Bojím sa, že syn bude klamár a podvodník po otcovi
Ahojte. Sme rozvedeni 3roky, mame spoločného syna 5 ročného. Mám taký problém že mám strašne obavy že syn bude po otcovi klamár falošný podvodnik. Čo mám robiť aby som nemala takéto myšlienky? Veľmi ma trápi. Synček je múdry mame super vzťah stále sme spolu. Ďakujem
Toho sa obavam aj ja...ale troslu ina situacia moj muz je uplny klidas ..nekonfliktny..flegma...nic ho nerozhadze no to ma po svojom otcovi...jeho rodina s maminej strany boli uz ini grazli, bitkari problemovi ludia. Aj svorka je taka dost temperamentna osoba. No a moj syn je poriadny zivel. Nestacime na neho :D nema v sebe kusok pokoja a bojim sa co to bude ked vyrastie, vidim v nom tu ich povahu...😩
Tiez velakrat rozmyslam ako z neho vychovat poctiveho cloveka s dobrymi umyslami.
Drzim palce 🍀
@ivett311 nemusi a moze mat v sebe tu potrebu za malo penazi vela muziky. Potrebu podvadzat, aby lahko a lacno prisiel k niecomu dobremu (peniaze, sex, cokolvek,...). Potrebu si dokazovat.
Pomoct moze len vychova.
Nie k skromnosti. Ale k tomu, ako sa da s usilim prist k velkym hodnotam, no o to trvalejsim. Aby uz v detstve pocitil dobry pocit zo zasluzeneho uspechu.
A potom len dufat, ze toto v nom prevladne pred potrebou lacno prist k velkym veciam.
Ze bude mat v sebe brzdu v podobe obav “lehko nabil, lehko pozbil”. Teda, ze lacno ziskany uspech ho moze stat vysoku cenu (trebars sa zapliest do podvodov ho moze stat vazenie, atd).
Co mozes ovplyvnit aj ty tym, aky typ uspechu u neho ocenis a aky uz nie. Bez okolkov ukazes smutok a sklamanie z takeho typu uspechu. A povies, ze ma na viac a premarnuje svoje schopnosti a iba straca cas.
Aj ked sa urazi, ofuci, rozplace (ako dieta). Povie, ze ty tomu nerozumies (ako pubertiak).
Aj tak neustupis zo svojho nazoru. (Aj ked ta to zaboli, aj ked sa budes bat, ze ho stratis).
Na druhej strane sa ti ale nauci doverovat. Ze od teba bude vzdy pocut pravdu a nie medove motuzy. A ked pride chvala, o to slastnejsi pocit z toho bude mat. Tym viac sa upevni puto k uspechu ziskanemu usilim.
U nas to tak robim s detmi. Trebars jedno strasne rado kresli. A ja som kreslenie studovala, takze viem, mam to v oku, vidim chyby (proporcii, perspektivy, aj kompozicie). Ked pride s obrazkom, cele hrde, poviem, ze je to pekne a ukazem mu vsetky chyby. Poviem, v com su a ako sa im vyhnut. Cele odute odide a povie, ze som mu vzala chut kreslit. (Niektorym matkam zrejme teraz stupol tlak nad tou necitlivostou.)
Ale ono kreslenie miluje a snazi sa dalej. O par dni sa k nemu vrati znova a pride s dalsim obrazkom, ktory je uz iny (prvy v zachvate hnevu a sklamania roztrhalo), no vylepseny. Vidim, ze niektore veci si uz nastudovalo a dodrzuje ich (napr. niektore proporcie tela), tak ho pochvalim. Uplne ho vyzdvihnem (jeho vsimavost, polichotim mu, ze uz to zacina mat intuitivne v oku - ked sa to opakuje na viacerych obrazkoch, takze vidiet, ze dany princip pomerov tela pochopilo), s nehranym obdivom a s materinskou hrdostou. K tomu mu poviem, kde este stale robi chyby a ono nadsene odide s chutou nastudovat si toho este viac.
A odozvu dostava aj na insta, kde svoje obrazky dava, kedze ma pod nimi coraz viac srdiecok a obdivnych komentarov.
Teda vidi, ze to nie je do vetra. Kritika najprv zaboli, ale paradoxne prehlbi doveru.
(Len to musi byt spravne odhadnuta kritika. Ani prilis opatrna, jemna, ani prilis brutalne uprimna. Poznas svoje dieta, ako mama citis, kam na doraz mozes posunut hranicu. A ziskom je aj to, ze ta dovera v tvoju uprimnost sa prenasa z jednej oblasti potom do roznych oblasti.)
Môžeš ho slušne vychovať, gény sú gény, ale aj výchova urobí veľmi veľa.
@ivett311 zajdi k psychologovi, on ti pomoze. Nie s dietatom, ale sama zo sebou, ked mas negativne myslienky o vlastnom dietati. Deti samozrejme dedia povahove crty po rodicoch - ale po oboch rodicoch. Nieco ma s otca, nieco bude mat aj s teba. To, co muz vyuzival na zle, vies ty vyuzit v to dobre - klamar, podvodnik... teda ludia mu doveruju, vie im veci "predat", presvedcit ich, posunut ich svojim smerom... rovnako moze byt zo syna neskutocne sikovny life coach, trener, osetrovatel, lekar, pravnik. Presne tieto iste schopnosti a charakterove crty tam vyuzije, len tym spravnym sposobom. Kazde jeho rozhodnutie vies v rannom detstve ovplyvnit. Chvalit, usmernovat, ukazat mu to dobre.
Moj ma skoro 9 rokov :( a žiaľ je po ockovi ( ex). V škole ma nejaké problémy a máme sa objednať k psychologičke takže uvidíme čo povie. Okrem školy chcem riešiť aj správanie

mozes sa len modlit :D moj ex bol tiez spekulant a klamar a len na srandicky ho bolo..a moj syn je dost po nom - klamar teda nie(aspon zatial) ale na blbiny na to ho je castokrat ho v nom vidim