icon

Cítim obrovskú krivdu a nepochopenie od muža a matky

1. júl 2021

Cítim obrovskú krivdu a nepochopenie od tých najbližších ľudí a to od muža a mojej matky.
Je normalne ze sa občas vytocim pri 1,5r dieťati, nie? Väčšinou mame skvele dní, ale obcas sa cítim strasne vyčerpaná, nervozna, frustrovaná a neviem, ci je to tým, ze ma zlosti moje dieťa, alebo ja mam problém sama so sebou a na dcére sa to potom odrazí.
Dostanem nervy, vybuchnem, mam pocit ze všetko mi robi naschvál- vylieva vodu, kreslí po gauči, rozhadzuje hracky, ...
A môj muž ci moja mama začnú na mna útočiť, ze ,,ved prestaň, ved je ešte mala, ved neprichádza na nu, ved co sa zlostis"
Potom presný opak ,,prečo jej toto dovolíš?!" (Jasne dovolím!!!! Nech sa páči slečna, poklesli nám gauč aj steny.... do riti, normálne ja si sedím, pijem kávu a pozerám sa ako nám ničí byt.....!)
Potom už sama neviem odhadnut, čo jej môžem dovoliť a co nie.
Mozno

Strana
z5
maja2233
3. júl 2021

Ahoj, ani nevies ako ti rozumiem. Vies, napisem ti ako to vnimam ja, lebo ja mam dvoch syncekov a tiez som bola v podobnej situacii. Za to tyaz tak uplne nemozes... Sama si povedala, ze mas strach z toho co ti povie mama ci muz... mozno musis popracovat na svojich zlych vzorcov z detstva, kt.si podvedome ziskala. Ked sa s tymto vyporiadas, tak to bude dobre. A taky tip odo mna 🙂 mozno skusit urobit domacu plastelinu. Nam vyhovuje ovela viac ako vsetky na trhu a hlavne nestvrdne rychlo. A nasi chlapci maju napr.dva okruhle koberce, kde maju vymedzeny priestor na hranie a ten si kazdy sam aj uprace, vzdy 🙂
Ps: si super matka, bzohladu na to co si myslia ostatny, vratane tvojej matky. Dolezite je ujasnit si vychovu s manzelom.

jahodka11
3. júl 2021

Ja si myslim,ze sa v tom odráža stres,ktory mas zo svojej mamy a muža… vies co,tak neposielaj chvilu mame fotky, nechaj to tak, užívaj si svoju dcérku, s mužom sa porozprávam,ze to takto dalej nejde a v konečnom dôsledku si to odskáče vaša dcérka… verim,ze on pochopí a kontakt s mamou by som aspon dočasne minimalizovala…ty musis byt v pohode v prvom rade

krekerce
3. júl 2021

A absolutne nesuhlasim ze dieta v takom veku nerozumie, rozumie vsetko, treba mu vzdy vsetko vysvetlit, nielen preco to nerobit, ale aj ako sa citis ked robi nieco take...ze si unavena, ze potrebujes navarit a potrebujes aby ti pomohla, za sa ti nieco nepaci, za mas strach ze si ublizi atd.

stevvvka
3. júl 2021

Joj nechápem, každá druhá ma problém s porozumením... Autorka predsa nedá dieťaťu farbičky s tým, že si ide vedľa do kuchyne vypiť kávu!!
Tam je úplne iný problém!
Ona si dcéru vie ustriehnut, ale sú aj horšie dní, ono pri dieťati stačí sekunda. Každá mama to vie. Len chce pochopenie od muža, keďže chlapi to nevedia.
Véd už v názve to je napísané.

gbgb
3. júl 2021

Moje dieta bolo od marca (15mes) do novebra cca 6 hodin vonku a zvysok spal na obed, jedol,alebo sme sa presne venovali tymto aktivitam.
2x tyzdenne mal plavanie a 1x cvicenie pre deticky.
V zime sme viac v nutri. Von chodime tak 2x po 1 az 2 hodiny aj v dazdi.

Pri 2 detoch je to trosku zlozitejsie. Lebo jedno ma 2x plavanie a1x cvicenie a druhe 1x a 1x. Ale starsie sa uz prehra vonku chvilku aj same.

Farbicky som schovavala do hornej skrinky v kuchyni. Od utleho detstva vie ze si moze kreslit iba v kuchyni, ked tam som. Na 2. Narodeniny dosral velky peracnik a od vtedy nemame neporiadok v tom. Prstove farby a vodovku vytiahnem iba ked sisadnem k nemu a to uz ma 3 roky. Plastelinu a sliz ma vonku. To v nutri nechcem.
Po pravde ho to moc nebavi ani kreslenie. U nas od 12m odrazadlo. Uz mame 4tu velkost. Trampolina a vela pesich vyletov.

danielajak
Autor odpoveď zmazal
via88
3. júl 2021

Ja som tiez brala vsetko tak ok sak je maly, a prerastol cez hlavu... spatne by som bola urcite prisnejsia.

daisylucky
3. júl 2021

Toto tvoje správanie zmeníš asi len, keď začneš chodiť na psychoterapiu. Možno tvoja mama takto na teba zvykla vybuchnúť, keď si bola malá (hoci si to už nepamätáš, ale tvoje podvedomie áno) alebo prenášas hnev, ktorý ti spôsobuje niekto iný. Určite však nie je dobre, aby si výbuchov ala na 1 a polročné dieťa.

tamarka9
3. júl 2021

Nečítala som celú diskusiu,tak sa možno budem opakovať. ALE vzťah teba ako matky a tvojej dcéry je úplne normálny. Skákanie v blate je super,aj farbičky. Keď nechceš ty aby kreslila na stenu,tak vysvetluj,dieťa časom pochopí a hranice potrebuje. Ale musí sa nejako aj učiť a treba ho nechať skúšať...keď vyleje,no tak čo už. Ale myslím si že toto máš upratané,nechas dieťaťu aj priestor a zároveň mu dáš hranice. Čo ale nemáš upratané je tvoj vzťah k matke. TY už nie si dieťa a ona ťa nemá čo ohriakovat a vychovávať. Už je neskoro 🙂 a už vôbec nemá vychovávať tvoje dieťa. Treba otvorený rozhovor. Ona mala šancu vychovávať teba podľa seba a teraz nech nechá výchovu tvojej dcéry na tebe. A to vysvetľovanie platí aj naopak. Cize keď ťa matka ohriakne prečo ju to necháš robiť,tak nemaj výčitky že robíš niečo zle,nadychni sa,povedz si,že robím to dobre lebo to tak chcem a matke odpovedz na danu situáciu...nechám ju blaznit v mlake,lebo je to zábava a veci operiem,nechám ju babrať jedlo lebo tak sa učí ho jesť sama a postupne správne. Keď urobí niečo ako pokresli stenu,tak mame povedz presne čo cítiš...teda myslíš že to som ju nechala naschvál? Bola to nehoda,malej som to vysvetlila.

slunce3
3. júl 2021

Ona asi len chce kresliť vertikálne, aj to treba k zivotu.. Nalep na nejaké dvere veľký papier, vyclenis jej tým miesto a proste jh naučiť len tam, ze tam môže. Keď sa nabazi bude pokoj. Len teda sadnúť k nej a dozorovat v momente ako sa bude chcieť presunúť otočiť ju k tomu papieru a povedať, len sem kresli... Je to o drzku 🤣 ale na každú vec co sa tebe nepáči jej treba spraviť aktivitu niekde kd emoze. Napr. Voda tak ak nieje balkón alebo terasa tak niekde na chodbu kde je dlazk, daj jej tacku, nejaké 2 plastové nádobky a prelievaj si. Rovnako po pár dňoch keď sa toho anbazi prejde ju to. Ono je fajn ze robí taky,, bordel" len ti tým ukazuje co ju momentálne zaujíma a ty si to otoc vo svoj prospech. Lebo ak ju to tak baví kľudne pri tej aktivite vydrží aj hodinu 🤣 hej u prať at musíš potom ty. Keď skončí povedz ze dnes už stačilo zase zajtra. Nech aj vie ze keď povieš tak to platí a stoj si za tým.. A takto pekne môžeš všetko otočiť vo svoj prospech. Svokru a starého ignoruj, nádych, výdych.... Ty si sa jej do výchovy tiež neiebala 🤣 a tiež by si nasla nejaké výchovné chyby co narobila ona na svojom decku 🤣🖖

tatiana1329
3. júl 2021

Ahoj. Necitala som vsetko ale napisem ti ako je to u nas. Mne deti nikdy nekreslili po stenach, gauci, nechytali telku ani nehadzali hracky. Od malicka ked urobili zle sa im razne vysvetlilo (v pripade velmi zlych veci dostali miernu po riti) a viac to neurobili. Jasne ze nebudes nadsena ked kresli napr po stenach, a je podla mna normalne ked aj v tom strese sa stane ze proste zakricis. Ale aspon jej urcis hranice a bude vychovana. Napisem ti presny priklad. Ja to robim tak ako som napisala. Drzim sa toho a ostatny aj ked mi do toho kecaju robim podla seba. Deti su vychovane, slusne, kazdy ich chvali o hracky sa staraju (maju 5r. a skoro 3r.) na navsteve nerobia zle, nerozhadzuju jasme ze sem tam sa nieco stane ale uvedomuju si to a pomozu to upratat. ALE kamoska ma rovnako 3r. dieta, vsetko mu dovolia, nedaju vychovnu, nepovedia nic a aj to tak vyzera. Maly im prerasta cez hlavu, nezvladaju ho a robi zle. Neposlucha, na ulici beha vsade nepozera ci ide auto (to moje sa pekne za ruky drzia), trieska im do telky, vsetko vsade hadze, vsetko nici, inym robi zle, na navsteve katastrofa. 🤦‍♀️ Jasne ze teraz sa na mna zvalia ine zeny preco davam vychovnu aj ked upozornujem ze velmi miernu ale aspon sa za deti nehanbim, su vychovane a slusne. Nemusim sa s nimi bat ist do kina, restauracie, obchodu, na ihrisko (ked sa povie ideme tak idu) alebo hocikam inam. Tebe staci malej vysvetlit, zakazat, jasne ze sa urcite stane ze vybuchnes je este mala az tak moc nerozumie ale ked na to pojdes postupne urcite to pojde. Mama ti moc do vychovy nema co hovorit aspon si myslim a muz by mal tiez drzat tvoju stranu. Alebo sa mu chce vsetko v dome opravovat alebo kupovat nove? Pochybujem

kikk
3. júl 2021

@krekerce uplne s tebou suzvucim❣❣❣

rubinka
3. júl 2021

No neviem podľa tvojho názoru by museli byť všetky moje deti zaostalé lebo farbičky v 1,5 roku nemali ani náhodou ani bublifuk ani korálky 😂 načo dávať dieťaťu niečo s čím mi akurát niečo poniči a nič z toho. Mali hračky a veci primerané veku a nemusela som sa rozčuľovať a čuduj sa svete nezaostáva ani jedno. Normálne šikovné deti.

miskajankova
3. júl 2021

To ze si sem tam nervozna a pokricis po dietati neznamena ze mas ist k psyhologovi.Kazdej jednej sa to stane.A ucitelky tiez vrestia po detoch...Sme matky ktore sa starame a obcas je toho vela tak sa moze stat.Nerobila by som z toho vedu

tami2014
3. júl 2021

Necitala som komentare, takze mozno to tu uz bolo.
Mne sa taketo,, vybuchy" stavaju, ked som extremne vycerpana, vyhorena. Neviem vtedy normálne zareagovat. Nemoze ti niekto dietatko postrazit, ist von aspon na pol hodinu? Mne to neskutocne dobije baterky, ked som aspon 20min sama. Nestava sa to casto, ale velmi mi to pomoze.

jarka237
3. júl 2021

@denkabemommy krasne a vystizne napisane 👌😊

nevenka
3. júl 2021

@ziarifka toto si zapamatam, permanentne mam pofrkane ciste pradlo na susiaku, co sa podari starsim, ale rastie nam tretie, tie fixky, super 🤭👍

denkabemommy
3. júl 2021

@jarka237 ďakujem, mala som problém s dobrými radami mamy, aj svokry (muž našťastie nie).. ale teda ja som z tých, čo dovolia všetko, s hranicami.. preto keď mal syn obdobie malovania na steny, kúpila som prstové farby a ukázala som mu stenu, ktorú môže pomaľovať, dali sme k tomu do ramikov jeho výtvory čo maľoval na papier a máme v chodbe jeho galériu.. už 2 roky 😍👌, do dnes je na to veľmi pyšný

loulou72
3. júl 2021

Tvoje dieta prislo duchovne k Tebe, nie k Tvojej mame. Cize daj na svoju intuiciu a pocity, co a ako. Povedu Ta spravne. Nech Ti druhi nekecaju do vychovy... A v lietadle sa kyslikova maska dava tak, ze najprv sebe, potom dietatu kvoli hypoxii. Cize nie sa na 120 % venovat len dietatu, ale aj sebe. Ked spi, venovat sa zalubam, sebe, vybehnut s kamoskou na kavu, nakupy. Hned budes menej vystresovana a menej vybusna..

yaseminn1
3. júl 2021

Mam 7 rocnu a niekedy mam pocit,, e sa sprava ako rocna. Vytaca ma do nepricetnosti, je velmi ziva od malicka. Ked sa spytam psychologa ci je to normalne povie Ti hned ze ma ADHD, no ja vidim, ze take su aj jej rovesnicky. Ma kazda ADHD? Niektore kamaratky ospevuju svoje dcery ako citaju knihy a pod ako prvacky a ta moja papuluje, drza je, krici na mna, ide ma z nej porazit a casto citim presne to co Ty a aj s nou zatocim, lebo mam aj 9 mesacnu a tato 7 r. ma dokaze vytocit do nepricetnosti a dost casto. Moj brat ma 2 deti, jemu povedali, ze je to detska puberta, susedy mi posielaju linky na Nevychova... ale kazda matka si so svojim dietatom poradi sama, neries matku ani muza, kasli na to. Ja viem, ze by som tiez mala byt miernejsia, mne scera papuluuje, ja uz som jej aj strelila po ustach a muz nic iba jej povie posluchaj tu mamu. Proste od niektorych muzov necakaj pomoc, proste nechcu si asi stratit ich priazen neviem. Poviwm Ti jedno, na moju platia tresty. Zaracha, ze nepojde von s kamaratkou.., a take, pocuvaj co mala chce a vyjednavaj s nou. Nieco za nieco. Mpja sice odporuje ale nakoniec urobi co chcem, aj izbu si uprace a tiez si casto nervy neviem udrzat na uzde. No vidime s muzim na nech ze je disciplinovanejsia, zistuje prave tie hranice co moze a co nie. A steny a sedacku absolutne neries, robi to vacsina deti. Vysvetli jej v klude ze ked si pomaluje steny, bude mat skaredu izbicku a budu sa jej kamosky smiat. Nerob si starosti, si vyborna matka. Snazime sa vsetky, len musime najst fintu co plati na svoje dieta, na kazde plati nieco ine a neboj, pocujem cirkus casto aj od susedov, kazdy s detmi robi poriadky. To ich uci byt disciplinovany. No drobnosti ako pomalovanie, vyliatie, neries, ja ako hovorim mam 7 rocnu a niekedy mam pocit ze ma 2 roky. A casto jej to aj poviem, ze sa sprava ako maly od susedov.. A na rozdiel od kamaratok jej co k nam chosia som zistila, ze uz nieje taka usmoklena, neplace pre kazdu blbost ako jej kamoska na ktoru mama vobec nezdvihne hlas. Ta zvolila taktiku kludu, rozpravat sa s nou a vysvetlovat si, ale vidim, ze casto sa rozplace ako male 3 rocne dieta, ti moja uz nerobi, je uz trochu zocelena a snazi sa aj ked nechce s tou kritikou odo mna nieco urobit.. tiez je niekedy ako 100 certov, ako kazde dieta. Ukludni sa, daj si kavu a neries vsetko. Nevolaj tak casto mame a nech sa nestara, kazde dieta je ine..

kubkovamama
3. júl 2021

Tu nie je problem dcerka a ty, problem je tvoj stres z matky a z chlapa a samozrejme v tej atmosfere aj dieta sa chova pri hrani inak ako by sa chovalo pri spokojnej a kludnej mame. Zaklad je popracovat na vztahu vás dospelych.Ak by bolo vsetko v poriadku,necitila by si sa frustrovana,nervana,vedela by si co robis spravne a co nie(o.k,to pri vychove casto nevieme, ale myslim to inak) a mala istotu vo svojich rozhodnutiach.U nas priklad-ex a exsvokra boli toxicky ludia,vsetko co som spravila nielen ohladom dietata bolo zle a ak som to spravila inak,tak boli pripomienky,ze preco tak.Permanentny tlak,stres,obavy,neistota,spochybnenie celkovej role matky.A hadaj,na kom sa to odrazalo najviac aj ked zubami nechtami som na sebe nedala nic znat?No na dietati samozrejme.Jednoducho dieta to citi a podla toho sa podvedome správa a ty to vies ovplyvnit vlastne nijak.Az ked sa zmeni k lepšiemu to medzi dospelymi potom nasleduje dieta.

andreatytler
3. júl 2021

@yaseminn1 Fuuu. Toto nie je dobra vychova, ked dcera na teba krici, papuluje ti a je na teba drza. Ona sa k tebe sprava tak ako sa ty spravas k nej... len tu po ustach ti este nemoze dat, lebo nedociahne a je ovela slabsia.

Susedy maju pravdu s tou Nevychovou. Skus to.

ipetka
3. júl 2021

Prosim 🙏🏼 Zi zivot zo svojim dietatkom ❣️ Skave v blate a? Pracka vyperis..Maluje po stenach a? Vysvetlim 36x a premalujem..Odere si koleno? A? Zahoji sa… Obrn sa “dobrymi mudrostami” tym ze budes zit normalny obycajny den ktory by si chcela sama zazit ako dieta.. Mas tu mozno tak ju vyuzi a vykasli sa na breptiky muza aj matky..pocit slobody je uzasny 😉

yaseminn1
4. júl 2021

@andreatytler dcera skusa kde su hranice, moj brat vychoval 2 deti a su ukazkove v spravani, v skole, su nadpriemerne inteligentne. Nemozes sudit pretoze kazde dieta je ine. Nevidim dovod preco mi odporucas pocuvat rady susedy ktorej dieta prejavuje znamky anarchie len preto, ze zvolila taktiku nezvysit na nu ani hlas. Kazde dieta je ine a potrebuje specificky pristup a ja sa urcite nebudem prizerat na to ako si moje dieta robi co chce a sprava sa ako 2 rocna. Suseda na nu nezvysi ani hlas a decko pri kazdej blbosti sa rozplace, takze nechapem preco by som mala pocuvat rady inych ked si viem poradit sama

barborka37
4. júl 2021

No ja si myslim zejefna zena presne vie ako chce ucit , upresnovat hranice dietatu,a ja by som nenechalanikoho aby hovoril mne ze co ako animuzovi,ani mojej mama ani svokre,ty sisdietatom celi den ty musis dat pravidla ,na tebamusi dat navecsi respekt.......lebo si to zasluzis lebo si ty mama,malej,ci malemu,ostatny ludia by ma nezaujimali a kazdy by si na to zvikol,a ci si velmi prisna ci nie ,no treba byt aj prisna aj hrava ,vsetko naraz aledieta musi vediet odkial pokial,a urcite si dobra mama,lebo instinkt nedovoli aby si bola neschopna ,jedna zena v porodni si odrpi,pre dietatko,a ona ma to najvecsie pravo na to aby polo po nej,a muz nech neodporuje,lebo oni mudrovat vedia najviac,povexz aby nemudroval nech ti pomoze okupe malu,a nech sa jej venuje radsej viac,najlachsie je hovorit toto a tamto....

ahaknaj
4. júl 2021

Nemáš iný problém vo vzťahu? Lebo pri 1,5 ročnom dieťati netreba hučať ale trpezlivo a opakovane učiť príkladom a viesť dieťa tam kde ho chceš mať. Mám doma 1,5 ročného chalana a občas je to na prášky, ale trpezlivosť a láskavosť účinkujú najlepšie

lacibo
7. sep 2025
@anonym_autor

@tatianaba 🙏🙏🙏presne s touto myšlienkou idem ja sama proti celému svetu
Presne tak to beriem ja
Dokonca ja som ta co jej dá gumáky a poďme ideme do mláky. Poobede sme sa cvachtali v blate a večer sme sa išli prejst uz v topánkach a krásne mláky obchadzala. Chape to.
Len keby som nestihla dat tie veci do prania a umyť gumáky, mala by som doma nasxxteho muža, ze co robím cely den, ze nedam pozor na decko a spadne mi do blata

@anonym_autor ty mas problem s matkou a muzom v skutocnosti,nie s dcerou.. oni ta nerespektuju tak, ako by si chcela a potrebovala.. sa to prenasa aj na vychovu dcery.. nie si si istá a to dcera vycíti.. pohovor si s muzom a mamou o ich podpore a dcere urci jasne hranice.. ked napr. vylieva vodu tak jej
vodu nedaj a hotovo

Strana
z5