Ako zvládnuť vzťah s rodičom v seniorite?
Zdravím, potreboval by som poradiť čo mám robiť s mojím otcom...začnem asi tak že naši sa rozviedli keď som mal ja 13 rokov...už od školského veku na mňa otec docela kašlal iba chlastal...nikdy sme spolu nemali veľmi dobrý vzťah, teraz má 60 rokov, ja 32.. avšak teraz má zdravotné aj finančné problémy...nejdem to tu všetko do detailov rozpisovať to by bolo nadlho, problém je v tom že cítim že ma trošku využíva a neviem čo mám robiť, ja osobne si myslím že si nezaslúži aby som sa oňho začal starať keďže sa nestaral ani on o mňa....Nepracuje a nechce chodiť ani po doktoroch, všade musím chodiť s ním...na život využíva svojho otca čiže môjho starého otca....
60 ročný ešte nie je tak veľmi starý. Neviem aké má zdr. problémy, ak vládze ísť k dr. sám, nechodila by som s ním. Jeho zdravie jeho zodpovednosť. Čo sa týka financií nie je ešte ani v dôchodkovom veku. Ak máš pocit, že ťa využíva, nedaj sa. Je dosť starý na to, aby prevzal zodpovednosť za svoj život. Ty si zodpovedný za seba a svoje deti (ak máš nejaké).
@agone 60 rokov si presral život. Bolo to jeho rozhodnutie. Ty za nič nemôžeš. Keď mal byť otcom, sral aj na Teba. Naše činy majú vždy následky. Radšej chod niekde pomôcť ako dobrovoľníčka. Nedovoľ mu zruinovať Tvoju psychiku=ergo tým pádom celé Tvoje fungovanie a Tvoj život. Ak sa za 60 rokov nenaučil byť dospelý a zodpovedný, je to jeho rozhodnutie. Tým by to pre mňa končilo.
@agone ja som bola cely zivot svedkom ako otec prepijal peniaze,mlatil mamu,kazdy den u nas policajti,v 18 som sa osamostatnila,otec ma teraz 60,bez prace len na invalidnom ,do bytu si nosi fetakov,mna ani nehne mu pomahat,vsade som si ho zablokovala,roky zijem s tym ze uz otca nemam,rodina nerodina,treba sa aj spravat ako rodic
asi by som si tiež rozmyslela či mu budem pomáhať...
Nenechaj sa ním manipulovať a citovo vydierať. Je dospelý, tak nech sa o seba postará. Nie si zodpovedná za jeho životné rozhodnutia a jeho pád dole.
@agone mňa môj otec psychicky ničil svojimi neustálymi výčitkami. Vieš čo? Prerušila som kontakt a nikdy som necítila väčšiu úľavu v živote 🙂. Rodina nerodina, tiež mám právo na svoj šťastný život.
@agone stiahne ta so sebou.. a o par rokov budes na tom tak ako on teraz
Komu niet rady tomu niet pomoci, ziadne peniaze by som mu nedavala, lieky vyberaj z lekarne ty popritom mu nieco nakup, 1x do tyzdna skontrolovat na par minut ako a co a dovidenia
Ak ta to bude oberat o energiu pretni vazby
Ja mam starších rodičov, po 70 ke ,vzťahy sú v poriadku, ale k lekárom s nimi nechodím ,len výnimočne. Tvoj otec len využíva a zneuziva okolie.Ja by som nemala problém mu rovno napriamo povedať, že sa ako otec nikdy nespraval, takže teraz nemá žiadne právo očakávať, že sa budem správať ako syn.
A ako sa s tebou po rokoch konraktoval? Ste pod jednou strechou? Co tta primelo robit mu posluhu, mesiassky komplex? Kedy zasa bude potrebovat zalozit, hodit k mudr., povedz mu... Ked si chlastal, tak si ma nepotreboval, tak si porad aj teraz. Nemam ti co vracat, pomoz si sam (aj Boh ti pomoze) . Viem, ze mu zase helfnes, ale aspon sa ti trochu ulavi... A matka ako ? 🤔
@agone nooo, v 60 tké nie je starý. A k lekárovi môže ísť sám. Ak by jeho pomoc potreboval jeho otec, teda tvoj dedo, kto by sa o neho postaral? Podľa správnosti by mal tvoj otec. A on čaká, že ty budeš behať s ním? Možno by som mu tak lieky vybrala, nákup doniesla, ale nič viac. Daj si hranicu, čo mu ak chces pomôcť pomôžeš a čo už nie. Inak z teba spraví pajaca na gumičke, aby si skákal, ako on píska.

No zdravie mnohokrát človek neovplyvní. Financie áno. Ako bol nezodpovedný k Tebe, bol asi aj s financiami. Ja by som naňho úplne kašlala. Dal Ti max genetický materiál, nestaral sa, takže milujúci otec to nebol. Ak sa s ním zapletieš max Ťa stiahne na dno a budeš žiť v toxicite.