icon

Ako zvládnuť zúfalstvo a stres v novom meste?

lesna_luka
17. okt 2024

Ahojte žienky..priznám sa, že tu píšem lebo aktuálne prežívam dosť veľké zúfalstvo a neviem už ako ďalej. Pred časom som tu písala jeden príspevok ako som sa rozhodla po mnohých rokoch sama (bez partnera) presťahovať z BA do KE
Žiaľ narazila som na takú prácu, kde prežívam buzeráciu od staršej kolegyne. Tá má ísť síce o pár mesiacov do dôchodku, ale ja som to celé presťahovanie, zlé podmienky na podnájme a ťažké podmienky v práci akosi nezvládla. V rodine neviem nájsť veľmi útechu, mama mi skôr vynadala, že som neschopná a strápnila som sa aj pred vedením, kedže som centrále v BA komunikovala problémy s kolegyňou. Priznám sa, že som celú tu situáciu nezvládla. Bolo mi ťažko už aj predtým a myslela som si, že zmena mi pomôže, ale odkedy som prišla do nového mesta a boli náročnejšie podmienky v práci aj v bývaní celkom som sa zosypala. Hľadala som útechu v rodine, ale to mi ešte viac ublížilo. Neviem sa z toho spamätať a veľmi to bolí. Mala som aj online psychologa, ale platila som hrozne veľa a nejako som nevládala tie jeho rady dať do praxe. Vravel mi iba, aby som pokračovala v hľadaní novej práce a nového bývania, ale ja som nevládala psychicky. Mám pocit totálneho zlyhania, prepadu a celé dni plačem. Modlím sa, aby som mohla zomrieť, lebo sa cítim úplne nenávidená mojou rodinou, kolegyňou a zvyšok času som sama, lebo nevládzem. Neverím si už ani čo sa týka partnera, keďže som na seba počúvala samé nedostatky a mám aj tieto psychické problémy a nedokážem už veriť žeby ma nejaký normálny chalan takto mohol chcieť. Prežívam hrozný stres a extrémne mi padajú vlasy. Najradšej by som z tejto práce odišla, ale akosi na to neviem nabrať odvahu a tiež sa bojím ostať bez financií. Dostala som rady "nepripúšťaj si to tak" a "vydrž kým kolegyňa odíde" ale ja reálne netuším ako tú bolesť uniesť. Hľadala som aj psychiatrov, že pôjdem na lieky, ale nemajú teraz termíny a našla som jednu psychologičku, ale tiež musím čakať a ja neviem ako keby zvládnuť tie dni. V práci som sa zasekla a v tých podmienkach a neviem vykonávať bežné veci. Posťažovala som sa vedeniu, ale to ma len povzbudilo, že to mám zvládnuť a ako hovorím mama mi vynadala, že čo som to vôbec spravila, že si o mne pomyslia že som totálne šibnutá a neschopná vyriešiť sama problémy, že určite nedajú za pravdu mne, ale kolegyni ktorá je tam vyše 20 rokov. Tie rady typu "zvládni to" a "neber to tak" vôbec nepomáhajú a ja netuším ako ďalej. Premýšľam nad možnosťou nabrať odvahu a odísť ale neviem čo bude bez peňazí a tak. Vopred vďaka za vypočutie.

Strana
z2
madeincssr
17. okt 2024

A keby si mala normalne pracovisko, normalny podnajom a ta stara kolegyna by tam nebola, ta praca by ta bavila, tesila, naplnala? Zda sa mi, ze vedenie v teba veri. Je toho na teba naraz privela a nemas pomoc, partacku, partaka, kamaratku, kamarata. Ked je pred clovekom vela prace, treba si ju rozdelit na ciastkove a krok za krokom ich robit a tesit sa z vysledku. Neries vsetko naraz. Skus vyriesit najprv svoj podnajom (vypratat, vymalovat, opravit co treba (nemas v KE ziadneho znameho, co by pomohol?), vycistit, poumyvat). Vela veci sa da najst na bazosoch (aj daruju za odvoz). A az potom ries, opat po mensich krokoch, pracovisko. Neda sa tie haldy veci aspon nahrubo vytriedit, poukladat do bananovych krabic, napisat na ne fixou, co v nich je a naukladat na seba kdesi do rohu? Aby sa to dalo vypratat, vymalovat... A v dalsej etape triedit krabicu za krabicou uz definitivne. Posielam 🫂🌻🍀.

negymama
17. okt 2024

a ako hovoris ze tma v byte i v kancelarii...co tam nemate elektrinu? To by si potom nemohla robit na PC. vsak kup silnejsiu ziarovku a je viac svetla. alebo si dokup vlstnu stolnu lampu ku pc.
Ja mam napr. kancelariu ladovnu, je tam zima, nezateplena budova a som na severnej strane. Zima je aj pri radiatoroch na maxime. Sef mi dokupil el. radiator plus mam tam svetre.
Moj uplne prvy /a najlepsi/ sef, ktoreho som mala ako absolventka zo skoly mi vzdy vravel..."step by step" ...ked som mala pocit ze je na mna vsetkeho vela a ze neviem to poriesit.
Vzdy si daj malu ulohu na riesenie. Priklad pondelok si kupim novu ziarovku aby bolo viac svetla v izbe kde byvam. Utorok napisem list vedeniu a kolegyni ohladom vypratania veci. Stredu to a to. ...ries veci po malickych kuskoch a na to sa sustred. Nie na to ako mas vsetkeho vela a si zamrznuta, lebo nevies to naraz vyriesit.
Pekne si odskrtavaj co sa ti podarilo vyriesti. Ak sa nieco nevydari, nevadi, prejdi na dalsiu drobnost.

danielakafri
17. okt 2024

@lesna_luka Dobrý večer, ja som z Ke, mám trošku viac rokov, ale rada pomôžem s čím koĺvek , môžete prísť kedykoľvek na večeru, porozprávať sa , cítim toľko úprimnosti vo vašom príspevku, držte sa

iowa2
17. okt 2024

Smutné je, že mama čo má podporiť, vyčíta a depta ešte viac 😓 poznám to.
A k práci, ak sa dá, tak sa riadne naštvať a povedať si, "mám v peeeecku všetkých a nech idú do peecka" ,,, neber si to tak k telu, je to len daka blba robota!! Starej napíš, že jej vypracu veci, ak si ich nezoberie a je to! Nebude to tvoja chyba, ty si ju upozornila. Maj na háku, hľadaj čosi iné. To človek si privodí fakt psych.problemy, keď si pripúšťa veci. Treba sa naučiť doslova naučiť, mať odstup, neprezivat nič, brat s rezervou,!

barborachors
17. okt 2024

@lesna_luka ja som mala taku kolegynu a upratala som ju tak ze som jej zoci voci povedala co si o nej myslim, nastavila som si hranice a ona to vobec necakala, bola v soku ze sa s nou niekto bavi priamo a nastavuje jej zrkadlo. Miesto vyhodenych prachov na odrbavacov ala psycholog si tu mala napisat a dostala by si jednu radu odo mna uplne zadarmo: Vzdy sa treba postavit sama za seba, nastavit si hranice a hlavne sa ozvat. Nenechat si skakat po hlave, nebyt ticho, vediet sa za seba postavit.
Je milion rad na nete, youtube ake vety debilovi mas hovorit, akym tonom ako sa mas pritom tvarit. A je to zadarmo.

karolinakr
18. okt 2024

ako nehnevaj sa, ale to čo ma za úroveň firmy ako v rozvojovej Afrike, že ty sa rozhodneš dať pobočku do dobreho stavu a kolegyňa ti zadržiava peniaze? jej vyhovuje byt v smrade a bez svetla? teba vyšlu z Bratislavy spraviť tam poriadok a dôchodkyňa sabotuje tvoju snahu a ty len plačeš a rúcaš sa z toho? Trochu asertivity by ti nezaškodilo..Ako prve telefonat do Bratislavy, načo ste mi poslali peniaze, ked ich nemožem použivať, kolegyňa ich nechce vydat, neda sa tu pracovat, su tu hrozne podmienky, ja som sa na to dala, že to dam do poriadku a ona nielenže nevyprace veci ešte mi zadržiava peniaze? Alebo to dajte s ňou do poriadku alebo končim, dovidenia, bye bye asta la vista...Ty si neni povinna tam dušu vypustiť...A mám pocit, že vyslali tam teba, lebo vedeli ake otrasne podmienky su tam, neschopna kolegyňa a ty si tak nulovo asertívna, že každy iny by sa im otočil na päte a vykašľal na to! Ty si bola idealny kandidat na to.. Prestaň plakať do vankuša, zavolaj šefom v centrale a dôrazne povedz, ake su tam podmienky a trvaj na svojom, nech tvoju kolegyňu "upracú"
Za dalšie máš podnajom, kde spíš v odpadkoch a je smrad? ty samu seba vôbec nemáš rada? Prečo si s takým nájmom vôbec súhlasila? Ked si bola presunutá v rámci práce nemala si nárok od zamestnávateľa aspoň na preplatenie cesty, časti nájmu na začiatok dajme tomu prvý mesiac? Však aj úrad práce prepláca cestovné kandidátom a tebe tvoja firma nepreplatí žiadne náklady, pošle ťa do kanclu, kde je tma, nevyhovujúce podmienky a kolegyňa, čo všetko sabotuje a nestarajú sa? To čo je za firmu? Otras na otras..
Proste tvoj prístup sa mi nepozdáva, do nájmu si nemala ísť a hned ako si videla, čo sa deje, telefonať s hlavnym šéfom..Poviem ti pravdu, že odtiaľ by som utekala míľovými krokmi

karolinakr
18. okt 2024

a pokiaľ tu pobočku budeš dávať do poriadku, vypýtaj si aj zvláštne prémie za to !!
po dnešnej diskusii budeš mať nové ja, nielen že sa presadíš, ale aj vo firme budú čumieť, kde sa to v tebe berie a pridajú ti na plate! 😀 Takto sa to robí.. No čam budeš murára robiť zadarmo? 😀
žiadne plakanie do vankúša, na to sa vybodni

gribka1
18. okt 2024

@karolinakr Presne, tu uz pomaly do kazdej rodiny treba psychologa, psychiatra. A pritom len treba veci riesit. Nedopadne to dobre? Nabuduce to bude lepsie a znova a znova. Tak sa clovek stane odolnejsi.

lesna_luka
autor
18. okt 2024

baby ďakujem vám všetkým..je super zažiť takúto podporu a môcť sa vykecať...škoda že doma to tak nemám..tam som počula veci o tom aká som neschopná, a že preháňam a že by som mala byť vďačná že to môžem robiť podľa seba...no ja som z toho všetkého až ochorela, takže som teraz do práce ani nešla ..uvidím či sa to zhorší a pôjdem na PN...asi moje telo už vypovedalo službu...poslala som dnes meil vedeniu ale zatiaľ mi nikto nič neodpísal...takže asi mi ostáva len to nechať plávať...keby som vyhrala nejaké zázračné peniaze aby som mohla len tak odísť

sono2
18. okt 2024

@lesna_luka o co konkrétne ide? V práci? Podnájom bol prečo taký ako opisuješ. Fakt máš obrovskú výhodu, že nemáš deti. Takto si sama sebou paňou. Celkovo som tvoju hroznú situáciu napriek opisu nepochopila.

gribka1
18. okt 2024

@lesna_luka Oddýchni si, nechaj si všetko prejsť hlavou, veď hoc aj tu, možno uvidíš, že to vieš všetko zmeniť. Viac hláv, viac rozumu. Len činy ostanú na tebe.

karolinakr
18. okt 2024

A čo si si zobrala z tejto diskusie?
Napiš mi body prosim ťa, ako budeš od 1- 10 postupovať
Ked tam je tma a nevidiš na monitor, to je tiež "dobré"
Ja nerozumiem, ake tam máte vedenie, že toto toleruje..
To vyzera, jak by si do bunkra išla robiť..
A ked to ozaj nepojde, davaj si životopisy už teraz, ak by sa ti niečo naskytlo, nech môžeš ísť inde a časom si najdi lepší podnájom

karolinakr
22. okt 2024

ozval sa ti šéf a čo povedal, ako chce riešiť danú situáciu??

mnamko
23. okt 2024

@lesna_luka stále sa len lutujes,pani razantne povedať,nech da peniaze ktoré patria tebe na opravu a keď nie, dáš jej ultimátum dokedy to bude hotové inak zavoláš vedeniu.No so mnou by panička mala problém a nie ,aby som ja snej mala depresiu.

romiada
25. okt 2024

@danielakafri nič krajšie som dlho nečitala ❤️

Strana
z2