Čistý dom = zanedbané dieťa. Je to pravda?
Maminky -nemaminky. Som zvedavá na odpovede.Tema poriadku v domacnosti rozdeluje mamy na dva tabory. Jedny hovoria, ze upratany byt je znamkou dobrej organizacie, druhe tvrdia, ze cisty dom znamena zanedbane dieta.
Kam patrite vy
fascinujúca téma, hlavne, že anonymná, od človeka, ktorý žije zjavne čierno-biely život. Niečo medzi tými dvoma možnosťami neexistuje?
..vitaj na portáli plnom zanedbaných detí 😆😆
Prvý x čítam takú chobotinu... tento výplod musel aj bolieť 😃
Mam 3 deti s malými vekovými rozdielmi a vždy bolo u nás upratané (samozrejme myslím ten základný poriadok, nie ze budem kontrolovať každé zrnko prachu) aj o deti postarané. Dá sa to krásne skĺbiť, dieťa netreba brať ako bytosť, ktorej musím všetko podriadiť a byt jej neustále za chrbtom.
@qwert87 ja mam tiež 3 malé deti ( 3,5r. , 2,5r. , 4 mes.) Poriadok doma mám. Aj navarene a s detmi sa tiež pohrám.
Ešte nikdy som tu nenapísala, ze takéto temy (=debiliny) pise jeden autor. Ale toto je také priehľadné ze až. Pokial to je skutočne nový zamestnanec mk, je bud veľmi jednoduchý, v preklade blby alebo za takých považuje používateľov mk 😉.
No ale slak to traf ešte tu. Ja som mala realne taku nadriadený, mlada taba 2i ročná, pol roka v zivote robila v jednej firme "až". a mne sa bohatými pracovnými skúsenosťami chcela vysvetľovať ako sa pracuje a zije 😂.
Tieto temy maju podobný podtón ako úroveň zmýšľania tej bývalej šéfky.
Pokial to je len používateľ mk, mozno nema co robit a riesi vlastne mi draky obalené do takýchto divne písaných tém.
O akom veku dieťaťa sa bavíme? Moja keď bola bábätko chcela spať len na mne, keď bola hore chcela byť na rukách. Vtedy som sa vykašľala na upratovanie a mávali sme doma bordel a bolo mi to jedno. Aj do sprchy som si ju brávala vo vajíčku len aby neplakala. Bola som na ňu sama.
Ale keď bola straršia v pohode som si porobila. Pustila som jej rozprávky a mohla som spraviť čo bolo potrebné
Ja som si povysavala kazde rano kym dieta vstalo. Potazmo manduka a pobehala byt. Vsak to je robota na 10 minut.
Hracky sme odkladali do bednicky po hrani. Zehlila som ked mala spala. Ked bola hore som sa venovala jej, ked spala tak domacnosti 🤷
Mne nevadí a som rada keď to iné stihajú a ani si nemyslím že si zanedbávajú deti ale fakt neznášam keď sa niektoré idú tváriť, že za to že ony stihajú musia všetky a keď náhodou nejaká nestíha tak je nemožná, lenivá alebo ja neviem aká....
Ja som si povysavala kazde rano kym dieta vstalo. Potazmo manduka a pobehala byt. Vsak to je robota na 10 minut.
Hracky sme odkladali do bednicky po hrani. Zehlila som ked mala spala. Ked bola hore som sa venovala jej, ked spala tak domacnosti 🤷
@libusak moje deti vzásade vstávajú v momente ako ja.. a je jedno či je šesť či sedem či pol šiestej..
Neviem, ale ja veľa varím, chystám sebe aj mužovi do roboty všetky chody.... A zaberá to toľko času, že na upratovanie čas nemám. Samozrejme také to "ohadzanie" je vždy, ale teda vyligotanu domácnosť nemám.
všetko je to o tom, že ideme z extrému do extrému, naša generácia vyrastala väčšinou v domácnostiach kde sa muselo upratovať celú sobotu aj keby traktory padali, mať účesané strapce na kobercoch a podobne a táto nová zase ide do takého extrému že doma má taký svinčík, že je zázrak že v tom nie sú šváby. Najlepší je zlatý stred, snažiť sa upratať a mať čisto, ale zase nemať upratovanie ako svätý grál a ak sa neuprace niečo dnes uprace sa zajtra. Rovnako je to aj s výchovou, z autoritatívnej výchovy prešla zase táto generácia na výchovu kde z detí robí malých Bohov a tiež chýba zlatý stred.
všetko je to o tom, že ideme z extrému do extrému, naša generácia vyrastala väčšinou v domácnostiach kde sa muselo upratovať celú sobotu aj keby traktory padali, mať účesané strapce na kobercoch a podobne a táto nová zase ide do takého extrému že doma má taký svinčík, že je zázrak že v tom nie sú šváby. Najlepší je zlatý stred, snažiť sa upratať a mať čisto, ale zase nemať upratovanie ako svätý grál a ak sa neuprace niečo dnes uprace sa zajtra. Rovnako je to aj s výchovou, z autoritatívnej výchovy prešla zase táto generácia na výchovu kde z detí robí malých Bohov a tiež chýba zlatý stred.
@marsmykkok neviem teda v akej spolocnosti sa pohybujes a akymi ludmi sa obklopujes ale teda ja nepoznam nikoho so svincikom
@marsmykkok no v mojom okolí je skôr zlatý stred sú dni keď máme aj my poriadok a dni keď je jednoducho svinčík lebo lebo... Napr prídeme domov od našich rodičov po troch dňoch.. kopy prádla na pranie môjho mužovho dvoch detí... Deti keď prídeme domov zväčša viac na nás vysia a už to ide kopy vecí ktoré sa nestihli a musia sa doháňať...
@libusak moje deti vzásade vstávajú v momente ako ja.. a je jedno či je šesť či sedem či pol šiestej..
@angeli121212 moja mala od 3 mesiacov spala vo svojej izbe
Niekedy pri takejto téme sa zamyslím, čo žijú tie ženy s prasatami? Však ja keď som mala prvú dcéru tak aký neporiadok, max riady v dreze, kým sme ich neumyli alebo nešupli do umývačky. Boli sme dvaja dospelí a miminko, áno, okná som si vtedy dala umyť trikrát do roka, a po mužovi som nemusela zdvihnúť a odložiť jeden kus oblečenia a odniesť ani jeden kus riadu do umývačky. A prach utrieť a povysávať, tiež som nerobila každý deň. Jasne, že som vtedy nestihla všetko upratať za pár hodín ako som bola zvyknutá pred narodením malej, museli sme si to "rozfázovať". A hračky, keď už bola väčšia, mali sme krabice z IKEI a večer som to s malou nahádzala za pár minút do nich a bolo. Ale je pravda, že ani jedna z mojich dcér nikdy nič nepokreslila (stenu, gauč), ani nerozhadzovala jedlo okolo seba ani žiadne podobné radosti. Takže u nás bolo vždy v podstate upratané (teda ja hračky rozťahané v jednej izbe cez deň za bordel nepovažujem).
To zalezi, ako mas domacnost zorganizovanu pred dietatom.
A ako som uz stokrat povedala, minimalizmus je klucom. Primerane mnozstvo veci a kazda ma svoje jasne, logicke miesto. Potom je rychlo upratany aj vacsi bordel, ak treba.
Takze aj v detskej sa radsej kupia dva-tri velke zatvaracie pekne boxy a kose na hracky a tie sa triedia podla druhu tam. Nahadzes, zavries veko a hotovo. Je cisto. Este aj dieta to bavi takto upratovat.
Na to som ale prisla postupne. Zacinala som s domacnostou, aku som poznala z domu a od mam mojich kamosiek. Sto roznych veci na sto roznych miestach.
Takze kolkokrat som radsej sla s detmi von (alebo sa s nimi hrala), ako upratovat, a potom som samozrejme nestihala a padala unavou. A hasterili sme sa preto, ze nie je vsetko tip-top, ako pred detmi (lebo kym su len dvaja, tak aj dom plny serepeticiek sa da udrziavat upratany).
Nakoniec sme sa zhodne prepracovali k minimalizmu. Aby sme sa nepozabijali a nezblaznili.
@angeli121212 moja mala od 3 mesiacov spala vo svojej izbe
@libusak no a moja spí vedľa mňa lebo nechcela spať sama ani len v postieľke tak som volila cestu menšieho zla.. nenechám si dieťa vyvrieskat keď ma potrebuje a o tom to je... Každé dieťa je iné niekto proste vychytá... Napr moje deti obe zaspia naraz až o deviatej večer ale syn prespí celú noc a dcéra spí do jednej bez kojenia a potom do rána pri mne čiže ja prakticky v noci na kojenie nevstávam. .. ale to som mala len šťastie nie je to mojou zásluhou tak sa nemôžem s ostatnými porovnávať a tváriť sa, že som lepšia
Ja si myslim, ze je to len fakt o dobrej organizacii, samozrejme ked dieta ochorie tak vsetka organizacia pada.
Ja som to mala tak, ze som 1 den navarila na 2 dni, a druhy den som upratovala. Samozrejme, teraz rozpravam o vysavani, utieranie prachu....
Nie o zbierani hraciek...
Predobedom som mala vzdy vsetko spravene, syn vstaval rano o 6tej do 10.00 som mala bud navarene alebo upratane, o 10tej sme sli na prechadzku...
@libusak no a moja spí vedľa mňa lebo nechcela spať sama ani len v postieľke tak som volila cestu menšieho zla.. nenechám si dieťa vyvrieskat keď ma potrebuje a o tom to je... Každé dieťa je iné niekto proste vychytá... Napr moje deti obe zaspia naraz až o deviatej večer ale syn prespí celú noc a dcéra spí do jednej bez kojenia a potom do rána pri mne čiže ja prakticky v noci na kojenie nevstávam. .. ale to som mala len šťastie nie je to mojou zásluhou tak sa nemôžem s ostatnými porovnávať a tváriť sa, že som lepšia
@angeli121212 presne, zalezi od deti. Ja som mala upratane, lebo som si to vedela zorganizovat.
Kazdopadne, hracky nie su bordel a ked sa neda inak, vyberam si starostlivost o dieta a nie o domacnost
@angeli121212 presne, zalezi od deti. Ja som mala upratane, lebo som si to vedela zorganizovat.
Kazdopadne, hracky nie su bordel a ked sa neda inak, vyberam si starostlivost o dieta a nie o domacnost
@libusak u nás je to aktuálne veľmi náročné.. ja mám dve deti dvojročného a 5 mesačnú a je to masaker... Pri nich nie som schopná si zorganizovať nič.. malá mi spi 20 minútovky cez deň a keď nespí tak veľa hučí fňuká chce sa nosiť dám ju do nosiča ale v ňom sa mi s ňou niektoré veci robia veľmi ťažko... Do toho syn sa na mňa tiež zavesí... On je veľmi akčný a zvedavý všade je tam a cez obed nespí nič... Obaja zaspia až o deviatej aj to som rada keď už zaspia
@libusak tiež si volím vždy deti pred domácnosťou.. veď to sa ani nedá ich nechať plakať a robiť si svoje..
a neda sa sklbit oboje? podla mna je to teda mega hlupost. to, ze si doma stiham upratat, predsa nemusi nevyhnutne znamenat, ze moje dieta je zanedbavane alebo zanedbane 😀 Dcerke sa venujem odmala naplno, ale neporiadok mi vadi 😀 To mam proste v povahe. Ked spala, upratovala som, neoddychovala som, lebo to nemam cez den vo zvyku ani ked som unavena 😀 Ale zas nemusim okna umyvat kazdy tyzden, niekedy neumyjem aj polroka a som s tym uplne ok.
@panipanka keď máš dve, už nesklbiš nič 😃

Hracky po dome, neozehlene pradlo a riad na linke nepovazujem za neporiadok. Vadi mi zaspinena podlaha, zanesene wc, sprchac.....okna umyvam 2x do roka. Aj tak su za par dni zacapkane..prach cca raz za 2 tyzdne, mam minimum polic, kde.sa.drzi......
Akurat cakam kym dieta.zaspi, pustim umyvacku, vysavac,,umyjem wecka,sprchac,vanu o hodinu hotovo.
Nic, co by sa nedalo udrzat v poriadku. Detska.izba je vzdy vacsia výzva🙂 no tam upratukeme spolocne, ked mame viac casu. Ked je teraz pekne,,radsej pojdeme.von