icon

Bývanie - prestavovanie podkrovia u svokry

lalla123
26. apr 2021

Ahojte, mám taký problém práve si prestavujeme podkrovie u budúcej svokry. Najskôr sme chceli dom ten nevyšiel normálne potom podnájom - chceli sme sa osamostatniť. Ale keď sme to povedali doma svokra hneď povedala že nie že si mame prestaviť vrch. Najskôr som bola za rázne nie ale po rozhovore s priateľom sme nakoniec usudili že to bude aktuálne najlepšie riešenie. Na 2-3 roky kým začneme riešiť hypotéku a dom keďže nie sme zobratý a ja som za to že hypotéka a zvyšné veci až po svadbe. Tak sme sa teda pustili do prerábky a stalo sa presne to čo som prízvukovala že ak sa stane tak nič robiť nejdem. Ide o to, že svokra robí všetko bez toho aby sa vôbec opýtala alebo dala vedieť po týždni som tam prišla lebo som bola v práci a mali sme vymaľované mali sme toto tamto urobene. Keď sme chceli objednať kuchynskú linku tak hneď nás stopla že mame počkať musíme to premeriať ešte spolu aby sme si boli istý. Keď sme riešili podlahu tak mali by sme to urobiť tak a tak lebo takto to bude lepšie. Proste nakúpila veci a my sme ani nevedeli o tom. Na povale sme chceli mat kúpeľnú ale to zevraj nejde lebo by sa muselo všetko robiť nanovo ja som z toho na nervy už pristúpila som na toto riešenie ale nečakala som že sa nám bude do všetkého starať. Áno ja viem uvedomujem si že nám chce pomôcť ja si to vážim dokonca aj chodíme za nou s niečim keďže je skúsenejšia v týchto veciach a my sme ešte mladi nikdy sme nič takéto nerobili Alw čo je moc to je moc. Ja sa snažím jej to nejako dať najavo ale nechcem spôsobiť hádky... priateľ jej aj povie keď už niečo že chceme to takto ale nie vždy niekedy povie že mu to je jedno že nech sa rozhodnem ja a potom všetko jw na mne.. A ja jej neviem povedať že viete čo chceme to takto sme rozhodnutý a nestarajte sa nám do toho... Bojím sa toho že to začnem ľutovať Ešte tam ani nebývame a už sú takéto problémy... ona dosť pomohla aj jeho súrodencom ale ja som ten typ a moja výchova je že keď niečo chceš Tak si zarob a jeho mama a výchova je úplný opak...
čo by ste robili na mojom mieste prosím Vás ak mi viete nejako poradiť ako vysvetlit že si chceme prerábať sami... a ak budeme chcieť pomôcť radi ju poprosime o pomoc. alebo ak má niekto s týmto skúsenosti. inak mame veľmi dobrý vzťah.. len toto má fakt zaskočilo sme spolu 4 roky s priateľom a toto sa deje prvýkrát.

Strana
z4
sisa_s
26. apr 2021

"práve si prestavujeme podkrovie u budúcej svokry", prva veta a uz som sa uskrnula a vedela presne, ako to bude pokracovat

sisa_s
26. apr 2021

"svokra robí všetko bez toho aby sa vôbec opýtala"...vo svojom vlastnom dome sa ma prisposobovat nejakej frajerke svojho syna? Ved ani manzelia nie ste, verim, ze do toho domu nevrazas svoje peniaze, lebo sa mozes s nimi rovno rozlucit

deti95060810
26. apr 2021

tak už len čím skôr postaviť dom a svokre dať dovidenia....😉

pribinak
26. apr 2021

Na toto si nemala pristúpiť.

liz_lemon
26. apr 2021

davas peniaze do cudzieho domu?

777januska777
26. apr 2021

Ja len nechápem prečo to prerabate, ked budete riešiť neskôr hypotéku a samostatné bývanie. Ved to je zbytočná robota a zbytočne peniaze nie?

lalla123
autor
26. apr 2021

@liz_lemon dohodli sme sa že veci ktoré tam ostanú ako podlahy atd. Zaplatí ona a nábytok a podobne si zaplatíme my 🙂

lalla123
autor
26. apr 2021

@777januska777 pretože 4 roky chodíme každý deň hore dole raz uňho raz u mna a už nás to nebaví..človek si nemôže ani nič nejako naplánovať lebo raz musí byt tam q raz tam a chceme sa už usadiť . boli sme aj v zahraničí mame vyskúšané spoločne bývanie..

katkamatka7
26. apr 2021

@lalla123 No z tohoto mi vychádza, že by som bola v niektorých častiach, nie všetkých, svokra ☹ Ak by som sa na to pozrela teda tak, zvolila by som na Tvojom mieste príjemné tichšie miesto s kávou, čajom na rozhovor s ňou, kde si ujasníte, prečo ona robí to, čo robí a Ty jej vysvetlila, čo Ti vadí, prečo a ako to chcete riešiť.

lalla123
autor
26. apr 2021

@sisa_s ja nechcem aby sa mi prispôsobovali ale tvrdila že budeme mat hore svoje súkromie a prerobime si to 🙂 ...aspoň na čas.. nerobíme nejaké veľké prerábky len maľovanie podlahy a nábytok.
A keďže tam budeme bývať my dvaja myslím že mám nárok na to aby sme si rozhodli akým smerom podlahy umiestnime a akú kuchynskú linku si kúpime 🙂

katkamatka7
26. apr 2021

@lalla123 Keď odídete, ona si to prerobí. .... Hľadajte svoje.

janinah
26. apr 2021

@lalla123 ak to platí ona tak nemáš nárok vyberať podlahy ani linku v JEJ dome.to tam ostane aj po vašom odchode a má sa to páčiť jej a nie tebe...ty len vrazas energiu do niečoho.co budeš mať na istý čas požičané zadarmo....ak nerátam.ze zaplatíš svojimi nervami

lalla123
autor
26. apr 2021

@janinah právo vybrať si mám. Do toho nám nič nehovori... skôr ide o to že ako keby nám musí vo všetko ešte radiť chce byt do toto poriadne zapojená. Ja poviem že to chceme takto a ona že môžeme si to dat takto a takto. A stále sa diva len na mna že ja ja ako keby ram bývam len ja sama bez priateľa... A sama povedala že keď odídeme ona to tam zavrie a bodka.

lalla123
autor
26. apr 2021

@janinah a linku platíme my.. 🙂 jedine čo platí jw podlaha

katkamatka7
26. apr 2021

@lalla123 🙂 radí, aj tu Ti ženy radia. Ty povieš ,,chceme" a ona ,,môžte". Ak by sa na Teba nedívala, je to horšie.

lalla123
autor
26. apr 2021

@katkamatka7 jasne ja sa rada poradím dokonca aj jej nápady sú niekedy super ja ju mám rada 🙂 Len niekedy to je už moc podľa mna... viete predstavte si turo situáciu a teraz si idete objednať kuchynskú linku vymerane máte všetko a dodávka je 2 mesiace a ona Vám poviem že neobjednavajte to ešte ro pre istotu spolu premeriame aby to bolo naporiadok... A musíme čakať ďalšie dva týždne kým to poriadne pimeriame a v podstate prídeme na to iste ako sme si to už vymerali my 🙂

kitycat
26. apr 2021

Aky vyznam ma vrazit peniaze do podkrovia ked odtial odidete? Ani svokra to nie ke, prsten uz mas?

Aspon si to myslis... Ze odidete 🤔

lalla123
autor
26. apr 2021

@kitycat nábytok si zoberieme so sebou 🙂 a áno sme zasnúbení

katkamatka7
26. apr 2021

@lalla123 Aj ja by som tak povedala 🙂 Ale premerané by som mala do pol hodiny s nohami na stole. Vieš, ona Ťa napriek tým rokom, ktoré žiješ s jej synom, stále spoznáva. Keď jej dokážeš, že sa môže na Teba spoľahnúť, že neurobíš blbosť, bude veriť viac a už si nebude premeriavať, čo ste zmerali, ale nastúpia ďalšie fázy života so svokrou. To slovko ,,chceme" skús nahradiť trošku jemnejšie: radi by sme ...urobili, spravili, opravili, poradili sa. Má to zázračný efekt, skoro ako prosím,ďakujem,prepáč. Snaž sa aj jej dokázať, že si ju vážiš ( svokry sa majú vážiť, aby nepribrali). Že si ceníš jej rady a pomôžu Ti rozhodnúť sa ( v preklade: urobíš si po svojom).

lalla123
autor
26. apr 2021

@katkamatka7 vďaka takto má to nenapadlo. Vyskúšam 😊

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
lalla123
autor
26. apr 2021

@nikolka1986 to bol jej návrh my sme to chceli sami ona povedala že to čo ostane tu okrem teda kuchynskej linky tak nám to zaplatí pretože ona je taká že by všetkým všetko dala takto 🙂 A bol to všetko v podstate jej nápad pretože ja som bola proti ona nás v podstate k tomu viac doviedla 🙂 keby bolo na mojom rozhodnutí a ona vzedy povie že dobre mame ísť do podnájmu tak ja by som išla. To že mame ostat tam bolo o veľmi dlhých rozhovoroch a podmienkach 🙂 Ako každý človek mam v živote aj ja nejaké zásady a práve som od jednej upustila že budem bývať istý čas so svokrou pretože keď čítam články či tu alebo skúsenosti žien že vždy sa ich vzťah pokazil aj keď predtým bol super a je len pr výnimiek ktoré to tak nemali idem stále do toho so strachom že čo sa bude diať .. 🙂 A keby nám má ona všetko vyberať tak okamžite by som ustúpila od toho a to že ona sa ponúkla že nám to zaplatí tak ja som najskôr bola proti tomu.. ona naliehala že nám s tým chce pomôcť a mame si radšej šetriť na pekne veci a celkovo na dom 🙂 keďže do tohto vrazime možno dokopy okolo 3 000€

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
selest
27. apr 2021

'Veci co tam zostanu zaplati ona', cize si vlastne ona preraba svoje podkrovie a vas tam necha chvilu byvat kym si nezacnete riesit vlastne byvanie. V tom pripade je ale v poriadku ze ona zasahuje alebo chce rozhodovat o tom co a ako sa urobi. Kazdopadne nedavaj do toho vlastne peniaze a drzte sa toho ze je to docasne. Tiez mi to pride trosku zbytocne, cim skor vlastne byvanie... Ja by som aj tak radsej isla do podnajmu ak sa nejedna o par tyzdnov ale o roky. Aby sa nepokazili dobre vztahy atd..

miadi
27. apr 2021

“Chceli sme sa osamostatnit.. ale svokra hnet povedala ze nie.. “ som taka ze ked nieco chces tak si zarob 😂😂😂😂hovoris jedno a robis druhe. Nestretavali ste sa unho a u teba ale u vasich rodicov .. a fakt veriš ze tam budete len 2-3roky? Keby si tomu ozaj verila tak nebojujes tolko ze aka podlaha atd. O rok dva vyhodite kopec $ na svadbu a zas len nepojdete nikam. Pan manzel si hypo Po svadbe nezoberie . Lebo svokra povie naćo? Ved tu je vam dobre.. budes na materskej a on bude chciet usetrit., potom ti vysvetlia ze je super tam zit svokra moze pomahat s dietatom., a tak sa stahovanie do svojho zas odlozi o dalsie 2-3roky.. po 10rokoch budes tak na nervy ze si v dome posledna autorita po svokre a muzovi.. Ze s detmi odides k rodicom stym ze o rok dva pojdes do podnajmu. Keby si ozaj chcela byt samostantna tak idete hnet do podnajmu. Ale ked ludia chcu strasne ušetrit nasackuju sa aj k takmer svokre. A zrazu zistia ze je nieco ine k cloveku chodit na navstevu prespavat v detskej izbe a ine zit unho na poschodi .. a toto si si vybrala ..

elizabet173
27. apr 2021

@lalla123 ak mienite odísť, tak by mi bolo jedno, ako tam bude vymaľované, ale obávam sa, že keď meníte podlahy, dávaš si tam linku, tak skoro neodídete.

snowflake07
27. apr 2021

@lalla123 tak tych 3000 nie je vela.To tolko vyjde prerabka okrem podlah?Ja som len za malu panelakovu kuchynu dala 3000 a to bez spotrebicov 🤔

sense
27. apr 2021

@lalla123 pretože to platí ona tak sa aj rozhoduje co a ako tam chce mať... Bývate u nej jej byť, jej peniaze sú investované do prerabku tak sa nečudujem ze to chce mať podľa seba...

number19
27. apr 2021

Autorka, ty si si to poplietla. Vy neprestavujete podkrovie. Podkrovie prestavuje svokra za vlastne peniaze vo vlastnom dome. Ma absolutne pravo sa ku vsetkemu vyjadrovat, lebo to ona financuje a ked odidete podkrovie zostava v jej dome.

annamalaga
27. apr 2021

Máte vôbec niečo našetrené aj k hypotéke ? Lebo dávaš ďalšie peniaze , ktoré Vám bude treba do ľuftu. Máte pozemok , kde budete stavať? Ešte ste ani svadbu nemali? Koľko za ňu dáte dalších 4000€. Veď to budeš sporiť do nekonečna a ani sa neodstahujete. Prečo radšej nekúpiť byt najskôr a časom ak to pôjde dobre s financiami byt predáte a kúpite dom? Povedz mi , čo za tie 3 roky ušetrite u tej svokry ? 🤷‍♀️ To by ste tam museli bývať aspoň 10 rokov a zadarmo , aby ste ušetrili viacej ku hypotéke , ale rozhodne nie 3 roky. To radšej platiť za garzonku alebo 1 izbak a si v klude a pokoji. Dom je svokrin a nie Váš. Ona Vám tam bude stále chodiť a stále Vás otravovať.

Strana
z4