icon

Bývame so svokrom, ktorý sa nechce umývať

21. jún 2021

Baby, toto nie je príspevok pre slabé žalúdky. Ja už nemôžem.. Bývame so svokrom, ktorý sa nechce umývať, s veľkým krikom ho naženieme raz za týžden do sprchy a pokiaľ tam muž neasistuje tak len pustí naprázdno sprchu, ani tam nevlezie.Opadávajú z neho šupiny kože. Na záchode si neutiera zadok, viem, lebo ani nesplachuje a vidím tam len h.vno a žiaden tolaetak a keď mu dávam prať veci, hrozne smrdia. A potom chytí moje ročné dieťa. Xkrat som sa už zgrcala a mužova odpoveď je, že on je starý. Neviem už čo robiť, ja som tiež zažila starších ľudí, ale hygienu poznali.

Strana
z2
apolka77
21. jún 2021

A ty so svokrom komunikujes? Čo robí celý deň?
Koľko má rokov?
Vieš keď ste v jeho dome asi to tak berie že mu nemáte čo kecat....zas keď celý život kaslal na hygienu novým kúskom ho nenaucis..
Manžel by mal pristúpiť na kompromis...trebárs celú svokrovu izbu vymaľovať, urobiť poriadok prípadne staré veci vyhodiť..niektoré šaty ktoré sa neprali mesiace nevyperies ani keby si to praľa 100x....nekompromisne vyhodiť...kúpte svokrovi nové tričká tepláky ponožky trenky...napr v tescu...
Ja na tvojom mieste by som nejak rafinované svokra prehovorila že treba izbu dať do poriadku, maľovať....ak by sa dalo žeby na 3dni šiel trebárs k dcére, synovi ak má a vy by ste to tam vyluxovali, povyhadzovali staré handry,,,všetko sa dá len treba chcieť

autor
21. jún 2021

On už ma nejaké lieky ale nepomohlo to. A oddeliť
sa nič nedá. Môžem fakt len dbať o to aby nechytal malého. Ako píšete, príde navsteva a ja len rýchlo utekám na WC splachovat a dúfam ze on nevyjde z izby :( je to nepríjemné a skôr sa tu len vylievam lebo neviem co s tým

autor
21. jún 2021

@apolka77 ma 75 a on malo chodí z izby, skôr len sedí a nič nechce robiť. A prerobili sme už celý dom a to bol tiež veľký boj a krik, že ten dom je novy (40 ročný a bol zanedbaný) a prečo to robíme. Myslím ze keby sme mu zasiahli do izby tak by to nezvládol. A.tie nové veci, ved jasne kúpiť môžeme ale čo z toho keď ledva raz za týžden ho donútiš prezliecť sa. A to je v tom 24/7. Zadok si neutrie, stravuje sa v tom, to každá vec je nehyhienicka takýmto štýlom

autor
21. jún 2021

@apolka77 on proste povie.. Ty sa chod osprchovať. A koniec debaty. Keď sa snažíš ďalej, aj nakričí

antoniatonka
21. jún 2021

demencia ma vela podob, to nemozes skatulkovat, ze babka bola tiez dementna ale sa umyvala, co clovek to ina osobnost, a s touto diagnozou to ide iba dole vodou, niekto je cely zivot prehnane cistotny, sam sseba trikrat denne sprchuje, vyobliekany, navonany, cely dom tip top, same navstevy, oslavy, vylety a pride bod, ked strati zaujem o okolie, rodiny, beha tyzden v jednom pyzame, pouzitym spodnym pradlom pucuje vsetko dookola a nahnat ho do sprchy je nadludsky vykon raz do tyzdna, maju vlastny svet, v ktorom je vsetko tak ako ma byt a my ostatní sme votrelci

luccija
21. jún 2021

So starymi ludmi treba ako s detmi.nema aj depresie?Az mi ho je luto co to je za zivot.Ja viem, ze to musi byt nechutne, ale si predstav, ze to je tvoj otec.Tak asi je chory bezradny kde ma zenu zomrela?vyzera, ze sa opustil.Tvoj muz musi byt dobrak, ked tolko ludi doopatroval.
Len dohliadnut, aby sa umyl, niecim ho zaujat musi ho nieco bavit ...ake ma diagnozy ci lieky?hrozny zivoy byt tak niekomu na krku..teraz si doma s dietatom a potom, ked pojdes do roboty zvladne byt sam?

antoniatonka
21. jún 2021

Niektoré ste také odborníčky, až vidno že ste s človekom s demenciou ešte do styku neprišli. Základ je, že krikom sa nič nedosiahne, sľubovať odmeny.. za ďalšie nemeniť jeho prostredie minimálne tu jeho izbu, ak je dementny a zmeníte, vymeníte mu všetko, bude iba viac zmätený, agresívny, lebo on má svoj svet, b ktorom sa umyl, najedol, upratané má, všetko v poriadku, stolička je tam, oblečenie tam, má vlastný systém, pravidlá, ktorým my nerozumieme, a on nie je malé decko ktoré treba poučovať. Čím väčší tlak, tým väčší odpor

anka246
22. jún 2021

Veľmi cítim s tebou. Starať sa o starého, dementného človeka, je veľmi ťažké.
Ja som doopatrovala mamu, aj svokru.
Mama bola ležiaca , bolo ju teba chovať, aj umývať. Svokra chodiaca, ale s plienkami. Po každej veľkej potrebe som ju utrela, zobrala fľašu s vodou a ešte na záchode v sede, som jej umyla zadok. Pri kúpaní kričala, ako keby som ju bila.
Mala viac detí, ale tým smrdela.
Ešte aj po dvoch rokoch, mi je z toho zle.

kristina0103
22. jún 2021

ja by som toto nedala. fakt ťa obdivujem a ľutujem. Ja som na hygienu vysadená, však asi ako každá žena a toto a ešte smrad atď...určite to chce debatu s mužom. My sme svokra dali do ústavu, ale mal vysoké štádium rakoviny a pobudol tam chudák len 2 mesiace. Ale tá starostlivosť sa fakt nedala zvládnuť, to by sme museli byť pri ňom 24/7. A to som chcela povedať, pekne sa tam oňho starali, umytý, ostrihaný...fakt mu to chvíľu prospelo. Až teda ten záver bol neodvrátiteľný.

prasiatko30
22. jún 2021

Tvoj muz musi byt obdivuhodny clovek - postaral sa dostojne dozitie dvoch blizkych ludi a svojho otca tiez nechce dat do ustavu. Pre teba je to tazke lebo voci svokrovi nemas ziadny sentimentalny vztah, teba neucil chodit, bikovat ani s tebou nebol vtedy ked bol vitalny. Tvoj muz ma vsetky tie spomienky ulozene, pre neho to nie je len stary okakany chlap co sedi zavrety v izbe. Sadni si s muzom a poziadaj ho aby zacal vybavovat opatrovatelku z MU, viem, ze existuje opatrovatelska sluzba - alebo chod ty a zacni to vybavovat, informovat sa. Mate asi aj odlisnu situaciu ako ked on doopatroval mamu a babku lebo vtedy neboli male deti v dome.
A co povedat clovek s demenciou sa uz nezlepsi, pojde to len k horsiemu a musite najst nejaky system a organizaciu ako to v zdravi prezit ale nebude to jednoduche

cacianka
22. jún 2021

skusit konzultácie s psychologom psychiatrom gerontopsychiatrom, toto sami nezvladnete, možno lieky a svojsky prístup pomôže

nafka0483
22. jún 2021

Autorka - ked manzel tvrdi, ze je stary a CHORY, tak chory clovek predsa potrebuje odbornu pomoc a liecbu. Potrebujete potom psychiatra, spravne nastavenu liecbu a bude aj lepsie spolupracovat. takto manzel nechava trapit aj otca aj vas ako rodinu. Odopretie starostlivosti (zdravotnej od odborneo lekara) nie je pomoc.

Zazili sme to s babkou, ale jej sme neodopierali liecbu, starali sme sa o nu dokial sa dalo, mala nastavene lieky a tiez by sama neriesila kupanie, sprchovanie a pod. potrebovala na vsetko asistenciu, ale ked sa jej povedalo, tak sice menej ochotne ale nechala si pomoct, umyt sa a pod.
Dovtedy bez liecby to bolo tiez tazke.

fiafia
22. jún 2021

Toto je choroba. Demencia sa takto prejavuje. Bola by som opatrná lebo neskôr to môže byť aj horšie. Riešila by som to aspoň apatrovatelkou

trixi12
22. jún 2021

chápem že je to ťažké, a aj tvojho muža, že ho nikam nechce dať, ale nie je to v poriadku. Veď z tej špiny, neporiadku a nehygieny môžete všetci dostať nejakú chorobu. To sa nedá dlhodobo takto žiť, ty sa nadreš s upratovaním všetkého stále dookola, len aby bolo ako tak čisto. Jasné že svokra asi neprerobíš, ale na muža by som si dupla, že ak ho teda chce doma, tak jedine pod podmienkou, že naňho bude každý deň dohliadať, aby sa aspoň umyl a obliekol do čistého.

tanickalab
22. jún 2021

Toto by som nezvládla, skúsila by som všetko nechať na manžela nech sa zbadá že to nie je také jednoduché.

rikarika
22. jún 2021

Toto je nastup alzheimera/demencie. Hovorili ste o tom s jeho vseobecnym lekarom? Treba vysetrenia a pripravit sa na stale horsiu a horsiu situaciu. Uprimne - bud rada za to hovno v zachode, o par tyzdnov/mesiacov bude to hovno napr. v kuchyni na okne....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
trixi12
22. jún 2021

@elizabet173 tak to neviem presne ako funguje, ale o to nejde, jasné že každý človek čo má svojho rodiča rád si ho chce nechať doma čo najdlhšie ako sa dá. Lenže toto už nie je situácia, kedy by stačilo mužovo ospravedlňovanie, že jeho otec je starý, tu treba už niečo robiť. Aj keď áno, je to ťažké, každá rada drahá, a starý človek je tvrdohlavý a neuvedomuje si, že to nie je v poriadku. Ale zasa rozumiem autorke, tiež to musí byť aj pre ňu o nervy v tomto žiť každý deň. Teraz si predstav že ona bude toto tolerovať, drhnúť každý deň, prať a snažiť sa, a jedného dňa napríklad bude treba zavolať doktora k starému pánovi do izby a ešte o nich povedia, že ho nechajú hniť v špine.

jullietka
22. jún 2021

@elizabet173 neviempresne ako to je,mali sme podobne s babkou,nechcela sa kupat,nikdy nemohla byt ano na 5 sekund sama,nemohli sme ano tv pustit nic vadilo jej vsetko. Iba lezala uz. Moja mama bola za jej dr,odporucil vysetrenia,dal aj nejake tabletky a ze ked tie uz nepomozu tak na psychiatriu ma pozorovanie. Tiez nesuhlasila ale isla. Bola tam 5 tyzdnov,nastavili jej liecbu a je z nej nova zena. Chodiaca,vysmiata,naje sa,da sa umyt,pyta sa aj vonku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jullietka
23. jún 2021

@elizabet173 to mi je luto. Nasa babka odmietala vsetko,ale poprosili sme lekara aby ju navstivil doma a on jej to "polopate" vysvetlil...ale ona uz mala komplet vsetky vysetrenia za sebou,fakt od hlavy po paty...ju presvedcilo to co jej doktor povedal,hoc sa ohucala jak chora vrana ale nakoniec isla lebo mala papier odporucanie od doktora. Kazdopadne stoji za uvazenie ist za jeho doktorom co on na to povie...mozno je to fakt demecia,mozno vie nejake lieky napisat aj jeho doktor 🤷babke najprv pisal lieky jej doktor,aj nejake na ukludnenie neviem presne. treba mu vsetko komplet povedat a urcite vam poradi. Drzim prsty 🙏🙏

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jullietka
24. jún 2021

@elizabet173 pardon,ano 🙂

mia78111
24. jún 2021

Nemoze trpiet schizofreniou?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2