icon

Bratova žena náhodou rozbila mojej dcére nový mobil

29. júl 2020

Dobrý deň,dnes sme boli pri bratovy opekať aj s dcérou.Nedávno sme jej kúpili dost drahý telefón.Dnes pri opekačke sa bratovej žene nepáčilo že naša dcéra bola na mobile,preto jej telefón zobrala a chcela ho položiť na taky menší stôl ktorý bol za ňou.Nevidela na ňho a mobil jej spadol na kamene a rozbil sa,ma mozno tak mesiac a bol dost drahý.Čo by ste robili vy?Dali by ste jej ho zaplatiť?

jana_eyre_2
30. júl 2020

@h_petra ja mám 3roch súrodencov, môj muž dve sestry, takže synovcov a neteri mám pozehnane - na menšie deti som dávala bežne pozor, ale teda pokiaľ bol prítomný rodic, nikdy by som si nedovolila ho plne zastupovať a brať svojej neteri či synovcovi mobil z ruky - na výchove sa podiela hlavne rodič, širšia rodina má svoje nazory, nech ich povie ale nie takýmto spôsobom zasahovať.. ja s mobilmi pri deťoch nesúhlasím, moje ho nemajú - zase naopak bratov syn má, nikdy by ma nenapadlo ho v tom nejako obmedzovať, nie je to moje dieťa a môj brat so ženou nech ho vychovávajú ako uznajú za vhodné a to isté ocakavam od nich v prístupe ku mne a.mojmu muzovi.

h2
30. júl 2020

@kp7333 Tak toto je jeden z ... (hm, ako to slušne napísať)... jeden z najmenej múdrych názorov v tejto diskusii.
1. Vôbec nevieš, čo sa na mobile rozbilo, aký mobil to bol, či sa bude dať opraviť a koľko to bude stáť.
2.Ak sa švagriná sama neponúkla, že ho zaplatí? To čo je! Buď chcem, aby ho zaplatila a trvám na tom, alebo to nechcem a nenechám ju platiť, ani ak by chcela. Keď Ťa niekto okradne, tiež to necháš tak? Keď sa prizná a peniaze vráti, OK, keď nie, necháš to tak, aby si si ho nepohnevala?
3. Pre pokoj v rodine? Pokoj bude mať švagriná, nie Ty, lebo Ťa to bude trápiť. A už vôbec nie Tvoja dcéra, ktorá to bude vnímať, ako veľkú krivdu.
4. Cenu opravy strhnúť dcére z vreckového? Trestať dcéru za nevychovanosť a gramblavosť švagrinej a za vlastnú neschopnosť riešiť to?
5. Aspoň bude mať dcéra ponaučenie a bude si vážiť? Ponaučenie z toho získa, že svet je nespravodlivý a ani na vlastnú matku sa nedá spoľahnúť. A bude si vážiť čo? Ona si mobil vážila. Rozbila jej ho teta.

veronikaszabova
30. júl 2020

@kp7333 akoze dievca sa ma podielat na oprave mobilu? Myslis vazne? Snad spadol jej?
Telefon rozbila teta a ma sa k tomu aj tak postavit - a nie, ja by som neakceptovala ani opravu. Ale novy telefon, taky isty. Rozbity pre mna za mna, nech si necha ona.
A pre pokoj v rodine? ---> pre pokoj v rodine mala teta hned navrhnut, ze kupia novy telefon. Nie sa vykrucat.

dejka77
30. júl 2020

Ako tu uz bolo spominane, nabuduce dat ochranne sklo, obal na novy mobil. Ja by som v zivote nenosila mobil bez toho.

queen_mary
30. júl 2020

@veronikaszabova otazka je, ci rozbila len displej, ci funguje normalne.. urcite mala navrhnut ona zaplatenie opravy. Ja ale nechaoem, ako niekdo decku dokaze nepoistit drahu vec.

h2
30. júl 2020

@dejka77 Ako tu už bolo spomínané, mobil mal obal, aj ochranné sklo.

amelie2017
30. júl 2020

Kazds druha tu ma kocik za 1300, fusak za 200, bazarova ciapka tej istej znacky za 50€, lebo ta kolekcia sa uz nevyraba, to nie je vela, aj ked decku by stacil kocik za 300, fusak za 50 a ciapka za 5, ale mamicka predsa chce kvalitu a byt stylova. Ale 15 rocna musi mat lacny mobil, ak kupis drahy, je rozmaznana. Ano, da sa arguntovat ze mamicka si na to zarobila, tak si kupi a 15 rocna nie. Ale mozno si na to zarobila svojim spravanim. Pzaj nechapem co riesite, ze niekto kupi niekomu drahsiu vec. Ked mam peniaze, nebudem kupovat topanky u cinaka, ale kupim kvalitne. To iste s mobilom, skolskou taskou, bicyklom...

A ano, keby jej ho dcera podala, ze jej chce nieco ukazat a spadol by jej, tak by som neriesila. Ale tu chcela byt ona pani, ja ti ukazem, ja ta vychovam a dobabrala to. Neverim, ze telefon jemne polozila na stol a ten z nicoho nic spadol az tak, ze sa roztrieskal aj napriek obalu a ochrannemu sklu. Ten musela bud smarit na stol z dialky alebo ho riadne tresnut o stol, az sa odrazil. Takze je to jej vina. Ked uz chcem byt taka prisna, tak sa o tu vec aspon staram. Keby ucitelka v skoke zhabala dietatu mobil a smarila ho do suflika a popri tom by sa rozbil, neziadali vy ste nahradu skody?

mimkao
30. júl 2020

@h_petra nie je to jej pokrvná príbuzná, nie je jej teta a to dievča nie je jej neter. A mňa by takisto veľmi nahnevalo, keby toto urobila moja švagriná mojim deťom. Od toho deti majú mňa, ako matku.

mimkao
30. júl 2020

Tiež mám švagrinú, ktorá veľmi ľúbi riešiť moje a sestrine deti, ale jej vlastné môžu všetko. Keby niečo také urobila mojim deťom, určite by som trvala na tom, nech zaplatí nový mobil.

adrianebrooks
30. júl 2020

Ak nie novy tak zaplatit opravu 🙂

dejka77
30. júl 2020

@h2 Tam som nedocitala. No aj tak neviem detaily. Mozno ho nezatvorila a mobil spadol s otvorenym obalom, alebo spadol na hranu ked sa tak roztrieskal.

gabrielapatrik
30. júl 2020

@amelie2017 len na to hodenie mobilom.... Manželovi spadol v práci z výšky mobil nič sa nestalo, teraz mal nový čupel a len tak mu vyklzol z vrecka a bum display rozbitý a manžel na nervy, že keby mu riadne spadne nič nepovie ale takto.... Asi spadol zle a to zapríčinilo takú škodu

mukudlik
30. júl 2020

@gabrielapatrik padol zrejme na hranu a displej praskol a už to išlo... Mne presne tak isto nepadol mi zvyšky ale presne 🙈😂

h_petra
30. júl 2020

@mimkao to je zaujimave... ja som neter aj nepokrvnemu ujovi 😁 trepes

ajka0207
30. júl 2020

@mimkao a čo to je ak nie neter?

mimkao
30. júl 2020

@h_petra áno, áno, už som si stihla všimnúť z tvojich komentárov, že ty si celá trošku divná... 😉

amelie2017
30. júl 2020

@gabrielapatrik ano, sama viem, ze staci maly tuk a uz je zle, ale akoby spadol z toho stola, keby ho tam normalne polozila? Vsak to by sme boli vsetci bez mobilu.

nika82
30. júl 2020

a hlavne vedela si otom ze to svagrina nema rada mobil u stolu naco si ho dcere teeda dala alebo si ju mala upozornit

nnnuuunnn
30. júl 2020

Boze, kolko sa tu dokaze riesit jeden mobil. 😀 Moj nazor je, ze co je to "lacny mobil"? Osobne taky nepoznam a aj keby som poskodila vec za 10e, tak ju nahradim. Bez debaty. Dam do ruk rodicov. Keby som pokazila tento mobil za 700e, tak by som kupila novy a stary sa mozno spytala, ci si mozem vziat, ak nie, tak by som to musela akceptovat.
Co sa tyka povahovych vlastnosti deti, tak na to si myslim, ze nema vplyv hodnota veci, ktoru v detstve maju. Veci su len veci. A rodicia, ktori si to mozu dovolit, tak dietatu maju zabezpecit rovnaky standard ako maju oni. Chapem, ze pre vacsinu ludi je to nedosiahnutelna vec taky mobil, lebo na to nemaju. Ale co ak by rodic bol hollywoodska hviezda? Preco by dietatu nekupil vsetko na co si ukaze? Ja by som kupila a absolutne neriesila. Ved to dieta raz bude dospely a pochopi hodnotu penazi a pochopi to velmi rychlo... Takze ak mam moznost, aby si moje dieta uzilo bezstarostne detstvo, preco by som mu to nedopriala? Ludia zavidia detom, lebo sami take nemaju. oznacia tu dieta za rozmaznaneho fracka, ale preco? Lebo oni zarabaju almuznu? Mozno sa mali v zivote viac snazit. Vzdy je moznost ako zarabat viac, zarabat tolko, aby som bol sam so sebou spokojny.

kamitomi
30. júl 2020

@nika82 nebolo to u stolu ale na grilovačke čo je podľa mňa dosť rozdiel.... a okrem toho, jej deti hrali na mobile hry zato dcéra autorky riešila niečo dôležité. Tak či onak, vždy sa to dá poriešiť slovne, slušne požiadať o odloženie mobilu. Ak si potrebuje niečo vybaviť tak nech vybaví a potom odloží. Ale brať z rúk? Vec ktorá švagrinej nepatrí? 15 ročnému adolescentovi? To akože môže aj dospelému vytrhnúť keď volá lebo nemá rada mobil u stolu, na grilke....?

jankapepe
30. júl 2020

Tak už viem načo je dobré keď pri stole dopredu všetkých zúčastnených upozorním,že mobily preč, lebo v prípade že padnú do jedla obleju sa či inak zničia....za ne nerucim 😁
Zatiaľ takmer každý pochopil a ak by sa našlo dieťa čo mu je to fuk a jeho rodičom rovnako tak si myslim o nich svoje. Nie každý má v sebe základy slušnosti a nie každý vie prežiť minútu off line.
Tak isto ako som sa zas a znova presvedčila že robím dobre ak majú moje deti lacné mobily 🙃😁 aj v prípade ,, úrazu,, sa len celá spoločnosť pobaví a ide sa ďalej.

domininini
30. júl 2020

Ako si to vyriešila?

slimstar
30. júl 2020

😂 tak to nefunguje, tvoje dieťa, ktoré tak vyrástlo, bude tak žiť aj naďalej v svojom dospelom živote a keď nebude mať, tak príde za tebou a zasa si ukáže prstom, čo chce, len už to bude niečo echt drahšie a keď mu to nedáš, tak bude ešte aj hnusný a rovno na teba .. a aké je to bezstarostné detstvo? Zahltené hordami hračiek a od malého mala sa divajuce na obrazovky, aby mohlo konzumovať?
@nnnuuunnn

katkabg
30. júl 2020

Ano....

slimstar
30. júl 2020

@jankapepe správne, aby ste sa mohli porozprávať a prežiť normálnu grilovačku, tak ako kedysi, dneska to už ľudia preháňajú s tým, normálne sú na tom závislí.
@fokuska autorka si potrebovala pofukat svoje ego, bohvie čo sa tam stalo a teda u nás sa veci odjakživa zabezpečuju proti poškodeniu, keďže niektorý môžu byť trošku gramblavy. Robiť obeť z niekoho sa nedá tým, že napíšeš svoj názor. Byť obeťou si ten človek vybera sám, je to nástroj ega. Niektorý sú obeťami celý život.

Za ďalšie, ja ako teta, som mohla zasahovať do synovcovej výchovy. Ak by som sama spôsobila škodu, tak by som v tom momente navrhla náhradu, alebo riešenie...

wewika1
30. júl 2020

Omg, riesite tu ci svagrina na to mala/nemala pravo zobrat telefon, ci je to normalne/nenormalne aby dieta bola na telefone a pod🤦‍♀️Uplne irelevantne...pointa je v tom, ze ked nieco niekomu i ked len nedopatrenim poskodim, tak mu vznika narok na nahradu. Ci ako ked do vas niekto nabura a poskodi vam auto, tak ho ospravedlni, ze si vas nevsimol?...pokial je svagrina taka mudra, ze ved to staci dat do servisu a bude ako novy, nech sa paci...nech si ho tam odnesie a opravu zaplati.

jana_eyre_2
30. júl 2020

@slimstar a keby tvoja švagriná mala úplne iný pohľad na výchovu ako ty, tiež by mohla zasahovať do výchovy tvojho dieťaťa?

slimstar
30. júl 2020

@jana_eyre_2 čo to má so mnou? Zobrať dietatu vec, nie je až také zasahovanie do výchovy.. to nie je ani výchova toto, nechať ju nech cumi do toho.

jana_eyre_2
30. júl 2020

@slimstar s tebou to má to, že si sama napísala, že si mohla zasahovať.. asi si tiez mohla zasahovať len dotial, dokiaľ rodič súhlasil..

a čo je toto za výchovu? Keď jej rodičia dovolia pozerať do mobilu/resp.nezasiahli môžem akurát tak usmerniť, nie vytrhavat z ruky 15r slečne.. či do toho cumi alebo nie, je vec jej rodičov a ich problém.. každý má vlastné deti a je na ňom ako ich vychováva, či už je to z tvojho pohľadu nesprávne na tom nič nezmení..

fokuska
30. júl 2020

@slimstar No vidim, ze ty si pani dokonala - vsetko vies, kazdeho poznas, vies co z koho vyrastie :D :D zbytocne s tebou diskutovat 😂