Citové vydieranie

wewe_
22. máj 2022

Ahojte, potrebujem poradit, priatelova ex partnerka sa nedokaze zmierit s tym, ze sa rozisli uz davno predtym ako si zacal so mnou. Maju spolu malu dcerku, ktoru maju poriesenu sudne ohladom vyzivneho (pretoze jeho ex ma rada sudy, a aj predosleho byvaleho s ktorym ma tiez dceru dala na sud). Neustale mu jeho ex vypisuje spravy typu: "ublizujes malej a zabavas sa na tom", "mas byt s rodinou a nie s kamaratkou", "znicil si malej zivot" a podobne. Ja si myslim, ze to cele uz ani nie je o tom co male dieta potrebuje (pretoze malu mu stale zatajuje) ale je to o nej lebo sa citi podvedena. Planovali spolocne byvanie 4 roky a ona sa stale vyhovarala ze si musi este nieco povybavovat a nakoniec z nej vyliezlo ze ju nahanala bytova mafia. No proste vyhovorky. Priatel mal snahu este ked boli spolu aby spolocne aj byvali, no uz ho to prestalo bavit a po narodeni malej sa rozisli uplne (ona si mysli ze nie). Az o vyse roka si zacal so mnou. Vypisovala aj mne ze som rozbila rodinu (uz bola nefunkcna), vypisovala byvalej kolegyni ktora je moja svagrina ze za to moze, a dokonca pisala aj mojmu byvalemu s ktorym nie som uz vyse6 rokov ze ci mu nevadi ze jeho byvala spava s "jej priatelom". Jednoducho zije v telenovelach a pouziva dieta ako lepidlo na nefungujuci vztah. Ako sa da voci takej osobe obrnit, lebo uz to hranici s terorom cez spravy.?

tosomja
22. máj 2022

@wewe_ nechápem jednej veci, dala ho na súd? A rozhodnutie súdu je??? V akom znení? Majú určené výživné, styk. Platí? Stretáva sa, či jeho ex porušuje súdne rozhodnutie? Ataky cez sms atď by som ignorovala, resp.jej pohrozila, že ešte raz vás bude očiernovat, osočovať atď pred inými, tak to môžete riešiť políciou.
Chudák decko. A on musí byť tiež trošku pripeceny (prepáč za názor) keď si to s ňou nevyjasni.

elizabet173
22. máj 2022

@wewe_ na čo sa ty do toho montuješ? To je vec tvojho priateľa a jeho ex, kde ona zobrala kontakt na teba a keď ti napísala, na čo si vôbec reagovala?

wewe_
autor
22. máj 2022

@tosomja
On by si to s nou vyjasnil ale ona nechce pocut jeho nazor, pretoze ona si stale ide svoje ze otec ma byt pri rodine...pritom ona zije u matky, nevie sa od nej odtrhnut, ma 43 rokov a len teraz sa naucila varit (pri dvoch detoch smutne), svojho prveho byvaleho dala na sud za vyzivne este ked spolu zili v jednej domacnosti, ako dovod uviedla ze sa musela prestahovat k matke, pretoze ked bol on v praci doma jej nemal kto pomoct s malou. Druheho byvaleho (mojho sucasneho) dala tiez na sud za zvysenie vyzivneho zo 120€ na 300€ co jej nepreslo tak to dvihli na 150€, ma sudom stanovene stretavanie s malou, no kym este neprisla pravoplatnost a on isiel malu pozret, tak mu povedala ze nie, lebo to nie je pravoplatne, ked uz sa s malou konecne stretol, tak ho neustale osocovala ako sa chova a dokonca pred malou na mna vulgarne nadavala...jednoducho nevie pochopit ze jemu z nej vyskakuje tlak, prava a povinnosti ako otec si plni, no ona mu vo vsetkom brani

wewe_
autor
22. máj 2022

@elizabet173
Ja sa do toho nemontujem, lebo ona napise a zablokuje ma, takze nemam sancu jej ani odpisat, vidim ako ho to psychicky nici tak sa snazim o rady, ci si niekto presiel niecim podobnym

elizabet173
22. máj 2022

@wewe_ prečo nenecháš priateľa, aby si to riešil sám? To je jeho problém, že si nevie urobiť poriadky s ex. Podľa mňa sa príliš angažuješ, ako ty vieš, kedy sa jeho ex naučila variť? A koho dala alebo nedala na súd? Užívaj si chvíle s priateľom a ostatné nechaj na neho, aj tak s tým ty nič neurobíš.

wewe_
autor
22. máj 2022

@elizabet173
Vsetky spravy mi dava citat, co mu vypisuje, viem ze sa moc angazujem, to uz je v mojej povahe, snazim sa kazdemu pomoct, ale dakujem za radu, vazim si to 😊

elizabet173
22. máj 2022

@wewe_ povedz mu, že to je medzi ním a jeho ex, že to si musí vyriešiť sám. S kým splodil dieťa, vedel, nezmenila sa zo dňa na deň

wewe_
autor
22. máj 2022

@elizabet173
To je tiez dalsia vec ze s nou dieta nechcel, ona ho oklamala a stalo sa co sa stalo, malu lubi, aj to chcel dat dokopy no ona mala vzdy vyhovorky

kitycat
22. máj 2022

@wewe_ mas chlapa so zavazkami. Pokil je ex pi.. Tak aby to ten vas vztah ustal. Nevies ako to bolo, nevies celu pravdu. Nikdy to nebudes vediet.

Ex asi tiez necakala, ze bude slobodna matka dvoch deti od dvoch roznych otcov. A tvoj priatel mal mozno zirz pockat, kym s nou zamiesil na zo dieta... Po bitke je kazdy general, ale riesit dieta dvoch ludi je vzdy tenky lad..

sissy27
22. máj 2022

@wewe_ na výživné majú deti zákonný nárok a rieši sa to len a len súdnou cestou, takže za toto ju zbytočne okydávaš. Iný spôsob riešenia výživného neexistuje.
Zablokuj ty ju a žiadne správy ti viac písať nebude.
Nestaraj sa do toho či ona vie alebo nevie variť, ja tiež poznám ženu, ktorá podľa mňa variť nevie, ale jej rodina je spokojná a ako bonus vie napríklad nastaviť onkoliečbu.
Tvoj priateľ nech jej jasne určí hranice - ak bude obťažovať jeho okolie, nech to rieši trestným oznámením a súdnou cestou a nie že sa priposerie a je chudáčikovi stúpne tlak a psychicky je zničený a ešte to prenáša na teba.
Ja som mala svojho času podobné problémy s exom, aj horšie. Nikoho som s tým nezaťažovala a vyriešila to sama - mladá baba s malým deckom. Tak nech sa tvoj chlap trochu vzchopí.

elizabet173
22. máj 2022

@wewe_ ak dieťa nechcel mal sa chrániť a nespoliehať sa na ženu, ak ju ľúbil, tak hádam nebolo až takou tragédiou, že otehotnela. Okrem toho, už jedno dieťa mala, tak sa mal mať na pozore, vybral si ju ako partnerku on, nebola mu pridelená

cacianka
22. máj 2022

Juuuj, si dostala sprdung ! Si partnerka, zdieľate dobre aj zlé, vždy to tu baby tak prezentujú, ale odrazu sa nemáš starať. Nechápem prečo by si sa nemohla poradiť, aby si vedela poradiť a podporiť svojho partnera.
Chlapovi povedz aby bol slušný ale rázny, exku upratal, o dieťa sa staral a trval na stretnutiach, venoval sa mu. Ak ťa obťažuje správami, zablokuj ju všade, ak obťažuje okolie, jasne im povedzte aby to riešili s ňou oni. Hoci aj podaním návrhu na súd aby upustila od akéhokoľvek kontaktu.

wewe_
autor
22. máj 2022

@cacianka
Presne, sme partneri, zaujimam sa o jeho problemy tak isto aj on o moje, tak sa len radim. Dakujem za nazor 😊

wewe_
autor
22. máj 2022

@elizabet173
Je s tym zmiereny ze s nou ma dieta, ale je v poriadku aj to, ked uz su davno od seba a uz vie aj o tom ze je so mnou, a pri stretnuti s malou mu oznamila ze s nim chce mat dalsie dieta? Potom musi mat ona nejaky blok a neuvedomuje si situaciu, ze niet uz cesty spet.

dadis
22. máj 2022

@wewe_ Prepac, ale ja by som z takeho vztahu vycuvala. Evidentne nevies celu pravdu. Pani ex je asi hysterka, ale ani za pana by som ruku do ohna nedala. Jeho partnerka rok nevedela, ze uz nie su spolu? 🤔

wewe_
autor
22. máj 2022

@dadis
Ja s priatelom nemam vobec ziadny problem, jeho ex si neuvedomuje ze sa rozisli uz davno, ona to brala ako pauzu

malia18
22. máj 2022

@wewe_ tiež nechápem prečo sa tu tak do teba pustili….vsadím sa že pokiaľ by ich partner riešil problémy riešil by ich práve s nimi a tiež by mu poradili. Žijete spolu takže jasné že si súčasťou jeho života aj tých zlých aj dobrých vecí v jeho živote a pokiaľ to jemu neprekáža že sa angažuješ je to vaša vec a naoplátku zas tu ženy nie je absolútne nič do toho či sa staráš do niečoho alebo nie. Nie som na poste aby som ti radila lebo každá rada môže byť zlá aj keď je myslená dobre a ťažko radiť keď ťa nepoznám. ALE!! Je vidieť že ak jeho ex partnerka nie je schopná prijať rozchod a už vôbec nebola pripravená na jeho nový vzťah tak nebude rešpektovať ani ich vzťah s dcérou a bude robiť problémy. Ja by som určite ako ti tu radili neutekala od muža ktorého milujem kvôli tomu že sú problémy o tom to je byť v tom spolu a prekonať to spolu stáť pri sebe a byť si oporou (verím že to zvládnete a časom sama pochopí že kvôli svojej túžbe po obnovení neobnoviteľného ubližuje vlastnému dieťaťu a prestane s tým keď príjme fakt že medzi nimi už žiadny vzťah nikdy nebude a ak nie toto jej správanie by som pre zmenu dala na súd ja lebo toto nie je správanie zodpovednej matky že vedome ubližuje dieťaťu a využíva ju pre svoje očakávania a výsledky) a nie ako ti tu ženy ešte vyčítajú čo sa staráš nie každý je hneď hrr hrr idem robiť poriadky s ex možno sa bojí že si už nadobro znemožní mať pekný vzťah s malou a chce to riešiť dobrou cestou ale tu treba pochopiť že niekedy to nejde. A keď je to už neúnosné pohrozte jej že pokiaľ bude ubližovať malej skrz vás tak to budete riešiť súdne lebo je to choré čo je ochotná svojej dcére robiť pre svoje fantasmagorie. Držím prsty.

moonlight1210
22. máj 2022

Neangazuj sa. Podpor priatela slovne, jeho exku si zablokuj, nech ti nepise (a nerozculujes nad tym) a hlavne si to nenechaj liezt pod kozu. Lebo ti to rozlozi vztah.
Zacnes casom reagovat podrazdene, zacnes sa hnevat na priatela, ze neriesi dostatocne razne, neurobi s exkou poriadky a ze vam to kazi vas spolocny cas.

Muz so zavazkami a hysterickou exkou na krku je riadny tester vztahu a skuska nervov.

oli18
22. máj 2022

A nebolo by lepšie, aby si si dala pokoj s takým chlapom, ktorý nemá vyriešenú minulosť? Dcéra ich bude spájať celý život a ty nebudeš mať pokoj rovnako celý život.

dadis
22. máj 2022

@wewe_ ved dockaj casu, opadne u neho zamilovanie a rovnako bude na teba kydat ako teraz na svoju ex. To su take typy. Ved nikto mu nasilu vtaka do nej nepchal, tak co teraz narieka, ze dieta nechcel...ja by som od takeho chudaka, co si otiera takto usta o svoju ex ani bicykel neoprela..ale je to tvoj zivot, len si nenechaj nahovorit, ze si nieco viac ako ona..

jasminka548
22. máj 2022

@wewe_ ja by som s takým chlapom nebola.Pretoze chlap,ktorý si nevyrieši minulosť,nie je zodpovedný chlap.Zvytocne nadávaš na exku,chybu urobil aj Tvoj chlap.A najviac trpí to dieťa.

odesi
22. máj 2022

Neriesila by som toto, je to jeho vec, nech si to on vyriesi. Ak bude chciet nejaku pomoc od teba tak ti o tom povie, ale dala by som ja osobne ruky od toho prec.

cacianka
22. máj 2022

@wewe_ ja som s mojim 17r.,je to môj druhý, ex manžel bol riadny podrazak a nezodpovedný na tak je ex a už aj exitus.
Vedeli by sme od začiatku ake životne etapy máme obaja za sebou, obaja sme sa zhodli že budeme vo všetkom k sebe otvorení, že budeme spolu zdieľať všetky podstatne veci, z minulých životov aj v súčasnosti.
Podporil moje úsilie riešiť problémy, ja poradím a podporím jeho, poviem svoj názor, dám návrhy, zisťujem možnosti a poviem ti že bolo obdobie keď mal s dcérou a exkou veľmi škaredé obdobie, čo sme prekonali spolu. Či v práci či v súkromí. Keď urobil blbosť, aj som ho sprdla, keď nechápal ako chlap veci a okolnosti zo zenskej strany - pohľadu, tak som mu vysvetlila, hlavne sme sa veľa rozprávali o všetkých aspektoch. Pochopil, dal si vysvetliť, upravil svoje postoje k lepšiemu a obaja fungujeme ok. Neodkopnem ho predsa len preto že má dieťa z doby predo mnou, odkopla by som ho keby sa o svoje dieťa nezaujímal, nestaral, neplatil, zachoval sa ako hajzel. On to ustál, prieky ex aj jej rodiny, a teraz majú s dcerou normálny vzťah, je síce poznačeny obdobím, ale je už dospelá, má rozum, pochopila veľa vecí, matka ju donedávna zahadzovala že vš nezvládne ale on ju podporuje a tak konci tento semester medzi lepšími...

wewe_
autor
23. máj 2022

@cacianka
Tesim sa ze to dobre dopadlo, ja si s priatelom vychadzam velmi dobre, nikdy sme sa nepochytili ani za jeho byvalu, ja respektujem ze ma dieta s inou a dokonca by som nemala problem aj jeho ex pomoct keby potrebovala, ale je to proste hysterka ktora nevie pochopit ze on s nou nedokaze existovat, preto pri nom stojim v jeho zlom obdobi, nemam dovod sa mu otacat chrbtom ako mi to tu viacere radia, nevidia do nasho vztahu a sme spolu v dobrom aj v zlom. Beriem to tak, ze mala je este dost mala na to aby si uvedomovala co sa medzi jej rodicmi deje, a skor prejde tou traumou v nizsom veku ako keby mala byt starsia. A mam pocit ze ludia co mi tu radia aby som dala od neho ruky prec, su rovnake ohrdnute zeny ako ta jeho byvalka... Dakukem za nazor, potesil ma 😊

jasminka548
23. máj 2022

@wewe_ nie niee som ohrdnuta byvalka,ako si ma nazvala.Len mám iný názor.Ja mám prostě pocit,že Tvoj chlap pred problémami radšej uteká,akoby ich riešil.Dieta sa mu nehodilo,tak lepšie obviniť byvalku a založiť novú rodinu.

cacianka
23. máj 2022

@wewe_ no vidíš, sme na tom podobne, stojíme svojim chlapom ako opora a oni nám.
PS. aj dnes majú stretko s dcérou, mala narodky, spravila skúšky, tak idu na veceru. A tiež ma tu išli ukamenovat, prečo sa pýtam či sa výživné platí aj keď študuje externe. Je na dennom....

dadis
23. máj 2022

@wewe_ Myslis, ze ti radime preto, lebo sme ohrdnute? Kazda zena niekedy bola ohrdnuta, urcite aj ty 😉. Kazda mame za sebou vztahy dobre i zle. A ako 40r zena, aktualne neohrdnuta a stastne zadana ti radim, ze never slepo vsetkemu, co ti priatel tvrdi, lebo spravanie jeho ex je prilis podozrive a reakcia je vacsinou odpovedou na akciu 😒😒