icon

Bezdetná kamarátka

14. apr 2022

Mám veľmi dobrú kamarátku, ktorej sa nedarí otehotnieť (cca už nejaký ten 5 rok), je mladá, má 28 rokov. S partnerom chodili po všelijakých vyšetreniach, ale lekári nezistili žiadnu príčinu. Ja mám malé dieťa a odkedy som porodila, veľmi vidím, že ju to trápi. Bolí ma to spolu s ňou a vidím, že sa mi pomaly mení pred očami. Neviem ako jej pomôcť a hlavne už ani neviem, či sa s ňou o tejto téme otvorene rozprávať, alebo sa jej vyhýbať. Samozrejme to nechávam na ňu, či túto tému otvorí, ale neviem či mám viac tú debatu o tom rozvíjať keď vidím ako sa trápi, najradšej by som sa sama tej diskusii vyhla, ale chcem jej byť oporou. Napadlo ma, že by som im darovala aj nejaký pobyt, alebo skôr možno existuju nejaké terapio pobyty? Kde nato všetko aspoň na chvíľku zabudne? Čo by jej mohlo prosím vás pomôcť?

0silvia0
14. apr 2022

v diskusnej relácii mala Adela Banášová fertility coucha, skús poradiť kamoške:
https://www.fertilitycoaching.sk/

aknamorka22
14. apr 2022

Ja som riešila niečo podobné s kamarátkou. Tiež sa im nedarilo a nevedeli prečo. Ja som dieťa už mala a spomenula som jej, že ideme skúsiť druhé. Druhé sa zadarilo hneď na prvý krát. Videla som, že kamarátka bola z toho úplne mimo. Na rovinu som sa jej opýtala či sa chce ďalej na túto tému baviť. Otvorene mi povedala, že to nesie zle a nech sa nenahnevam ale bude potrebovať čas aby to vstrebala. Ja som ju teda nekontaktoval a počkala som pokiaľ sa ozvala ona. Takže za mňa úprimný rozhovor je jediná cesta. Na rovinu sa jej opýtaj ako to vníma ona a čo chce 🙂

autor
14. apr 2022

@aknamorka22 a podarilo sa jej nakoniec otehotnieť?

lucimichi
14. apr 2022

@0silvia0 Len tak na okraj sa chcem spýtať, že načo mala Adela toho coucha keď Viktor má pomalé spermie a nikdy deti mať nemôžu? Či on radí, ako sa vyrovnať a žiť naplnený život aj bez detí?

7lenka11
14. apr 2022

@lucimichi pretože robí talkshow a pozýva si tam rôznych hostí.. je úplne jedno, či bude alebo nebude mať deti.. to predsa neznamená, že sa týmto témam nemôže venovať v rámci svojej práce

lucimichi
14. apr 2022

@7lenka11 Jaj sorry, ja som si myslela že Adela bola u nejakého coucha.

0silvia0
14. apr 2022

@lucimichi ona neriesila seba, bolo to v Trochu inak s Adelou Banasovou.
A fertility couch riesi aj ako prijat neplodnost a ako sa s nou naucit zit, sama tato pani si tym presla.

lucimichi
14. apr 2022

@0silvia0 Ďakujem za ujasnenie 😊

minutka
14. apr 2022

@lucimichi moj muz ma tiez pomale spermie. Ma ich malo a aj su zleho tvaru. Uplne dlhy latinsky nazov diagnozy ma v papieroch. Tak som seba velmi neriesila. Kedze sme boli odpisani… Az raz nahodne pri odstraneni cysty mi urobili aj ine operacne zakroky. a zrazu som otehotnela na prvy x (po operacii). Od vtedy neverim na pomale spermie. Resp 100% by malo zle vysledky mnoho mnoho plodnych muzovL

lucimichi
14. apr 2022

@minutka To ozaj? Tak sa môže zadariť! Super, tak ste šťastní 😊

katie253
14. apr 2022

Napríklad my sme prišli o prvého synčeka v 40 TT a mne veľmi pomáhalo o tom hovoriť. Každý sa s tým vyrovnáva insk.
Opýtaj sa jej narovinu, či sa chce o tom rozprávať, lebo jej nechceš ubližovať ak jej je to nepríjemné. Povedz jej, že si tu pre ňu, že sa môže kedykoľvek na teba obrátiť a vypočuješ si ju.

babydesire
14. apr 2022

A na umele nepojdu ?
Moja kamoska s muzom su v procese oplodnenia a su uz tridsiatnici..este deti nemaju...

Kazdy to znasa inak - ja som citlivejsia a nezniesla som ani pomyslenie ze by mladsie odomna uz mali dieta a ja nic, kazdej som zavidela aj mojej najkamoske a to si to vobec nezasluzila...ale napriklad moja sestra aj sesternica - obe budu mat 35 - su este bezdetne a zda sa,ze to znasaju lepsie...ja som jasne davala najavo ako ma to trapi..teraz mam dve deti.

nestastna21
17. apr 2022

Som na tom podobne. Všetky okolo už tehotné alebo s deťmi. Holt... No nestretávame sa tak často. Za prvé mam iný životný rytmus a za druhe nechce sa mi na ich brucha pozerať. Rozhovor nepotrebujem. Sme v kontakte skôr online, pripadne s kamoškami co potrebujú trosku vypadnúť od rutiny od detí. Predpokladám ze sa to zmení jedine mojim otehotnenim alebo odrastenim deti. Možno ponukni rozhovor a ak sa nebude chcieť o tom baviť tak by som moc neriešila. Ak ste dobre kamarátky časom sa to ustáli.

alexka89
18. apr 2022

Tak sa jej ponúkni ako nádoba že jej výnosis dieťa... jedine tak jej pomôžeš ak nevieš ako... potom už len umelé oplodnenie alebo zabudnúť na život s deťmi a žiť bez nich.ukaz jej aké je to ťažké s výchovou dieťaťa a možno ju to skôr prejde

aknamorka22
11. aug 2022

Áno, podarilo, už má aj porodene 🙂