Čo by ste poradili 56-ročnej žene, ktorej stroskotal vzťah?
Čo by ste poradili 56 ročnéj žene do budúcnosti? Po stroskotaní takmer 30 r. vzťahu, žije v prenajatéj garzonke.Nemá vlastný byt, s partnerom deti nemali.Doteraz má odpracovaných len 12 rokov na trvalý pracovný pomer.Plus viac rokov pracovala na živnosť ale mala velmi nízky príjem a neodvádzala odvody do socialnej poisťovne.Zvyšné roky nepracovala.Nárok na dôchodok nebude mať keď nemá odpracovaných 30 rokov.Teraz má prácu na trvalý pracovný pomer, plus cez víkendy dokladá tovar a pracuje na pokladni.Odkladá si peniaze.Ale sily jej ubújajú a ani zdravie už neni ideálne.Obáva sa budúcnosti, ľutuje minulosť.Ďalší vzťah už neplánuje, nechce si nájsť muža z bytom.Čo by ste tejto žene konkrétne poradili do budúcnosti? Prosím neriešte jej minulosť.Ďakujem.
nech si preveri na socialnej poistovni kolko rokov bude mat zapocitanych a potom len pracovat, este ma takmer desat rokov do riadneho dochodku a dnes bezne dochodci pracuju
Nárok na dôchodok bude mať len minimálny že? Neviete v akej sume? Po 60tke, pred 70tkou už asi nebude vládať pracovať.Z učnovkou pracuje len manuálne.
V DE práve uvažujú nad dôchodkovým vekom 73 rokov. Čiže aj táto pani môže ešte pracovať. Je oddýchnutá, keďže toľko nepracovala, ako spomínaš. Plus sa môže vzdelávať, moja kolegyňa v rovnakom veku študuje tretí aprobacny predmet na univerzite. Ďalšia moja kolegyňa v tomto podobnom veku prekonala rakovinu, stále je v liečbe a pracuje na plný úväzok, aj keď má ID.
Nie je iné riešenie.
Oddýchnutá je ale vek človek neoklame, starne a kazí sa zdravie.
V DE práve uvažujú nad dôchodkovým vekom 73 rokov. Čiže aj táto pani môže ešte pracovať. Je oddýchnutá, keďže toľko nepracovala, ako spomínaš. Plus sa môže vzdelávať, moja kolegyňa v rovnakom veku študuje tretí aprobacny predmet na univerzite. Ďalšia moja kolegyňa v tomto podobnom veku prekonala rakovinu, stále je v liečbe a pracuje na plný úväzok, aj keď má ID.
Nie je iné riešenie.
@aurelia2000 Uvažuje o rekvalifikačnom kurze pekar/pekarka aby zarobila viac. Teraz pracuje v ZŠ ako kuchárka.
@aurelia2000 Uvažuje o rekvalifikačnom kurze pekar/pekarka aby zarobila viac. Teraz pracuje v ZŠ ako kuchárka.
@anonym_autor Tak to uvažuje správne, v tom ju podporuj.
Nárok na dôchodok bude mať len minimálny že? Neviete v akej sume? Po 60tke, pred 70tkou už asi nebude vládať pracovať.Z učnovkou pracuje len manuálne.
@anonym_autor moze predavat , bezne v tescu za pokladnou su dochodkyne, preco by nemala vladat nech sa neopusta uplne zbytocne
Hypotéku aspon na garzonku v jej veku jej banka asi neposkytne že?
@anonym_autor Prepacte ako vtip to bolo dobre. Odpoved je NIE. Ako vas vobec takato otazka mohla napadnut?
@anonym_autor to uz nie aj prijem urcite nema velky
Ostáva asi len jedno. Pracovať koľko budú sily stačiť. Neskoro plakať nad rozliatym mliekom.
@anonym_autor minimalny dochodok je po minimalne 30 zapocitanych rokoch
A čo bude robiť ak sa dožije 80r a viac.Ako zaplatí prenájom? Zase tolko asi nenašetrí.
A čo bude robiť ak sa dožije 80r a viac.Ako zaplatí prenájom? Zase tolko asi nenašetrí.
@anonym_autor dôchodkový vek sa skôr či neskôr bude zvyšovať aj u nás. Zvyšuje sa aj v Belgicku a Holandsku.
56 ročná žena nie je žiadna starena. Takze reči o ubúdaním síl nech sa bokom a sústredí sa na získanie lepšej prace napr aj tým že si zvýši kvalifikáciu
U nás na sídlisku v Tescu a v Bille bežne vidíš dôchodcov dokladať tovar, upratovať , ….
Čo s ňou bude? Pôjde do domova dôchodcov a preto musí mat nasporené.
Veď teraz ako kuchárka určite slušne ušetrí na strave
@anonym_autor dôchodkový vek sa skôr či neskôr bude zvyšovať aj u nás. Zvyšuje sa aj v Belgicku a Holandsku.
56 ročná žena nie je žiadna starena. Takze reči o ubúdaním síl nech sa bokom a sústredí sa na získanie lepšej prace napr aj tým že si zvýši kvalifikáciu
U nás na sídlisku v Tescu a v Bille bežne vidíš dôchodcov dokladať tovar, upratovať , ….
Čo s ňou bude? Pôjde do domova dôchodcov a preto musí mat nasporené.
Veď teraz ako kuchárka určite slušne ušetrí na strave
@pribinak Do domova dôchodcov neni jednoduche sa dostat.
@anonym_autor na to aby dostavala aspon minimalnu hranicu, musi mat 15 rokov odpracovane.
@anonym_autor mozno by som rozmyslala smerom : urobit si rekvalifikacny kurz ako socialna pracovnicka, osetrovatelka a ist do nejakej najblizsej DSS a po case si tam najst ubytovanie . Poznam viac ludi, co takto vyriesili problem.
@anonym_autor mozno by som rozmyslala smerom : urobit si rekvalifikacny kurz ako socialna pracovnicka, osetrovatelka a ist do nejakej najblizsej DSS a po case si tam najst ubytovanie . Poznam viac ludi, co takto vyriesili problem.
@jennky13 sociálna pracovnicka …potrebuje VS
hypoteku na cokolvek dostane clovek aj v 60tke pokial v skratenom obdobi splatenia ma na vysku splatky... co je v tomto pripade nemozne... odporucam sa prekvalifikovat a zacat pracovat na plne obratky, kym zdravie sluzi aspon ako tak... skoda, ze nebola aspon vydata, ze by ozaj neostala s holym zadkom... drzim palce
@pribinak podla toho na aku poziciu
@krasneleto sociálna pracovnicka musí mat VS.
@jennky13 asi myslíš kurz opatrovateľky. Kurz na sociálnu pracovníčku nie je, to sa študuje na vysokej škole.
@pribinak podla toho na aku poziciu
@krasneleto sociálny pracovník je sociálny pracovník. Študuje na vysokej škole sociálnu prácu.
@anonym_autor má 56, nie 86. Niektorí v 50 študujeme druhu vysokú školu, učíme sa nové jazyky, aktívne cvičíme. Niektorí idú v 70 na univerzitu tretieho veku. Budem tvrdá, ale hovno doteraz robila. Ani nasporená rezerva, ani bývanie, ani sa nestarala o svoje telo (usudzujem z toho, že opakovane píšeš o tom, že telo už tak neslúži). Ešte vždy si môže urobiť maturitu, kurzy. V Bille kam občas chodím je pokladníčka, ktorá má riadne cez 70, veselá akčná žena. Dotyčná nemá ani 60 a píšeš o nej ako o starej babe. Nech sa vzchopí a začne konečne so svojím životom niečo robiť. Ak nechce, nechaj ju tak. Nemôžeš pomôcť niekomu, kto pomôcť nechce. A ak pomôcť chce, tak ju motivuj k aktívnejšiemu životu, nech si urobí ak nie maturitu, tak aspoň kurzy. A hoci aj dve brigády, aby začala sporiť.
Ďakujem
Suhlasim s asi kazdym prispevkom - 56 rokov nie je vela. Hadam ani nepoznam dochodcu - cloveka nad 60, ktory by nepracoval. Moja mama bola ucitelka, na dochodku rok a z nudy sa zacala venovat niecomu uplne inemu a dnes ma okolo toho velmi slusny biznis - ma riadne po 70tke a pracuje kazdy den, aj ked problemy so srdcom ma uz niekolko dekad. Netreba sa lutovat.
je načase aby vyvinula všetky aktivity tak ako tu dievčence radia, nič nie je stratené
Ahoj,po 30.rokoch odišla zo vzťahu s kufrom oblečenia? S partnerom/manželom nič nevlastnila? Mne sa to dajako nezdá...

No len pracovať a odkladať na budúcnosť. Nemá ani 60tku. Tak nech sa neopúšťa. Do dôchodku môže ísť aj neskôr a dá sa pracovať aj popri dôchodku. Nič iné jej nezostáva