Alkohol verzus iné životné priority

lintu
8. apr 2016

Pekný deň, žienky 🙂

Mali ste už niektorá z vás partnera, ktorý by sa bol len kvôli vám vzdal dobrovoľne pitia alkoholu, resp. aspoň stlmil požívanie jeho množstva na minimum? Pokojne to môže byť i nejaký príklad z okolia, ak poznáte.

Za rady, čo by som mala a čo nie, vopred ďakujem, ale momentálne nemám záujem o žiadneho alkoholového požívača 🙂 Pýtam sa len tak. Zaujíma ma zmýšľanie ľudí, ktorí možno ešte nie sú vyslovene notorickými alkoholikmi, no z určitých dôvodov si aj tak ľúbia vypiť.

panidia
8. apr 2016

Ahoj,máme v rodine-a aj v okolí poznám prípad kde alkohol zohrával doležitú ulohu a možem ta uistit že kto raz pije tak neprestane kvoli žene.

sense
8. apr 2016

Pokial on sam nebude chciet neprestane....

pribinak
8. apr 2016

Ano poznam, zmiernil chlastania, aby bola ticho frajerka aj mamka, potom sa narodilo decko, doma mu liezlo vsetko na nervy, hlavne ked musel pohnúť prstom, v krčme bolo lepsie a tak sa rozchlastal 2x tolko

zoe_a
8. apr 2016

Kto raz pije uz nikdy s tym neprestane aj ked ho to bude stat zivot - poznam hned niekolko pripadov co sa takto upili az na smrt.

timea7
8. apr 2016

@lintu kvôli žene jedine v telenovele, alebo v priblbnutých seriáloch, v reálnom živote nie. Pokým nieje muž presvedčený o tom, že chce po zbytok života abstinovať, že to chce v prvom rade kvôli sebe, tak je zbytočné aj protialkoholické, nie že by sa sám od seba stopol 😒 😒 😒 . Nad takým mužom ako partnerom by som nikdy neuvažovala. Ja osobne poznám jedného jediného muža, ktorý s alkoholom skončil, žena ho vyhodila z bytu, podala návrh na rozvod a on sa rozhodol s tým skončiť navždy. Bol na protialkoholickom, abstinuje už hádam tridsať rokov. Ale že by sa rozhodol kvôli žene? Rozhodol sa kvôli sebe, aby nestratil rodinu a v prvom rade sám seba. Bol mojím učiteľom, pil už denne. Ešte poznám jednu ženu, ktorá abstinuje vyše osem rokov, ale aby to ľudia robili kvôli partnerovi, to asi ťažko,musia to chcieť v prvom rade kvôli sebe. Abstinovať, nie zmierniť popíjanie, to väčšinou dlhé trvanie nemá 😒 😒 😒 😒

bonaqa2013
8. apr 2016

ale kdeže.... ak prestane tak len na chvíľu. potom prídu zas problémy a zas naskočí na alkohol.... Máme známeho psychológa - napísal aj niekoľko kníh zo svojho oboru a on povedal, že úspešnosť vyliečenia alkoholikov je 20 perc. Za vyliečených sa berú až takí čo nepijú 20 a viac rokov. ak niekto nepije rok, dva , päť - je to pekné, ale ešte stále sa môže ku tomu vrátiť....

vejula
8. apr 2016

@lintu velmi záleží od toho kvôli čomu si vypije o aký druh pitia ide... rovnako ako napr. s cigaretami. Su ludia, ktorí piť či fajčiť musia, lebo su zavislí, ale su ludia, ktorí si vypiju lebo maju chuť sa práve zabaviť, ale keby nepili nič sa nestane. Napr. môj bývalý priatel fajčil a ked mal den nefajčiť ho celého klepalo, bol nervozny, uplne že hruza. Môj manžel tiež fajčil a ako sa dal somnou dokopy tak povedal, že už nema dôvod fajčiť a prestal zo dna na den a žiadne klepanie, žadne absťaky proste nič, jednoducho prestal fajčiť a to mal v minulosti obdobia kedy fajčil vela. Podla mna je to podobne aj s alkoholom, proste ak človek chodí víkendy chlastať, lebo je mladý, chce sa zabaviť a v podstate nema čo iné cez víkend robiť, tak uplne v pohode s tým prestane ak si založí rodinu. My sme obaja chodilo cez víkendy sadnuť aj vypiť ako slobodní a bezdetní. Teraz ide muž asi raz za pol roka sadnuť s chalanmi na pivo aj to moc nepije. Takže fakt záleží od toho o akého užívača alkoholu ide.

lubi40
8. apr 2016

moj otec a je abstinent uz cez 30 rokov... Ale nemyslim si, ze je to bezne

qidko
8. apr 2016

myslim ze maloktory chlap prestane pit ale kolegini manzel abstinuje uz8r.bol sa liecit dostal ultimatum bud rodina alebo chlast vybral si spravne no myslim ze velku zasluhu ma aj rodina ked dokazu podrzat cloveka ked sa lieci.......moja sestra nemala tolko stastia vzdy dufala ze sa to zmeni ked sa vezmu,potom ked pride dieta ale prislo aj druhe a len sa to zhorsovalo chcela vsemozne udrzatudrzat rodinu 20r.a potom dostala rozum teras je stastne rozvedena chlapci su uz velky ale zacinaju v otcovych slapajach dohovaranie nepomaha a kedze su uz dospely tak musia sa sami rozhodnut akou cestou sa vyberu 😢

bonaqa2013
8. apr 2016

môj sused bol na liečení až 3 krát, kým to pomohlo. Netají sa tým, povedal to všetkým susedom. on bol taký tichý alkoholik - väčšinou doma. Teraz stále robí, okolo domu asi aby nemyslel na chľast. Keďže sú to veriaci ľudia, o rozvode nemohlo byť ani reči....deti majú už dospelé - už sú aj starí rodičia.....

tyelde
8. apr 2016

strýko sa z toho dostal a už vyše 20 rokov abstinuje, ale kvôli komu/čomu prestal to veru neviem, ja si to obdobie nepamätám, čiže viem len z toho čo mi jeho deti rozprávali....

dai
8. apr 2016

@lintu ja zial nepoznam alkoholika ktory by realne prestal - 2ja sa na smrt upili napriek viacerym pokusom prestat, 2ja este ziju, niekolko lieceni za nimi ale stale znovu sa k tomu vracaju - pricom dovody preco prestavaju su hlavne zdravotne , ludia okolo nich vaecsinou nie ( aj ked tych ludi miluju, nie je to pre nich dostatocny dovod )
@bonaqa2013 mne sa aj to percento zda velmi vysoke☹ ja zial nemam pozitivny priklad v svojom okoli ( a to 1 z tych co este ziju uz raz bol hrobarovi na lopate, lekar mu povedal ze ak si da dalsi poharik tak uz si moze rovno kopat hrob - vydrzal 5 rokov... pije zase☹ )

mandala77
8. apr 2016

@lintu nezapájam sa do diskusií čo mi prídu od veci ale toto mi nedá.
Keď sa pýtaš, Tvojimi slovami, len tak a zaujíma Ťa zmýšľanie ľudí, ktorí možno nie sú ešte vyslovene notorickí alkoholici - ako môžeš na otázku čakať odpoveď od ľudí čo nezmýšľajú ako nie vyslovene notorik.

horana
8. apr 2016

Kvoli zene nie, co poznam pripady len kvoli sebe. A tak je to aj spravne. Ta motivacia musi vyjst zvnutra a nerobit to proti svovej voli (pre ineho).
Podari sa to ak si vie pocit ktory alkoholom substituoval, navodit aj inak, nie opitost ale co nou dosahoval, napr. aby sa citil dobre a isto v spolocnosti sa da dosiahnut aj inak, nez ked uvolnenu komunikaciu bez zabran da alkac, alebo dovod skryty stres ktory pri alkoholo necitil - obrusili sa hrany reality sa tiez da vybudovat aj inak atd..

rheuska
8. apr 2016

Ano znamej otec prestal. On bl nejaky vysoko postaveny lekar. A nebol ani agresivny, ani cirkus nerobil, len poste kazdy bozi den pil. Neviem a nemyslim, ze to bolo ultimatum, skor si uvedomil rizika ake to prinasa,tak abstinuje uz niekolko desiatok rokov a viem, ze jeho zena sa pridala a vobec, ale vobec nepripijaju alkoholom. Ani sa alkohol u nich nenajdes.

vroni
8. apr 2016

Ano, poznam. Moja byvala svokra kedysi pila fakt prvu ligu. Zacala este v puberte a vekom pila stale viac, nezadrzali ju ani deti. Po nejakych 20 rokoch sa zoznamila s rovnakym notorikom ako ona sama a dohodli sa, ze on prestane kvoli nej a ona kvoli nemu 😀 Isli spolu na liecenie, zistili, ze si rozumeju aj bez alkoholu, zobrali sa a boli spolu 20 rokov stastni az do smrti (predcasnej, telo neoklames)

lintu
autor
8. apr 2016

@vejula Myslela som presne na takéto niečo 🙂 Na etapu v živote, v ktorej je človek slobodný, bez záväzkov a tak je preňho prvoradé stretávanie sa s kamarátmi a etapu v živote, v ktorej sa človeku tie hodnoty pomenia a....
Otázku v úvode som nakoniec nechala tak ako je, nech sa do nej môžu zapojiť i iní so svojimi prípadnými skúsenosťami.

misel0806
8. apr 2016

Pijan neprestane pit nikdy. A uz urcite nie kvoli zene. Je to zavislost droga ktora pomali skracuje zivot. Poznala som par takych vzdy to bolo o sluboch no vydrzali max mesiac a potom to vsetko museli dobiehat.. Alkohol je svinstvo a kto hi nevie pit nech si da radsej malinovku usetri zdravie stresy peniaze😊

0martina0
20. aug 2018

@zoe_a tak to nieje pravda su aj ludia ktori pili a dokazali seknut a abstynuju