Chceme psíka, ale manžel je proti
Ahojte mamicky vytvorila som si na nodrom koniku novy nick len aby som zalozila diskusiu nakolko potrebujem radu? Chcela by som kupit steniatko yorkshirskeho teriera byvame s muzom v rodinnom dome a mame 4 rocnu dcerku. Samozrejme aj ona ny chcela psika ale koli nej ho nekupujem nakolko psika chcem hlavne ja. V minulosti som uz psika mala ale zial zrazilo nam ho auto nakolko byvame blizko cesty havko zacitil harajucu fenku niekto nam nechal otvorenu branicku a psik vbehol rovno pod kolesa. Bola som z toho velmi smutna uz su tomu tri roky. Dlho som bola zatata ze druheho si uz nekupim nakolko zas je tu ta hrozba ze aj s druhym sa moze stat nieco podobne. Teraz som to vsak premyslela a dlho som nad tym uvazovala a keby psik jednoducho nebehal po dvore bez mojho dozoru mohli by sme sa tomu vyhnut. Proste tuzim tentokrat po fenke chcem znova chodit na dlhe prechadzky s nou aj s malou a byt stastna ako predtym. Len neviem ako na manzela nejake schopne argumenty ako ho presvedcit aby suhlasil nechcem ho doniest poza jeho chrbat. Jemu vadia len mlacky ktore stena robi a neskor sa oduci ... To ze ked niekam pojdeme musime mysliet na to co zo psom ale to uz mam vyriesene mam par dobrych kamaratiek ktore by boli ochotne nam hafana postrazit a tiez je skor za to ze pes ma byt na dvore s cim zas nesuhlasim ja lebo byvane pri ceste a nemozem ho ustriehnut. Na retazi ak by mal byt alebo zavrety vo voliere kym navarim upracem a vyberem sa snim na vychadzku je podla mna tyranie. Tiez sa bojim ze velkeho psa by som nezvladla kedze von by chcel velkeho psa. Takze je tu nejaka zienka ktora dokazala jemne prehovorit svojho manzela? Dakujem vam za rady . Prosim ziadne protiargumenty ludi ktori su presvedceni ze pes do domu nepatri. Psa som uz mala a viem co to obnasa este raz dakujem . 🙂
@kvetinka75 sesternica mala yorkshira, ktorý sa unavil aj na dvore. Išla na dovolenku a dala ho svojej sestre. Ta si neuvedomila, že aký je malý tak ho naspäť z dlhej prechádzky niesla v kabelke 😀
psik ti vacsinu dna prespi -aspon ten nas bol tak zvyknuty, ze ked sme aj ostali doma vyslovene sme mu vadili, lebo si nevedel najst kludne miesto 😀 vencenie 3x do dna mu stacilo, je to urcite radost🙂
@nejakas nechcela som byt taka ostra. Ale mala by si popremyslat nad kompromisom. Ak tak velmi tuzis po psikovi, tak to moze byt aj taky vonku. Budes ho lubit tak ci tak. Vacsie plemena su rozumnejsie neutekaju tak z domu (samozrejme je to individualne) brana sa da zabezpecit. Pes vykastrovat, sucka tiez. Tak je zivot lahci aj pre ne aj pre majitelov. Vonku nebudu vadit ani mlacky ani plznutie. Dcerku priucis k starostlivosti o niekoho ineho. Tym padom bude travit viac casu v zahrade, kde je v bezpeci aj ona.
Alee ako presvedčiť manzela? Tazko radit. Na kazdeho zabera nieco ine. Mojmu muzovi stacili rozumne argumenty a vyber bol spolocny. Tak nakoniec mame macku (kvoli pracovnej vytazenosti a nepravidelnym sichtam) v dome (kvoli bezpecnosti, lebo 1.5 m plot nie je pre macku prekazka). Dokonca mala byt chovna, ale nepodarilo sa. A financie som oddovodnila tym, ze on prefajci viac ako macka prezerie.
@nejakas my sme mali podobny problem ja som chcela psika a manzel nechcel to sme este nemali dceru..tiez mu vadilo ze sa bude pocikavat a aj von s nim bude treba ked som bola v praci...ja som zahrala na citovu stunu majho muza bola som smutna stale som kukals fotky psov na internete stale som mu to otlkala o hlavu az povolil a povedal ze ked budem vsetko okolo psa robit ja tak nech si ho mam...dnes mame rok a pol staru fenku yorkshira a je to najlepsie co som kedy v zivote kupila..kto nema psa to nikdy nepochopi ako a co vsrtko ti dokaze ten pes dat.milujem ju.. a to nehovorim o mojom muzovi ten ju ma tak rad ze by za nu aj dychal..mame 3 mesacnu dceru a je k nej velmi mila...vela veci je len o tom ako si psika naucis mam skusenost ze aj od povahy zly alebo horsi psik sa da preucit je to ako s detmi povahu si nevyberes ale tiez ich neodlozis do decaku ked su
zle..osobne radim ucit psika do auta a potom nebudes mat taky problem nasa s nami chodi skro vsade kde sa da je to ako nase dieta...nenahaj sa od toho odhovorit je to uzasne mat niekoho takeho vedla seba vela stastia ale pokial ta muz lubi tak ti to po case dovoli ako ten moj
Prepacte ze pisem jak tatar ale neviem pisat na mobile :D samí preklep
@janachalupkova dakujem konecne niekto kto ma chape 🙂
@nejakas teda niektoré ti tu riadne naložili. Skús vziať manžela na návštevu tej chovateľky, možno ho to presvedčí. Určite argumentuj aj tým, že si sa mu postarala o tie mačky. Yorky, keď je dobre vychovaný (poznám min. 1 exemplár) je fajn. (border kolia je ako naspídovaná veverica, horší je už asi len Jack russel). Štvorročná dcérka má už dosť rozumu, aby so šteniatkom pekne zaobchádzala. Syn má tiež 4 a našou labradorkou vychádza super, žiadne pokusy a týranie, aj by ju venčil, keby nevážila vyše 30kg 😝
@nejakas Tak ja sa tu rozpíšem a príspevok je fuč. Tu ťa budú presviedčať aj o tom, že to čo chceš, vlastne nie je to, čo chceš. Vydiskutovať si s mužom, kde je skutočný problém. Povedať mu to, čo si napísala sem. Pracuješ? Máš poriešené, čo bude s takým krpcom, ak budeš v práci? Malé šteňa vie ničiť, aj keď po takomto psíkovi moc škody nebude, ale stať sa môže. Moji psi tu napr. zničili žalúzie a to už sú dospelí. Plus taký malý pes sa ti v pohode aj cez plot dostane, záleží aký máte. Ja poznám jorkov, ktorý behajú agility a sú v tom ozaj dobrý. Všetko záleží len od toho ako sa k ním pristupuje. Moji psi tiež boli akční, stále sme niekde boli. Teraz sa viac prispôsobili, keďže je aj okolo domu toho veľa. Jasné, že musím viac upratovať, keďže ich máme v dome, ale tak prežijem to.
My sme obidvaja milovníci zvierat, preto protiarumenty nepoznám. Ja byť na Tvojom mieste, riešila by som to tak, aby bol vlk sytý aj baran celý a zvolila veľkého a zároveň domáceho psa, npr. zlatého retrívera, naviac je to štvrté najinteligentnejšie psie plemeno. Nie, nemáme tohoto. 🙂 A určite zobrať z útulku, a nie od množiteľa.
@nejakas si kupte labrosa. Je velky (plus pre muza), kratka srst, takze ani chlpov tolko nebude, samostatnejsi nez york, tak by dokazal sam vymyslat hry a venovat sa malej, vsak deti miluje, inteligentny az az, hygienu a x inych veci pochopi rychlo 🙂
@nejakas a ja ta chapem. Teda zacnem najskor takto, chapem aj tvojho manzela. Tieto hrackarske mackopsy su nieco, co fakt vacsina chlapov nemusi. To je akoby si mu dala do kupelne ruzove dlazdicky :D. To bude podla mna vacsi dovod ako par mlacok, ked uz raz ste psa mali. ALE ako som zacala na uvod, chapem aj teba. A suhlasim s tebou. Male psy su hlvne k jemnejsim detom super, daju vela lasky, tulia sa radi a nepotrebuju taku udrzbu. Mame doma BO mallinoisa a to je teda ine kafe. Nevraviac o tom, ze sa ho moja neterka boji ako certa. A to prave preto, ze ked sa taky pes chce hrat, tak skoci. A dietko je hned na zemi. Ked pride, tak ho veru zatvarame do voliery, uz raz tak s monoklom mala skoncila. Preto si myslim, ze dobre rozmyslas a vies co chces a preco to chces. Mozno by som aj ten utulok nezatracovala, kamoska ma odtial maleho krizenca pudla, tiez takeho k dcere na tulenie a je to velka laska.
Manzelovi povedz pekne na rovinu, ste dvaja svojpravni a rovnocenni dospeli ludia, musite najst nejaky kompromis. Nech zasadne rodinna rada. A s malou ste 2 proti 1 😀 .
@plutarchos off topic, ale neda mi, hadam mi to niekto vysvetli. Standard labradora hovori, ze je to pes bez agresie. No co ja poznam labradorov - psov, tak su to velmi agresivne jedince. Aj na ulici mame dvoch, ale to sa neda okolo nich ani prejst, visia spenene na brane, len ked kracam pokojne okolo. Svokra ma tiez jedneho (povodni majitelia ho chceli utratit, lebo utekal a kusal decka nasiroko nadaleko, nieco museli po.rat v socializacii). Na cvicak chodil jeden, co v pohode kusol aj vlastneho pana. No a ked si hodim do prehliadaca labrador agresivita, tak hruza, naposledy vyhral rebricek za najagresivnejsieho psa. Co sa do kelu stalo s tym plemenom? Mnozili ho hlava nehlava bez ohladu na agresivitu, az to prevazilo? Fakt neviem. Len je to obrovska skoda.
https://www.google.sk/webhp?sourceid=chrome-ins...
@monikaparson plot mame novy tak snad by tam diery nenarobil aj ked aj to sa stava ... Pracujem ale len rano planujem psikovi kupit ohradku alebo vacsiu klietku v ktorej bude v case kym nikto nebude doma ale len do doby kym sa nenauci vencit navyse nechodim domprace kazdy den koli malej som pracu musela zrusit a najst si nieco na dohodu kedze manzel je v praci v podstate cely den co je myslim teraz vyhoda na stena by bolo viac casu rychlejsie by sa minpodarilo ho naucit hygiene a venovat sa mu v case ked to najviac potrebuje ... Ked bude starsi uz dlhsie vydrzi a aj mala ho bude moct vyvencit poriadne zamestnanie zrejme mat nebudem kym mi mala nrzacne chodit do skoly nema nam kto dcerku postrazit na par hodin kym mij pride s prace ak by som mala poobednu no a trvale zamestnanie na rannu sa mi zatial nepodarilo najst... Tak aj preto si myslim ze teraz kym som viac doma ako mimo je vhodny cas na steniatko
@nejakas a nema tvoj muz problem s rasou? Ja ked vidim chlapa vencit yorka je to komicke a pre niektorych chlapov aj nedostojne 😀 inak za cely svoj zivot som stretla len jedneho inteligentneho yorka. Mala som ale napriklad vlciaka a ked som chcela aby behal musela som behat s nim 😀 vynimky existuju
@marcelatje tak moj by ho vencit nechodil nechodil ani s prvym ak ten pes bol niekedy aj s nim tak bol aj so mnou nikdy by som ho neposlala sameho vencit mojho psa ak by sam nechcel ... Takze sameho s yorkiem by ho nemal kto vidiet v podstate ani neviem aky ma skutocny problem nikdy mi okrem toho ze ti cura po dome nic konkretne nepovedal navyse videl ze pes sa to vie v pohode naucit mala som doma podlozku na ktoru bol nauceny a v pripade ze by mu bolo treba a ja som nebola doma to tam mohol spravit bolo to take wc pre psy a menili sa v tom save podlozky ale vencil sa von len kym bol maly tak som to ocenila a nemala ocikany cely dom lebo velmi rychlo pochopil ze tam moze ...

@kvetinka75 dlhe prechazky zas netreba brat celkom vazne pre nas je dlha prechazdka tak cez celu dedinu ktora ma mozno 6 km len zial nam to dlho trva kym obideme celu dedinu s koliou by sim musela zajst 20 s dcerou na chrbte