Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
PANI AUTORKA, nehnutelnost, ktoru vlastni tvoj manzel pred sovbasom nepatri do BSM. takze niet co o tejto veci debetovat tak jeot uprvene v sk pravnom poriadku a prkticky v celej eu.
je tu vsak pravna moznost darovania .ale ako tu uz bolo aj MANIMUSKA spomenute, tak ani ja ako pravnik by som neradila taketo riesenie situaci
je mozne aj to,aby si pred sobasom este kupila cast danej nehnutelnosti atak budete spolumajetelia .ale nebude to bsm.
podla pravnych skusenosti aj z praktickeho hladiska je najlepsi variant ,ked uzatvaraju manzelstvo partneri spod0bneho spol.a aj socialneho/cize majetkoveho prostredia/
co sa tyka fnancii, ktore mas v umysle do manzalovej nehnutelnosti dat, tak mas pravo na vratenie primeranych nakladov vynalozenych na nehnutelnost
ak je to dolozene dokazmy, tak nie je rpblem to vymoct v pripade potreby.
a tie zje mozna ina verianta. ak manzelstvo este nevzniklo,je mozne notarskou zapisnicou pred sobasom vytvorit situaciu pravnu,ze BSM vznikne az dnom zaniku manzelstva. a potom savyporiada
ak manzelstvo uz uzatvrene je, tak je mozne BSM zuzit,ci rozsirit..
takze ak by si to chela riesit do krajinosti,ak si das zuzit bsm, mozes uzatvorit dohodu s manzelom o pozicke na rekonstrukciu domu.
pretoze ak uz bsm vzniko a nie je zizene,ani,tak aj tovj prjem aj jeho je vas spolocny vden,ked opusti konto zametnavatela...
takze su rozne varianty/teraz som opisala tie ,co mozu platit na sk podla sk pr.systemu/ neviem v ktorej krajine je platne uzatvorene vase manzelsvo a teda podla akeho pr.systemu sa riadia aj majetkove prava manzelov.ale predpokladam,ze akokolvek,na sk mate tak ci tak registrovane manzelstvo.
ale prakticky v celej eu plati,ze majetok/aj newhnutelny/ nadobudnuty pred uzatvorenim manzelstva NIE JE spolocnym majetkom
takze je to na vas,aky variant majetkoveho spoluzitia preferujete.
@charlie1980 vies ake je u nas vyzivne? ze mozes akurát ist byvat do krabice... kolke zeny dostavaju na deti po 30-40 eur na dieta...dajme tomu 3 deti...dostanes stovku akoze "prijem za chlapa" a cely zvysok zivota zivoris...
a este mas mega problem ssa zamestnat, pripadne ides niekde za minimalku a ak nemas zaklad na byvanie, nepatri ti ani polka bytu..tak si v garzonke pomaly bez elektriky...
@maciatkolulu ale ja sa to snazim ponat vseobecne, na to aka je tu situacia a v akom postaveni je zena. A jednym z dovodov, preco mnohe zeny ostavaju s násilníkmi je aj to, ze nemaju kde ist byvat, byvaju u chlapa, ktory si z nich spravil handru a boxovacie vrece...
@mima4 pravda, ale zase maloktory muz sa zrazu stane nasilnikom.... a nech si kazda zena robi ako zna ya svoje a chlap tiez, opkujem, nemoze nikto nikoho nutit, aby prepisoval svoju nehnutelnost, uz to nastrbuje vztah... ked tak spravi sam zo svojho rozhodnutia ok, ale nie nutit, alebo sa nejako divit, ze mi nieco neda. Ja sa nedivim, ze mi napr.moja mama este neprepisala jej fakt drahu nehnutelnost, je to jej rozhodnutie, tak isto ako aj muz a zena ma pravo sa rozhodnut a manzelstvo neznamena automaticky, ze jeho/jej majetok je aj moj...
@natalym ja skor sa priklanam k alice - co ale pokryva aj tvoj romanticky variant s holym zadkom🙂 cize aby sa brali ludia z podobnym socialnym aj financnym zazemim... my sme napr. mali hole zadky , obaja ale vzdelanie od rodicov a vedeli sme co chceme robit - cize aj spolocne ciele a plany...
nas prvy byt sme kupovali ako partnery do podieloveho vlastnictva 50: 50 - vobec sme to neriesili, bola to jedina moznost... vedeli sme ze sa chceme brat ( inak by sme spolu byt nekupovali ) a zalozit rodinu ( cize ja som vedela ze budem v urcitej dobe financne velmi zranitelna )... spaetne ked pozriem na investicie tak byt sme splatili v pomere 80:20 v prospech mojho muza - tento vzorec nam bol ale jasny uz na zaciatku...
Moj muz je pravnik a pre mna aj tento priklad bol len dalsi taky bodik na jeho konto ze to naozaj mysli so mnou vazne... Nespochybnoval toto rozhodnutie , sam s nim prisiel... Druhy byt sme kupovali po predaji prveho uz ako manzelia do BSM...
Ja si nepomozem ale stale si stojim za svojim... ale teda vychadza to aj z toho ze ja by som nikdy nesla do vztahu s rychlozbohatlikom ci aj velmi bohatym clovekom v case ked som ja nic nemala... Mala som takych napadnikov kedze som na VS prednasala o soft skilloch pre roznych podnikatelov - ponuk bolo az az... napriek tomu som sa vzdy citila ako taka hracka len v tych akoze vztahoch a nikdy mi neimponovalo to take nadbiehanie : moj dom, moja jachta... a akoze ja som mala byt ta ozdobka na zaver😉 tak som si nasla radsej perspektivneho muza s holym zadkom;-D
@mima4 Ved to, ze ochrana zien na SK je tak biedna....nepochop ma zle....Nejedna sa tu o nejaku vypocitavost, Ale ak sa rozviedol par na zapade, strhnu z chlapa aj gate ! Preto tak vela parov zije v partnerskom vztahu. No uz len myslienka rozviest sa a platit vyzivne na deti ich desi. Preto cucia pri zene, detoch. Samozrejme, zeny to aj zneuzivaju, Ale zit z dvoch vyplat a zit z jednej, je tiez rozdiel. Takze aj ta zena zato porozmysla, ci sa rozviest alebo nie, ci cucat pri muzovi alebo nie...cim je zena emancipovanejsia, tym viac je vo vyhode. Pride to aj k nam. O 20-30 rokov bude sobasenie sa uz len loteriou.
@dai na zaciatku pises, ze ste mali hole zadocky a na zaver, ze si mala byt 😉 a tvoj muz mal holy zadocek, ale bol perspektivny 😀 ako nic v zlom....
No ja si ale myslím, že to je čo moje pred manželstvom, by aj malo zostať moje. Takže v prípade zakladateľky by mal dom zostať manželovi.
Ak chce investovať do bývanie tak tak aby sa to dalo dokladovať neskôr. Na toto neviem odpovedať, to je ťažko. V mojom manželstve som ja minula viac peňazí, viac priniesla. Neviem.
Serie ma to v blbých chvíľach, ale neriešila som to. A preto to už mám nacelkom vyriešené.
MIMA 4, kazdy ,kto chce vstupit os manzestva amat detitak ma byt natolko zrely, ze s av proipad emudze vie o seba aj deti postarat bez ohladu na to,,ako je upravena vyska pripadneho vyzivneho vdanom pravnom systeme
a kazdy si musi tiez uvedomit,ze majetok ineho je len toho dotycneho.aj ked sa stane z neho jeho manzel,manzelka
kazd yz partnerov by mal byt schopny sa sam o seba postarat v pripade nudzoveho stavu
ak partner chce darovat inemu patnerovi nieco, je to len na samom darcovi. ale netreba toto ocakavat automaticky.
ale dobre majetkovco upravene pomery su zakladom dobreho manzelskeho vztahu tiez
a najdolezitejsi prvok je zrelost partnerov a realizmus a to aj co sa tyka vnimania vlastnickych vztahov.
@maciatkolulu potom zle citas... byt sme kupovali spolu do podieloveho vlastnictva... a perspektivny s holym zadkom sme boli obaja🙂
@dai jaaaj sorry, ja som mala byt a byť 😉 nuz jeden ˇzmeni podstatu vety 😀
@alice107 zial Sr realita je ze vaecsina hlavne zien nie je schopna utiahnut celu domacnost... zial dokonca by som napisala ze ani chlapov ( pripadne kde pracuje len chlap tak su to casto socialne velmi slabe rodiny )... cize vychadzajuc zo sr reality ti nepomoze ze si zrela osoba, socialny system a zarobky su tu stavane skor na 2zarobkove manzelstva, ked 1 prijem vypadne tak je hned rodina v ohrozeni chudoby...
@maciatkolulu 🙂 som si vobec neuvedomila ako moze interpunkcia menit vety... prepac, ja ju v maillovej komunikacii vobec nepouzivam... vidim ze si budem musiet davat pozor🙂
@dai To je pravda. Resp. keď chlap lepšie zarába, hneď žena zostáva doma a keď si nájde inú má problém.
Vidíš teraz som si uvedomila, že my s mojím mužom by sme si poradili aj sami.
Vždy ma to trochu sralo, že musím ísť od detí do roboty, lebo on nemal až taký príjem, skrátka môj plat sme potrebovali a teraz by som mu mala byť vlastne za to vďačná.
@dai nuz vidis 😀 ani ja nepouzivam a moze byt z toho pruuuuuser zjavne
DAI mali ste aj kus stastia,ked ste kupovali nehnutelnost do spoluvlastnictva.ja ako pravnik toto nikdy neodporucam partnerom robit ako velmi rizikovu zalezitost.. pretoze sa moze stat hocico..napriklad smrt/nemusist ani o rozchod partnerov/ a problemy snehnutelnostou /zdedena cast/ nastanu vmomente dalsieho nadobudatela. spoluvlastnika.a tak tiez problemy spredajom, platenim hypo a moho pod.situacii
poznam pripady, ked sa nehnutelnos tnemohla predat dlhodobom.a ked jedne prestal pratit tiez hopo.... . tiez velky problem...
ako spoluvlastnik by som nikdy nesla to vlastnickych vztahov sukromnych.aj u firmy je to riziko znacne.ale tam je to trosku o inom ....
@natalym a tak je to asi najlepsie... u nas je to podobne a to uvedomenie mi dava uplnu slobodu v rozhodnutiach... cize ja sa aj na nase manzelstvo a vztah pozeram ako na nieco co nam obom vela dava a tym nemyslim financie ( aj ked samozrejme tym ze sme zarobkovo cinni obaja tak si mozme dovolit omnoho vyssi standart ako keby sme boli kazdy osamote ) - ale proste viem ze keby sa stal variant X kedy by som nebola ochotna uz v manzelstve zostat tak ma nebude kvarit financna stranka a nebudem podmienovat svoje nerozhodovanie tym ze vlastne ja s nim byt musim lebo financie...
zial vaecsina zien v sr tuto moznost nema - teda pokial nie je kryta rodinou...
Zaujímalo by ma čo na to zakladateľka.
@alice107 Toto je teoria. Skoda, ze pravny System na SK je tak "deravy", ze na sudnom pojednavani castokrat nie je z coho vyratat vyzivne resp.minimalne. By som im vsetkym dobre klepla po prstoch. Deti mame preto, aby sme ich mohli vychovat na urovni. A nie preto, aby sa v pripade nudze postarali. To su zadne vratka, no ako dlhodobe riesenie je to skor na plac.
DAI ano, viem aka je realita na sk.ale v tom je prsne ta zrelost,ze pocitam s tou sk reralitou a zariadim sa tak,ze si nenarobim deti,ak mam problem sa o ne postarat.... ja ani na sk by som nemala problem sa v pripade nutnosti o dieta postarat..... takze o tomto to je... vnimat trealitu a prisposbit sa jej tak,aby nevznikol problem,ako uzivit vlastne dieta.....
Inak mňa tiež vždy zaráža, že chlap sa rozvedie, platí na dve deti, už vtedy má problém, ale nemá problém si s druhou urobiť ďalšie dve a tá druhá neviem teda má na to odvahu?
@alice107 ja si tu pravnu stranku uvedomujem, moj muz ako advokat zamerany na obchodne pravo urcite tiez🙂 a vidis, isli sme do toho - to bol nas romanticky okamih🙂
a mas pravdu - vsetky tieto situacie nastat mozu a su problemom - moj kamarat zomrel a byt mal s priatelkou v podielovom vlastnictve - jeho rodicia potom jej robili dost problemy , kedze ju moc nepoznali a mysleli si ze je to zlatokopka ( ten byt kupil moj kamarat - mal vysoke prijmy ako paraolympionik a spoluvlastnictvo na priatelku prepisal kratko pred smrtou ) - az po zasahu nas - teda jeho kamaratov z detstva a dokazoch o tom akou oporou mu jeho priatelka bola posledne roky jej dali pokoj... ( a to si ju on pritom 2 dni pred smrtou aj zobral za zenu, ale teda byt ziskal do svojho vlastnictva pred smrtou )
@mima4 kde je napisane, ze deti musia byt iba u zeny? Je moznost striedavej starostlivosti. Jaj to sa maminy brania, lebo ten chudak ich nevie vychovavat tak ako ony... Kazdopadne suhlasim s @alice107 ludia by mali vstupovat do manzelskeho zväzku z priblizne rovnakeho prostredia- bud dvaja s holou rutou a nadobudnu si spolu alebo dvaja co maju byvanie poriesene co i malymi bytmi. Jeden majetny a druhy s holou ritou nikdy nerobilo dobrotu.
@mojkamojka realita sa uz dost otaca - mamy by aj striedavku prijali ale chlapy su nejak proti🙂 to mam tiez od tej kamosky co robi rodinne pravo - cize priamo od rozvodov...
Pred par dnami bolo v telke tema preco uspesne zeny su stale bez partnera.lebo mu davaju najavo uplne vo vsetkom ze ich nepotrebuju a chlapy sa tak potom aj citia a preto radsej ujdu.ujdu za krehkou neznou uplakanou druhou zenou.proste dnes zeny dokazu vsetko.

@charlie1980 No budeš mať problém.......... 😀