icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

alice107
2. jún 2016

CARLIE1980 ano, casto zakony aj maju ´diryxĺa ev prpad etej ´ciernej prace´ mame zaony anariadenia, ktore len treba aplikovta dopraxe poriadne.....
nie zakony su zle.ale ich aplikacia do rpaxe casto.. tak jeot ja v pripade tej ciernej prace...
je nesprne vsak,ze ryba smrdi od havy... takze ak aj su zakony dobr estavane, tak je na zodpov.instituciach, aby ich dpoprax eaj zavadzali.atam je velky problem,ze sa to nerobi.....alebo velmi benevolentne.ale vies, na zaklad eskusenosti zo zahranicia v terajsiej situacii jer to mohokrat vj v zahranici podone....
rodic., co zije so soc.davok nie je viac nuteny/hoci zakon na to ma paky/ aby pracoval ..... atyk vznika potom situacia, ze vyzivne sa neplati...
takze znova opakujem, netreba sa spoliehat na vyzivne ,ale na to,ci uzivim dieta v pripade potreby.. . s tym mam ist do materstva.. ..a veberam si partnera, co vidim,ze je zrely sa o deti starat tiez...
takze sa nevyhovaram na vladu ale pozeram na seba najskor, ci mam na to podmienky..
stat ak nevytvcori podmenky je to aj nas a vina.volime zlych zastupcov pre veci verejne....

takze aj toto s tym suvisi. ked uz piseme,ze vsetko suvisi so vsetkym..... ja najskor pozeram na seba , ci som urbila dobre rozhodnutie a potom kritizujem inych

charlie1980
2. jún 2016

@emilia25 Tak, tak 😄😄😄 Tam to zacina 😄

mima4
2. jún 2016

@mojkamojka striedava starostlivost nie je prirodzena pre dieta a skor mu skodi, to je len vymysel, ktory nebere do uvahy potreby dietata.
a neraz aj chlap odmietne deti, ide do zahranicia..kasle na ne

95 % pripadov je takých, ze vsetko ostava na krku zeny

charlie1980
2. jún 2016

@alice107 Chapem....a scasti aj suhlasim. Ja som mala prve dieta v 33.r a druhe v 36r, pretoze od tohto statu som nikdy nic neziadala, anilen na nic necakala. Spoliehala som sa len a len na seba. Dokonca ma tento stat tak nahneval, ked to tu bolo ako v Mexiku, ze som ho opustila na 10r 😀

alaguema
2. jún 2016

@dai písmená pri čítaní sledujú len prváci 🙂 Táto činnosť sa zautomatizuje po pomerne krátkom čase, asi ako šoférovanie. Každý normálne čítajúci človek sleduje pri čítaní význam a obrazová pamäť ukladá podobu slova. Preto veľa sčítaných ľudí, vie úplne automaticky (bez premýšľania a aj pri rýchlom písaní), ako je slovo napísané gramaticky správne. Ty budeš asi nejaká výnimka 🙂 Ako nakoniec v tvojej generácii drvivá väčšina z vás. Tak potom, samozrejme, príde na rad argument, že pre vás to nie je dôležité 🙂 Veď ok. Ani nie tak dávno, to bol jeden zo znakov vzdelanosti a kultúry. O 20 rokov možno už ani gramatika nebude 😎

mima4
2. jún 2016

@emilia25 ano, ale co ked niekto uz nieco vlastni a chcem tam zit a pravdaze to aj vlastnit?

dai
2. jún 2016

@mojkamojka nespochybnujem co pises - zial casto to tak je... neviem ci sa da tomu predist, ja nastastie osobne tuto skusenost nemam ale v puberte boli samozrejme obaja rodicia ti zli - viem si predstavit ze keby zijem len s jednym tak ten druhy nepritomny by bol urcite super a ten chudak pritomny najhorsi na svete🙂
@charlie1980 ten matematicky vzorec by ale fungoval len v pripade ze by ho deti chapali - cize by to bolo treba napojit na vyucovanie matematiky🙂

charlie1980
2. jún 2016

@dai To je len zakladna matematika 😀 Plus, minus, nejake zlomky 😀

natalym
2. jún 2016

Mne tiež hrúbky kolú oči, nepoužívanie diakritiky mi kole oči, nepoužívanie čiarok mi kole oči a nemám potrebu to komentovať, lebo viem že to tak je, že internetovej komunikácii sa na to až tak nehľadí.

charlie1980
2. jún 2016

@natalym Vies kolko mi to bude trvat na Telefone ? Este aj diakritiku by si chcela 😀

alice107
2. jún 2016

CARLIE1980 no vidis. takze ty si necakal na nieciu pomc.ale mala si deti vtedy,ked si vedla,ze sa vies o ne starat. a to je podstata toho,co ja pisem tiez.
o, na sk bol roky politiky,ked sa demokrcia len budovala.. stale este zu pzostatky korupcie, aj chudoby,aj ineohg mylenia ludi,ako maju vzap.europe.av tomto to je.. to myslenie a vychovu treba tiez zmenit....
av tomto to je.. vladaje taka,aku si zvolili obcania..na to netreba zabudat.aj ked je to zjednodusene-
ale podstata plati....
mexiko nastastie eate na sk nemame .to by si potom videla , ako nic ,ale ozaj nic nefunguje.... ale nemame tam este ani vyspele nemecko napriklad v tych 60 tych rokov.. pretoze aj zap.statysa menili a aj ich zakonodarstva.ale maju inu mentalitu a preto aj ine podmienky su tam. medziludkske vztahy napriklad...
takze aj v tomto to je....
ale to je uz o inom.

maciatkolulu
2. jún 2016

@mojkamojka tak u nas v soft verzii toto bolo pri prostrednej, ale ked som povedala, ze kludne moze ist k tatovi, vobec jej v tom nebranim, ze ci jej mam kufor z povaly dat dole, ze nakoniec fajn, ze sa uvolni izba a ze v konecnom dosledku vela platit z rodicaku nebudem moct, tak sa hned stiahla do izby a vratila akoby nic a ked nahodou pride, ze by chcela ist byvat k tatovi na striedavku, tak sa jej kludne opytam, ze ako bolo cez vikend a skoro vzdy dostanem odpoved tato pracoval 😀 , tak sa opat kludne opytam, ze akoby si to predstavovala realne, tak sklapne, ale nakoniec som rada, ze si nasli k sebe cestu a ja viem, ze nech sa stalo vela zlych veci, on soje deti miluje, inak ako ja, ale miluje. A mas pravdu riadne zabolelo, ked som tu vrieskala, ze kde ste mali otca ked boli besiedky vystupenia a moje pubertalne babo yadrelo, ze no a , jej nevadilo, ze tam nebol....ale pochopila som, ze s pubertalnym deckom sa neoplati natahovat a je klud. Chcu ist k tatovi, idu a je to, a to sme mali ine natahovacky na sude, ale je to za nami a je klud, mozno aj tym, ze mam novu rodinu, mozno tym, ze sa sam priznal, ze lutuje co spravil, mozno aj tym, ze som mu od srdca povedala, co vsetko som ja a so mnou aj nase deti prezivali, mozno aj tym, ze sa rozisiel s laskou zivota, ale pr emna je dolezite, ze dava najavo svojim detom, ze ich miluje a ze mu na nich konecne zalezi a nakoniec aj oni mu uz povedali....

emilia25
2. jún 2016

@mima4 no ak su dvaja ludia normalny a vedia robit kompromisy tak sa vzdy dohodnu k spokojnosti oboch.mam spoluziacku prerabali byt co on mal od mamy normalne tam bola aj ona pol na pol a neboli zobraty proste ho spolocne prerobili tak to slo rovnym dielom.potom sa zobrali.

alaguema
2. jún 2016

@natalym Nezvyknem komentovať gramatiku. Myslím, že dokopy som to urobila raz a aj to láskavým tónom. Ale teraz keď som to videla v texte, ktorý hovoril o vzdelaní (vlastnom) a hneď niekoľko hrubých chýb v ňom, tak mi to prišlo trochu komické. Nejak extra mi to nevadí. Doba si ide svojim smerom a tempom. Asi naozaj spejeme k tomu, že na Slovensku bude vzdelaný každý a v podstate nikto 😎

dai
2. jún 2016

@alaguema neviem... znakom kultury a vzdelanosti to bolo podla mna este par generacii dozadu pred tebou🙂 moj starky bol ucitel a bol zato povazovany na dedine🙂 tak si viem predstavit ze v tej dobe... ja osobne ked teraz citam niekoho kto ma otrasnu gramatiku tak mi ako prve napadne ze je to cudzinec - kedze prave z toho multikulti prostredia najviac skusenosti a velmi si vazim kazdeho nemca, anglicana etc. ktori sem pridu a ucia sa slovencinu... a potom ked vidim ze na nic niekto v diskusiach utoci ze neovladaju gramatiku automaticky s tou assumption co pises - ze teda su nevzdelani a nescitani, tak mi to pride vzdy velmi smiesne ( a take tu uz bolo aj na stranke, pani aj napisala ze nie je slovenka len tu zije ale aj tak dostala vynadane ze uz za tych 5 rokov co tu zije sa mohla naucit gramatiku )

sme sice uplne off topic a nebudes mi verit, ale mne tie chyby tiez udieraju strasne do oci ked text citam... detto ked si kontrolujem text po sebe tak nechapem niekedy ako som mohla tolko chyb narobit, lebo jasne viem kde sa ake i pise🙂
ale ano... nepocitujem sr gramatiku ako nieco dolezite - to je fakt... a nevyvodzujem na zaklade jej znalosti nic - hlavne nie v anonymnej komunikacii - niekto mozno pise prispevok 10 minut a snazi sa, pre mna je ten content omnoho dolezitejsi ako forma... neviem posudit co to o mne vypoveda, ale zijem s tym celkom v pohode a v realnom zivote som skor za svoje pisomne prejavy chvalena😀

dai
2. jún 2016

@alaguema tvoj problem a tebe podobnych ( lebo na tejto stranke je ich viac ) je, ze nieco co sa v skole uci 5 rokov ako jeden z mnohych predmetov kladies na uroven celkoveho vzdelania, uplne selektivne vnimas len to a na zaklade toho vyvodzujes aky je clovek vzdelany... ja beriem ze pre korektora ( co je praca kde sa teda toho vela nerozmysla ale teda ten clovek gramatiku ovlada super - znamena to teda ze je vzdelanejsi ako vedec ci lekar ktory tej sr gramatike vela neda kedze pise vaecsinou v inom jazyku ?) a ucitelov sj je gramatika velmi dolezita... ale teda neviem pre ake zamestnanie este...

dai
2. jún 2016

@natalym inak my mame v praci normalne kurz na mailovu komunikaciu... a v nom sa ucis ze diakritika je no go pre mailovu komunikaciu - hlavny dovod je ze ludia pouzivaju rozne softwary a tie nemusia spravne precitat diakriticke znamienka tej ktorej krajiny ( hlavne ak tvoj software je vyssej generacie ako software prijemncu ) - cize namiesto krasneho textu s diakritikou by im prisli necitatelne znaky - preto si myslim ze kazdy kto aj pracovne pise nieco tak diakritiku urcite nepouziva, urcite nie ak pise v roznych jazykoch 😉

natalym
2. jún 2016

No šak ja viem. Ta som ticho.

alaguema
2. jún 2016

@dai ale niee, bolo to tak ešte pomerne nedávno. Ja mám krátko po 40-tke a u nás kompletne všetci dobrí študenti gramatiku ovládali do jedného. Dodnes si píšme maily bez gramatických chýb 😉 Tí, ktorí ju neovládali, mali zo SJ štvorky. Ja používam pri robote dva cudzie jazyky a dávam si pozor, aby som písala správne. Jednak je to profesionálne a jednak to považujem aj za svoju osobnú vizitku. Neviem, čo to o tebe vypovedá. Nad tým sa nezamýšľam. Nikde ani nepíšem, že musíš byť nevzdelaná. Napísala som, že pred pár rokmi to ešte k tomu vzdelaniu neoddeliteľne patrilo. Nie som jediná, ktorá si všíma tento fenomén.

charlie1980
2. jún 2016

@dai Inak ja mam ohromny problem citat s diakritikou. Prave z toho dovodu, ze som ju dlho necitala, nepouzivala. Akoby som citala v cudzej reci. Pritom bez diakritiky ten problem nemam. Gramatiku, chvaaaalabohu, ovladam este stale slusne, to su veci naucene, slovosled sa uz tiez zlepsuje, este 10r na SK, uz budem mat aj prehlad, koho volit a zacnem pisat knihy 😀

mima4
2. jún 2016

@emilia25 prave preto by som nesla byvat k niekomu, bud hladame riesenia, alebo nech si strci svoj majetok do zadku... pretoze so mnou nepocita na cely zivot.

dai
2. jún 2016

@alaguema asi to bude tou orientaciou na prakticke veci a vytesnenim veci nedolezitych... neviem... v kazdom pripade som asi vinna z toho ze naozaj na gramatiku kaslem - medzi nami nie je az taky vekovy rozdiel ( cela generacia urcite nie ) a ako som pisala aj tak som mala zo SJ vzdy jednotku - a to ma pritom na gymnaziu ucil ucitel naozaj z TEJ generacie - 70tnik - triedny mojej mamy este🙂 a aj tak mi s tazkym srdcom tu jednotku vzdy dal - kvoli obsahom, diskusiam o precitanych knihach a ustnemu prejavu z literatury, diktaty som mala priemer tak 3-5🙂 a jednotku mi dal aj z maturitnej prace ktora bola zaroven vyhodnotena ako najlepsia maturitna praca v okrese 😀 ale predpokladam ze pred odovzdanim do redakcie a pred jej zverejnenim ju on poriadne skorigoval🙂
Cize u mna to ide celkovo ruka v ruke s chapanim co pokladam ja za vzdelanie - proste forma bez obsahu je pre mna milionkrat horsia ako obsah bez formy... a zial castejsie narazam na tu formu bez obsahu ako ten opacny pripad... samozrejme ze ju aj ludia co maju aj formu aj obsah tak ako existuju aj mudry a krasny ludia😀
inak takto vela nad sr gramatikou som sa nezamyslala ani nepamaetam... ale teda u mna definitivne cisty pravopis sa nerovna vzdelanemu cloveku... vzdy mi ako prve napadne ze je to ucitelka sj na prvom stupni - hlavne ked tak na tom baziruje a na 99% to aj vzdy sedi🙂

alice107
2. jún 2016

ALGUMENA nenapisala si nic k teme.ale ked uz piseso tej gramatike, tak dnesna doba uz nie je 19 storocie ani 70 tete roky...
ja sama pisany text vobec nepozivam... ale hlasovy... za spravnost vyhotovenia textu zodpoveda vzdy v praci asistentka.
takze v dnesnej dobe su viac ako inokedy specializovani odbornici na vsetko....
ke dom chodila do skoly strenej,pisala som v roznych jazykoch... 3.maturovala som z sk jazykov aj cudzych jazykov za 1..v ratane gramatiky. ale to by mi nestacilo na ziadnu finnacnu spesnos tv zivite v dnesnom 21 stortoroci....musi vystudovat super odbor a byt vnom spicka, ani nemusi ovlada tdobre gramatiku/ a potom mozes pisat o vzdelani a uspesnosti v nom....dva doktoraty,je mozne dosiahnut aj tak,ze ani spisanym textom neprides do styku.....na to musi ma tine vedomosti.. obsiahlejsie....
takze ak ta tejto teme zaujala len gramatika, tak si ozaj na nespravnom fore....
tu debatujeme o inych veciach viac odbornych... a dolezitych pre zivot jedincov....
mohi zial ovladajumhe zeny tu namk len gramatiku.ale nie su schopni inak sa o seba postarat.ako vidam aj na mk v temach ,ako je tato .. .

dai
2. jún 2016

a vidis a teraz citam po sebe a zase vidim ze som mudri a krasni napisala s y ... ale aj tam mi to zily netrha😀

emilia25
2. jún 2016

@mima4 veru trasu sa az sa zem otriasa.hlavne ty co maju aby o to neprisli.len je fakt potom otazne ci sa beru z lasky alebo fakt z tej vypocitavosti.

alaguema
2. jún 2016

@dai tak ja nie som učiteľka a nikdy som ani nebola 😀 Forma bez obsahu, alebo obsah bez formy...to by bol celkom zaujímavý námet na debatu, ale už úplne mimo témy, vo všeobecnom zmysle máš v tomto určite pravdu, ale gramatika nie je len forma. Sú to pravidlá, aby jazyk mohol vôbec existovať v nejakej vyššej jednotnej forme a nie len ako primitívny dorozumievací prostriedok.
Nie, čistá gramatika neznamená nevyhnutne vzdelaného človeka, ale väčšinou áno 😉

dai
2. jún 2016

@alaguema ja zial ani s tou vaecsinou nesuhlasim - mam v svojom okoli vela odbornikov ktori vela svojich prac zverejnuju v odbornych casopisoch ci pisu casto do novin, moj muz uz vydal nejake odborne knihy, moj brat zbierku basni a rozpravkovu knizku napr. ... a vaecsina z nich neovlada pravopis... to co ty popisujes - subor pravidiel a podobne je gramatika ale my sa tu bavime cisto o pravopise - ja mam podla mna gramatiku na super urovni ale neide mi pravopis ... vsetci tyto znamy o ktorych pisem pred zverejnenim vyuzili sluzby korektora co je uplne normalna praca v tejto dobe a nepoznam nikoho kto realne pise pre siroku verejnost zeby tuto sluzbu nepouzival... Cistu gramatiku inak podla mna viac citim v hovorenom slove ako v pisanom - to je nieco umele kde mozes rozmyslat, mnohi si po sebe opravuju etc. ... ci clovek gramaticky hovori spravne - nato by si asi cloveka musela pocut a ano , suhlasim ze podla ustneho prejavu vzdelaneho cloveka lahko identifikujes, detto scitaneho podla slovnika ktory pouziva...

alaguema
2. jún 2016

@dai s akou väčšinou nesúhlasíš? Napísala som: "Nie, čistá gramatika neznamená nevyhnutne vzdelaného človeka, ale väčšinou áno" Nič viac, nič menej.
To je úplne jednoduchá veta. Nespomína odborníkov, ktorí vedia všetko, len gramatiku nie. Je tam len napísané, že nie je to síce 100% - ným pravidlom, ale človek, ktorý perfektne ovláda gramatiku (nie len tvrdé a mäkké i), je obvykle vzdelaný človek. To už tak proste chodí. Vidieť to aj na tom, ako štylizuje vety, samozrejme. Učesaný, menej učesaný a totálne chaotický text... 🙂 Lúčim sa z debaty, lebo sa tu vraj bavíte veľmi odborne a keďže nie som právnik, tak idem variť večeru 😎

natalym
2. jún 2016

Nie je tu taký smajlík čo sa chytá za hlavu?

natalym
2. jún 2016

@alaguema A čo ideš variť, to by ma fakt zaujímalo.