icon

Bábätko verzus kariéra

lucinkaprincess
10. mar 2016

Ahojte maminky,
tento rok končím v Bratislave VŠ zameranie ekonomické, študovala som celý študijný program v anglickom jazyku, praxovala som v banke. Na mojom mieste by ste si hľadali prácu a riešili kariéru a babatko by ste odlozili na neskor? Alebo riešili najprv bábatko, rodinu a kariera by počkala na neskor ?

maria117
10. mar 2016

@lucinkaprincess ono zivot pracujucich je trosku iny ako studentsky. By som Ti poradila zamestnat sa s viziou aspon na 5rokov,ale prakticky babo moze prist i skor, ale aspon take 2r je fajn mat prax, taktiez ziskas trosku iny pohlad na svet a zivot ( tiez som pracovala i popri vs, ale nie je to to iste....)

lucinkaprincess
autor
10. mar 2016

dakujem za vsetky rady 🙂 ja dufam ze to dieta budem mat co najskor 🙂 velmi velmi sa naň teším 🙂
@magic08
@blabla195
@slnecnica174
@sense
@jana_eyre
@marcelatje
@petraarifin
@jankastubka
@girlnextdoor
@lentilka46
@dominka11
@lubiduch
@severanka90

doda818
10. mar 2016

Ja teraz koncim Bc stupeň a už som v 19tt 🙂 vydatá som už ale dva roky, teda už studujem vydatá denne 🙂 my sme hneď vedeli ze babo bude keď dokoncim Bc, teda ze ho tak chceme 🙂 zadarilo sa nam uz v novembri, hneď ako sme sa začali snažiť. V mojom odbore fyzioterapia je to aj tak tak, ze ak by som chcela pokračovať na vyšší stupeň tak by som musela mať najskôr rok prax, či už na denne alebo externé štúdium a až potom by som mohla nastúpiť znovu do školy. Síce som vždy rada studovala, škola ma vždy bavila sa predstava pracovať v odbore ma laka tiež, vedela som po čom mi viac srdce pisti 🙂 a tak sa tesime na drobca tento rok, tak snáď všetko dobre dopadne 🙂 drzim ti prsty a rad sa v tomto nie podľa rozumu,lebo mam pocit ze v dnešnej dobe berú ľudia babo naozaj ako nejaký tovar...mozem si dovoliť, nemozem ;) veľa stastia

doda818
10. mar 2016
myskacici
10. mar 2016

Z tvojho prispevku je citit, ze po dietatku tuzis a radsej by si najskor riesila tehotenstvo ako pracu. Ja som tiez dost skoro chcela babo, ale strach z toho, ze sa nebude mat dobre bol vacsi. Po strednej som sa hned zamestnala, popri tomu studovala na vš. Odrobila si 7 rokov a tak som otehotnela. Samozrejme najprv svadba. Teraz ma dcerka 5 mesiacov a som rada, ze som vydrzala. Teraz mam dobru matersku a ten pocit, ze sa mam kam vratit je super. Navyse rataj s tym, ze ak otehotnies, ze mozno budes musiet byt mozno PN. To by si v pripade odrobenych 10 mes mala fajn zaplatenu. Samozrejme to tak nemusi byt a ani ti to nezelam...Ja som s tym neratala a bola som doma od 6ho tyzdna ..

jankastubka
10. mar 2016

@doda818 no ono je fajn sa rozhodovat podla pocitu, ale ked raz nemam peniaze, byvam v podnajme alebo nedajboze u jednych abo druhych rodicov, tak to nie je velmi dobry startovaci bod.
Potom tu vznika kopec tem - svokrovci sa mi staraju do vychovt dietata, pritom byva s nimi. Alebo ako vyzit z manezlovho platu 300 eur a rodicaku a pod.
Tym nehovorim, ze je to vas pripad, alebo zakladatelky. Ale aspon trocha zvazit financnu situaciu predty, nez mam dieta nie je odveci.

dominikav123
10. mar 2016

Bez praxe a s malým deckom budeš mat šialený problem nájsť si prácu. Aj v BA. Vysoká škola predsa nie je v dnešnej dobe žiadna vzácnosť. Zabezpeč si najpr dobrý odrazový mostík a potom rieš dieťa, to ti nikde neujde.

shia
10. mar 2016

@lucinkaprincess ja somsi vybrala hned po skole babatko, zo zdravot. dovodov to nepockalo,a nelutujem, moje najlepsie rozhodnutie v zivote, lebo uz by sa to nemuselo zopakovat...na druhej strane, tiez vidim a citim ze bez praxe a pracovnych skusenosti to budem mat tazsie sa zaradit do prace aj si nejaku vhodnu najst (a aj udrzat!), aby ma chceli, lebo 30 na krku a este som v podstate nerobila..vidim to aj teraz, ze sa mi 100% otocili priortiy, uz by som prve utekala domov z prace za dcerkou a nie riesila pracu aj mimo domu (co som inak rpedty vzdy robila), a aj vidim ze dcerka ma v skolke casto sopliky-kasliky, casto s nou musim zostat doma - 2 dni v skole a tyzden doma a tak dookola, preto sa ani nediviim uz, ze neitko zenu s dietatom neche ani zamestnat, lebo viac chyba nez pracuje, uz to zdaleka nie je take lahke si s dietatom spravit karieru....a pritom som bola vzdy dost ambiciozna, cely zivot vsade same jednotky (doslova!), cervene diplomy, cena rektora na Bc aj Ing, proste kariera nasliapnuta, prijali ma aj na dalsiu VS, a ja som si sama vybrala radsej babatko, lebo som musela mat takto na vyber zo zdrav. dovodov...tak si vyber sama, co je ti prednejsie ;) ja kazdemu tvrdim, ze babatko, lebo to je to, co je v zivote to najdolezitejsie, co pri tebe cely zivot viac-menej teda apson zostane...naco mi bude kariera ked zostanem sama...ak tak silno necitis babatko (bez toho to nejde), tak skus chvilu pracovat, 2-3 roky a potom skus ;) drzim palce dobremu rozhodnutiu ;)

m.i.r.i
10. mar 2016

tiez sa pridavam k tomu najprv prax a potom dieta..nemam rada ale vyraz "kariera" a ze kariera mi neujde, ze je dolezitejsie dieta ako kariera..nemyslim, ze je na mieste hovorit o kariere...lebo sa to tyka asi zlomku zien..hovorime tu o praxi.....ja som si nevedela predstavit mat dieta ked som nemala nasetrene ( po studiach), nic odpracovane, ziaden odrazovy mostik, nikam kam sa vratit po materskej...niekedy sice staci dobre zarabajuci chlap co zabezpeci vsetko, my sme boli na tom rovnako ale..a tiez ja som nikdy nechcela byt zavisla od muza a zobronit o peniaze z jeho vyplaty...takze po skole prax, zahranicie, vybudovanie si nejakeho postavenia a potom dieta...ked bolo nasetrene, ked sme vyriesili byvanie, ked som si mohla v praci klast podmienky co po materskej, dycha sa takto ovela lahsie....

shia
10. mar 2016

@m.i.r.i to ano, ale ani to dieta nie je ako si zena luskne prstami...asi ste patrili k tym stastnym, ze dieta sa podarilo kedy ste chceli, ale nie kazda ma take stastie..poznam pary co sa roky roky pokusaju a nic...mne rovno povedali, ze ked nie teraz, tak mozno vobec, tak nebolo o com....takze nie vzdy je to len o peniazoch, niekedy je to naozaj "teraz alebo nikdy" ako aj u mna...ale inak mate pravdu v tom co vravite, len keby aj ta priroda fungovala potom tak, ako my chceme a kedy chceme ....

bluka2
10. mar 2016

@m.i.r.i Uplny suhlas so vsetkym. Ja som mala dieta 3r. po skonceni studia a vyslo to uplne fantasticky. Sef mi pred materskou ponukol lepsi kontrakt, aby som sa mala kam vratit a podobne benefity.

Inak neviem ci to uz bolo spomenute, ale treba aj zvazit worst case scenario, co by sa stalo, keby sa rozpadol vztah/manzelstvo (co samozrejme dufam, ze sa nestane) a zena nema dobre vyhliadky na pracu, nasetrene a podobne. Ja osobne by som sa napr. ku rodicom vracat, ani krizove centra riesit nikdy nechcela. Ked tak clovek pozrie rozvodove statistiky vs. neplodnost statistiky, je to realnejsia moznost, ze sa jej ako mladej zdravej babe nebude dat otehotniet.

elzena2
10. mar 2016

@lucinkaprincess, ak to zvládneš psychicky a finančne, tak prečo sa nepokúsiť o bábo? Popri tom môžeš posielať životopisy a uvidíš, čo sa zadarí skôr.

Ja mám síce takmer 5 rokov praxe, som (zatiaľ) bezdetná a aj tak mi to nepomohlo pri hľadaní zamestnania po tom, ako sme sa presťahovali do iného mesta. Môj pracovný profil tu nie je potrebný/zaujímavý. Nikdy nevieš, či ti to, čo teraz vidíš ako kariéra na niečo v budúcnosti aj bude. A tak sa chystám urobiť si jeden doplnkový kurz, ten by sa mi mohol neskôr hodiť.

Tiež som chcela prvý pôrod stihnúť do tridsiatky a keď som zistila, že som tehotná, najprv ma šokovalo, že sa to tak rýchlo podarilo (takisto počúvam z okolia, aký je problém otehotnieť). Radosť manžela, rodiny a všetky tie detské témy a vecičky ma ale hneď naladili na tú správnu tehuľkovskú náladu 🙂
A ako naschvál som v piatom mesiaci tehotenstva našla ideálnu ponuku pre mňa, aj firma ma chcela, ale keď zistili, že som tehotná, samozrejme, že stratili záujem. Najskôr som bola naštvaná a smutná, že to takto vyšlo, lebo prácu som hľadala 7 mesiacov. Ale teraz som rada, že sme s bábätkom už nečakali, tešíme sa a nejakú prácu si už potom nájdem. Prípadne aj v inom meste.

Podľa mňa je v Bratislave dosť pracovných miest, ale aj toľko šikovných mladých ľudí s VŠ, ktorí vedia po anglicky, že ten rok-dva prac. skúseností, ktoré teraz získaš, ti po materskej až tak nepomôžu. To je väčšinou málo času na to, aby si sa stala expertom na nejakú oblasť a aby to bola konkurenčná výhoda pri prac. pohovore. A bohužial, mám pocit, že na Slovensku sa v praxi aj tak uprednostňujú muži, lebo žena ako zamestnankyňa je menej výhodná (potencionálny odchod na materskú, malé deti, choré deti...). Hlavnú výhodu, ak sa teraz zamestnáš, vidím to, že budeš mať nárok na materskú. Ale neviem, ako dôležité je to pre teba.
Veľa šťastia, nech už ti to vyjde akokoľvek.

siska53
10. mar 2016

@lucinkaprincess pisem.za seba - ak by som mala vztah,cize partnera,s ktorym chcem.to babo mat,tak by som tomu nechala volny priebeh. Cize by som si nasla pracu a nezavazne pracovala aj na babu a uvidela,ci a kedy to vyjde.
Ja som sice mala deti neskoro a lahko,ale nie je to kazdej pripad. Ak by bol vhodn partner,tak tie deti mam skor.

siska53
10. mar 2016

@lucinkaprincess a zas kvoli materskej je lepsie aspon rok mat odrobeny. Rodicak je nizky.

lucinkaprincess
autor
10. mar 2016

@siska53 dakujem tvoje slova mi vycarili usmev na tvari 🙂 velmi dakujem za tvoj nazor, a priatela mam uz 7 rokov, muz mojho zivota, strasne sa milujeme a som si nim na 120% ista ze chcem mat deti s nim 🙂

maminuska
10. mar 2016

@lucinkaprincess ja mám deti na dve etapy a dnes rozhodne môžem povedať že tie čo prišli počas VS a po VS prišli vo vhodnejšom čase. Po škole som nemala najmenší problém sa zamestnať a to som mala 3 ročnú dcéru a nemala som nič odrobené . A nebývala som v BA.
Deti som mala aj po 35 do 40 tky a keby sa dalo určite by som ich mala skôr. Ja keď niekoho prijímam , tak prijímam hlavne ženy po 40 s odrastenejšími deťmi. To znamená viac ako 15 rokov.

marcelatje
10. mar 2016

@lucinkaprincess nie si ty ta co chce vzah s partnerom posunut dalej a byvat s nim len nema na to aby prispievala?

lucinkaprincess
autor
10. mar 2016

@marcelatje hahaha nie niesom, nas vztah je vyrieseny a posunuty dostatocne si myslim, som pol roka zasnubena a mame uz aj termin svadby urceny 🙂 vies preto ma to teraz chytilo popri tych pripravach na svadbu myslienky aj mat babo...a priatel je dost starsi odo mna tak financne by to nebol problem si myslim

cervenaruza123
10. mar 2016

@lucinkaprincess Som v podobnej situacii a vela sme nad tym uvazovali a velmi by som chcela dieta, ale nakoniec pojdem pracovat. Aby som nieco mala, lebo po rokoch na materskej si hladat prakticky ako absolvent pracu popri inych mladsich cerstvych absolventoch bude podla mna horsie. Plus samozrejme materska. A aj si trochu vyskusat ako to v praci chodi, pri detoch sa mi opat zmeni uvazovanie a sice som vela brigadovala a mali sme aj dlhu prax, tak si myslim, ze priamo v praci to bude predsa len trochu ine. No a aj ked mi nahodou bude po nejakych 2 - 3 rokoch luto odist z prace, myslim, ze nebudem riskovat, ze by som dieta odkladala az na neurcito a mozno nerada, ale potom na matersku pojdem. Ale teraz na zaciatok je to myslim lepsie takto

katulienkax
10. mar 2016

Poviem to tak je lepsie sa vracať do prace po materskej a dohodnúť si napr 6 hodinový úväzok ako nemať vobec nic. To ze máš vs vobec nic neznamená v dnešnej dobe. Takze nájsť si dobrú prácu popracovať na sebe a potom po materskej sa mat kam vrátiť . Mne napríklad rodičia vtlkali do hlavy ze najprv práca, vlastne bývanie a až potom dieta. Nie opačne. Ako už vyššie bolo napísane ze potom tu vznikajú témy typu žijem u svokry a mam zo života peklo. Inac zo svojho okolia vidím ze ženy ktore majú deti skoro sa veľmi spoliehaju na svojich rodičov, sak oni pomôžu. To ako možte byt take sebecké? Viete ako sa rodičia s detmi natrapili a teraz im hodinme každodenne stráženie vnúčat? Strasne strasne sebecké.

m.i.r.i
10. mar 2016

@katulienkax ved to..mne to rodicia nemuseli vtlkat do hlavy ale sama som si uvedomila ako to bude zodpovednejsie.nechcela som od rodicov ani aby mi svadbu platili, vydavala som sa ked som si nasetrila a mala svadbu ako som ja chcela..rodicov som pozvala a zaplatila im aj hotel aj vsetko...mozno pre niekoho extrem, ale myslim ze mi dali dost vratane studii ked ma zivili do 24 rokov..potom si spravit dieta , zit u nich alebo im nosit deti potom, lebo su chore a ja musim nejako robit aby ma nevyhodili z mojej prvej tazko ziskanej prace kde musis superit s absolventami co makaju od vidim do nevidim tak to nie.....ja chapem, ze ked je dlhodobejsi vztah, ked tie biologicke hodiny tikaju a hormony ovladaju, ked pride strach, ze neskor nebudu moct byt deti, tak to velmi laka...ono vieme ze biologicky je lepsie mat deti skor, ale ak teda sa zakladatelka pyta, tak proste v dnesnej dobe je to risk a casto nezodpovednost ist do toho skor...zalezi co clovek ocakava od buducnosti..lebo su aj take zeny, co sa vidia v materstve, manzel zarobi dost a nemusia pracovat...a to je fajn...ale potom co ak sa nieco stane muzovi..co ak ju opusti..potom Modre z neba..ostala som sama s 3 detmi...nemam nic, nic som nikdy nerobila, neviem si najst pracu...ja by som to nemohla..ak je zena zabezpecena, tak budis, naozaj sa kazdy v inom najde...ale ak planuje v buducnosti pracovat, ak vie,ze bude treba platit hypoteku a manzelov plat na to nestaci..ak nechce cely zivot len byt doma s detmi,tak potom urcite ina postupnost...
Kazdopadne, co sa tejto temy tyka, zakladatelka sa podla mna rozhodla..viacmenej nechapem, preco sa pyta, ked 99% nazorov je o tom, ze najprv prax a potom dieta a ona oponuje..tak nech ma ako chce...preco sa prisla pytat velmi nerozumiem 🙂

shia
11. mar 2016

@m.i.r.i asi sa chcela len uistit vo svojom rozhodnuti ;) tiez to sama niekedy potrebujem 🙂

vejula
11. mar 2016

@lucinkaprincess ak tužiš po dieťatku, tak ho maj. Môj názor. Načo sa trápiť, ak to tak citiš? Nepotrebuješ na to požehnanie od žien na MK. Ono aj z toho biologického hladiska je najlepšie mať prvé dieťa do 25... Aj ked áno, neznamená to, že práve ty budeš mať problem ak to nechaš na neskôr. Základná otázka je skutočne podla mna ako to máš ty v hlave usporiadané, tvoje priority tužby a samozrejme aj tvojho manžela. JA som mala prvé dieťa hned po vysokej a aj ked to možno nebol uplne racionalny krok, ja som rada a zo svojho pohladu si pripadam vo výhode oproti tým, ktoré v 30tke začínaju, aj ked možno z ich pohladu som ja ta chuderka. Takže ja radím vsadiť na tvoj pocit a inštinkt v tomto prípade 🙂

nela6
11. mar 2016

@lucinkaprincess fakt záleží aj na tvojej situácii, ja som po škole mala prax najprv. 5r, mám zázemie v práci a po materskej chcem aj dalej robiť z domu na polovičný úväzok, aby som nevyšla z praxe a mala lepší príjem ako tých 200e, plus byt, uspory....ale pravdou je, že keby som mohla, a bola v inej situácii, tak dieťa som chcela už v 21r :D

nataliuska
11. mar 2016

No uprimne, ja som este pocas vysky zacala pracovat/makat. Riadne som sa vysvihla, ale s poziciou prisli aj povinnosti - nonstop na telefone (dovolenka, sviatok,..) plus rozne vecerne eventy.. Materska bola super, avsak neviem si velmi predstavit navrat do takehoto tempa, najma ked planujeme druhe babatko.. Takze je to na tebe..

katulienkax
11. mar 2016

Este toto moja sesternica ma PCO už od puberty zistenú a napriek tomu ze vedela ze bude mat obrovský problém otehotnieť vybrala sa najprv cestou kariéry - je doktorka ma súkromnú ambulanciu a veľmi sa jej dari vlastne aj mama ju tisla ze napriek zdravotným problémom najprv sa zabezpečiť. Inac stihla sa rozviesť a to si myslela ze ten jej je ten uplne pravý . No este ze si s nim neurobila dieta bo ju podvádzal a tiez neváhal použiť aj ruku. A teraz ma nového chlapa veľmi dobrého a napriek PCO úspešne caka aj babatko v 33 rokoch. Takze chcem tým povedať ze napriek problémom pockala s materstvom a urobila len a len dobre a po narodení sa bude po case venovať aj svojej ambulancii aj dietatu a nebude závislá od rodičov. Dokonca ona im este musí troska pomáhať nakoľko oni moc nemaju.

marcelatje
11. mar 2016

@vejula tu nejde o to kto je chuderka či mamička po 20ke alebo po 30ke 🙄
Ak je pre zakladateľku dôležité nebyť na stužkovej dôchodkyňa nech má dieťa hneď. Sú ženy ktoré po deťoch túžia odkedy si uvedomujú že sú schopné ich mať tak nech ich majú. Obe varianty majú svoje pre a proti. Mladšia mamička je na tom asi fyzicky lepšie, staršia má zasa zázemie. Človek sa musí rozhodnúť sám.
Pracovala som už na strednej (brigády) a bola som zvyknutá byť sebestačná, nevedela som si predstaviť pýtať si od chlapa na každú hlúposť a bývať so svokrou už vôbec nie. Ani s mamou by som nebývala a to si rozumieme. Svojmu chlapovi dôverujem no nie som naivná, stať sa môže čokoľvek. Môže ma vymeniť za mladší model, alebo sa mu môže niečo nečakane stať a ja sa musím o svoje deti vedieť postarať.
Zakladateľka sa pýtala na názory tak jej mamičky píšu, to že väčšina má iný názor je nepodstatné. Ak chce mať deti teraz nepotrebuje aby jej to tu niekto schválil.

bridgetfidget
11. mar 2016

@lucinkaprincess Bolo by dobre spytat sa snubenca, co si o tom mysli on- CI jeho nazor nie je dolezity? Pises, ze 'je od teba dost starsi tak finance by ti nebol problem myslim'- myslis, ci vies? Rozpravali ste sa o tom? Bolo by dobre aspon trosku planovat, a hlavne spolu, nielen 'velmi velmi sa na dieta tesit', to nestaci.

A ked to preberies s nim, nebudes potrebovat rady z konika.

Ked chces dieta pred praxou, Maj ho, ale nejako mam z tvojich prispevkom pocit, ze si este dost mlada a trochu pojasena (Toto nemyslim ako nadavku) a mas zvlastne dovody mat dieta teraz, nemam pocit, ze si pripravena- tak to vyznieva z tvojich prispevkom, pravda moze byt uplne inde.

A naozaj nechapem, preco uplne odmietas pracu, tak ako ti tu uz mnohe damy poradili, ved praca ti nebrani 'snazit' sa o dieta' aj hned od zaciatku, ale zadarit sa nemusi hned v prvy mesiac, a kym sa priblizi den porodu, budes mat pol roka a aj viac odrobene, a to je lepsie ako nic. KDE je problem? Mozno sa ti Len nechce do prace?

bridgetfidget
11. mar 2016

*z tvojich prispevkov, nie prispevkom (dvakrat)- prepacte, moj autocorrect sa este len uci po slovensky 🙂

vejula
11. mar 2016

@marcelatje ja s tebou suhlasim.... Možnmo som sa o tej chuderke blbo vyjadrila. Myslela som to tak, že niektoré ženy proste beru, že som oproti nim v nevýhode a ja to vnímam naopak... Akože je to tým nastavením 😉