Bývanie v dvojdome so svokrovcami verzus nový dom
Ahojte, príbeh je dlhy.. Ale vybrali by ste si byvanie v dvojdome - dole svokrovci a hore my s tým, že tam chodia surodenci takmer každý den niekto do domu a "lahšie dýchať financne" Alebo nový dom so zadlžením do konca života a splátkou cca 1000€?
Obaja robíme s mužom.
@diewcatqoo 🫣 aký úver si vzal manžel na pozemok? Pozemok sme platili v hotovosti
Úver ma na prerabku rodičovského domu
Tak to mi nehovor že byt stojí ako dom
@sono2 otázka bola položená úplne inak, tak neviem načo tu odpovedám na také otazky
@autorka urobili ste hlúpe a nerozvazne kroky. Tvoj muž si vôbec nemal čo brat úver na opravu rodičovskeho domu, ktorý možno raz ani nezdedi, o barabiznu sa raz budete natahovat aj 10ti...
Napíšem ti jednoduchu a úplne rozumnú a logickú postupnosť, ako by mala mladá rodina začať fungovať:
1.svadba
2.VLASTNA nehnuteľnosť (ano kľudne na úver, dom či byt je to jedno)
3.dieta/deti
4.svokrovci/rodičia starnú, cize občasná pomoc na dome atď.. Nie nonstop 24/7
5.ak starý dom chátra, v prvom rade si to mali pokryť svokrovci, a ak nemajú dosť peňazí, nastupujú ich deti tvoj muž AJ so súrodencami, a rovnakým dielom pomozu a priložia € každý koľko môže, hlavne rozumne a mat na zreteli vlastnú rodinu prvorado
6. Po prípadnej smrti svokrovcov (ktorí snáď majú rozum a nenapíšu dom len na jedného vyvoleného), si majetok spravodlivo rozdelit/predať dom/nechať jednému ktorý ho chce a ten ostatných vyplatí, a čau a dovi.
A nikto nieje nikomu nič dlžný, nikto z detí tam nebýval zadarmo, nevyužíval výhody nehnuteľnosti.
Nikto neprispieval nad rámec na prerabku, nikto nikomu nič nevykrici.
Keby si to mladé rodiny vedeli takto zvážiť na samom začiatku, veľa sporov by nebolo a všetci by žili spokojnejsie.. Vy ste nerozmýšľali do predu, holt zomelieme vás to, ak sa nepohnete do vlastného. No a mužov zbytočný úver na barabiznu, ktorá mu možno ani nikdy nepripadne a bude predmetom sporov, vám to zhoršil markantne
Áno bola, ale uvidela si aj okolnosti.
Mala si napísať. Staviat alebo byť u svokrovcov.
Napísala by som, jednoznačne stavať. Pretože si napísala výšku splátky atď ti samozrejme ľudia vnukajú aj iné možnosti.
najprv zoberiete úver na cudziu nehnuteľnosť a až potom začnete riešiť, že kde budete žiť? Nechápem
@zoja1234 nemôžem zato aké kroky spravil predtým ako sme sa spoznali.. bohužiaľ ☺️
@sasa1310 bohužiaľ nemohla som rozhodovať v období, keď sme sa ešte ani nepoznali ☺️
myslim, ze vo vasom pripade uz je neskoro plakat nad rozliatym mliekom. on vrazil peniaze z hypo do nehnutelnosti, ktora z casti raz bude jeho, no nie tvoja. si si ista, ze by vam banka odklepla dalsi uver?
@kp7333 samozrejme .. máme zistené
No riesia sa tu veci ktoré sú nepodstatné a nie sú odpoveďou na moju otázku ☺️
Mozno ,ze nebude najidealnejsie byvat so svokrovcami , ale aspon budete mat ,kde byvat. S takou hypo v dnesnom dobe ? Co, ak nieco sa stane ? co, ak nebudete vediet splacat?
jasne, chápem. Pozri, ak pôjdete niekde inde žiť do vlastného, stále to bude majetok navyše. budeš si splácať svoje.
Autorka, na tvoju otázku ti tu odpovedali.Jednoznačne samostatné bývanie, ale ty si ideš svoje. Ak ti je dobre u svokrovcov, tak tam zostaň. Ty tam budeš žit a znášať pripadné situácie, ktoré ti možno nebudú vyhovovať, nie my.
Autorka - ako máte vyriešené vlastníctvo nehnuteľnosti? Predpokladám, že na teba časť domu asi neprepisu. Aj toto by som ja na tvojom mieste zvážila. Investujete do domu spoločné peniaze a je otázka, čo budeš mať z nehnuteľnosti ty v prípade rozvodu napríklad.
Bývame dočasne u rodičov,o chvíĺu sa už ale sťahujeme do domu a teda už je najvyšší čas..nedokázala by som to vydržať dlhšie aj keby mi to ušetrí kopec peňazí.
Čítaj tu príspevky a hneď budeš vedieť čo si vybrať. V žiadnom prípade so svokrovcami. Osobne mám kamošku, ktorá je zo svokry na prášky a to na dom na jednom pozemku. Svokra kedykoľvek vybehne, keď nie dverami, tak balkónom. Kedykoľvek si opýta pomoc, žiadne súkromie. Najradšej by sa odsťahovali ale nikto taký dom nekupi, lebo spoločný pozemok a prístup cez svokrovcov.
Dokonca pre psychickú pohodu radšej byt, ak nie sú financie na dom.
A len taká čerešnička na torte sedíme partia u nich za domom, varíme guláš a prišla svokra s koláčmi. Na prvý pohľad pekne od nej, ale keď porozmýšľať...no žiadne súkromie.
Tiež si mysleli, že spolocbe bývanie bude v pohode.
@mantilka no zase takýto oni nie sú/neboli... Ale áno viem je to tak ako píšeš
Ja sa spýtam len jednu vec, máte tam aspoň podiel vo vlastníctve? Lebo ak nie, ani nerozmýšľal ďalej a sup do svojho.
Toto bolo pre nás prebudenie, najprv áno áno, len investujte a keď sme chceli od súrodencov kúpiť podiely, tak zrazu už dohodnuté sumy neplatili, pýtali viac, zrazu už svokra nechcela predat svoju čast nam, ale dat jej dcere, ktorá sa vrátila k nej byvat.
Takže naozaj pokiaľ to nemáte poriesene a nie iba, že manžel má časť, tak do svojho, aj za cenu vysokej splatky.
@diewcatqoo ja tiež nechápem to neskutočne nadržanie na domy. Ja som 20r vyrastala a žila v rodinnom dome, veľký pozemok, plus záhrada a za ňou potok. Vidiek.
Svokrovci majú poschodový barak, dvor a záhradka. V malom meste pri Ba. Nechcem ani jeden, ani zadarmo. Bývať s nimi ? Ani zadarmo. Viem čo to všetko obnáša, nielen finančne ale aj práca okolo. Nekonečný príbeh,. A najmä keď je v pláne dieťa, financie na tesno ako píšeš. Radšej na začiatok byt a potom časom, podľa financií a okolností by som rozmýšľala nad domom. Mať svoj kľud, súkromie je najdrahšia hodnota a nie mať za chrbtom a pod chrbtom hujerovcov. Niekomu vyhovuje cirkusantska rodina pár dní do týždňa, každý víkend, niekomu nie. Ak máme rozbehany celý týždeň, tak mi je vzácny kľudný víkend.
V žiadnom prípade byvanie so svokrovcami ani vzťah s chlapom čo sa nevie pohnúť od rodičov. Ten dom musi nutne byť? Či je blízko jeho rodicov? Potom ani to nie je ok verzia. Veď si skúste zohnať niečo menej nákladné menší byt a podobne. Ak chlap odmietne a bude sa držať rodičov asi by som to s ním vzdala
@sova7 práveže môj muž bol ten ktorý sa nemohol už dívať na mňa a rozhodol. Je to pár dedin od tej kde sme teraz
Byt jedine v meste a tam sa ceny pohybujú vyššie ako náš dom na dedine

Ale ano, je moznost este predat pozemok, ktory urcite uz nadobudol na hodnote, vyplatit uver, ktory si nan manzel vzal a vziat si novu hypoteku, ktora bude nizsia. Ale to nechcete. Takze moznosti su, ale tie nechcete vyuzit.