icon

Ako zvládnuť únavu zo života a rodinné výdavky?

19. mar 2025

Som unavená zo života.

Mám manžela a dve deti. S manželom obaja pracujeme. On sa snaží podnikať v stavebnom sektore. Ja som sa po materskej vrátila do práce. A tu to celé začína. Máme brutálne veľké náklady na život - hypotéka, energie, cesta autom, jedlo. Všetko nás to vyjde cca 2500 eur mesačne ako kedy. To sme ešte nikde neboli ako rodina a nekúpili sme si ani žiadne oblečenie - len základné potreby a z tohto som unavená a nešťastná. Chodíme do práce, sme slušní ľudia a doslova prežívame a rátame, keď sa niečo dá tak to odkladáme na horšie časy kebyže jeden z nás ochorie. Mňa už tento život normálne prestáva baviť.
Potom sa ma niekto opýta, že prečo som smutná a čo mu mám povedať? Vlastne ja ani neviem čo mám povedať, pretože som nešťastná a nebaví ma to. Na dovolenke sme boli v zime 2023 aj to na posraté 4 dni aby deti videli sneh. Bývali sme na chate kde som musela variť - takže oddych nula. V lete sme neboli nikde lebo sme robili na dome plot. Od januára všetko išlo hore, škôlka, jedlo, hypotéka,... Pre istotu ešte mám aj kaz ktorý som si ani nebola u zubára ošetriť lebo veď tam nechám minimálne 100 eur, keď nenavarím doma tak normálne si zoberem do práce radšej chlieb ako kupovať menučko chápete? 🤣. Proste už to fakt nedávam. Som smutná a nahnevaná na život ako pri všetkom musím sledovať cenu a deti maximálne zoberem na ihrisko v dedine alebo na dvor. Prepáčte ale musela som to už niekde napísať. Áno viem, je to len obdobie a bude to lepšie, ale KEDY už to trvá pomaly rok a keď zapnem náhodou správy tak to mi je už úplne zle. Proste mám pocit, že iba prežívame a tvárime sa, že veď ešte na to máme, ale kebyže jeden z nás ochorie tak to si môžme rovno aj hodiť.

Strana
z5
pribinak
19. mar 2025

Sk miniete mesačne 2500 eur tak o prezivani nemôže byt ani reči

Prežívanie vyzerá dosť inak. Chápem že je to malo na život aký si zrejme predstavuješ, sle zas buďme reálne, prežívanie to nie je

januska12323
19. mar 2025

Máte vysokú hypotéku?

viestta
19. mar 2025

Nehnevaj sa, ale ak miniete 2500 mesacne neprezivate. Skor neviete s tym co zarobite hospodarit. Mozno by ste mali zacat hladat sposob kde usetrit a minat menej. Pis si 2, 3 mesiace kazdy jeden nakup, pocitaj co si kupila a potom sa zamysli ci ste to naozaj potrebovali, co nakupujes zbytocne. Na energiach a hypoteke asi vela neusetrite, ale mozte usetrit na sporebe.

autor
19. mar 2025

@januska12323 hypotéku máme dokopy 810 eur ešte v tom nie sú energie a poistky takže cca 1200 eur mesačne. Precestujeme cca 500 eur mesačne a cca 500 zjeme.

koniarova
19. mar 2025

Mali ste sa zakryť perinou, na akú máte.

autor
19. mar 2025

@koniarova takže bývať u rodičov by bolo riešenie?

pribinak
19. mar 2025

500 eur precestujete? To kde cestujete?

denkabemommy
19. mar 2025

Prečo precestujete 500€ mesačne? To je extrémne vysoká suma, asi by som sa tam zamyslela nad tým…

sella38
19. mar 2025

Riesenie je mozno byvat v byte a nie v dome.

koniarova
19. mar 2025

Nie. Ale prenajať si mozno niečo menšie, by riešenie bolo. Alebo kúpiť menší byt.Uviazať si na krk 810 eurovú hypotéku je šialenstvo.

autor
19. mar 2025

@denkabemommy pretože manžel nemá zákazky iba v jednom meste a denne urobí minimálne 100km s autom a ja tak isto.

autor
19. mar 2025

@koniarova uver mame 100000 na dnesne pomery a dom to nie je vela lenze tam mame medziuver 25000 ktory sa snazime vyplatit. Dnes za 100 000 eur nekupim ani byt a nie to este dom. kebyze nemame medziuver tak mame splatku na uvere iba 500 tak to by sa dalo. Teraz ani nemozeme robit refinanc. Ja viem ze to koniec koncov zvladneme, len jednoducho teraz je to ako je a musela som sa vypisat.

denkabemommy
19. mar 2025

@autorka tak asi treba trošku prehodnotiť, či sa to teda oplatí obom toľko cestovať. K tomu úveru, odporúčam ho dať prerátať. Necelých 700€ platíme pri 140k úvere 🙂 brali sme ho tento rok

barka1
19. mar 2025

Tak vidíš, je to len dočasná situacia.
Ked si ja spomeniem, ako sa maju v porovnani so mnou moje deti (a to vlastním len malé staré auto a polku trojizbaku s hypotékou), tak sa len spokojne usmievam.

pribinak
19. mar 2025

Precestujete veľa, tam by som hľadala možnosť znížiť výdavky.
Stále nepíšeš prečo denne das aj 100 km

autor
19. mar 2025

@denkabemommy ale to ste brali cistu hypo ci? My chceme robit refinancovanie aby sme to mali konecne v jednom alebo vyplatit tych 25000 nech sa dycha lahsie

autor
19. mar 2025

@pribinak lebo mam robotu 50km od domu 🤣 a tam aj naspat je 100

denkabemommy
19. mar 2025

@autorka Áno 140k je iba hypotéka žiadny ďalší úver. Takže rozhodne zájsť čo najskôr do banky a urobiť refinancovanie vo vašom prípade o dosť sa vám splátka zníži.

autor
19. mar 2025

@denkabemommy po danovom ideme do toho tak verim ze to bude lepsie

denkabemommy
19. mar 2025

Ak máte daňové podané, tak ti stačí potvrdenie z daňového úradu o zaplatení dane (tak do 3dní ti ho pošlú) a môžeš ísť smelo do toho hneď.

alenka58
19. mar 2025

keď ste sa už rozhodli pre deti, dom a prácu pomerne ďaleko tak musíte vydržať, snáď sa to podarí čoskoro zorganizovať lepšie, držím palce

vanilkovazmrzka
19. mar 2025

Tak sa treba prestat vsade vozit autom a pouzivat hromadnu dopravu vzdy ked je moznost. Refinancovat hypoteku do banky s lepsim urokom. Prehodnotit vsetky poistenia. V tomto bode vysoko odporucam financneho poradcu kedze samym vam to velmi nejde. Na strave sa pri 4 ludoch z tych 500€ uz asi vela setrit neda.

ejbyk
19. mar 2025

Ja ťa chápem autorka...denne rozmýšľam kde tie peniaze idú a čo urobiť inak...aby som život z času na čas nepovažovala len za mizerný a neriešila každé €.
Tu ženy väčšinou mudruju...
A asi žijú z lásky a jarného vánku...
Lebo my tiež len fixné náklady máme niečo okolo 1 800 € a to bez stravy oblečenia výletu...a hypo máme o hodne nižšiu...
A to som extra finančné gramotna...a mám prehľad...
No a zarábame tak staneardne...
Chcela by som veriť že je to len dočasný stav, ale pochybujem...

lusesita2
19. mar 2025

držím palce a chápem, že si sa potrebovala vypísať, aj toto obdobie prejde a bude lepšie

autor
19. mar 2025

@vanilkovazmrzka to ma akoze stavbar chodit mhd a vozit v nom naradie? Ja mam z jedneho mesta do druheho vozit deti mhd a potom utekat na mhd a cakat hodinu na bus a riesit ze si nestihnem vyzdvihnut deti? To nemyslite vazne, ako polka ludi co tu komentuje bud podla mna iba nieco zdedila takze sa mu dobre akurat usmieva alebo byva a komentuje v detskej izbe u rodicov aj s detmi. Teraz normalne neviem co je horsie ci moja situacia ked bude iba mozno docasna alebo prezivanie tych druhych ludi. Asi ani jedno 🤣

sarandon
19. mar 2025

Aky mate spolocny mesacny prijem? Lebo ja precestujem denne tiez 100 km,ale pracovne miesto a plat je k tomu hodne zaujimavy. Ak denne precestujete tolke km a prijem mate spolu len okolo 3 tis., tak by som zvazila tu pracu.

autor
19. mar 2025

@sarandon no teraz je to dost zle. Ja mam 1200 eur manzel zvysok, len on od februara zacal a malo by sa mu to navysovat, tak uvidime davam tomu max 3 mesiace potom bude musiet hladat nieco ine.

vanilkovazmrzka
19. mar 2025

Tak miesto toho aby si hladala sposoby, ako znizit vydavky a zlepsit svoj zivot, mozes sa vysmievat ostatnym 🤷‍♀️ /ja som nic nezdedila a nemam ani detsky izbu k dispozicii/
A nikde som nenapisala ze stavbar ma chodit po stavbach vlakom, pisala som vzdy ked sa da. Preco deti nie su v skole v rovnakom meste? Preco praca v dalsom meste? Tak asi by som sa snazila zariadit sa tak, aby bolo vsetko alebo aspon cast co najblizsie…

luccija
19. mar 2025

Ako vám to vychádzalo, keď si bola doma?keď teraz máte tvoj príjem a je to ťažké?máte veľmi vysokú hypo a druhú pôžičku to asi vies

betulinka1
19. mar 2025

Manzel ti priznáva kolko zarobí? Lebo nepoznam nikoho, kto v stavebnom sektore nezarobí hlavne ked cestuje kade tade, Cize zákazky ma. Ak je sikovny tak sa mu praca bude kopiť a na dobrych murárov, obkladačov, elektrikárov cakas aj dva mesiace.

Strana
z5