icon

Bývanie v dvojdome so svokrovcami verzus nový dom

28. mar 2025

Ahojte, príbeh je dlhy.. Ale vybrali by ste si byvanie v dvojdome - dole svokrovci a hore my s tým, že tam chodia surodenci takmer každý den niekto do domu a "lahšie dýchať financne" Alebo nový dom so zadlžením do konca života a splátkou cca 1000€?
Obaja robíme s mužom.

Strana
z5
autor
29. mar 2025

@cacianka byt by pripadal do úvahy len v meste kde hodnota je vyššia ako dom ktorý plánujeme stavať ...
A áno pekná veta že mať svoj kľud je najväčšia hodnota, velka pravda... Ktorý ja tu nemám už pár rokov

cacianka
29. mar 2025

Tak radšej zatiaľ byt, nech máte vysnívaný kľud, lebo kým sa dom postaví, vyrastie ti ešte pár stoviek šedivych vlasov. A potom aj vy môžete chodiť do domu ku svokrovcom ako ostatné ich deti do holubnika. Či sa mýlim ? Rada by som.

misanthropicdann
29. mar 2025

V živote by som nešiel bývať do dvojdomu s rodičmi ak by som na to nebol odkázaný. To už by som šiel radšej do podnájmu do otrasnej garsónky.

romino
30. mar 2025

S platenim hypo to mas predsa akoby sporenie, budovanie majetku. Tie peniaze nejdu do vzduchu, nie je to nejaky rozmar ktory ta vyjde "drahsie" oproti byvaniu so svokrovcani. Na konci budete vlastnit nehnutelnost.

romino
30. mar 2025

To mate pozemok zadarmo, ze viete postavit dom lacnejsie ako kupit byt v meste ? Pri dnesnej cene materialov sa mi to dako nezda. Plus byvanie XY km od mesta obnasa priebezne velke vydavky na prevadzku auta/aut.

autor
30. mar 2025

@romino peniaze na pozemok máme z predaja našej chaty.. takže sme platili v hotovosti. Máme montovaný dom, za dobrú cenu vychytali sme akciu takže áno.. ceny bytov priamo v Trenčíne sú oveľa vyššie ako vyjde náš dom na dedine..

bielasovicka
30. mar 2025

Ja by som chcela mať aj na dvore súkromie. A to som už svokra a babka. Ale nechcela by som bývať s mladými.

mantilka
30. mar 2025

@cacianka no to je veľmi zle. A brali by to ako samozrejmosť užívať si aj dvor, ani by ich nenapadlo, že druhých spolubývajúcich vyrušujú. Každý má nárok si užívať dvor ..v takom prípade nemožné.

romino
30. mar 2025

Dal som do hypokalkulacky , aka suma vychadza, ked ma clovek platit cca 1000e hypo (ako uvadzas).
Pri 25 rokoch (a teda nie do konca zivota),
ukazuje cca brat 200 000eur. A to vravis ze je stale ovela menej ako za byt v Trencine ? To sa mi dako nezda.
Vies dat aj konkretne cisla ? Pre zaujimavost.

autor
30. mar 2025

@romino https://www.nehnutelnosti.sk/vysledky/3-izbove-...

Ono... Keby nebola zobrata tá prvá pôžička, je všetko inak.. 1000€ som dala nástrel.
Teraz je splátka cca 400€ + by sme brali dajme tomu 100tis na zariadenie + dostavanie domu.
Lebo na hrubú stavbu peniaze máme.

zoja1234
30. mar 2025

@autorka tak choďte refinancovať muzovu prvú pôžičku, a priberte ku nej dlžníkov mužovych súrodencov. Ak by to takto nešlo, tak nech sa snimi muž dohodne, aby začali prispievať na splátky. Je to aj ich rodičovský dom.
Alebo - svokrovci nech dajú nacenit svoj dom, a podiel vo výške mužovej hypo ktorú si nanho zobral, rovno prepisu nanho. Veľmi sa tvoj muž s tým obabral, nemal to takto vôbec robiť. A ty si si to mala premyslieť skôr, ako zakladat sním rodinu a prvú cestu ste mali mať ako frajeri, k notárovi.. Holt doplácate na nepremyslené kroky. Vždy si teba just taketo veci riadne vysporiadať..

sidicek
30. mar 2025

@zoja1234 no pochybujem ,ze budu prispievať na zveladenie domu kde brat s rodinou býva 7 rokov .Oni zjavne splacaju svoje bývanie, brata nikto nenutil brat si úver, to bola jeho hlúposť, či pohodlnosť.

autor
30. mar 2025

@sidicek ani hlúposť ani pohodlnosť.
Jednoducho ako mladý si myslel, že bývanie s rodičmi bude fajn. Prerobí dom podľa svojich predstáv,investuje a bude ... Ale veci sa menia, za pár rokov nikto nevie ako a čo bude .. a to nevedel zjavne ani on

sidicek
30. mar 2025

Zostať v mama hoteli je za mna pohodlnosť, aj keď si tam niečo prerobi.

sidicek
30. mar 2025

A hlupost určite vrazit peniaze do cudzieho aj keď sú to rodicia , veľmi neuvažoval, co keby sa chcel presťahovať do iného mesta ,za pracou alebo partnerkou ,co urobi?

margotka17
30. mar 2025

Nemáš problém, spravíš si problém 🫣. Choďte len vy sami, aj keď so splácaním 👍

autor
30. mar 2025

@margotka17 veru asi za posledné dni som prišla na rovnaké riešenie

romino
30. mar 2025

No, uz sa v tom stracam. Este mate vlastne aj peniaze na hrubu stavbu, ako pises.
Zaroven uvedies priklad bytu za 146k.
No ... 146k mi fakt nepride ze moze byt vo vysledku "ovela viac", ako stavat dom, aj s dozariadovanim. Vsak ja pocuvam ze dnes len prerabky bytov, a ludia daju 50k.
Aby vysla stavba domu s tym vsetkym zariadovanim ovela menej ako 146k ....no, vela stastia.

autor
30. mar 2025

@romino napísala som správu nechcem tu všetko verejné

Strana
z5