icon

Autorita rodiča

16. sep 2021

Ahojte. Neviem aký mám dať tomu názov, ale prejdem k veci... Moja mama býva so svojou mamou čiže moja babka a mojich detí prababka... Vždy keď sme tam tak sa povadime... Prababka nerešpektuje to keď poviem ze zakázaný mobil, zakázané rozprávky, sladkosti.. Vždy mu da aj poza môj chrbát od posledného prípadu som tam nebola.. Jednoducho som sa rozhodla ze to nebudem tolerovať pokým nebudú tolerovať oni mňa.. Boli aj prípady nosiť jedlo von, sladké vody jest blbosti, jednoducho to ja nechcem.. Mne tým zničili detstvo a nechcem aby to tak mali aj moje deti... Ako by ste to vy riešili?
Lebo na jednej strane si poviem áno vadí mi to u tam neprídem, a na druhej strane si poviem, že už sú starý a nikto nevie dokedy budú medzi nami nech si deti užijú... Ale jednoducho podkopavaju mi autoritu a potom ja som zla v očiach mojich detí lebo ja im to nedovolím a oni im dajú.. Nemám problém im dat cukrík aj sladkú vodícku občas ale nie často jednoducho viem ze mne to pokazilo detstvo a nechcem ho pokaziť mojim deťom.. Jednoducho im dajú všetko čo si oni zmyslia a u nás doma to tak nefunguje mame pravidlá.. Aj sladkosť si musia zaslúžiť a nie len tak dat.. Deti nebijeme ale vieme ich potrestať tým ze nebudú mať rozpreavky a podobne.. . Ako by ste na to reagovali vy? Ďakujem za každý názor.

Strana
z2
bona_dea
16. sep 2021

@ckocka v tom prípade je to vyriešene ;)

stvura
Odpoveď bola odstránená
dusankomoj
16. sep 2021

@bona_dea u nás to nefungovalo na sladkostiach(dcera má celiakiu), ale na drahých hračkách. A keď som sa hnevala na rodičov,že keď už musia niečo kúpiť,tak nech kúpia napr. topánky,tak mi bolo vysvetlené,že užitočné veci som povinná kúpiť ja a veci pre radosť môžu oni😊 a tak isto nieje úplne pravda,že všetci sa majú prispôsobiť iba rodičom. Aurorka prichadza do "cudzieho,, domu s vedomím,ako to tam funguje,takže buď to akceptuje,alebo tam nejde.

stvura
Odpoveď bola odstránená
fotoarch
16. sep 2021

Dievcata, to nemusi byt o sladkostiach, to moze byt dosova o igelitkach lacnych hraciek s ktorym sa to dieta ani nehra, o obleceni od cinanca kde svoje cislo neprepcha cez hlavu, pusta farbu a nieje lacne ! O pristupe na tablete niekolkych hodin, kedy dojde dieta domov a uz ma obmedzeny cas a hneva sa na rodicov lebo u starkych mohlo ... a budme uprimne .. zvacsa taki stari rodicia bez respektu spustia aj manipulativnu frazu, mamk nedovoli, babka ta lubi na .... Ak mate starkych a prastarkych ako z rozpravky , max s keksom raz za cas - gratulujem .... ale potom bezmocnost unavenej mamky, ktora sa snazi naskoncit na rezim a prijimat napr.komlikovane dieta a citit podrazeneie noh od vlastnych nepochopite ...

h2
16. sep 2021

Keby si z toho nerobila takú vedu, babka by to nerobila potajomky. Aj moja svokra nosí synovi sladkosti, vytiahne ich predo mnou. Zoberiem ich, pekne poďakujem, synovi, kým bol menší, som hovorila, že si dá neskôr, po jedle (teraz už mu to hovoriť netreba). Sladkosti odložím a synovi dám podľa vlastného uváženia. A všetci sú spokojní.
Moja mama je zase druhý extrém, synovi kupované sladkosti nenosí nikdy, lebo je to "presladený chemický hnus", ešte aj mňa hreší, keď kúpim sladkosť a dokonca aj keď pečiem domáce koláče, tak mi hovorí, aby som do nich nedávala toľko cukru a múku by som mala tiež používať celozrnnú špaldovú...atď. Tak neviem, ktorý prípad je horší. 🙄

dusankomoj
16. sep 2021

@stvura ide o to,že "emocionálne plytká,,prababka má podľa matematiky viac ako 80r a tam je už zmýšlanie trošku iné. Je už iba na rozhodnutí autorky,či zostávajúci čas premrhá bojom za svoju pravdu,alebo sa prispôsobí ona.

didi2102
16. sep 2021

Moja babka má 85, včera som bola s deťmi 1.5 a 3r na návšteve,babka silou mocou chcela dávať 3r svoje nacuvatko do ucha, milión krát som jej povedala že nie a ona furt že hej,poviem nedávaj mu huby,sladkosti,malinovky dá mu,poviem nekupuj 30male auto a kúpi,často sa pohadame a mám jej dosť,nedá si povedať
No už som pochopila že s tým nič neurobím,ona už má svoj vek, tiež je to také decko ktorému povieš že nie a urobí ako chce
Sú len dve moznosti- proste tam nechodiť alebo prekusnut to a povedať si že babka je už ako decko

didi2102
16. sep 2021

A ešte ja som mala s babkou krásne detstvo v kuse.kupovala.slaninu😄 ktorú mama zakazoval a ja som ju zbožňovala,bola som chudá ako pierko, neviem možno už nastupuje demencie alebo čo no mám ju rada, aj vlastných detí mám občas dosť a milujem ich tak sa to snažím aplikovať na nej

dievcacitajucelist
16. sep 2021

@stvura...ja mám už iba otca...byvame 500km od neho, keď prídem s chlapcami (najmladší 2 roky) nakúpi kopec vecí pre chlapcov...aj také veci, ktoré by som ja nekúpila...mám dve možnosti buď tie dva týždne čo sme tam na prázdninách sa s ním budem "vadiť" alebo poďakujem a nepoviem nič...otec je rád, že môže svojich vnukov trošku rozmaznávať a ja mu to určite nebudem zakazovať...na druhej strane svokra, ktorá býva možno 30km od nás deťom kúpi max najlacnejšie kekse z lidlu...ktoré ani jedno z deciek nechce...ale aj v tomto prípade nepoviem nič ale slušne poďakujem 😊

thoughtfulweirdo
16. sep 2021

Komentujúce sa chytili jednej vety a píšu len o tom. Ja si z prečítaného vôbec nemyslím, že problém sú zrovna tie sladkosti. To bol jeden príklad. U nás napríklad platí, že keď je niečo zakázané, je to zakázané u babky, susedy, strýka, aj na Marse. Lebo je to trest za niečo a nedá sa to obísť len tak, že zmením lokál. Aj moja mama rada vnučku kŕmi sladkosťami, ale VŽDY sa najskôr spýta, koľko môže. Keď poviem, že nemôže (z akéhokoľvek dôvodu), tak si nájde niečo iné na rozmaznávanie. Keď nepoviem, urobí podľa svojho uváženia a ja nepatram a nezisťujem, koľko toho pojedla a či pred obedom. Nezisťujem ani, či pozerala pol dňa telku a hrala sa na mobile, nechavam to na uvážení starých rodičov, kým je u nich. Pointa ale je, že ak na niečo upozorním, že toto dnes nie, rešpektujú to. A presne to znamená nepodryvat autoritu rodiča.

ckocka
16. sep 2021

@bona_dea V takom prípade
1) by žiadny problém nevznikol
2) nemá zmysel sa tým vyhrážať

fotoarch
16. sep 2021

@thoughtfulweirdo suhlasim ... funguje vam to .... ale co by si robila vpripade ze povies nie ako pises , a maju to hlboko .... vtah predsa neobmedzime kvoli tomu ze je bezrespekt .... Ale je to potom pre rodica zufalstvo

stanislavicenka
16. sep 2021

@bona_dea tiez sa s tebou stotoznujem.

hennyinnsbruck
16. sep 2021

Raz tu ale nebudu len aby ti nebolo luto tychto premna nezmyselnych hadok.co by som ja dala za tieto „problemy“😒

ajka0207
16. sep 2021

Ako často tam chodíte? Aky majú deti vzťah s nimi? U nás starkí rozmaznavaju riadne, mňa ako autoritu ignorujú, ale teda staršia má skoro päť rokov, tak ja keď sme tam sa proste tvárim že nevidím že jej dávajú jesť somariny. Tak do dvoch rokov som ich upozornovala, ale teda tak aby to dieťa nepočulo. Doma máme svoje pravidlá a deti chápu že starkí sú takí že všetko dovolia, mama a otec nedovolia skoro nič. Nemyslím že by nám to nejak pokazilo vzťahy alebo tak. Ale teda vidíme sa raz do týždňa. Keby to bolo denne tak to dohovorim mame a babke že ak sa nebudú krotiť, tak návštevy zredukujeme

dilino
16. sep 2021

Ako ti to zničilo detstvo ešte si nenapisala čo sa stalo bola si obezna či čo.

ivana11155
16. sep 2021

Ved ôk, doma máš svoje pravidlá a funguj podľa nich a u babky sú iné pravidlá a funguje sa podľa babky. Aký je s tým problém? Deti si zvyknú, že doma tak a u babky inak. K sladkostiam...ved u babky môžu mať sladkosť len tak, ved hádam tam nie si každý deň pol dňa aby to malo vplyv na obezitu u detí.

Strana
z2