Bratranci a starí rodičia

queen_mary
12. júl 2022

Ahojte, prosim poradte ako reagovat/ine nazory na situaciu.

Mame skvelych starych rodicov. Ja uz mamu nemam, a svokra je na nezaplatenie. Pomoze, postrazi maleho ( max na 2 noci, lebo inak su celkom pohodlni a chcu si uzit dochodok, co uplne chapem a respektujem - nevadi mi to). Ale mame proste dobry vztah, ktory si nechcem kazit.

Vec co ma trapi - nas maly je starsi o rok od svojho bratranca. Jeho bratranec je menovec nasho deda a syn ich oblubeneho syna (2 bratia). So svagrom mam trosku problem - je dost chvalenkar, a tak ako v superlativoch hovori o sebe, tak hovori o svojom synovi (toto ale prezijem, zvykla som si).

Problem nastava, ze ked sa bavime v kruhu muzovej rodiny, alebo mojej rodiny, ked su s nimi svokrovci - tak svokrovci vzdy povedia (alebo svagor) - ten vas maly je super, ale ten "nas", to je nieco neskutocne, aky on je vymyselny, ako ho treba stale strazit, je nezbednik, neriadena strela. Proste aj ked su svokrovci alebo svagor s mojou rodinou, vzdy je prva tema ten bratranec, alebo vzdy otocia na toho bratranca.

Je to az take, ze mi to zacina prekazat. Hlavne ked sa svokrovci stretnu s mojou rodinou a jedine, o com rozpravaju, je ten "druhy" maly.

Ako sa voci tomu branit? Ako by ste naznacili, ze vam to prekaza? Zatial vzdy len muz zmeni temu. Nechcem si pokazit vztahy, ale uz je toho moc. Dakujem!

0silvia0
12. júl 2022

@queen_mary na toto je jedno uzasne riesenie, zacni aj ty chvalit toho prechvaleneho maleho synovca. Tato metoda sa mne osvedcila uz viackrat. Ano, je uzasny, nezbednik, jasne, sikovny, super. Ono decka vyrastu ani nevies ako a pridu ine deti, mladsie, a tito vasi dvaja prestanu byt taki zaujimavi a porovnavani, lebo sa pozornost rozlozi zasa na dalsie deti...

dskjhfdlkdjhl
12. júl 2022

@queen_mary Asi s tym neurobis nic. Ja to mam velmi podobne, rozdiel je ten, ze sa jedna o mojich rodicov a sestru. Dve vnucata su uz dospele (jedno odo mna, jedno od sestry, v rovnakom veku), za tych takmer 20 rokov som vyskusala vselico, nic nezabralo, takze to uz nejaku dobu ignorujem a neriesim, zvykli sme si.

queen_mary
autor
12. júl 2022

@0silvia0 mna praveze vzdy napadnu opacne veci - napr. ze ved je taky isty ako ine v jeho veku, alebo ze keby boli rodicia doslednejsi tak nie je taky. Proste skor take utocne veci. Este som ale nepouzila nic, lebo sa nechcem hadat

queen_mary
autor
12. júl 2022

@dskjhfdlkdjhl a dcera nema skrz to nejake mindraky? Vnima to?

0silvia0
12. júl 2022

@queen_mary vobec neutoc a hlavne nepoukazuj na zlu vychovu jeho rodicov. Fakt sa od toho odstrihni, vzdy boli a budu niektore vnucata trochu oblubenejsie alebo dostavaju viac pozornosti. To ale neznamena, ze z nich vyrastu lepsie deti.

gabika128
12. júl 2022

@queen_mary kašli na to 😂 u nás bol/ je zase problém, že svokra takto chváli nášho syna. Je to dosť nepríjemné pre všetkých ostatných, pre jej dcéry, pre jej vnučky (už dospelé). Ona dokáže híkať a ochkať nad každou jednou normálnou vecou, ktorú malý urobí alebo povie. 😁 boli aj uštipačne poznámky alebo narážky, ale nič sa nezmenilo, nevie si pomôcť a sama si to už aj uvedomuje, proste ho má o kúsok viac rada, vidí v ňom veľmi svojho syna a aj ten vek.....🤷‍♀️

lilke
12. júl 2022

@queen_mary ja len spomienku mojej mamy.
Medzi sestrou a sesternicami z jednej a druhej strany je 2-mesacny rozdiel. Obe sesternice veľa času trávili u babiek, vlastne u nich bývali. Naši bývali 200 a 350 km od nich, takže stretnutia zriedkavé.
Pri stretnutí u nás obe babky sa predbiehali v chvaleni: naša toto, naša toto. Mame sa to ťažko počúvalo. Tak vstúpila do ich hovoru: "A Janka je čia?"... Babky sa zahanbili. Pomohlo však hlavne u jednej.

deti95060810
12. júl 2022

no to poznám... stále moja baba vychvaľovala moje sesternice ako chodia do kostola, ako sa stále modlia a prišla som ja na prázdniny a už som sesternice naučila odpľúvať pred kostolom, nadávať - používať škaredé slová.... raz po mne baba kričala že som diabol... 😀😝

dskjhfdlkdjhl
12. júl 2022

@queen_mary dcera si velmi dobre rozumie s tym svojim bratrancom a staru mamu ignoruje, maju taky vlazny vztah. Isto by bolo lepsie, keby to bolo inak, ale tak nikto nemoze mat vsetko😉