu noc. Nie som ani zastancom plnenia na noc bruska krupicou, ved aj mne je po nej tazko. Granko je tiez sajrajt, ktory nepijem a nejem.
Stale s tym do mna huci, ci ho chcem dojcit do puberty. Ona nikdy nedojcila, pretoze vraj nemala mlieko ale neraz svokor spomenul, ze cigareta bola prednejsia…no ale ma prehlad o vsetkom. Samozrejme za vnukom nepride aj dva mesiace, ale je najmudrejsia vyzivova aj laktacna poradkyna na svete. Co mam robit, aby sa mi nestarala do vsetkeho a neradila mi, ked su to uplne nepodlozene somariny? Ak jej aj poviem svoj nazor, nezaujima ju. Minule som jej teda odvetila, ze mala moznost vychovavat a krmit svoje deti cim chcela, ale neznamena to, ze je to spravne a zdrave. Urazila sa a vraj casom pride na jej slova… no niekedy uz len poviem dobre, nech je spokojna a pomyslim si svoje. Muz mi hovori, ze ju nemam riesit, ze to s nou nema zmysel a mam robit ako chcem ja. Nechcem s nou byt ani na noze, ani jej vzdy prikyvovat ako hlucha. Samozrejme po dedine, kamoskam i susedkam sa strasne na mna stazuje, ze co z toho maleho chudacika vyrastie, lebo ja som internetova biomatka. Podporia ju asi len podobne typy ako je ona, alebo len prehanam?

Strana
z3
janka0702
9. júl 2025

@anonym_autor mam to iste ignoruj ties ma co svojej dedine ohovára lebo vraj deťom len zakazujem lebo príde k deťom a len telefón im dat pritom mam male deti a u nás su mobili zakazane príde prvé co deťom pcha sladkosti pritom vždy dobre vie ze u nás sa najskôr je a až potom sa dava sladkosť

simona92101
9. júl 2025
@kikusenka1

@simona92101 tak zas není celý národ chorý... písala som autorke ze to svokra nemyslí zle a vtedy bola iná doba. Neboj sa o 20-30 rokov ani tie bio eko praktiky co teraz su už nebudú "in"

@kikusenka1 bio eko praktiky?to je co z toho co som menovala? Kedysi nemali ziadny pristup k informaciam, nepozeralo sa na to ci je nieco skodlive,co je vhodne a co nie.kazdy robil ako vedel.teraz je super,ze doba isla dopredu,a kazda matka si vie nastudovat,ci najst info a hlavne kazda chce pre svoje dieta to naj.to neznamena,ze je automaticky "bio eko".jasne,ze ked my uz budeme o 20r babky,zase budu nove poznatky.ide o to sa vzdelavat,a nie sa zaseknut v case,a mudrovat co sa kedysi robilo ze to bolo to naj,a este aj mlade matky posmesne zhadzovat

simona92101
Autor odpoveď zmazal
kikusenka1
9. júl 2025
@simona92101

@kikusenka1 bio eko praktiky?to je co z toho co som menovala? Kedysi nemali ziadny pristup k informaciam, nepozeralo sa na to ci je nieco skodlive,co je vhodne a co nie.kazdy robil ako vedel.teraz je super,ze doba isla dopredu,a kazda matka si vie nastudovat,ci najst info a hlavne kazda chce pre svoje dieta to naj.to neznamena,ze je automaticky "bio eko".jasne,ze ked my uz budeme o 20r babky,zase budu nove poznatky.ide o to sa vzdelavat,a nie sa zaseknut v case,a mudrovat co sa kedysi robilo ze to bolo to naj,a este aj mlade matky posmesne zhadzovat

@simona92101 ach...

evkatk
9. júl 2025

Je to o osobe. Ide zrejme o zaostalú ženu, ktorá nesleduje nové trendy v oblasti výživy detí. Ako babka by mala. Mám už takmer 80 rokov, ale určite by som také sprostosti nedávala deťom ako píšeš. Veď vnútorné orgány aj enzymatická činnosť tela malého dieťaťa, najmä dojčaťa je vo vývine a zlé pôsobenie naň môže spôsobiť následky aj do budúcna. Musí byť však poriadne primitívna, ak navštívi vnúčatá a je fajčiarkou. Aj z dychu fajčiara môže byť veľmi zlé. Ako zodpovedná matka by som fajčiara do svojho obydlia k deťom nevpustila a mohol by ich vidieť iba na diaľku. Látky z cigariet nepoškodzujú iba dýchacie cesty, ale vznik neuroptransmiterov v mozgu u detí. A to môže detí urobiť tupými, s ťažkým učením sa. A následne s ťažkým životom. To jedno, že by to bol starý rodič. Fajčiar k deťom nesmie, pretože škodliviny vydychuje aj keď práve nefajčí.

autor
9. júl 2025

Ale tu nejde o to, ze ja neprijimam ziaden jej nazor. Ak by to bola naozaj dobra rada, co ja viem napriklad ohladom spanku, alebo dojcenia, alebo cokolvek ine, co ma hlavu aj patu, tak by som bola rada. Lenze jej rady su ozaj mimo. Ja deuhych neriesim, nech si svoje deti vychovavaju, krmia a robia s nimi co chcu. Ale svokra mi pride, ze ma chce za kazdu cenu poucovat aby vyzerala ona ako najlepsia, najdokonalejsia matka na svete. A mozno aj ja raz budem taka, ale myslim, ze to je v povahe. Ak jej bola prednejsia cigareta pred dojcenim, tak mala ine priority uz davno. Nez riesit svoje zdravie, ci zdravie svojich deti

roja01
9. júl 2025
@florencee
Odpoveď bola zmazaná

@florencee jeden z múdrych príspevkov.
Rešpektujem mladé mamičky, sem tam si poviem, prečo som to, alebo ono vtedy nevedela a nevesta mi vždy povie, že nebolo toľko informácií a možností ako je teraz. Napriek tomu viem, že za x rokov sa dôjde k tomu, že niečo nebolo správne, no väčšina veci okolo starostlivosti o malé deti je teraz lepšie zvládnutá, vysvetlená.

florencee
Autor odpoveď zmazal
xckaretxxx
9. júl 2025

@anonym_autor ty si normálne neskutočne dokonala

autor
10. júl 2025
@xckaretxxx

@anonym_autor ty si normálne neskutočne dokonala

@xckaretxxx dakujem 😘

sfet
10. júl 2025
@anonym_946174

Ja neviem co tu stále omielate to slovo "v tej dobe"? V tej dobe nás všetkých vychovali naši rodičia. Co sa vám na tej výchove nepáčilo? Stali sa z vás nejakí dementi, alebo ste zostali postihnutí, lebo ste boli vychovaní "v tej dobe"? Trocha sa zamyslite.

@anonym_946174 v tej dobe sa dvihali deti za ruky do sedu, co už dnes može len odborník
Doktirka sama povedala, nech to nerobim.cvicit s malým som mohla, ale ziadne zbytocne výtvaranie napatia. Alebo podkladanie vankusom, naco? Fyzioterapeuti to velmi neradi vidia. Moj bratranec sa vraj vdaka tomu naučil skor sediet, no začal velmi skoro chodit k lekarom s chrbticou. Celá nasa rodina skolióza ako vyšitá. Kvantum veci sa ukázalo ako škodlivých až ublizijucich. A stará generacia, my sme to tak vždy robili
Keby si aspoň dali povedat, že sa ukázalo, že to tak dobre nebolo. Alebo nezmysly a mučidla ako chodítka, pavuky, hopsadla, tam sudny človek dieta nedá. Kedysi, v každej miestnosti bolo.

autor
10. júl 2025
@sfet

@anonym_946174 v tej dobe sa dvihali deti za ruky do sedu, co už dnes može len odborník
Doktirka sama povedala, nech to nerobim.cvicit s malým som mohla, ale ziadne zbytocne výtvaranie napatia. Alebo podkladanie vankusom, naco? Fyzioterapeuti to velmi neradi vidia. Moj bratranec sa vraj vdaka tomu naučil skor sediet, no začal velmi skoro chodit k lekarom s chrbticou. Celá nasa rodina skolióza ako vyšitá. Kvantum veci sa ukázalo ako škodlivých až ublizijucich. A stará generacia, my sme to tak vždy robili
Keby si aspoň dali povedat, že sa ukázalo, že to tak dobre nebolo. Alebo nezmysly a mučidla ako chodítka, pavuky, hopsadla, tam sudny človek dieta nedá. Kedysi, v každej miestnosti bolo.

@sfet uplne suhlasim. Aj s tym tahanim za ruky mi radila, co mi pediater aj neurolog vyslovene zakazali.

jankabin
10. júl 2025

vypočuj si a ignoruj 😄

viera012345
11. júl 2025

@anonym_autor Napíšem to stručne: Jedným uchom dnu a druhým von/a robím si veci podľa seba a podľa potrieb mojich detí a manžela
P.svokra má svoju domácnosť,kde môže praktizovať svoje rady, názory a postoje

anonym_290ec6
12. júl 2025

@anonym_autor
Mám dcéru ktorá má 25 rokov a bola v choditku , jedla krupicove kaše, do roka pila Sunar, večer od polroka kaše a od trištvrte roka som jej varila každý deň zeleninové polievky , zelenina , ryža, kaša a pod . Žiadne Pampers, žiadne hotové jedlá vo fľašiach a pod . Je zdravá, športuje , nemá žiadne zdravotné problémy, už žije samostatne, od 16-tich prešla na biopotraviny, ryby a pod , ale keď príde ku mne , tak vždy si zavolá a poprosí ma aby som jej uvarila niečo dobré z tradičnej slovenskej kuchyne. Svokre by som povedala svoje a rázne, stačila by minúta a už by ku mne určite neprišla a čo sa týka vášho internetu a biomatiek, tak z toho sa smejem . Mám na ulici také 3 susedky a jedno dieťa väčší chudák ako to ďalšie. Jeden začal rozprávať až keď má teraz 4 roky , druhý začal chodiť až 2- ročný, malá samé alergie, deti všetkým skáču po hlave , drzé to je ešte to je len malé , lebo na internete píšu, že na dieťa sa nemá kričať a ani biť 🤣🤣🤣na internete píšu že žiadne sladkostí lebo to škodí a deti prídu k susedke a nevedia sa dožrať sladkostí. Okolo seba potrebujú každý víkend rodičov lebo ináč nie sú schopné ani navariť, ani nakúpiť, ani upratatt😅😅😅ale hlavne, že to denne číta kkt na internete celé hodiny a doma to nevie urobiť bez pomoci nič a áno je iná doba a vy mladí ste takí chudáci lebo my 45 roční a viac nevieme nič lebo keď sme my porodili tak nebol internet a tým pádom sme zadubení tupci a nevieme ako správne vychovať dieťa 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ale na rozdiel od vás dievčatá, ja som všetko zvládala ľavou zadnou bez pomoci svokry a mamičky, dieťa je zdravé, úspešné, krásne a to občas dostala aj po zadku keď vzdorovala 🤣🤣🤣a keď som raz za mesiac zvýšila hlas tak stála v pozore , tomu sa niekedy hovorilo ,že rešpekt 🙂urob si poriadok so svokrou a daj si občas poradiť, ale od skúsenejších, nie od svokry a žiadne rady z internetu 😂

kaca222
12. júl 2025
@anonym_290ec6

@anonym_autor
Mám dcéru ktorá má 25 rokov a bola v choditku , jedla krupicove kaše, do roka pila Sunar, večer od polroka kaše a od trištvrte roka som jej varila každý deň zeleninové polievky , zelenina , ryža, kaša a pod . Žiadne Pampers, žiadne hotové jedlá vo fľašiach a pod . Je zdravá, športuje , nemá žiadne zdravotné problémy, už žije samostatne, od 16-tich prešla na biopotraviny, ryby a pod , ale keď príde ku mne , tak vždy si zavolá a poprosí ma aby som jej uvarila niečo dobré z tradičnej slovenskej kuchyne. Svokre by som povedala svoje a rázne, stačila by minúta a už by ku mne určite neprišla a čo sa týka vášho internetu a biomatiek, tak z toho sa smejem . Mám na ulici také 3 susedky a jedno dieťa väčší chudák ako to ďalšie. Jeden začal rozprávať až keď má teraz 4 roky , druhý začal chodiť až 2- ročný, malá samé alergie, deti všetkým skáču po hlave , drzé to je ešte to je len malé , lebo na internete píšu, že na dieťa sa nemá kričať a ani biť 🤣🤣🤣na internete píšu že žiadne sladkostí lebo to škodí a deti prídu k susedke a nevedia sa dožrať sladkostí. Okolo seba potrebujú každý víkend rodičov lebo ináč nie sú schopné ani navariť, ani nakúpiť, ani upratatt😅😅😅ale hlavne, že to denne číta kkt na internete celé hodiny a doma to nevie urobiť bez pomoci nič a áno je iná doba a vy mladí ste takí chudáci lebo my 45 roční a viac nevieme nič lebo keď sme my porodili tak nebol internet a tým pádom sme zadubení tupci a nevieme ako správne vychovať dieťa 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ale na rozdiel od vás dievčatá, ja som všetko zvládala ľavou zadnou bez pomoci svokry a mamičky, dieťa je zdravé, úspešné, krásne a to občas dostala aj po zadku keď vzdorovala 🤣🤣🤣a keď som raz za mesiac zvýšila hlas tak stála v pozore , tomu sa niekedy hovorilo ,že rešpekt 🙂urob si poriadok so svokrou a daj si občas poradiť, ale od skúsenejších, nie od svokry a žiadne rady z internetu 😂

@anonym_290ec6 jeeeej, toto by presne napísala moja mama 🙂 akurát, že pravda je úplne inde, než jej predstavy

anonym_2d3ca0
12. júl 2025
@anonym_290ec6

@anonym_autor

@anonym_290ec6

autor
13. júl 2025
@anonym_290ec6

@anonym_autor

@anonym_290ec6 mne vsak svokra nepomaha, nekocikuje ani nestrazi syna. Len radi. Mamu mam 350km odo mna a nikto mi nepomaha. Sama si upracem, navarim, nakupim, vyperiem, vyzehlim a vsetky cinnosti ohladom domacnosti robim sama, popripade manzel pomoze. a mam cas aj realne precitat odborne clanky na internete. Moje dieta chodi aj bez pavuka, netravi pol dna v postielke, venujem sa mu na 100%, vela casu sme von, citame si a je sikovny. Riesim stravu, pretoze je dolezita. Sladkosti nejem ani ja, nevidim v nich zmysel. Radsej upeciem kolac, nez pchat do seba plno sladkosti, v ktorych ani neviem co je. Aj ja mam rada tradicnu kuchynu od babky, ale nie kazdy den. Snazim sa to vyvazit, jest vela zeleniny. Takze tolko k tomu. Zvladaju vsetko aj dnesne matky aj starostlivost o domacnost, dieta aj manzela. 🙂

kaca222
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_290ec6 mne vsak svokra nepomaha, nekocikuje ani nestrazi syna. Len radi. Mamu mam 350km odo mna a nikto mi nepomaha. Sama si upracem, navarim, nakupim, vyperiem, vyzehlim a vsetky cinnosti ohladom domacnosti robim sama, popripade manzel pomoze. a mam cas aj realne precitat odborne clanky na internete. Moje dieta chodi aj bez pavuka, netravi pol dna v postielke, venujem sa mu na 100%, vela casu sme von, citame si a je sikovny. Riesim stravu, pretoze je dolezita. Sladkosti nejem ani ja, nevidim v nich zmysel. Radsej upeciem kolac, nez pchat do seba plno sladkosti, v ktorych ani neviem co je. Aj ja mam rada tradicnu kuchynu od babky, ale nie kazdy den. Snazim sa to vyvazit, jest vela zeleniny. Takze tolko k tomu. Zvladaju vsetko aj dnesne matky aj starostlivost o domacnost, dieta aj manzela. 🙂

@anonym_autor nič si z toho nerob, my dokonca ani tie koláče nepečieme a synovi nikdy cielene sladké neponúkame, naše babky ide poraziť z toho, že mu nemôžu dať koláč 😃 pritom majú plné záhradky čerstvého ovocia, ale radšej by doňho blbosti pchali 🙈

mikadooo
13. júl 2025
@anonym_290ec6

@anonym_autor

@anonym_290ec6 sa neposer. A súhlasím s @kaca222. Počkaj si na vnúča. Možno zrazu budeš mať tiež bio eko dcéru, ktorá to "nezvláda" bez babky. Bola som vychovaná z 5 detí, mama mi našťastie do výchovy nekecala, sama mám tri a milujem keď ktokoľvek sa obúva a hodnotí výchovu kohokoľvek iného. Či už tá dotyčná dáva sladkosti/nedáva, používa chodítko/nepoužíva, má dieťa na um/kojí, atď. Ako keby niečo z toho robilo niekoho "lepšou" matkou. Proste rešpektujte výchovu svojich dcér a neviest napriek tomu, že vy ste to mali ináč a nezhadzujte odborníkov, lebo vaša napr. "výchovná" predsa vaše deti nezabila... Ja si vypočujem názor pediatra, preštudujem si názory odborných lekárov na Tom fujfuj internete a riadim sa podľa toho, nie podľa toho, čo robila moja mama alebo svokra pred 30 rokmi a čo ma/muža "nezabilo".

sulavikova
13. júl 2025

@anonym_autor IGNOROVAŤ svorku. Mala čas vychovávať vlastného syna. Jeho rodinu nemá, čo dirigovať. Nech sa s tým konečne vyrovná svokra sama.

autor
13. júl 2025
@kaca222

@anonym_autor nič si z toho nerob, my dokonca ani tie koláče nepečieme a synovi nikdy cielene sladké neponúkame, naše babky ide poraziť z toho, že mu nemôžu dať koláč 😃 pritom majú plné záhradky čerstvého ovocia, ale radšej by doňho blbosti pchali 🙈

@kaca222 Niekedy nevysvetlis😀 ale radsej mu dam teda nejaky ovocny kolac nez horalku, cokoladu atd. A vobec si nemyslim, ze prave sladkosti by nam chybali k zivotu😀

Strana
z3