icon

Ako zvládnuť život s alkoholikom?

sandram31
22. feb 2026

Dobrý deň, mám 22 rokov a žijem s otcom alkoholikom. Od mojich 6 rokov pije. Nechodí do krčmy, ale pije doma, nepije nonstop, ale má svoje ,, alkoholické fázy ". Buď nepije vôbec a je doma ako tak pokoj, to trvá maximálne mesiac a potom dva týždne je vkuse naliaty v alkohole. Počas toho, keď pije vyvádza, háda sa, budí nás...ja si uvedomujem, že to neviem ovplvyniť a že ak mu to mama bude tolerovať, čo aj toleruje, tak nič sa nezmení. Preto som od 15tich odišla na internát a doma som prakticky skoro vôbec nebola. Bohužiaľ oco stratil robotu, zároveň je invalid, takže nerobí nikde, čím sa jeho alkoholizmus ešte prehĺbil. Ja sa v lete sťahujem na byt a z dôvodu, že som chcela trochu ušetriť, aby som na ten byt mala niečo našetrené, musím vydržať pol roka doma. Ako ste to prosím Vás zvládli? Mávam z toho úzkosti, v noci s ním mám nočné mory. Začala som chodiť k psychologičke, ktorá mi odporúčala, aby som ho nepočúvala a sústredila sa na pocity, ktoré to vo mne vyvoláva. Avšak, ak Vás niekto zobudí o druhej ráno vrieskaním, neviete to ignorovať. Rozmýšľam nad psychiatrom, aby som toto obdobie zvládla aspoň liekmi, s čím moja psychologička veľmi nesúhlasí. Ak ste mali rovnaký problém, ako ste to prosím zvládli?🙏

Strana
z2
martinmmartin
22. feb 2026

Nezavidim ti je to pre teba velmi tazke a prezivas bezmocnost .
Ak chces pohlad cloveka co tym sam presiel a vie ti dat pohlad do vnutra tak skus

https://youtube.com/@_batcountry?si=5dMjPCs2Woy...

domkakvet
22. feb 2026

@sandram31 je to dost pol roka byt v takej situacii, ale zasa vies, ze o pol roka to skonci, su ludia, ktori sa z toho nevedia dostat roky.

anonym_1c7643
22. feb 2026

@sandram31 ja by som išla na neho tvrdo, zobrala mu všetok alkohol, aby doma nemohol piť. A dohodla som sa s ním, že takto to už ďalej nejde a donútila ho ísť na protialkoholicke liečenie.

januska12323
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@sandram31 ja by som išla na neho tvrdo, zobrala mu všetok alkohol, aby doma nemohol piť. A dohodla som sa s ním, že takto to už ďalej nejde a donútila ho ísť na protialkoholicke liečenie.

@anonym_1c7643 nikoho nedonútiš ísť na liečenie keď sám nechce.
@sandram31 jediné riešenie je odísť a nechať mamu nech si trpí keď jej to vyhovuje.

anonym_987a23
22. feb 2026

@sandram31 Neostávaj doma, však sa zosypeš, z pol roka bude rok-dva, traumy budeš liečiť ešte roky. Si mladá, slobodná, mohla by ťa zobrať na podnájom staršia dôchodkyňa, za nižšiu sumu než komerčný nájom. Tiež som takto ako mladá po škole začínala, robila som jej večer pri TV spoločnosť, +pomáhala som jej, mala parkinsona.

anonym_1c7643
22. feb 2026
@januska12323

@sandram31 jediné riešenie je odísť a nechať mamu nech si trpí keď jej to vyhovuje.

@januska12323 ale donútis a dáš ultimatum.

sandram31
autor
22. feb 2026
@martinmmartin

Nezavidim ti je to pre teba velmi tazke a prezivas bezmocnost .
Ak chces pohlad cloveka co tym sam presiel a vie ti dat pohlad do vnutra tak skus

https://youtube.com/@_batcountry?si=5dMjPCs2Woy...

@martinmmartin ďakujem, určite si to pozriem.

sandram31
autor
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 na liečenie ho určite nedostanem, on si nepripúšťa, že je alkoholik...dokonca je schopní o iných hovoriť ako pijú a on je ten super rodič a manžel. Alkohol mu nemôžem vyliať, párkrát som to skúsila a som rada, že som ešte tu. Neskutočne vyvádzal, musela som utiecť, aby ma nezbil.

sandram31
autor
22. feb 2026
@anonym_987a23

@sandram31 Neostávaj doma, však sa zosypeš, z pol roka bude rok-dva, traumy budeš liečiť ešte roky. Si mladá, slobodná, mohla by ťa zobrať na podnájom staršia dôchodkyňa, za nižšiu sumu než komerčný nájom. Tiež som takto ako mladá po škole začínala, robila som jej večer pri TV spoločnosť, +pomáhala som jej, mala parkinsona.

@anonym_987a23 posnažím sa niečo také nájsť, lebo už teraz mám dosť, a netuším na koho sa obrátiť, lebo mám pocit, že mi nikto nerozumie.

enmery
22. feb 2026

Ja Ti iba chcem povedať, že si veľmi silná. Rozhodla si sa z tohto pekla odísť, to dokážu len silní ľudia. Budeš však musieť useknúť kontakt s otcom po odchode, bohužiaľ ťažko spoluzávislá je aj tvoja matka. Tam pomoc neexistuje, pokiaľ si to ani jeden z nich neuvedomí, ak sa ich budeš aj po odchode držať, dosť možno sa postupne staneš tiež spoluzávislou. Ja by som sa snažila čo najviac si robiť program mimo domu, poprípade požiadať kamarátov raz za čas o nocľah. Vydrž, všetko to robíš pre svoju lepšiu budúcnosť a život. Každá búrka je len dočasu, zvládla si to 16 rokov, 6 mesiacov je oproti tomu nič, sústreďuj sa a pozeraj na cieľ a ja by som sa isto poradila aj s psychiatrom, čo on na to.

sandram31
autor
22. feb 2026
@januska12323

@januska12323 áno, tiež si myslím, že to iné riešenie nemá. Ja ako dcéra mu síce môžem dať ultimátum, napríklad, že neuvidí moje deti alebo keď som bola preč, že neprídem vôbec, ale jemu to je úplne jedno, lebo jeho existencia na tom nestojí.

enmery
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 To je vtip nie?😂😂😂😂Keby hlúposť kvitla...

enmery
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 A budeme o nej čítať v NČ, ako ju dobodal?Vy niektorí asi nerozmýšľate.

sandram31
autor
22. feb 2026
@sandram31

@anonym_1c7643 na liečenie ho určite nedostanem, on si nepripúšťa, že je alkoholik...dokonca je schopní o iných hovoriť ako pijú a on je ten super rodič a manžel. Alkohol mu nemôžem vyliať, párkrát som to skúsila a som rada, že som ešte tu. Neskutočne vyvádzal, musela som utiecť, aby ma nezbil.

@sandram31 jeminky, schopný, v tej rýchlosti som si ani nevšimla😄

anonym_56bece
Autor odpoveď zmazal
anonym_56bece
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 Ty nemáš ani tušenia, aké to je pre dieťa. Vinna je matka, že nechala dieťa žiť v takomto prostredí, nezaistila mu pokojný a bezpečný život.

januska12323
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 nedonútiš a ak tam náhodou aj pôjde po odchode začne piť znova.

mirage
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 nedonutis.. nijako.

sandram31
autor
22. feb 2026
@anonym_56bece
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_56bece mrzí ma to:( naozaj, si viem predstaviť, prečo ste zostali, lebo u nás je to to isté , čo sa týka tej mamy...mne je jej tiež veľmi ľúto a trápi ma to, že tu s ním zostane sama. Stále si však poviem, že ako vieme pomôcť iným, ak sa nedokážeme postarať o seba. Verím, že aspoň z časti si to ešte v živote vynahradíte, aj keď tá trauma sa vymazať nedá.

sandram31
autor
22. feb 2026
@enmery

Ja Ti iba chcem povedať, že si veľmi silná. Rozhodla si sa z tohto pekla odísť, to dokážu len silní ľudia. Budeš však musieť useknúť kontakt s otcom po odchode, bohužiaľ ťažko spoluzávislá je aj tvoja matka. Tam pomoc neexistuje, pokiaľ si to ani jeden z nich neuvedomí, ak sa ich budeš aj po odchode držať, dosť možno sa postupne staneš tiež spoluzávislou. Ja by som sa snažila čo najviac si robiť program mimo domu, poprípade požiadať kamarátov raz za čas o nocľah. Vydrž, všetko to robíš pre svoju lepšiu budúcnosť a život. Každá búrka je len dočasu, zvládla si to 16 rokov, 6 mesiacov je oproti tomu nič, sústreďuj sa a pozeraj na cieľ a ja by som sa isto poradila aj s psychiatrom, čo on na to.

@enmery veľmi ste ma povzbudili, ďakujem🙏🙏

anonym_ac5c5d
22. feb 2026

@sandram31 ak to MUSIS vydrzat tak na noc sa zamknut a stuple do usi. Co ine tu vymyslis? A ked lieky ta to skor otcovi, nech vecer zaspi a da vam pokoj. Btw kto este zije v tom byte.

lentakyterapeut
22. feb 2026

@sandram31 za to usetrenie to nestoji. Rozmyslaj a odid cim skor. Vcera bolo pozde. A mama? Rozvod. Taky alkaci budu iba horsi. Kym mamu nezmlati

sandram31
autor
22. feb 2026
@anonym_ac5c5d

@sandram31 ak to MUSIS vydrzat tak na noc sa zamknut a stuple do usi. Co ine tu vymyslis? A ked lieky ta to skor otcovi, nech vecer zaspi a da vam pokoj. Btw kto este zije v tom byte.

@anonym_ac5c5d štuple a zamknutie sú už teraz samozrejmosť...iba mama a ja

anonym_f4b9d7
22. feb 2026

@sandram31 veľmi, veľmi ti držím palce. Máš v sebe odvahu aj silu zmeniť svoj život. Je skvelé, že si vyhľadala pomoc psychologičky. Verím, že je to extrémne náročné a ešte aj bude. Ak máš kamarátov, známych, rodinu, čo ťa vedia podržať prijmi ich pomoc.
Ja som v 15 odišla na internát z rovnakého dôvodu. Radu veru nemám, pre mňa to vtedy bola jediná možnosť ako ochrániť samu seba. Doteraz som sa z toho nedostala a vynára sa to v mojom živote v úplne neočakávaných situáciách. Mám vďaka Bohu milujúceho manžela a deti, ktoré sú pre nás darom a vedia ma podržať, no napriek tomu sú dni, kedy ma tá minulosť doslova pohltí a prevalcuje.

zuzinka888
22. feb 2026
@anonym_1c7643

@anonym_1c7643 🤣🤣🤣

anonym_5f42cf
22. feb 2026

Uplne to rozumiem. Presla som si tym istym. Mam strasne bloky kvoli alkoholizmu otca. Ale zaroven dodnes si uvedomujem ze je to moj otec a je alkoholik a to uz je na cely zivot. A babke som na smrtelnej posteli slubila, ze sa o neho postaram. Nedokazala som ho odpisat a viem ze ho ani nikdy neodpisem, ani keby neviem co. Dodnes ho taham z pruserov a pomozem mu ak treba, lebo viem ze inak by to skoncilo zle. Odisla som na vysku, pol roka som neprisla ani domov a ono sa to este zhorsilo. Potom som chodila pravidelne domov, a po dostudovani som sa aj odstahovala. Dnes mam male dieta a on sa z neho velmi tesi. Tiez ma fazy ledy pije a kedy nie. Ked nepije, je to uzasny dobry sikovny clovek. Ak sa napije, je to velmi tazke. Bol aj na lieceni, 2x. Ludí, ktorych je najtazsie milovat, to potrebuju najviac. Mozes odist a nikdy ho uz nevidiet alebo mozes prijat fakt, ze je to tvoj otec a je alkoholik. Je to na tebe a ty si strojcom svojho stastia. Ja som si povedala, ze ak by som vtedy odisla natrvalo a nedajboze by sa upil k smrti alebo cokolvek, nevedela by som s tym zit. Ze hoci zivot s nim bol tazky a bolestivy, opustila som ho. Takto raz budem spominat, ze sice zivot nebol lahky, ale urobila som pre neho vsetko.

marsmykkok
22. feb 2026

@sandram31 starých rodičov nemáš že by si išla bývať k ním? Alebo iných príbuzných? Je to ťažké, byť každú minútu v napätí a ešte aj v noci kedy mu prepne a začne piť a bude vyvádzať... Alkohol je veľké svinstvo a nepochopím ako môže byť legálne, nakoľko koľkým deťom zničilo detstvo a majú z rodiča alebo rodičov alkoholikov traumu na celý život.

marsmykkok
22. feb 2026
@sandram31

@anonym_56bece mrzí ma to:( naozaj, si viem predstaviť, prečo ste zostali, lebo u nás je to to isté , čo sa týka tej mamy...mne je jej tiež veľmi ľúto a trápi ma to, že tu s ním zostane sama. Stále si však poviem, že ako vieme pomôcť iným, ak sa nedokážeme postarať o seba. Verím, že aspoň z časti si to ešte v živote vynahradíte, aj keď tá trauma sa vymazať nedá.

@sandram31 Kvôli mame sa netráp, je dospelá, svojprávna, jej rozhodnutie že je s ním. Niektoré ženy sú proste pohodlné a radšej ostanú s alkoholikom, niektoré aj baví to že ak alkoholik má len nejakú hladinku alebo niečo vyvedie v opitosti potom sa trocha snaží a manipulujú s ním a proste je to chorý vzťah obojstranne a hoci to znie kruto je to jej voľba, nemáš ju prečo ľutovať.

miriam3334
22. feb 2026

@sandram31 ja súhlasím s enmery. Môžeš sa ešte porozprávať s mamou a povedať jej ako to je, ako sa cítiš a že to nemá perspektívu. Ale ak to ona nepochopí, tak len musíš urobiť to že proste čo najmenej doma a odísť keď sa ti bude dať čo najskôr. Dosť ma zarazilo, že ti mama poradila tie lieky. Ty neber kvôli alkoholikovy lieky. Ak ho ona chce, tak nech ho má nenechaj si tým zničiť život.

anonym_a59980
22. feb 2026

@sandram31 mala som to v detstve velmi podobne a veľmi s tebou súcitim. V takýchto prípadoch ľutujem len a len deti. Oni sú bezbranné a nemajú únik z takejto situácie. Partnerov alkoholikov neľutujem. Práve naopak, ich povinnosť je ochrániť dieťa a postarať sa o to, aby v takom stresujúcom prostredí to dieťa nevyrastalo. Ten chronicky, dlhodobý stres, ta všadeprítomná úzkosť, ta nepredvidatelnost reakcií, tie zahanbujuce situácie s opitym rodičom sú strašné a traumatizuju také dieťa na cely život. Veľmi ti držím palce nech sa ti podarí čím skôr odísť, a pamätaj, ty nie si zodpovedná ani za otca, ani za matku. Ty si dieťa, oni sú rodicia. Deti alkoholikov totiž žiaľ preberajú na seba už od detstva neprimeranu zodpovednosť za svojich rodičov, hoci im to vôbec neprislucha.

Strana
z2