icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka No neviem....u Vas ani skolka, ani najom....ja teda neviem, kde byvate....Ale My sa zmestime do 190EUR/mesacne traja 😄 U Vas je vsetko akosi nemozne. Tu nemas RP prispevok dozivotne, v zahranici ziadny. Zabudla som poznamenat, ze 100eur ti tu platia za zdrav.poistenie po dobu 3.r. Pre mna to bolo 400 kazdy mesiac od narodenia 😉

mima4
6. jún 2016

@charlie1980 je podstatny rozdiel medzi zivotom na slvoensku a zapadom. Tym ze fungujem aj vo viacerých krajinach, vidim to, ze clovek aj s tou minimalkou ovela slusnejsie zije. Podstatne nie su ani najmy, ani nic, ale to, kolko ti penazi ostane v penazenske plus brat do uvahy, co si za to mozes kupit.

Podla toho, co pises, nemas sajn o tom, ako to na slovensku funguje, vnimas veci cez velmi zuzeny pohlad, neberies do uvahy specifika daného uzemia, ekonomiky, fungovania...

je tu vela ludi, co zije z par eur, a pracuju.

charlie1980
6. jún 2016

@mima4 Pozri, niekto vidi pohar napoly plny, iny napoly prazdny. Je x ludi na SK, ktori zacinali od nuly. Je x ludi (poznam zdrav.sestru, jej muz ma obycajnu budu s novinami), bola 6r na materskej, nastupila do roboty, muz zaraba. Idu kupovat rodinny dom....beru si cast hypo (velmi malu). Povedz mi, ako to zvladaju takyto ludia ? No len tak, ze chcu viac...tehotenstvo planovali po ukonceni jej VS. Je xy pripadov, kedy je to mozne a xy kedy je to nemozne. Alebo nie je vola, vsakze.

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 To moze kludne byt aj tym, ze im pomohla rodina, to je tu bezna vec. Ty vies kolko tu zarobia sestricky? Takze sestricka 6r na rodicovksje, muz ma obycajnu budu, no ja neviem, rastu im peniaze na strome 😀

mima4
6. jún 2016

@charlie1980 podla mna kazdy pripad je vysokoindividualny a neda sa aplikovat vsetko na vsetkych. Suhlasim, ze na slovensku mame dost prizivnikov, aj medzi mamickami, co si retazovymi materskými predlzuju "pobyt doma" a ziju mimo realitu, ale myslim, ze su tu aj pracoviti ludia, ktori nie su dostatocne ohodnoteni, nehovoriac o polenach statu pre podnikatelov, pracujúcich ludi....

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre To je priamo z rodiny, takze nie, nikto im nepomohol z rodiny, ale mozno naozaj rastu na strome.

petra3312
6. jún 2016

Nam nikto nic neda zadarmo, a to sa s muzom tak ironicky smejeme, ze z dani zivime aj zo 3 prizivnicke rodiny. Kazdy stvrtrok, ked vypisuje sek na dane, tak mi hovori, ze mu srdce krvaca 😉, pretoze naoplatku ani len to zdravotne poistenie nie je za babku, keby clovek vazne ochorie, tak ho to zruinuje. State skolky - nonsens, maternity leave -6 tyzdnov, zena robi, az kym neporodi - ziadne rizikove tehotenstva a ze ostat doma na pn - bud to zvladnes alebo nie. Ak chce zena ostat doma s dietatom viac ako 6 tyzdnov, proste si to musia s manzelom zaplatit, ziadne prispevky pri narodeni dietata, pridavky na deti, materska, rodicov ska, nic - ak manzel zarobi viac, ako je minimum ( co normalny chlap zarobi vzdy ). Jasne, aj tu je system, ktory vyciciavaju iba ti, co nic nerobia - iba deti, aby mali z coho zit. My mame dobry prijem a muza som musela dva roky prosit, aby sme mali druhe dieta. On je v tomto az prilis prakticky, hladi do buducna, z coho budu deti studovat a pod. Takze stazovat sa, ze stat ma dat, ma zabezpecit statne skolky, stat ma zivit za tie dane, co sa platia aspon rok. No neviem baby, mne sa tiez neoplati ist do prace, zarabam akurat tak na skolku alebo na to poistenie, zvysok taha muz. A co mam robit? Asi prist spat na Slovensko, kde aspon tych 200 eur dostanem.

maciatkolulu
6. jún 2016

@petra3312 Neviem, kazdy si predstavuje, ze na zapade je zivot sladky med lizat, mam kamaratku odstahovanu do fr a teda sice perfektne bonusy pre zenu samozivitelku ma, super skolstvo, ale naklady ako svina, kazdy vidi, len tu vyplatu, ale to, ze naklady, teda celkove naklady ma podstatne vyssie ako na sk, to uz nevidi asi nikto 😉 ziadna materska, ziadne sedkanie doma do troch rokov a nadavanie na stat, tam proste musis rit zdvihnut a ides a ficis, ked neficis, nemas....Takze s tebou naplno suhlasim. Viem co to obnasa

maria1989
6. jún 2016

@maciatkolulu ako kde, ja mám kamošku vo Fínsku, tá je 2 deťmi za sebou tuším šiesty či siedmy rok doma... muž zarobí na nich všetkých. Dostávala nejaký príspevok aj potom, ako druhé dieťa šlo do škôlky. Alebo mi klame 😀

maciatkolulu
6. jún 2016

@maria1989 tak fajn, ale teda este som nepocula, aby nejaky a aj velmi pro socialny stat platil zenu za to, ze robi domacu pani...., pridavky su v kazdom state predpokladam, ale hovorime tu o rodicovskom prispevku....a, zeby ten dostavala nejaka matka aj po nastupe dietata do skolky, neviem, ale tak aj u nas su mamicky, ktore su na platej RP samozrejme z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu dietata a teda nemoznostou navstevovat detsky kolektiv a s chutou a bez problemov ho supnu do skolky 😀 a potom sa stazuju na 200eur...brrrr, ale nehovorim o detoch, kt.ten prispevok a pritomnost matky potrebuju, lenze tie realne dieta nedaju do skolky predsa a tie by prave potrebovali mat vyssi prispevok, kedze MUSIA sediet doma s chorym dietatom, lenze ho nedostanu, kedze sa musi rozdelit aj medzi tie, ktore ho nepotrebuju a este s chutou zaberaju miesto detom v statnych skolkach a ich rodicom, ktorí musia nastupit do prace a nemaju kam dieta umiestnit. Takto to u nas funguje a zial stat a ejho fungovanie si robia aj ludia sami a preto ta bieda u nas, kazdy jeden chce odrbavat a len brat a brat a o nieco sa sam pokusit to uz nie, ved ja mam pravo

maria1989
6. jún 2016

@maciatkolulu no mne to bolo tiež divné, že jej platia aj keď menšie nastúpilo do škôlky... ktovie.

maciatkolulu
6. jún 2016

@maria1989 predpokladam, ze ma pridavky, ktore maju podstatne vyssie ako 20eur a pokial manzel dobre zarobi, tak sa da

maria1989
6. jún 2016

@maciatkolulu v tom máš pravdu, ohľadom poberania RP, ale také máme zákony. Zvláštne.

trdelnik234
6. jún 2016

@maciatkolulu

tak, tak. Raz som omylom vosla do takej temy a nechapala som, ze nieco take existuje. Predlzeny RP s lekarskym posudkom, maminka v robote a dieta v kolektive.

maciatkolulu
6. jún 2016

@trdelnik234 aj ja som to citala a nerozumela som tomu principu, ale teda vsak ok, ked uz chcu stat odrbavat, ale dofrasa nech nevyuzivaju statne skolky, ved to dieta dostalo lekarsky posudok na to, ze nie je sposobile navstevovat detsky kolektiv.. ja neviem,nechapem a potom sa stazuju, ze iba 200eur

trdelnik234
6. jún 2016

@maciatkolulu
Vies co mna na tom zarazilo?
Ze to nikto nekontroluje a potom je nedostatok miest pre deti zamestnanych rodicov. Ved dieta, co ma tazku astmu, alergiu ci iny problem predsa musi mat individualny plan ( papier pre ucitela ako postupovat v pripade zachvatu napriklad) tak nie je problem toto overit.

maciatkolulu
6. jún 2016

@trdelnik234 znamosti, znamosti, ach tie znamosti 😀

trdelnik234
6. jún 2016

@maciatkolulu
Pockaj a to normalne ze beru do 6 roku dietata 200 eur, plus mozu pracovat, takze plus dalsi prijem?

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre A preco sa velka cast Slovakov trepe do CH ? Preco sa velka cast trepala do kedysi do Anglicka ? Lebo az tam prisli na to, ze ked sa nebudu obracat, tak si mozu zbalit svestky a musia sa vratit na SK. Vidina zarobkov je velka, kruta realita nastane vtedy, ked zistia, ako to chodi, ze sa musia obracat, ak nieco chcu mat, dosiahnut. Niektori sa dokazu prisposobit takemuto tempu, ini nie. A oni aj naozaj maju, ale stoji to vela namahy 😉

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre Nie je ziadnou raritou na zapade, ze niektori maju aj dve zamestnania 😉

maria1989
6. jún 2016

@charlie1980 teraz smutne zažartujem, že na SK ak robíš trojsmenky za pásom postojačky za minimálku, je to tiež des a nezarobíš nič

charlie1980
6. jún 2016

@maria1989 Ja to uznavam, no tato situacia priamo suvisi so vzdelanim....preto opakujem, vzdelanie, rodicovstvo planovat, pocitat, retazove materske 😀 To uz som tu spominala. Nie je to pre mna v poriadku, aby produktivny clovek sedel doma s 3 detmi 5,6,7,8r.

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 Ach jaj, tak mne to nemusis rozpravat, ja som zila aj v zahranici, a pocas studia som tam mala aj dve roboty, samozrejme, a 4 z mojich 5 naj kamaratok ziju v zahranici (jedna v CH), takze velmi dobre viem co znamena zit inde. Ale nikto ma nepresvedci, ze ludia s beznou robotou, beznym povolanim, priemernym platom ziju lepsie tu ako na zapade. Tu je vsetko centralizovane v BA, co je smutne, viac ako polovica SK si leeedva najde robotu so slusnym platom. Samozrejme su aj ti co zneuzivaju system (to robia aj nasi ludia co ziju v zahranici), ono je to uz o charaktere cloveka. A uuplne suhlasim s tym, ze 3 roky materskej je mooc. 1 rok by mal celkom stacit.

maria1989
6. jún 2016

@charlie1980 súvisí. No napr. keď si v KE pozrieš bežné voľné miesta - buď to čo som opísala, alebo samé IT pozície. Sem tam čosi iné... alebo potom špecializácie. Taký stred akoby ani nebol. Isteže, môžu sa stredoškoláci ísť vzdelávať ďalej a napchať sa všetci do istých pár podnikov. Alebo začať podnikať 😀 Chápem, ako to myslíš, len jednoducho v mnohých mestách nie sú pracovné miesta. Myslím nie také za minimálnu mzdu. A keby si videla, čo tu bolo, keď bol veľtrh práce... strašné. Neviem, čo vlastne robia ľudia v menších mestách. Možno im fakt iné neostáva, ako sa presunúť za prácou do zahraničia, a nechať to všetko a všetkých tak. Preto taký stredoškolák s maturitou, ktorý nemá do čoho pichnúť, ide robiť aj k tomu pásu. A že tých firiem tu je.

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre Ok...vidim, ze musim byt konkretnejsia....takze...rodina s beznom zamestnanim....pri 2malych detoch 1r a 3r. Ona zarobi pri pokladni 5000. On 6000. Slusny byt pre 2 deti s vlastnou izbou (teda 4izb) stoji cca 2500. Zdravotna stoji cca 800. opatrovatelka full Time cca 3000. Kolko im zostane v penazenke ? 4300. Co je minimalna mzda.
Z coho zije slovensky par na SK, ked daju peniaze dohromady? No predsa cca z minimalnej mzdy. A teda cca uroven rovnaka. Akurat, ze je tam viac pracovnych moznosti, to je rozdiel. A teda, v CH si ludia sakra rozmyslia, ci bezhlavo plodit deti a kedy....zmyslanie ludi je ine od zakladov. Aby som upresnila....velka cast Slovakov v zahranici ziju v jednom byte nasukani aj piati, aby usetrili, chodia nakupovat do Nemecka, kde je to podstatne lacnejsie. Tolko k Slovakom zijucich v zahranici.

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre A vyratam ti aj slobodnu matku s priemerne zarabajucim expriatelom (bez naroku na vyzivne na manzelku) s 1.malym dietatom....Ona pri pokladni. Zarobi 5000. Zdrav.poistenie 400, byt povedzme 1500 (moze byt rada, ked to utiahne, takze najlepsie okolo 1000, Ale to by uz muselo byt scifi 😄). Opatrovatelka 1500. Pri vsetkom stasti 1200. Alimenty-ak bude mat priemerne zarabajuceho expriatela cca 1000. Nedajboze, aby uz mal dieta z predosleho vztahu, inak si moze piskat. Max 500. Nedajboze, aby nebolo z coho vyratat, aby musela ziadat o nahradne vyzivne. Takze slobodnej matke neostava nic ine, ako nastupit do prace a predierat sa.

charlie1980
6. jún 2016

Podpora v nezamestnanosti 80% z posledneho platu 18 mesiacov, potom socialne davky a pri nastupe do roboty su tieto socialne davky strhavane z platu 😉 Ako dlznikom statu 😉

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 takze konkretne v BA: Zena zarobi 500 € , muz 700 €, spolu 1200 €. Maju jedno dieta 3 rocne, ktore nezobrali do statnej skolky, zena musela aj chcela nastupit do prace, takze musela dat dieta do sukromnej skolky, lebo babky na strazenie nema. Naklady na skolku su 450 €, najomne 200 €, hypoteka (za predpokladu, ze nebrali 100% uver, byt nie je nadstandardny a maju aj celkom dobry urok) dajne tomu 250€. Este nejedli, necestovali, neobliekli sa a zostalo im 300€. V sucasnosti je minimalna mzda na SK 405 €, takze uz su 105 € pod minimalnou mzdou. A to nemaju ziadny 4 izbovy byt, ale tak max 2-3 izbak.

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka Ale ja som hypoteku nikde nespominala. Tu by som Este prip. musela odratat. Vidis, nie si objektivna. Lebo keby som tu mala odratat, tak im zostane fitka borova. Takze tych 250Eur prirataj.

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 "Takze slobodnej matke neostava nic ine, ako nastupit do prace a predierat sa." A ty si myslis, ze tu ostava slobodnej matke co ine ako sa obracat? Myslis, ze z rodicaku vyzije? Ze vyzivne je take lahke vymoct? Na socialne davky u nas nema narok na ziadne kedze ma rodicak, ktory prevysuje hmotnu nudzu. Takze mozno by jej bodlo, kedy preklenula takto nejake obdobie a rada by to statu aj splatila ked sa jej situacia zlepsi, ale tu ti stat neda nic a z 200 € bez podpory rodiny, moze ist tak po porode rovno do roboty.