Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
@mojkamojka No ved ja suhlasim 😄 Len nech niekto nema mylne predstavy, ze v zahranici je to med lizat...to som tym chcela povedat. Ja viem, ze nevyzije. A nevyzije ani inde, pokial to dieta nema s nejakym riaditelom banky 😀
@mojkamojka Vyzije vtedy, ked nebudu zeny tehotniet v 19, absolutne zavisla od chlapa 8r na materskej.
@charlie1980 jasne, takze ak neotehotniem v 19 tich, ale v 30 tich mam vyhrane a uz nic zle ma nemoze stretnut? Ze ma muz neopusti, nezomrie, ze nevyhorime, ze sa nebudem musiet starat o choreho rodica... Ake fasa mat takyto pohlad na vec. Vzhladom k veku a zivotnym skusenostiach som dospela k viacerym pravdam. Jednou z nich je aj to, ze si nemyslim, ze mne sa toto stat nemoze, lebo prave vtedy ti da zivot lekciu, aby si vedela ake je to chodit v topankach toho koho si odsudzovala. Inak byt mam vlastny, pracu nadstandardnu a deti som nepriviedla na svet v 19-tich 🙂
@mojkamojka Ale ved ja netvrdim, ze sa nic nemoze stat a skrizit nam cestu....Preco toto Slovaci tak radi obhajuju.....? Sme tu a teraz, zatial zdravi a schopni. A kym mozeme a dokazeme nase kroky ovplyvnit, budem rozmyslat nad tym, ze Co ak ?? To Co ak budem riesit potom, ked to bude realne a aktualne. Nemam teraz nastupit do roboty, ved Co ak mu daju vypoved ? Nemam rodit deti, lebo Co ak budu chore ? Nemam sa ani o nic porusit do 30r, ved Co ak sa budem starat o choreho clena ? A teda, staci mi byt spokojna s tym, Co maju/nemaju ini ludia ? Ja som nikde nenapisala, ze sa nemoze stat cokolvek, Co ma obmedzi. No kym bude v mojich silach, kym budem schopna moj zivot ovplyvnit, tak to budem robit, ci ?
@charlie1980 ty to vsetko dokazes tak krasne prekrutit...PO prve ja som nikde nenapisala CO Ak..., ale reagovala som na to, ze zena nema co tehotniet v 19 tich zavisla od chlapa...Zavisla od chlapa alebo kohokolvek sa mozes stat v akomkolvek veku. Takze ak budem rodit neskor nic to nemeni na fakte, ze raz sa ktokolvek moze stat na niekom zavisly. Takze skus citat s porozumenim a potom nebudes pisat faciny typu co ak...
@mojkamojka ja sa Vam nechcem do tej slovnej bitky miesat 😀 , ale Ja to chapem, ze charlie 1980 to mysli tak, ze proste viac v zivote planovat popredu az potom clovek nemusi plakat, ze takato a takato krivda sa mu stala. Jasne, ze aj so vsetkym planovanim sa vyskytnu situacie, tragedie a pod. ale tak ked mam urcite rezervy, tak sa zvladaju v zivote tazsie chvile lepsie.
@mojkamojka jasne, takze ak neotehotniem v 19 tich, ale v 30 tich mam vyhrane a uz nic zle ma nemoze stretnut? Ze ma muz neopusti, nezomrie, ze nevyhorime, ze sa nebudem musiet starat o choreho rodica... Ake fasa mat takyto pohlad na vec. Vzhladom k veku a zivotnym skusenostiach som dospela k viacerym pravdam. Jednou z nich je aj to, ze si nemyslim, ze mne sa toto stat nemoze
Toto pre mna znamena dvomi slovami: Co ak ....Co ak vyhorime, Co ak ta muz opusti, zomrie....hadam Este zije v plnom zdravi....a teda je to cisto hypoteticky- Co ak.
@petra3312 ale realita, ze nie su skolky a nie je kde dat dieta nie do 3 rokov, ale bohuzial ani od troch, nie je problem mamiciek, ktore rodili v 19-tich, ale vsetkych na SK (a v BA obzvlast). Sukromne skolky si zena s nizsim prijmom nemoze dovolit, lebo by isla do minusu...Jasne, ze rezerva by mala byt, ale keby mam dve deti a mam im zabezpecit na 3 roky sukromnu skolku lebo do statnej sa nedostane, tak na jedneho si mozem pripravit 16200 € a na druheho detto.
@mojkamojka presne neviem, ako to na Slovensku chodi so skolkami ( ale zasa mam byvale kolegyne a kamosky z vysky a vsetkym napokon tie deti do skolky vzali, jedna zrovna nastupuje o par mesiacov, jej syn bude mat necely rok a pol ), chapem, ze platy su nizke a roboty je malo. charlie 1980 pisala, ze si treba dopredu poriadne premysliet, kedy a kolko tych deti mat. Ja s tym suhlasim uplne, predsalen je to asi lahsie mat dieta v 28 rokoch, s manzelom, byvat uz vo vlastnom - aj ked zatazenom hypotekou, mat uz cosi odrobene, nieco mozno aj nasetrene na horsie casy. Nespoliehat sa vysostne na rodicak, ked je nizky. Co ma s tym stat, ze niekto chce mat 3-4 deti a chce ich stihnut do 30tky a potom plakat, ked ju muz odpusti, ze nema kam ist s tolkymi detmi, nema ani co do ust, do roboty nemoze, lebo kde da deti...ale ved presne vedela, ze takato situacia na Slovensku je, tak treba trochu predvidat. Cely system je nastaveny zle - ale ludia sa ani nepytaju, nevedia, ci sa da ist naspat aspon na polovicny uvazovat, neopytaju sa, ci mozu pracovat aj z domu a pod.
@trdelnik234 tak, tak, tiez som zirala ako puk, mas tu tiez taku chrumkavu temu...
@mojkamojka podla mna je vyssia pravdepodobnost, pri 30rocnej zene, ak by nahodou ostala sama, alebo mal muz vypadok prijmu, ze je skor schopna pracovat za vyssi prijem a lahsie sa adaptovat na pracovny proces a ma nejaky ten majetok, ako 19.rocne dievca, co v zivote nepracovalo a pokial nepochadza z bohatej rodiny, asi toho vela nestihlo nasetrit a nadobudnut
@charlie1980 Ty asi potrebujes aby som ti odkyvla, ze aaano, strasne je tazky zivot na CH 🙂 "Akurat, ze je tam viac pracovnych moznosti, to je rozdiel." A to je straasne velky rozdiel.
O tom ci si ludia na SK bezhlavo robia deti - na ako kto. Ja mam nad 32, deti planujem az teraz, a ziadna kamoska alebo kolegyna nemala dieta pred 30-32. Takze - ako kto.
@guinevre Nie 😀 Mylis sa 😀 Staci, ked mi prikyvnes, ze aj na zapade sa ma clovek iba vtedy dobre, ked necaka na zazraky. Ja som ho teda tazky nemala vobec 😀 Vzhladom k tomu, ze som niekedy odrobila aj 300hod / mesacne. Takze mne bolo fajn. Ale ako som uz spominala: niekto vidi pohar poloprazdny, iny napoly plny. Predpokladam, ze vhladom k tomu, ze mas 32.r, si mala kopec casu na to, aby si vystudovala, odpracovala, narok na matersku, karierny postup mozno, vlastnite nehnutelnost (aj ked s hypo, kedze ine vydavky ako bezdetni nemate) a pravdepodobnost je vyssia ako keby si mala dieta v 19r, ci ....?
@petra3312 ale ja netvrdim, ze si deti treba robit bezhlavo, aj viem, ze su mamicky, ktore matersku beru ako vyriesenie situacie, lebo sa jej nechce chodit do prace, ale nemyslim, ze toto je problem väcsiny. Tu je absolutne zle nastaveny system, ktory podporuje to, aby co najmenej mamiciek islo robit, hadzu sa im polena pod nohy (stat, zamestnavatelia). Ako som pisala vyssie, ked ma chcela firma ziskat (som vo svojom odbore fakt dobra) slubili mi home office, ja mi to dali "na papieri", ale hold skutek utek, vyhovorky ako sa to neda, ako nie je pocitac spristupovany...bla bla bla Nakoniec som sa dozvedela, ze majitel nepodporuje home office lebo zamestnanec je produktivny iba v kancli...tak tam bolo plno sledujucich you tube, chatujucich a nudiacich sa zamestnancov, lebo zamestnavatel preplacal nadcasy a daval nahradne volno...Velmi rychlo som im dala papa, mna by tam vykotilo keby sedim a uteka mi vzacny cas pocas ktoreho mozem nieco spravit, vybavit ci byt s dietatom doma...Bohuzial, toto nie je jedina firma, kde to takto fici. Ja som si to zariadila inak, ale viem, ze nie kazda si moze, ma na to podmienky, kvalifikaciu, prax...Mam kopec kamosiek a na polovicny pracuje iba jedna. Co sa tyka skolok, tak minuly rok sa cca 700 deti v jednej mestskej casti v BA nedostalo do skolky.
@mojkamojka No, a preto by som riesila situaciu tak, ze by som po 1r zobrala RP a investovala do stastnej skolky napr. Nakoniec by stat Este aj usetril 😀
@charlie1980 Ja naozaj neviem kde som ja hovorila, ze na zapade je med lizat... A samozrejme, nevedela som si predstavit, ze si robim dieta ani v 25, nebodaj v 19... 🙂
@guinevre Kopirujem tvoj Text : Ach jaj, tak mne to nemusis rozpravat, ja som zila aj v zahranici, a pocas studia som tam mala aj dve roboty, samozrejme, a 4 z mojich 5 naj kamaratok ziju v zahranici (jedna v CH), takze velmi dobre viem co znamena zit inde. Ale nikto ma nepresvedci, ze ludia s beznou robotou, beznym povolanim, priemernym platom ziju lepsie tu ako na zapade.
Z toho mi vyplyva, ze ziju minimalne rovnako na zapade, ked nie lepsie 😉
@charlie1980 a stat by ti odpovedal, ze to takto nejde, lebo ked pridu populacne slabsie rocniky, budovy budu neefektivne zivat prazdnotou, bude ich treba vykurovat bla bla...Tak sa prislo s napadom, ze podporia sukromne skolky a rodic, ktoreho dieta nevzali do statnej zoberu za rovnaku sumu do sukromnej (toto vymyslela znama pani Petrik). Tipujem, ze nebude vela mamiciek, ktore budu chciet platit plnu sumu v sukromnej skolke, vsetky budu chciet byt vo varke neprijatych do statnej 😀 Takze takto vtipne si tu my na Sk zijeme 😉
@mojkamojka No, mozno nenavrhli, ze sa vzdavaju 300eur (plus zdrav poistovna) mesacne 😜 V takom pripade sa to neoplati 😜
@mojkamojka ako som zasa pisala ja, mne je pojem statna skolka neznamy, aby som mohla ostat s dietatom doma, tak sme to museli s muzom zaplatit, nedostali sme od statu ani cent, este aj to zdravotne poistenie platime v celej vyske my, ziadne ze cast zamestnavatel...aj inde to maju ludia tazke, nielen na Slovensku. Keby som ja zila teraz na Slovensku a chcela mat viac deti, tak ich mam urcite nie skor ako v 30tke ( do teddy sa snazim nahonobit, co sa da ) a dam ich hned jedno za druhym ( druhe za tretim ), aby som ostala doma s troma detmi max. 4 roky, od posledneho uz idem po roku, ked nie skolka, tak opatrovatelka pre vsetky 3 ( my nehovor, ze taka opatrovatelka bude stat viac ako zarobi zamestnana zena - ak ano, tak nech matka popri svojich detoch robi opatrovatelku - ved v takej situacii by nemal potom problem sa takymto sposobom zamestnat aj pocas materskej. A prilepsit si. A ked sa neda, tak bohuzial neplanovat viac deti. Ani stat, ani zamestnavatel, ani nikto iny okrem rodica nema povinnost deti zivit, nie je ani povinnost nikoho mi umoznit, aby som si tie deti mohla dovolit. To je kruta realita, Slovensko je chudobna krajina, kazdy to vie - ale kazdy sa tomu cuduje.
@mojkamojka sorry za to "my nehovor", za teraz citam po sebe
@charlie1980 Tak, predavacka bez specialnych zrucnosti, jazykovych vedomosti, na SK v priemere (mimo BA) nezije lepsie, neda sa to porovnat, v provom rade su tu ludia beznadejni, lebo neni robota, nie kazdy je IT expert. Ja nemienim tu o tom donekonecna vypisovat, nie som jedina ktora to hovori, a neviem ani preco je CH teraz tak relevantne.
@guinevre Relevantne nie je. Iba si sa nepriamo pytala na zivotnu uroven, porovnavala so zapadom. Tak som ti to popisala. No, tak zacnime od korena veci....ak niekoho bavi robit predavacku, ked ju to naplna, napriek tomu, ze vie, ze je nizko ohodnotena, tak to beriem tak, ze Bud to nema v hlave v poriadku, alebo je proste stastna aj s vykladanim tovaru a v zivote jej to uplne staci. Co je tiez fajn, ked nema vysoke naroky, ambicie. Preco si taka predavacka nemoze urobit nejake kurzy napr.? Preco sa predavacka nemoze chytit a ist do sveta ? Lebo jej to stacilo a neucila sa cudzie jazyky, prip.ma male deti a odist nemoze. A kto za to moze ? Ja ? Stat ? Ze si niekto takto zorganizuje zivot...? Mimochodom....vo svete je bezne dochadzat do prace aj v okruhu 50km. Ja som dochadzala 12km. Ked to niekomu poviem na SK, pozeraju na mna ako na prizrak 😉 Ze oni by nedochadzali. No, niekto je IT expert, iny predavac. Ved vsetkych treba na tomto svete. A preto hovorim :sikovnym patri svet.
@charlie1980 Ja nechapem preco riesis to, ze na svete existuju predavacky ktore nemaju inu ambiciu v zivote a staci im to, ze su predavacky, prepac, ale naozaj citit, ze o tom hovoris povysenecky. Ked si kazda preadvacka urobi kurz a pojde do sveta, tak kto bude predavat? To znie, ako keby sa niekto mal hanbit, lebo je v zivote len predavacka. Ja som vzdy isla za svojimi ambiciami, ale ked uz prides do urciteho veku tak si uvedomis, ze nie vsetci sme rovnaki, a vlastne mi je jedno kto si co so svojim zivotom urobi, ale malo by to tak fungovat, ze ked niekto pracuje poctivo, tak by sa z toho mohol aspon dostojne vyzit, nehovorim o dovolenkach a nejakom luxuse. Ja som po vyske za robotou isla 500km, takze velmi dobre viem o com hovoris, ale urcite nebudem na niekoho kukat z vysoka, ze "Staci ti robit predavacku? Tak mlc a nestazuj sa." A neviem kto sa ti to cuduje, ze si cestovala 12km. Lebo mam kolegov co cestuju Nitra-BA denne, a niektori daju 15km bicyklom denne a nikto sa necuduje. Je rozdiel medzi tym, ze niekto nema ambicie, a za to ako si zariadi zivot moze sam, ale je ine hovorit, ze to je iba ich vina, lebo SK ma naozaj idealnu socialnu politiku. Trosku je smutno, ze nikto sa vehementne nezastane stanoviska, ze potrebujeme skolky, potrebujeme silnejsiu socialnu politiku, potrebujeme aby stat sluzil obcanom, a nie iba a iba kapitalistom a zlodejom, ale vehementne budem kydat na niekoho, ze ma priemerny IQ a nema ambicie, pre ekonomiku statu su aj taki ludia potrebni, dokonca, vitalni, to zrejme vies nakolko si zila aj mimo SK a vlastne nasi obcania aj chodia na zapad robit tie bezne, "zakladne" roboty, okrem vystudovanych co vedia ponuknut svoje vedomosti v nejakej expertskej oblasti . Na SK zbierame plastove vrchnaciky pre chore deti, ale na elektornizaciu statnej spravy dame 900 milionov (vo Finsku ich to stalo tusim 30000), lebo niekto na tom pekne ryzoval, to je dalsia krasa nasej socialnej a zdravotnej politiky, a tou tvojou logikou zrejme mame aj kydat na rodiciv tych deti, ze naco ich narodili, ked nemaju tisice eur v pripade serioznej choroby... Takze, nie, na Slovensku sa priemerny clovek ma horsie ako na CH. Ty si naco isla do CH? Tu si sa nevedela zamestnat v gastro premysle? Isla si za lepsim, a to lepsie nebolo v Hornej Dolnej, ale bolo v CH.
@charlie1980 "A preto hovorim :sikovnym patri svet." Presne tak, a ti sikovni na SK ktori si nevedia slusne zarobit alebo najst robotu, idu kam? Na zapad. Preco? Lebo sa tam zrejme maju lepsie, je praca, vedia sa zamestnat, vedia si zarobit, takze zase sa vraciame na tu temu o ktorej sme sa tu bavili, ze na Zapade sa bezny clovek ma lepsie ako na SK.
@guinevre Kto bude predavat? Za 100r mozno uz nikto. Ty si to vysvetlujes ako povysenecky, ja uplne realisticky. Kazda predavacka nemusi odist, to je Fakt, Ale ja nie som kazda 😉 Hanbit sa nemusi, bozechran, to sa ti hodi do kramu toto tvrdit. No Fakt je ten, ze len My Sami rozhodujeme o nasej buducnosti. Ja som za statne skolky, s tym, ze zeny sa vzdaju RP po 1.r (min.300/mesiac pri jednom dietati). S tym zlodejstvom na SK suhlasim. Keby sa nekradlo, hned by sa nam tu zilo lepsie. To som uz spomenula: niekto nevie preukazat majetok, prepada v prospech statu ! Cierne peniaze. A mozno aj statnu skolku by bolo z coho zriadit. Plus milionarska dan. Ved kto ma, ma predsa z coho. Preco som isla do CH ? Pretoze som chcela viac ako maju ini, nie preto, lebo som sa nemohla zamestnat. Lebo som ani nechcela ! No aj som mohla odist do sveta, pretoze v tej dobe som bola bezdetna. Ale aj o tom som rozhodla iba ja. A ano, hierarchia je vsade okolo nas. S tym nic nenarobime.
@charlie1980 vzdam sa zdravotneho poistenia ak mi ho nebudu kazdy mesiac strhavat na vyplatnej paske, vzdam sa socialneho zabezpecenia ako by ho tiez nebudu strhavat na vyplatnej paske...Tu nemas zdravotne poistenie od statu zadara, tu ti ho z mzdy povinne stahuju. A o kazych 300 € to tocis?
@mojkamojka Do 3r.
@mojkamojka Teda 200 RP+50 ZP dieta+ ZP matka.

@charlie1980 v tom pripade potom rataj normalne najomne 3 izboveho bytu napriklad v Petrzalke je prenajom 600€ a cca 100 € energie, takze to by bolo na to este horsie ako s hypo.