Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
@petra3312 opatrovatelka stoji 5 € na hodku, tak si vyrataj co by ju stala opatrovatelka. Po opatrovatelkach s detmi, ktore by to chceli robit je skoro nulovy zaujem z dovodu, aky som napisala par stran dozadu- decka chorlaveju (ked ich ma viac ani nehovorim) a mame v praci by opatrovatelka vypadla zo dna na den. Ked mam platit sumu priblizne rovnaku ako v sukromnych jasliach a pravdepodpobnost chorobnosti je takmer taka ista, tak to rovno tu sukromku mozem platit. Cena opatrovatelky nie je nizsia ovela, ak vobec. Preto kazdy preferuje na opatrovanie studentky a idealne vitalne dochdkyne (to je priam nedostatkovy tovar 😀). VIes, keby sa vsetci pozerame na to, ze ked deti neviem 100% zabezpecit, tak ich odlozim or nemam tak to by sme na SK vykapali. Cielom socialnej politiky nemaju byt stupidne davky podporujuce hnitie doma (3 rocna materska, vianocne prispevky atd.), ale prave naopak podpora porodnosti a zamestnanosti. Myslim tym vytvorenie podmienok aj legislativnych, ktore nebudu mamy s malymi detmi diskrimoinovat (mensie uväzky, flexibilnost pracovnej doby, viac materskych skol, podpora vzdelavania atd.). Lebo zatial sa tu robi vsetko inak. Podporuju sa domasedi (ved naco by isiel/isla do prace ked sa im to neoplati), podporuju sa dochodci ( co do systemu uz neprinasaju peniaze a podporuju sa uplne neefektivne),... A nepodporuje sa to, co nam bude v buducnosti zvysovat HDP- deti resp. produktivna generacia. Ja som vsetkymi desiatimi za nech je materska 1 rok platena (v severnom Irsku je naprikolad 9 mesiacov), ale nech ma matka moznosti (skolka, skrateny uväzok atd.) ked chce ist pracovat kam dat dieta, lebo tu v BA uz su aj kvalitne sukromky rychlo vybookovane.
@charlie1980 a ty nepoberas ziadne pridavky na dieta? Napriklad v susednom Rakusku su jo sakra ine pridavky na dieta ako na SK (to len na porovnanie ako nam je tu fasa). Tebe nehradil ZP istu dobu stat? To, ze je to takto na SK predsa nie je chyba matky, väcsina matiek by skor privitalo tie skolky ako ten rodicak. Nepopieram, ze su aj take co im to vyhovuje (ako vsade na svete), ale väcsina by privitala tie skolky, lebo zarobia viac ako je rodicak. Tu sa skolky riesia uz dlho, rodicia bojuju za, ale hold dochodcovia a mladi mudrlanti co hovno vedia zvolia to co zvolia...Ale opakujem, zle nastaveny socialny system nie je vina rodicov. Ci myslis, ze ked sa teraz skupinka rodicov vzda rodicaku stat povie, ok vybudujeme vam za to skolku? 😀
@mojkamojka Mozes mi, prosim ta, vysvetlit, Co mas na mysli s flexibilitou pracovnej doby zo strany zamestnavatela a podpory vzdelavania ?
Len poznamenam. Opatrovatelka v CH a jej hodinovy zarobok....musi opatrovat 4 deti minimalne naraz, aby si prisla na svoj plat, tj cca 5000. A nikto sa nepozastavuje nad tym, ze opatruje 3 deti + to moje.
@mojkamojka Nie, My na SK nemame narok na nic.
@mojkamojka A tu nie je otazka, ci poberame My, Ale Preco sa musi poberat vseobecne 😉
@mojkamojka Tak treba ist do Rakuska, aj to je jedna z moznosti. Mozes ist opatrovat, odchadzat dane v Rakusku a uplatnit si aj rod pridavky. Tusim je tam nejakych 250EUR...vidis, a hned by si bola do plusu.
@charlie1980 ty nevies co je flexibilita pracovnej doby? To je to, ze ako zamestnanec si mozem zvolit, ze pridem co ja viem na 7 a pracujem dohodnutych pocet hodin. Ze mi zamestnavatel nenariadi prist na 9-10 ako sa tu v kancelariach bezne zacina, lebo ja musim odniest decko do 7.30-8.00 do skolky a potom mozem zvysne hodiny sediet v aute alebo tak ci tak prist do kancelarie a trcat tam do vecera, co by pri nastupe na 9.00 bolo minimalne do 18.00, kym skolka je do 16-17.Samozrejme, nejde to pri predavackach alebo sestrickach, tovarnach, ale v beznych kancelarskych profesiach to ide. Resp. prist na 9.00, skoncit o 16.00 a zvysok mat home office. Dalej skratene uväzky atd. Moznosti je milion, ochota zamestnavatelov pokial to nie je upravene legislatovne, takmer ziadna (s v ynimkou nadnarodnych firiem a vyssich postov). A k opatrovatelke- to co spominas ty nie je opatrovatelka, ale minijasle ci nimi skolka. Opatrovatelka, ktora opatruje ma na starosti jedno dieta resp. s matkinym suhlasom dve deti. Nie viac.
@charlie1980 a preco by som to robila, ja mam skvelu pracu, ktora ma veeelmi slusne zivi 🙂 Na materskej som bola cca 2 mesiace. Skoncila som pracovat dva dni pred cisarom a zacala ked mal syn dva mesiace 🙂 My vysvetli naco by som sa ja terigala do Rakuska? 😀
@mojkamojka Ja rozumiem....nerozumiem tvojmu zmyslaniu 🙂 Ale uz rozumiem. Takze zamestnavatel by mal vsetkym mamickam prisposobit prac.dobu, pretoze deti su bezne v skolkach od 7.30 do cca 17hod. No Fakt si ma pobavila. Teraz ked ma zena jedno dieta v skolke, druhe v skole, druzine, na kruzkoch, prip. opatrovatelka toho mensieho vyzdvihuje deti o 07.00, tak tebe sa musia vsetci prisposobit, aby ty si zbytocne netrcala doma prip v praci 😀 Koniec sveta toto 😄 Vies Co ti poviem....? Vela zamestnavatelov nie je ochotnych matku ani po 3 mes mat.dov prijat naspat. Vies Preco ? Lebo chorlavost, nesustredenost, atd atd. Dieta je prekazkou. Tak ake prisposobovanie sa v zamestnani....?
Nie, to sa velmi mylis....Nejedna sa o ziadne miniskolky ci jasle. Jedna sa o zivnostnicky, ktore maju doma vhodne podmienky na opatrovanie tychto deti napr.so zahradou. Tieto opatrovatelky absolvovali kurz a pracuju a opatruju zmluvne. Mozno pre teba neznama....
@mojkamojka Tak vidis....ked sa ti nechce terigat, tak je dobre ako je. Ak mas skvelu pracu, ktora ta velmi slusne zivi, potom by sukr.skolka v pripade neprijatia dietata do statnej nemala byt Problem. Tak potom je vsetko ako ma byt.
@charlie1980 tebe, ze uplne drbe...A neviem ako si prisla na to, ze nemam kde dat dieta alebo, ze nechodi do skolky. Moja zlata moje dieta chodi od 2 rokov do skoly, akurat si nemyslim, ze ak sa mne do skolky decko dostalo, tak proste tu ziadny problem so skolkami nie je a ked som si to vedela zariadit ja vie si to kazda matka. Vies tebe chyba empatia a pozeranie sa na problem nezaujato. A fakt mi je luto, ze ty si nebola schopna sa tu na SK uzivit a musela si ist do Svajciarska. Vidis, ja som to dokazala, preco nie ty?
@mojkamojka Ja som to nemyslela priamo na teba....dookola sa tu pise o tom, ze je Problem aj s prijatim deti do statnej / sukromnej skolky. Tak som pouzila tento priklad na tebe....vzhladom k tomu, ze si piseme. Zobrala si to prilis osobne.
Ale k tvojej otazke....spomenula som to uz vyssie : Pretoze som ani nechcela 🙂 Nechcela som rodit deti v 19r na SK a spoliehat sa na system, muza. Mala som prilezitost. Nemala som deti, mohla som odist aj na kraj sveta. Ovladala som jazyky....dvere som mala otvorene na celom svete. Bola som zodpovedna len a len sama za seba. No a Preco by som nemohla odist do zahranicia, ked si teraz spokojne mozem sediet pri detoch, nemusim si lamat hlavu nad nasou existenciou, nad umiestnenim do skolky, dokonca ani nic od tohto statu nepotrebujeme. Mam neplatenu dovolenku. Ale to vsetko tiez stalo kopec prace, vsakze. Ked si to dokazala, skladam klobuk dolu a teda sa mi znova potvrdilo, ze kde je vola, je aj cesta. Aj na SK 😉
@mojkamojka chcem sa opýtať, (lebo píšeš, že sa podporujú dôchodcovia) - čo by si s nimi chcela urobiť? s tými dôchodcami?
@charlie1980 pri tých čiernych príjmoch a milionárskej dani mi napadá...čo ak žena tvrdo pracuje ako prostitútka? Majetok nemá ako preukázať. Majú jej ho vziať? 😀
@maria1989 samozrejme, ze podporovat dochodcov, ale nie stupidnym systemom vianocnych prispevkov a vratiek za plyn. Oni nemozu za to, ze sa zmenil system. Väcsina z nich odporacovala roky a to co odviedla (myslim financie je vdaka inflacii uz minimum). Ale ono vsetko so vsetkym suvisi, cim sa bude rodit viac deti, tym sa nebude predlzovat vek do dochodku, bude sa zvysovat HDP krajiny atd. Ale ak by som mala byt konkretna tak by som dochodcom v ramci statu garantovala bezplatne zdravotnictvo a lieky (tam ide neskutocne mnozstvo penazi z dochodku).
@charlie1980 ty by si si mala uvedomit, ze kazdy stat ma inu socilanu politiku statu (liberalny- anglicko, konzervativny- napriklad nemecko a socialno-demokraticky- svedsko), preto nemozes porovnavat hrusky s jablkami. Teda, ak ja do statneho rozpoctu nic neodvadzam resp. minimum pripadne mam moznost vyberu minimalnych a maximalnych dovodov, nemozem ani nic viac ocakavat. Ale ak moja polovica vyplaty ide na odvody, ktore mi maju nieco garantovat a ja nemam moznost volby, tak doriti nech mi to na co mam narok a som si to odviedla daju. Ja nemam moznost zvolit si ake velke zdravotne poistenie si chcem platit (ak teda neratam, ze si dam na zmluvu minimalku a z toho platim odvody a zvysok davam do pancuchy na horsie casy). Ja mam dane, ze z vysky mojej vyplaty ide 14 % (neviem presne) na zdravotne poistenie a dostanem take iste sluzby ako ten co plati 14% z minimalky. Detto dane. Ked z mojich dani idu peniaze (a nie male statu a obci), tak za tie peniaze chcem mat kvalitne cesty, infrastrukturu, mestske skolky (mimochodom tie tiez nie su zadarmo) atd. Ja nemam moznost ani rozhodnut, ze nechcem prispievat na cirkvi, lebo vatikanska zmluva atd. Uz sa chapeme? Tu ludia nie su motivovani lebo vidia, ze aj ked sa snazia zarabat, ich dane idu na financovanie tych co sa nesnazia...A moj volebny hlas vysokoskolsky vzdelaneho cloveka (robim si uz druhu VS) je rovnaky ako Dura z hornej dolnej s IQ udeneho korbacika.
@mojkamojka tie vianočné príspevky sú fakt smiešne. A vratky za plyn dostal tuším každý 😀 Mne pri tom plyne unikla pointa, ale nevadí.
@maria1989 ja nie, nemam plyn vsetko mam na elektriku (drahu) 😀. Ale tiez mi unika pointa...
@maria1989 Neviem, aky je postup a ako je to osetrene. Neviem, ci je legalna a teda preukazatelna. Ked je diera v zakone, potom niekde nastala chyba.
@mojkamojka No pockaj....tak si to zrekapitulujem...ty si pracovala az do porodu (ako aj ja), nastupila si po 2mes. Dieta ti chodi do skolky od 2r. Pises, ze si natolko spokojna, ze ani do cudziny nemusis chodit. Robis si 2. VS. Popritom odvadzas dane. Byvas vo vlastnom byte (dome?) Praca ta velmi slusne zivi. To som vsetko zhrnula. A teda kde je vlastne chyba, len v tom, ze zamestnavatel nie je flexibilny ? Mas predsa pracu, ktora vyhovuje. Ze matka nema kde dat deti ? Tvoje ale malo kde byt. Alebo ta trapi, ze Duro je tak isto osetreny z minimalky ako ty ? Nuz, nechci, aby tu dali volbu na SK platit si zdrav.poistenie individualne, lebo to uz by len bolo poukazovanie. Ale ma to aj vyhody, ano. To, ze tu mame desnu infrastukturu, patri k tomu co som uz vyssie spominala, ze keby nebolo tolko zlodejov na SK na vyssich postoch, hned by sme sa tu mali lepsie. Myslis si, ze pre mna nie je na smiech, po 10r vidiet, ze tu urobili velke h.ovno ? Ze mame tie iste vlaky, kolajnice, autobusy ako pred 20r ? Tak isto dialnice. Je priam na zamyslenie, ze v Nemecku uzivaju dialnice zadarmo, u nas stoji znamka pomaly tolko co v Rakusku, akurat ze ta nasa dialnica je na zaplakanie. A preto hovorim....cierne peniaze, nevykazatelne majetky zhabat v prospech statu.
@charlie1980 este raz opakujem, mozno pochopis. Ja problem nemam, ale viem, ze nie kazdy ma take moznosti ako ja. Takze chyba nie je nikde co sa mna tyka. Ale nevyhlasujem bohorovne, ze ked som to dokazala ja dokaze kazy. Nie, nedokaze to kazdy, lebo nie sme vsetci cez kopirak. Citujem ta: To, ze tu mame desnu infrastukturu, patri k tomu co som uz vyssie spominala, ze keby nebolo tolko zlodejov na SK na vyssich postoch, hned by sme sa tu mali lepsie. Myslis si, ze pre mna nie je na smiech, po 10r vidiet, ze tu urobili velke h.ovno ? Ze mame tie iste vlaky, kolajnice, autobusy ako pred 20r ? Tak isto dialnice. Je priam na zamyslenie, ze v Nemecku uzivaju dialnice zadarmo, u nas stoji znamka pomaly tolko co v Rakusku, akurat ze ta nasa dialnica je na zaplakanie. A preto hovorim....cierne peniaze, nevykazatelne majetky zhabat v prospech statu. Takze uz si na SK ty, uz mozem pokojne spavat, uz vsetko zmenis. Uz sa tesim ako nevykazatelne majetky zhabes. Prepac, take dristy ako ty trepes viem aj ja, ale dokaz nieco v tomto smere a potom sa mozeme dalej bavit o tom ako vsetko ide podla tvojich predstav...
@mojkamojka No. A sme zase na zaciatku 😀 Nie, nema kazdy take moznosti. Ani predpoklady, niekomu to zdravotny stav nepovoluje. A inde je to inak ??? A mozme zacat odznova 😀
Ty si nejaka precitlivela a vztahovacna....Ty mozes vselijak kludne spavat. A ja dokazovat nic nechcem/nemusim. Ja som flexibilna a zariadim sa.

Myslim tym 2 rocny rozdiel 300 EUR/mes (ak pocitam s materskou + RP1r.) pri 1. dietati. Hned by mohli zriadovat statne skolky. No ale to by museli podporit zaroven aj vzdelavanie Romov, aby prezili 😉