Alkohol v rodine
Ahojte baby,stále dookola sa preberá alkohol v rodine, ja osobne každej Radim, keď chlap pije treba sa rozísť, myslím že málokedy sa chlap vie spamätať a predsa ja si neviem rady vo svojom vzťahu,chlapa mám dobrého , šikovného , ale skoro každý deň je opitý, nevyvadza , príde a ľahne si a zaspí, ja už neviem ako mu mám vysvetlit že je alkoholik, ešte nie úplne, ale vidím ako sa to pomaly stupňuje a hrozne má to mrzí, mame spolu synčeka, on ho zbožňuje, ja každý deň plačem , keď som sama a neviem ako ďalej, viem že to asi nemá význam, ale keď vidím malého tak sa neviem s ním rozísť, aj sa bojím že ostanem sama, mám už viac rokov a hlavne pre malého, ale čo keď z neho nič nemáme, najhoršie je že aj tak nemám kde odísť
Možno naozaj pomôže až to, keď sa reálne zdvihneš a odídeš. Neviem kam, nad tým musíš porozmýšľať ty, nepoznám tvoje možnosti.
@marika1066 No čakaním, že to za teba niekto vyrieši ťažko....Môj šéf vždy hovorieval: "Povedala si mi milión dôvodov ako sa to nedá, ale mne stačí,keď mi povieš iba jeden, ako sa to dá. "
@danusa63 viem že je to tak, veď ja musím riadne premyslieť ako ďalej, aby som to zvládla aj finančne aj psychicky a s prácou, no všetko dokopy a hlavne aby pochopil že sa s ním ozaj rozchádzame lebo tomu neverí
@ladygina no veď to píšem, buď sa pozbierajú alebo sa nepozbierajú. Nedá sa hučať 30 rokov do alkoholika a prosiť ho, aby ráčil so sebou niečo robiť. Keď sa chce zničiť, nech sa zničí, ale nech do svojej sebadeštrukcie neťahá ostatných. Čo som mala vo svojom okolí mužov-alkoholikov, tak zomreli vo veku 50-60 rokov na nepekné diagnózy.
@0silvia0 tak tiež sa mu snažím vysvetlit čo to robí s jeho zdravím ale tiež zbytočne
@marika1066 pozri, robíš všetko čo môžeš aby si mu pomohla. Záleží ti na ňom, chceš ho vo svojom živote. On to odmieta. Skús zavolať na tú linku, možno ti niečo poradia. Ale tvoj muž je dospelý človek, on musí v prvom rade chcieť začať normálne žiť. Ty ho nevieš schmatnúť ako 2-ročné decko a odtiahnuť k lekárovi, keby to bolo také ľahké... musí vyvinúť on nejakú činnosť.
@0silvia0 krasne si to napísala a pochopila si má, snažím sa ozaj urobiť niečo pre nás vzťah , lebo mi na ňom záleží, len máš pravdu musí chcieť on ako inak by si to mal uvedomiť , jedine keď by som odišla, no nieje to ľahké , to nikdy nieje ľahké rozísť sa s partnerom
@marika1066 Ahoj, skús zistiť prečo pije? Odbúrava stres, napätie, alebo zapíja žiaľ, smútok....dôvodov môže byť veľa, každopádne je dôležité, aby si si sama ujasnila čo ďalej, často krát aj rodinní príslušníci sú spoluzávislými. (už len tým, že to tolerujú, žijú s tým) Skús si načítať stránky venované závislostiam, nájdeš cenné rady, nie si prvá a ani posledná, ktorá to zažíva. Konzultuj so psychológom. To či mu vieš pomôcť závisí od toho ako si ty sama mentálne silná. Mňa by skôr trápilo, keď neprestane, že akým bude vzorom pre Vášho syna. Bude mať krásne našliapnuté stať sa závislým tiež.
@marika1066 viem, že to nie je ľahké. Hlavne ak píšeš, že je to v podstate dobrý chlap. Skús si to v hlave zracionalizovať. Urob racionálne nejaké kroky. Skús to prebrať so svokrou, poprípade s jeho lekárom, poprípade s linkou pre alkoholikov. Získaj čo najviac informácií, nechaj si to prejsť hlavou a potom sa rozhodneš. Ale nejaké kroky podnikni, nenechaj si to len premieľať v hlave sprava doľava. Potom budeš vedieť, že si urobila všetko, čo bolo v tvojich silách. Ponúkni mu, že s ním pôjdeš na sedenie do poradne, ku psychológovi, k lekárovi atď. Keď odmietne, odmietne, aspoň budeš mať dobrý pocit, že si to skúsila...
@rozovykon presne nad tým stále rozmýšľam že čo vyrastie z malého v ich rodine je to normálne keď chlap pije aj jeho syn z prvého manželstva má 18 rokov a pije ako starý chlap
@rozovykon hej on hovorí že odbúrava napätie z praci
@marika1066 spýtaj sa ho, či máš aj ty odbúravať napätie z neho alkoholom ako jeho prvá žena. Spýtaj sa ho, kto sa bude starať o vášho spoločného syna keď budete obaja ležať spití na gauči.
ja by som plakala aj pred nim... prečo by som sa mala schovávať ? nech vidí ako ubližuje druhému....
@marika1066 skúsila by som sa obrátiť na spoločenstvo príbuzných alkoholikov Al-Anon
@marika1066 jedine rozvod
@marika1066 porozprávaj sa so svokrou , vysvetlí jej situáciu , spojte sa proti mužovi nech Ti poradí 🤷♀️
@macikovaiveta svokrovci na neho nedopustia
@zmrzlinka2021 zobratí nie sme ale neviem ako sa s ním rozísť to je na dlho a je to ťažké
@marika1066 ale presne takto reagujem keď vidím u inej žene takéto problémy, viem že to nikam nevedie
@marika1066 Ahoj vždy ti niekto dokáže pomôcť len ty ho Ľúbiš ver že viem presne o čom píšeš ale bohužiaľ bude len sľubovať veď čo by bol za chlapa ak by nepil... že? Ako sa vraví mi ženy plačeme z vonku chlapi z vnútra... Všetko ide z detstva ma to zaužívané no nebudem básnit buď sa mu podriadis a budeš to trpieť smutná a plakať alebo to musíš ukončiť ja viem že sa to ľahko píše...ale môže vás zatiahnuť do dlhov on si časom zničí zdravie a ak by ste mali ešte bábo bude to o to viac bolestivejšie je to začarovaný kruh.Jedine liecebna ale to neprejde. Buď ešte rada že ťa nebije ak by mal tzv abstak môže to mať rôzne prejavy... drž sa a myslí na malého! Jemu dávaš príklad ktorý vidí vo svojom otcovi!Ty chceš rodinu ale toto nieje tá správna cesta
Presne viem co prezivas, zažila som to najprv otec. A potom manžel, no ja som vedela ze nechcem aby moje deti mali otca alkoholika a tak som to riesila dost radikalne. Najskor sama a potom s rodinou nastastie aj jeho rodina pochopila ze ma problem a treba to riesit kym nie je neskoro. A rady typu odíd od neho sa lahko napisu ale nie je to take jednoduche. Ja som ostala. Manzel 18 rokov abstinuje, mame 4 deti dom, firmu a pekny zivot bez alkoholu. Netreba nad kazdym lamat palicu. Da sa to. Nie je to lahke zle ide to. Drzim palce.
@marika1066 máš pravdu, nikam to nevedie.
A tiež nepomôže, keď budeš do.toho zaťahovať ešte aj svokru. K čomu je to dobré? Tvoj chlap je síce jej syn, ale za svoje správanie je už predsa dávno zodpovedný sám.
Uvedom si, že skôr či neskôr sa aj tak budeš musieť osamostatniť. Takže čím skôr to urobíš, tým lepšie pre teba.
Malý tiež trpí tým, že sa takmer denne pozerá na opitého ocka.
Ja som vyrastala s alkoholikom a poviem ti len jedno, noc nie je horšie, ako bývať v takej rodine. Moja mama sa nechcela rozviesť, rozísť...trpeli sme celá rodina.a veľmi.
Odkladaj si € bokom, šetri čo sa dá, tvor si rezervu, a aby tvoje slová mali nejakú váhu, napíš návrh na zverenie dieťaťa do tvojej výlučnej opateri, , uved v ňom aj výšku vyzivneho, termíny stretávania dosť nahusto, že v byte zostanes ty a dieťa a on odíde,lebo spolužitie malého dieťaťa s alkoholikom nie je v súlade s jeho potrebami a nieje v jeho prospech. Časom chlapa vyplatiš z bytu, napíšeš aj koľko mu budeš mesačne splácať. Capnes na stôl a požiadaj ho aby ti dal svoj návrh a spisete rodičovskú dohodu, ktorú vám potvrdí súd.
Možno to pomôže,
A tiež sa poraď si psychológom, zajdi k psychiatrovi ktorí lieči zavislakov poradiť sa. Kým to prebehne, platí čo som písala hore
@cacianka no ďakujem za radu, tak idem šetriť ako sa dá ,, aj keď je to dosť ťažké, ale urobím všetko preto aby môj syn nemusel pozerať na opitého ocka
@marika1066 môj otec mal problém aj krstný otec a ten mal obrovský. Plus veľa susedov a známych, kolegyňa, aj môj partner ale on ešte skôr ako sme sa spoznali. Takže toto dobre poznám, a aj vďaka tomu, že cez partnera poznám jeho klub abstinujucich, kde sa stretávajú a podporujú v abstinencii. Už 15rokov poznám ich širokú komunitu cez pol Slovenska, poznám ako riešia takéto stavy, príbehy, zážitky, poznám zopár odborníkov z fachu, takže si dovolím radiť.
Možno sa ten tvoj spamätá, že to nie je priemerne 1 pivo denne po ťažkej práci a spláchnuť prach či horúčavy, keď uvidí reálne tvoje kroky a opatrenia.len sa so šetrením nikde nepreriekni, musí to byť tvoj tromf, pre tvoju istotu nasledujúcej existencie, keď sa chlap neumudri, ak áno sa umudri, tak občas pouzi malú čiastku, alebo to ber že šetris synovi na štart do dospelosti. Kľudne vyťahuj € aj od biootca dieťaťa, s vedomím že pre zabezpečenie syna, ak otecko zlyhá.
20 ročná prax s manželkou alkoholickou.Zo zaciatku bojujes ,pomahas, nastevujes psychológov,to viacerých,bo ku tomu poslednému sa už nechce vrátiť.Prejdu asi 10 rokov ty máš 35,sny nesplnené.Niejaky ten abstinenty polročný zázrak,a tak sa to strieda až do 40 tky .Vtedy nastupuje ďalšia fáza ,alkohol náš každodenný, sem tak niejaky záblesk. Sex sa ponúka len keď je opýta ,keď je triezla je ako mníška ato už človek nemá chuť si ku nej ľahnúť ,lebo snej razí .Náznaky na nareparat sú ,u psychológa ostávam len ja. Idú potom výčitky , že ju nemám rád , že onu nestojím a také žvásty.A ešte najlepšie posledna psychológicka to bola bomda nakoniec ,náboženstky založená ,taká jedna skupina sa za ňu modlila a ona opýta na biblii spala. Roky idú boj za bojom ,vy s nervami v koncoch, tesné pred 50 to najlepšie za sebou. Spoluzavisli ,abstinimijuci alkoholik , alkoholizmus je choroba ....to len sú drísty na ospravedlnenia tohto nečloveka.doposiaľ môj život sa točí okolo manželky jej prázdnych sľubov. Neradim , len píšeš o svojom živote stýmto nečlovekom.
Už dospelé, ale štúdujuce.len asi 5 rokov dozadu sa dozvedeli aký má mama problém

@0silvia0 dakujem