Bojím sa o kamarátku
Dobrý deň. Hneď na začiatok vás chcem poprosiť, aby ste ma nezjedli. Dieťa ešte nemám a som mladá, nevyznám sa v týchto veciach. Preto ma zaujíma názor skúsených mamičiek.
Kamarátka má 21 rokov a porodila svoje prvé dieťa. Nebol by s tým žiadný problém, má manžela (otec dietata) a vlastný dom. Je úplne prirodzené ak niekto robí chyby, niečo nevie alebo podobne.
Jej mamina je sestrička a ona má ešte 2 sestry. Minule jej sama mama povedala, že napríklad bábo nemusí ísť na prso, 30min si zdriemnúť a zas na prso, to sa takto opakuje celý deň. Po papaní si musí odgrgnúť a biele zostatky od mlieka jej nemôže nechať v ústach lebo môže mať zdravotný problém. No ona nepočúva a robí si po svojom. Dobre, jej vec.
No minule som tam bola celý deň, lebo som jej upratovala dom a varila , kecali sme a tak. Vraj dieťa bez nej nevie byť a preto to nevie spraviť ona. No na vlastne oči som videla, že ona to dieťa nechce dať z ruky. Ani vlastnému otcovi. Otec maličkej si ju chcel zobrať a “teraz nie, ide papať” po papaní “teraz nie, ide spať” a zas ide papať a zase spať. Prišlo mi to ako keby to dieťa kojila už len preto aby mohla byť sňou.
Bavíme sa necelom 2 mesačnom bábätku. Dieťa nemám ale mám sestru a nejedna kamarátka má dieťa, podľa mňa ešte tak malé bábo nie je až tak závislé na mamine, že by nevydržala pol hodinku s otcom.
Mám strach či sa nemôže jednať o nejaký psychický problém..alebo je to normálne? Vopred ďakujem
Nie je to normálne. Tá starostlivosť je na nej, neexistuje jediná správna cesta ako sa starať o bábätko, to je ok. Ale že ho nedá z rúk ani otcovi, to v poriadku nie je. Ani že doma nie je schopná vôbec nič urobiť. Nechce skúsiť kamoška nosič/šatku? Pri tom by mala voľné ruky. Aspoň jeden problém by to vyriešilo...
@thereisabear Má nosič keď ide jesť iba
treba pockat kym to babo bude vacsie, ani sa necudujem ze mamina mozno takto pre niekoho prehnane reaguje 🙂
Mas blbe ocakavania. Po narodeni dietata sa usporiadanie rodiny meni. Je to tazke, pretoze zmena je velka. Nespavost, zodpovednost, rev, unava, z kazdej strany rady co je pre dieta dobre. Najhorsie je, ze sa clovek niecomu prisposobi a najde system a zajtra moze byt vsetko inak. Ak nie zajtra, tak pozajtra, lebo dietata sa vyvija.
Byt matkami nas nikde neucili a kazdy s tym bojuje po svojom. Dieta zije, prospieva a neexistuje, ze co plati pre jedno, plati aj pre druhe. Ked chce, nech si to dieta teraz nosi od rana do noci. Ved ono za chvilu bude tazke, bude chciet behat, bude mat milion poziadaviek a jedine po com bude kamaratka tuzit je zavesit ho na krk otcovi. A ten sa bude cukat, lebo bude chciet byt sam.
Ale vacsina vztahov je po narodeni deti na nervy. Je to tazke a take mudrlantky ako ty, moc tomu nepomahaju. Dam ti dobru radu - nekrizituj matky s novorodencom a nehladaj na nich chyby. Ta situacia je dost tazka sama o seba a tebe neprislucha mat blbe poznamky. Nemas pravdepodobne ani dlhodoby vztah, ani dieta a nemas absolutne pravo sudit nieco comu sa nerozumies. Take premudrele nematky ako si teraz ty, nema nikto rad
@kittykat22 Prečítaj si prosím všetky moje komentáre 😊 Otec dieťaťa potrebuje radu, nie ja 😊 Nikoho nekritizujem ale chápem, ak nie je tvoja silná stránka čítanie s porozumením. Dlhodobý šťasný vzťah mám, dieťa ešte nie v tom máš pravdu😊 Dúfam, že sa ti uľavilo po tom, čo si toto dala von zo seba😊
Po tom bude neskoro túžiť zavesiť na krk otcovi, ak ho teraz tlačí pred od seba a od dcéry. Dopracujeme sa k tomu, že bude vyplakávať ako ju manžel opustil a nechal samú. Čo samozrejme nikto mu nebude mať za zle - nikto, kto vie čo je vo veci.
Preč od seba*
Je normálne kojit aj každých 20 minút. Pokiaľ nema cumel a perinku tak dieťa vážne iba kaka, koji a spí. Ale nevidím dôvod, prečo by napríklad prebalit a prezliecť, okúpať, nemohol ocko. Mne sa tiež prvé 3 mesiace nechcelo dať dieťa inému do ruky, jediný koho som akceptovala bol môj muž. Na ňom syn spal už ako 4 dňový, okupal ho, prebalil. Podľa mňa sú veľmi dôležité tieto prvé mesiace na vytvorenie si vzťahu a puta s dieťaťom. Potom bude dieťa staršie a kamoška bude plakať, že ho muž nechce vziať na ihrisko.
Zrhnutie - kojenie aj každých 20 minút je normálne, dieťa je proste nonstop na prse lebo iné ako mamu nepozná.
Nedať mužovi jeho vlastné dieťa ani prebalit, okupat alebo ponosit normálne nie je.
Neviem aký vzťah s kamoškou máte, ale ja by som kamarátke povedala a dohovorila, ale my máme pravidlo hovoriť aj veci, ktoré sa nám nepáčia 🤷♀️
Prvé zle je,že sa do toho vôbec staráš.Druhe zle,že im chodíš upratovať a variť.A ďalšie zle..ty nie si matka ani manželka,nemôžeš im dať fundované rady, prepáč.Nemas žiadnu skúsenosť.Na margo babky zdravotnej sestry,tie "klasické" zdr.sestry mali otrasné teórie a jej rady by som vôbec nebrala do úvahy.Robim podľa komfortu dieťaťa a seba,nie? Bábätko má 2 mesiace,kamoška je mladučká,ty asi tiež?2 mesiace sú málo,veď s dieťaťom sa matka zžíva dlhé týždne a ak je to prvé dieťa,robíme aj chyby aj sa necháme zle.ovplyvnit,keď už je viac deti máme už niečo zabehane.Nechaj ich tak,dopraj im kľud, manželstvo po narodení dieťaťa prechádza všelijakými fázami a oni ako manželia si to musia ukočírovať.Ty tam nemáš čo robiť.A manžel kamošky je tiež trochu mimo,keď v tomto štádiu hľadá rady u kamarátky.
Ku kamoške-nie,nemyslim si,že má psychickú poruchu a áno,myslím si,že 2mesacne bábätko je proste mamin cecek.A ešte dlho bude
prepac, ale nech si to riesi otec dietata. Pasujes sa do role zachrancu - nechapem kde na to beries moral. A tieto svoje pasivno agresivne reci si mozes strcit za kobuk. A ako citam s porozumenim, tak ty uz vies ako ten vztah skonci 😀 Moja tak si ty uplne mimo. Vies co, staraj sa o seba. Dieta ma 2 mesiace a ty uz robis rozbroje na rozchod? 😅 Teba by som chcela mat v okoli. Taky maly had ktory podnecuje zlost v rodine. Mi je tvojej kamaratky uprimne luto. Dufam, ze ta coskoro odstrihne. Malu mrchu ktora sepka dobre rady manzelovi do uska ako jej starostlivost o dieta vedie k rozvodu 😉 to je sen kazdej novopecenej matky.
@kittykat22 Urážať niekoho koho nepoznáš , podľa jedného príspevku? Gratulujem😊 Len pevne verím, že tebe sa neprihodilo nič zlé😊 Väčšinou ľudia sa správajú takto podľa skúseností , je mi to ľúto😊 Držím palce😊
To by sa ti pacilo keby sa mi prihodilo nieco zle, ze? Aspon by si si mohla povedat, ako si mala pravdu 😅 Musim ta sklamat. Moj zivot je ovela lepsi ako tvoj 😀 Dlhodoby stabilny vztah s dietatom po vsetkych smeroch. A este som aj lepsia kamaratka ako ty 😅 nikdy by som nikomu nerobila zle tak ako ty
@kittykat22 Som rada a gratulujem😊
dufam, ze coskoro uvidi ta rodina aka si a zbavia sa ta. Najlepsie co mozu spravit. Ty ziadnu radu nechces. Jedine preco si tu prisla je, aby ti vsetci tlieskali ako mas pravu. Ale to si na zlej adrese. Matky neznasaju take dolezite buchty ako si ty, ktore kvakaju manzelom ako to ide do kopru.
@kittykat22 V poriadku , ďakujem😊
@kittykat22 Zato, že text neustavične opravuješ , moja odpoveď bude rovnaká - v poriadku, ďakujem za názor a pekný deň😊
Pozri, dieťa má 2 mesiace, a ona je prvorodicka. Je to normálne, že ho doslova "obletuje" nevie sa nasýtiť nim a ma pocit ze len ona vie všetko najlepšie urobiť. Ja som to tiež tak zo začiatku mala, postupne ma to prešlo.
. Okrem toho, dojčenie každých 30 minút je v poriadku, ja som.niekedy mala dojem, že prvé mesiace malý nič iné nerobil len mi visel na prsiach. Odgrgnut a vytierat pusu netreba, len ak vidím, že potrebuje si grgnut nie nasilu to robiť (trebárs v noci)
Samozrejme, že otec ma pravo byt s bábätkom, ale fakt to si oni dvaja musia vydiskutovat, keď sa do toho ty zamotas aj keď na prosbu otca dieťaťa, ešte väčšie problémy to môže vyvolať.
Alebo dat tomu trochu času, ale fakt tak malé bábätko potrebuje hlavne mamu a prsník.
Ano, moze mat aj nejaky problem, ale nemozme teraz povedat, ci ma, uvidi sa to po par mesiacoch, ak sa to nebude zhorsovat zatial, netreba sa do toho montovat, lebo nakoniec im nestroskota manzelstvo kvoli tomu ze si nepoziciavaju dieta, ale kvoli tomu, ze sa druhi montuju. Babatko je velmi male, moze mat matka silnejsie materinske pudy, prirodzene budu same oslabovat. V zivocisnej risi cicavcov, je prirodzene ze mladata su nalepene prve tyzdne ci mesiace uplne na matku. A nedava ich od seba prec, maximalne necha obdivovat, dotknut sa, mozno na chvilu pochovat a hned si ho berie zase spät. A 7 tyzdnove babo naozaj netusi kde je sever, a ci chce byt s otcom ci matkou. Riadi sa podla pachu a citi, ze neni pri matke a naopak, matka moze vycitit nepokoj dietata, ak je v naruci ineho, co vy nemusite ani vidiet ani tusit. Osobne zastavam nazor, ze ludia velmi podcenuju svoje pudy, akokeby sme ich uz ani nemali. Nastavili sme si nejake latky, ktore vyzadujeme, ako napriklad ze je normalne, ze pride polka rodiny oblapkat novorodenca. Ak to tak niekomu vyhovuje, jeho vec, ak nie, treba to respektovat.
Ak chce byt otec pritomny, nech si sadne vedla zeny a dietatka, nech sa kocha pohladom a obcasnym pohladenim oboch, tak si ziska jej doveru; moze byt dovod, preco to tam je tak, ako je a ty to nemusis ani tusit, ak ozaj povedala, ze MOJE dieta a nie NASE. Neviem, ale mne nepripada, ze si jej kamoska, z formulacie tvojich slov - na druhej strane si neviem predstavit, ako by ta strpela cely den pri sebe. Kto si? Ak si fakt kamoska, tak to sleduj a uvidis tak zase za mesiac-dva ... dieta zacina lepsie vnimat okolity svet az ako 4 mesacne, suvisi to aj s nevyvinutym zrakom.
Ľudia si mýlia kamarátku s kamarátkou. Pre mňa kamarátka nie je len osoba, ktorá vždy súhlasí somnou a nechá nech robím blbosti. Kebyže som taká ako ma tu niektoré ženy opisujete, nebola by soˇ sňou celý deň (“nestrpela by ma”) a nebola by som pri nej už od začiatku tehotenstva 😊 To aký máte názor o mne, o ňom, o nej, o manželstve a kamarátstve mi kľudne napíšte - máte právo - ale nezaoberám sa s nimi😊 A ďakujem za slušné odpovede , a je jedno či sú typu “nie je to normálne” alebo “je to v poriadku” . Sú to slušné odpovede a som rada, že sú tu i ľudia, ktorí sú toho schopní😊
Nevidim na tom nic zle. Je to jej prve dietatko, postupne sa to upravi. Ja som tiez bola nesmierne v strese ked som malu nemala v rukach alebo v dohlade. V noci som ani nespala a som trpla a pozorovala ju.
Teraz ma rok a dva mesiace a uz je to lepsie.
Kamaratka je clovek, ktory sice moze povedat svoj nazor a nemusi so mnou suhlasit, ale zaroven ma respektuje a stoji pri mne, pokial teda vyslovene nejde o nieco nemoralne alebo protizakonne. Cize ano, ak to je pre teba problem, nemusis sa s tym stotoznovat, a mala by si celkovo odstupit od tohto problemu, ale nemala by si sa montovat a "nahravat" jej muzovi, lebo ti viac sedia jeho postoje. Ale urcite to sleduj z uzadia.
Praveže nechcem “nahrávať” jej mužovi práve preto sme sa rozhodli napísať sem a teda zistiť , že je to bežné a v poriadku - čo asi aj je podľa odpovedí. Aby sa mohol aj on ukľudniť a vydržať.
mj nazor je, ze sa do toho nemas starat. mala som dve male babatka, a potrebovali ma. Kojila som ich dokonca ovela castejsie ako kazdych 30 minut, vzdy ked potrebovali, spali s nami dlho dlho, lebo som v noci kojila a potrebovali najma mamu. MInimalne pri prvom mi vadilo, ako ho vsetci osahavali, lebo dietatko bolo z toho potom cele nervozne. Takze moj nazor, kamaratka je ok. Okrem maminy vy vsak babatko mal mat na rukach aj otec dietata. Je to vylucne ich vec.
a este dodam, ze nie, deti nie vzdy odgrgavali a ANI RAZ som nikomu nevytierala pusu. Najlepsie by bolo, odstahovat sa, oni ako rodina, aby mali pokoj od nevyziadanych rad a starania sa do nich.
Jasne . Určite ak sa niekomu narodí dieťa musí sa asocializovať😅 Asi vy nie celkom chápate, že tá kamarátka ma má neskutočne v láske. Rovnako ako môjho priateľa. Aj my ich máme oboch v láske. Nikto nikoho neberie za zlého, za niekoho kto “strká nos tam kam nemá” . Toto je u nás v poriadku a ak sa vám to nepáči, váš osobný problém🤷🏻♀️😁
Takže po prvé natom ze je tak často na ciciku nieje nič zlé, ona chce kojiť proste. A také malé dieťa si to často krát vyžaduje. Ja sama som to tak nerobila a potom ma to mrzelo. Pri prsníku sa dieťa nie len kŕmi ale veka krát ukludnuje a keď to matke nevadí tak prečo nie. Po druhé áno 2 mesačne dieťa spi dosť veľa.. Teda väčšinou spi. Nehrá sa nejak extra. Tiež som nemala rada keď mi mala spala a niekto ju začal hladkať bozkat rušiť a otravovať až začala plakať. Po tretie moja ma rok a pol ale keď ma čas na papanie a svokrovci ju chcú zobrať tak proste poviem teraz ide jest bodka. Alebo keď sa ide kúpať tak sa pôjde kúpať ako vždy. Dieťa má mať svoj režim a je tak spokojnejšíe a kľudnejšíe. A posledná vec áno pýtali ta o rady... Ale to ako moc do toho rypes ze až tu píšeš NIE JE NORMÁLNE. Ak máš pocit ze to kamarátka preháňa nechoď jej domov pratat bude mať starosť na viac a tak pochopi, možno jej príde pomoc otecoa vhod keď bude robiť napríklad večeru pretože plakať ho nenechá. Nemiesaj sa do toho.
PS:Ty budeš hrozna svokra. 🙄🙄🙄Raz
@leyla1675 Opakujem sa. Otázka neznela či sa do toho mám starať alebo nie, takže ten tvoj názor ma nezaujíma 😊 Za ten kde sa vyjadruješ k téme, ďakujem😊
To si musi vybaviť otec doma, je to aj jeho dieťa, ak ho chce na ruky tak kamošku vie schladiť len on. Ostatne: staci jej prestať varit a upratovať a všetci budú mat casu na babo dosť 😁 tym jej okolie viete najlepšie pomoct sa vyliečiť.

Tu chýba veľa informácií a ak aj sú, je to podanie z druhej ruky. Ak je to pravda, že mu to dieťa nechce dávať, tak je to divné. Až prehnané.