icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

dai
2. jún 2016

@alaguema tak... odborne🙂 dobru chut k veceri... tiez idem😉

cawes
2. jún 2016

@sono2 v ch urcite nie si oslobodeny od dani ked mas uver. V Ch to funguje takto
-minimalny kapital 20% zo sumy nehnutelnosti
- pri momentalnom uroku banky ziadaju ovela viacej
-banka hodnoti byt a povie c je suma ok a ak nie tak do kolko budu vynancovat, ak si to chcem napriek to u kupit musim dat svoje peniaze a je to moje riziko kedze mne to nepatri ale banke.
- vlastna tarcha nesmie presiahnut 33% urok pri uvere pocitaju ale zo 6% a nie z 1ako je aktualne
- ak sa konecne podari kupit tak banka vypocita aj sumu ktoru musim mesacne amortizovat odvija sa od kapitala ktory mam
- ak kupim tak najprv idu neskutocne poplatky za nitara
- k bytu mi pride platit quartalne uver, amortizacia, vedlajsie poplatky (elektrina, voda, spravca ak mam byt a nie dom)
- kazdy rok zdanujem k platufiktivnu sumu za nehnutelnost napr pri 10rocnom byte okolo30 tisic ktore sa rataju k platu ked mam vysoky urok tak sa mi to strati ale cielom je urok znizit cize raz budem zato platit.
- ani po 30rokoch to nebude moje
Takto to tu funguje

sono2
2. jún 2016

@cawes ja som to počula cez druhú osobu, jasné, že ty, ktorá tam žiješ vieš lepšie.

nasta55
2. jún 2016

@maminuska ako sa hovori za dobrotu na zobrotu.

cawes
2. jún 2016

@sono2 ved preto som vysvetlila 😂

dusika11
2. jún 2016

moja situacia byvam v dome mojho partnera..presne ako u nas..ja som si to zariadila ze som si kupila byt..keby daco..investicie do domu mam..ale beriem to tak ze..vlasten je to pre deti..pre ne to raz pojde..ale clovek nikdy nevie moze sa stat ze si najde inu a moze mat s nou dieta,,,a samozrejme to dlasie bude mat dedicne pravo ...dufam ze sa to nestane..schvalujem ze sa zodpovedne staras....a myslis na zadne vratka

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bike12
2. jún 2016

@symoneta ak by som ja do rekonstrukci cudzej nehnutelnosti vrazila do 2.000€ a byvala v nej dlhodobo, brala by som to ako skraslovacie upravy a neriesila vlastnictvo. Avsak ak by som investovala 20.000€ uz by som ziadala od nastavajuceho manzela podiel na nehnutelnosti.

Hoci po mojich realnych skusenostiach, aj BSM mi je na figu. S manzelom sme sa brali po skole s holymi zadkami. Po rokoch sme kupili pozemok za 30.000, zobrali hypo 70.000, postavili dom, ja som zaplatila dalsich 10.000 za dokoncovacky. Spolu 110.000 v ere stavebneho boomu. Teraz chcem od mm vyplatenie 30.000, ktore odmieta. Pri sudnom vyrovnani by bol dom ohodnoteny, resp. predany za max. 60.000 po svetoven krize. Zostatok hypo je 50.000. Cize by som po 10 rokoch dostala 5.000 a mohla ist pod most ☹
Tak mi, prosim vysvetlite, aka je vyhoda sobasa a bsm...? Za kazdu zmysluplnu radu budem vdacna.

mima4
2. jún 2016

@alice107

Ja s tebou nesuhlasim.
Zena si to dieta nerobi sama, Boh prave preto dal dietatu otca a matku, aby bolo on postarane, a nie aby chlap zdrhol a vserko ostalo na zene.
Podla tvojej teorie by tu nemalo deti 80 % zien. Muz bol dany ako ten silnejsi, ktory zenu chrani, chrani rodinu, to co opisuje robi ludi len nezodpovednymi voci svojej rodine, hlavne muzov a zo zien robi unavene a frustrovane osoby.
Na slovensku prim medzi chudobou hraju prave slobodne matky, to je realita.

bielavila
2. jún 2016

my sme v takej isej situacii, ale opacne, dostala som okolo 140 tisic eur od rodicov a zato sme si kupili starsi dom, ktory ideme prerabat, manzela lubim a aj moja rodina ho ma velmi rada, dokonca pracuje v rodinnej firme, ale nasi vyzadovali, aby bol dom iba moje vlastnictvo, podla mna je to tak spravne, lebo keby ze dojde k rozvodu musim mu dat polovocu z toho, co je mojej rodiny a na co cely zivot tvrdo makaju, normalne sme u pravnika spisali dohodu ze ked nahodou k rozvodu dojde manzel z toho nebude mat nic, bereme si vsak este aj spolu hypoteku na dalsie upravy domu a tam sa to uz deli napol, cize ho budem musit vyplatit iba z hypoteky...viem, ze to znie kruto, ale dnesny svet je taky bohuzial, vidim rozvody na kazom kroku, rozvadaju sa dlhodobe manzelstva, ale aj manzelstva ktore trvaju par rokov, poberu hypoteky a potom pri rozvode nevedia co robit...krute casy... kedze to neboli moje peniaze ani ja ani manzel sme v podstate nemali na vyber...nasi to tak vyzadovali a ja ich uplne chapem, ved predsa nechu dat polovicu z obrovskej sumy cloveku, s ktorym sa raz mozeme rozviest...o domceku vsak stale vravime, ze je nas, budeme tam spolu byvat, vychovavat deti, budeme na nom makat spolocne a spolocne ho zdielat...asi ako kazdy zalubeny par my verime a snazime sa zit tak aby k rozvodu nedajboze nikdy nedoslo, lubime sa, mame dieta, sme spolu uz 11 rokov, z toho 3 roky manzela, ale stat sa moze cokolvek...

6mia6
3. jún 2016

@bike12 no blbe je ze vam ju tak biedne ohodnotili. My mame za 100 000€ mali sme uplne hole zadky ale ked sme riesili prefinancovanie tak chalupa ma uz teraz vyssiu hodnotu ako hypo. A nie je uplne dorobena. Vonku teren vobec.

dai
3. jún 2016

@bielavila znie to kruto a znovu - do tohto by som neisla... podla mna toto len prispeje na problemy v buducnosti:-/ nemusi sa samozrejme stat ale velky potencial to nesie, nehovoriac o tom ze rodicia maju potom tendencie zasahovat aj do zivota mladej rodiny kedze oni ho vlastne financovali... jasne, maju pravo na taketo rozhodnutie a asi z pohladu rodicov je to aj uplne normalne... ja za seba - my sme mali moznost uz nieco pre deti kupit, moj postoj k tomuto ale je ze od mna dostanu to najlepsie vzdelanie ake mozu ( mala je 3tiacka a doteraz to vyslo uz spolu s malym okolo 50k euro - byt by zato uz v pohode bol ) a potom je na nich co s tym spravia - takto som to dostala ja aj muz od rodicov a pokladame to za najlepsie rozhodnutie v ich zivote pretoze nam dali zaklad a my sme v pohode na nom postavili nas zivot bez potreby financovania zo strany rodicov a riesenia nejakych zabomysich vojen v pripade sporu...
inak takyto isty priklad si pamaetam este z vysky - moja kamaratka z bohatej rodiny sa velmi zalubila - zobrali sa , splodili dieta a potom rieisili byvanie - samozrejme ze tatino mojej kamosky mal hned milion rieseni, kupil pozemok a zacal stavat, s tym prisli aj zasahy, rodina priatelky bola zrazu dolezitejsia kedze financovala, castejsie navstevy etc. ... vysledkom tohto celeho bolo ze do hotovej vilky sa mlady spolu nikdy nenastahovali, jej muz ziadal aby si nasli nieco svoje vlastne, pre nu bolo samozrejme pohodlnejsie zit z tatovho ako cely zivot bola zvyknuta, hlavne s malym dietatom na materskej... po dalsom roku hadanie sa o spolocnom byvani nasledoval rozvod... Osobne si myslim ze by to aj tak asi neklaplo kedze boli z velmi rozdielneho socialneho zazemia, iny vztah k praci a zivotu celkovo... ale tato situacia len vsetko asi urychlila...

ale tak drzim palce, hadam je tvoj muz vyrovnany s tym ze nie on zabezpecil rodinu ( su aj taky, ja viem ale napr. ze moj muz by s tymto problem mal a aj ja v opacnom garde ) a ze mu nebude vadit zveladovat cudzi majetok....

emilia25
3. jún 2016

Moj svagor sa pristahol k frajerke maju spolu syna no uz mu vykricala toto je moj dom.ale nevadi jej ked po x rokoch maju normalny zachod nie kadibudku kde jej stredoskolacka dcera sa hanbila aj kamosky pozvat k nim.no nerobi to proste dobre vo vztahu lebo ked sa to vykrici v hadke moze to zabit vsetko.

emilia25
3. jún 2016

A toto som este ako dieta napocuvala ked sa mamka vadila s otcimom stale mu to vykrikovala dokonca aj nabytok.a furt ho vyhadzovala takze naozaj ty co zacnu budovat spolu za manzelstva to maju najlepsie.

bielavila
3. jún 2016

@dai rodicia nam do zivota vobec nezasahuju, nerozhoduju za nas, nemiesaju sa nam do veci, mame sa radi, ale nechavaju nas zit vlastny zivot... poradia nam, navrhnu riesenia, ale rozhodnutie je na nas, a vacinou si aj tak urobime po svojom...moj manzel rodinu zabezpecuje myslim velmi slusne, chodi do prace, zaraba, zijeme slusny spokojny zivot, nemusi sa s nicim vyrovnavat, ma 2 vysoke skoly informatiku a techniku a myslim, ze by nas zabezpecil aj bez pomoci rodicov, ale tak ked nam vrodicia davaju tak co odmietnem? neverim, ze taky clovek na svete existuje, ved cely zivt makali aby dali svojim detom..sme stastni a vazime si pomoc rodicv, lebo vieme, ze nie kazdy ma take stastie...a moj muz nebude zveladovat cudzi majetok, je to nas majetok, nas spolocny dom, neskor nas domov, kde budeme vychovavat nase spolocne deti, hostit nasu spolocnu rodinu a nasich spolocny priatelov a uzivat si nas splocny gauc, chladnicku, postel...ked sa rouvedieme bude to iba moje, ale kym sme spolu je to vsetko nase a my zijeme tak aby to nase spolocne ostalo do konca zivota...romantika? laska? ano velka prevalka...ale aj tak nikdy nemozem vediet ci sa neskonci a potom by som mu musela dat nieco na co moji rodicia makali cely svoj zivot...takze preto take riesenie, ale nevravim, ze ine reisenia su horsie, alebo zle, proste toto je nase riesenie a ine neodsudzujem...

maciatkolulu
3. jún 2016

@bielavila tak u nas to bolo presne toto iste, tiez som od rodiny ja dostala, a tiez sa vyzadovalo, aby bol byt pisany iba na mna, vtedy sa mi to vobec nepacilo, ale dakujem, ze som posluchla, rozviedla som sa po 14rokoch.... teraz uz mam domcek a je tiez iba moj a moj terajsi manzel je s tym uplne ok a tiez je to nas domcek a spolu investuje, milujeme sa, mame spolu dieta, ale po svojej prvej skusenosti viem, ze sa moze stat uplne hocico a nikdy nevies.... a ja mam aspon iste byvanie so svojimi detmi

mima4
3. jún 2016

@emilia25 tiez som sa s tym stretla v rodine, ked otec matke vykrikoval, ze ona prisla s holou ritou, ze byt patri jemu a dvere ma otvorene...

osbone byt v pozicii "chudery" by pre mna bolo dovodom nevstupovat do manzelstva. Muz, ak so mnou rata na cely zivot, nema problem ist so mnou pol na pol.

mima4
3. jún 2016

@bielavila tiez by som na mieste tvojho muza s tym nesuhlasila. Rodina, manzelia, su dolezitejsi ako akekolvek peniaze. Ak vas rodicia neberu ako rodinu, nech si nimi vytapetuju byt, ci dom.... mna by to napr. osobne velmi urazilo, kebyze taku poziadavku k mojmu muzovi maju rodicia. Bud pol na pol, alebo nech si ich nechaju... proste prve miesto muz az potom zvysok rodiny.

mima4
3. jún 2016

@maciatkolulu moze sa stat vselico, to ano, ale dajme tomu, uplne hrozivy priklad ale zivot je rozny..muz ti ochrnie... ty si najdes milenca, vyplatis ho z domu?

emilia25
3. jún 2016

@mima4 no ved to a ked toto clovek furt pocuval ked chybali peniaze a plus aj alkohol vtedy clovek neuvazuje co hovori.

mima4
3. jún 2016

@emilia25 a hlavne, v nevyhode je zena preto ze ma deti. Uz vidis, ako zena necha deti chrapunovi a opusti dom.....
ak so mnou muz nerata na cely zivot, niet o com dalej....

maciatkolulu
3. jún 2016

@mima4 no, tak davas velmi zaujimave otazky, ale ja muza kvoli chorobe nevymenim za milenca....to len na okraj a kebyze uz som taka stetka, ze ho vyrazim pre chorobu a vymenim za ineho, tak ver tomu, ze ho nebudem vyplacat z mojho domu. Pretoze za a)nema na nanho ziadne pravo, za b)nicim neprispel na jeho ziskanie a dalej ani nepokracujem, lebo sa to tu toci dokola, do co nadobudneme spolu je nase a to by sa aj rozdelovalo, to co som ziskala ja predtym ako som ho spoznala, to je moje, ja si tiez nenarokujem a ani nemam zaujem na jeho predtym ziskany majetok. Uz mi to pripada smiesne, ze sa tu stale toci dokola o tom istom a nezacni prosim ta zase s tym, ze uboha zena s detmi by bola takto vyrazena, nuz bola, zivot je pes, ale kazdy sa ma pravo chranit a pokial je muz charakter nevyrazi si z domu zenu s detmi a ver tomu, ze ked nie je charakter, tak si aj na sude najde v pripade delenia nejaku tu skulinku a vykluckuje s co najnizsou sumou, takze za mna je to uz vsetko, pisem tu dokolo a dokolo to iste a to je to, co som nadobudla pred je moje, co pocas je spolocne a je uz na partneroch ako sa dohodnu, ale nasilm a natlakom je to to najhorsie co moze partner robit, lebo to vyzera, ze som s tebou pretoze mas dom a co ked ma kopnes, aspon ta budem moct vydierat, ze ma budes musiet vyplatit, chlapi nie su padli na hlavu, tiez si vedia spojit dva plus dva a zeny su niekedy paradne vychcalky. &my si zijeme uplne kludne aj takto, niekde na katastri som zapisana iba ja, ale nic o nemeni na nasom vztahu a ani nebude, pretoze sme s tym vyrovnany a moj muz by mal kam ist a najma ja som ta, co je momentalne bez prijmu a zamestania...

mima4
3. jún 2016

@maciatkolulu
a presne o tom to je, myslis hlavne na seba, a aj v tom pripade, ze ty by si bola na vine rozvodu, pricom "milenca namiesto choreho muza" nepripustas, ako keby si v sebe mala tu 100 % istotu. a keby sa to stalo, muz by siel z domu s dlhym nosom na vozicku...

maciatkolulu
3. jún 2016

@mima4 ale ma ti muz dokazovat, ze chce byt s tebou akoze tym, ze napise na teba dajme tomu rodicovsky dom? To je naozaj trapne...a co ked muz rata s tym, ze ta zena moze zdrhnut s inym a chce sa chranit, to uz nie je ok? Zena sa ma chranit, lebo deti, ale muz uz nema branit svoj majetok, dajme tomu aj pre svoje deti? To vsetky zeny su uplne slusne zienky s tromi detmi, ktre ziju iba pre rodinu a vzdaju sa vsetkeho, zeny nie su aj flandry vychcane? Iba muzi su ti hajzli, ktori maju vo zvyku osklbavat? Nuz vyvediem ta z omylu, zeny su podla mna vychcanejsie a viac pouzivaju racio ako muzi. Zial poznam take pripady kde bol muz osklbany, zena prisla s holou ritou a mu z manzelstva odisiel s holou... to je ok? podla mna nie a podla mna sa maju taketo veci riesit s rozumom a podla prava. A najma DOHODY a nie natlak

maciatkolulu
3. jún 2016

@mima4 ale ty o com tocis dokola? Ved ked som schopna opustit muza, choreho, tak som asi riadna kurva a urcite by som mu predtym nic neprepisovala, charakterny clovek neopusti choreho partnera, nechapes? A nepotrebujem si davat zaruky a podmienovat nas vztah. Mozno by som si vrzla niekde, ale neopustila by som choreho muza.

emilia25
3. jún 2016

@mima4 presne tak myslim ze ak clovek zaozaj miluje nebude toto riesit lebo je to na cely zivot ale ak zena ci muz co i len trochu zavaha uz to nie je dovera.ako tu pisu ze ruku do ohna nedaju ja za mojho muza by som dala aj obe ze viem ze ma nepodvedie ze ma miluje na cely zivot a este aj po nom.

mima4
3. jún 2016

@maciatkolulu
no ak rata ze zdrhnem s inym, tak nema zmysel vstupovat do manzelstva, minimalne nie pre mna... ja netvrdim, ze prepisat dom, ale polovica domu, kde budeme spolu zit, fungovat, mat deti by mala byt aj moja, a ak sa poistuje a rata s rozvodom, tak vobec nema zmysel pokracovat v takom vztahu.
Netvrdim, ze zeny nie su vychcane, len v mnohych veciach su v nevyhode oproti muzom, su podstatne krehkejsie azranitelnejsie a to hlavne kvoli detom, preto v sucanosti slobodne matky spolu s dochodcami patria medzi skupiny najviac postihnute chudobou na slovensku. Opustena matka s dvoma - troma detmi nemoze sekat karieru, zarabat lepsie peniaze, ak nema ludi na vypomoc.

Ja by som nemala problem prepisat polovicu dedicstva na muza, berem to tak, ze uz nie som ja a on, ale sme "MY". Ak vo vztahu chyba dovera, vztah upada a chradne.

maciatkolulu
3. jún 2016

@mima4 a ked uz teda davas taketo otazky, odpovedz na tu moju, co som sem uz davala. muz, rozvedeny, ma dve dve deti, pekny dom a majetok, ktory podla zakona patri detom, objavi sa zena s holou ritou,, ktora nicim neprispela k majetku dotycneho ocka, za to deti boli ukracane o cas s otcom, lebo makal a makal, aby dosiahol nejaky ten vysledok v podobe pekneho domceka a tato zena by si narokovala na majetok, to je ok, to sa uz byvala zena nema znervoznovat, ze majetok jej deti by bol fuc a ako tu uz jeden charakterny cloviecik popisal, su zeny, ktore su schopne zmanipulovat muza tak, ze deti su uplne mimo....

danavdana
3. jún 2016

@mysga lenze ak by sa rozviedli, tak ten byt, co kupili pocas manzelstva, by sa delil tiez na dve polovice, takze by muza z neho musela vyplatit

charlie1980
3. jún 2016

@mima4 A kde mam zaruku, ze muz so mnou rata cely zivot ? To,Co plati dnes, nemusi zajtra....je tak strasne vela veci na tomto svete, ktore nam riadne zamiesaju karty. Ani si to neuvedomujes....Co ak sa paru narodi postihnute dieta a neustoja to ? Bola by prva, ktoru by opustil muz ? Co ak zena vazne ochorie na rakovinu prsnika, bude holohlava s amputivanym prsnikom....nestoja to, lebo zena ani nebude chciet napr. Aj najidealnejsi par sa moze rozviest po 20r, kedy jednemu sanka padne, pretoze dovtedy boli perfektna rodinka. Niekto pride o dobre platene zamestnanie. Bude sa utiekat k alkoholu v depresiach....hlavne teda muzske Ego tym trpi. Vies, je fajn napisat, ze potom so mnou muz nepocital na cely zivot....myslim, ze kazdy vstepuje do zvazku s tym, ze to bude na cely zivot, no naco by sa inak sobasili ? Zo zabavy, aby sa o dva roky rozviedli ? Toto su situacie, ktore nam prinasa zivot, a to pocas zivota. A ja ozaj nemam carovnu gulu, aby mi vyvestila, nakolko bude mat moj muz so mnou strpenie, ked mi rapidne klesne hladina estrogenov v 45r a budem odmietat suloz, pritom on bude Este fit.