Čo by ste poradili 56-ročnej žene, ktorej stroskotal vzťah?
Čo by ste poradili 56 ročnéj žene do budúcnosti? Po stroskotaní takmer 30 r. vzťahu, žije v prenajatéj garzonke.Nemá vlastný byt, s partnerom deti nemali.Doteraz má odpracovaných len 12 rokov na trvalý pracovný pomer.Plus viac rokov pracovala na živnosť ale mala velmi nízky príjem a neodvádzala odvody do socialnej poisťovne.Zvyšné roky nepracovala.Nárok na dôchodok nebude mať keď nemá odpracovaných 30 rokov.Teraz má prácu na trvalý pracovný pomer, plus cez víkendy dokladá tovar a pracuje na pokladni.Odkladá si peniaze.Ale sily jej ubújajú a ani zdravie už neni ideálne.Obáva sa budúcnosti, ľutuje minulosť.Ďalší vzťah už neplánuje, nechce si nájsť muža z bytom.Čo by ste tejto žene konkrétne poradili do budúcnosti? Prosím neriešte jej minulosť.Ďakujem.
@anonym_autor moze predavat , bezne v tescu za pokladnou su dochodkyne, preco by nemala vladat nech sa neopusta uplne zbytocne
@anonym_7cf158 v tescu už nie sú ani pokladne. Vlastne sú, ale len v jednej sedí pokladnička. A niekedy ani jedna nefunguje.
Ak je info od kolegyninej mamy správne, v Tescu neprijímajú ľudí nad 50 rokov. Pracujú tam aj starší pracovníci, avšak tí nastúpili pred dovŕšením 50 rokov.
Ahoj,po 30.rokoch odišla zo vzťahu s kufrom oblečenia? S partnerom/manželom nič nevlastnila? Mne sa to dajako nezdá...
@anonym_f38d5b Mozno byt patril priatelovi a ona bola zena v domacnosti a co zarobila sem-tam, to minula. Potom si asi priatel nasiel novy model a ona ostala sama a bez penazi. Kedze prilis nepracovala, nemala ani z coho setrit. Teraz to uz bude tazke dohnat.
30 rokov žila vo vzťahu a nemá bývanie? To kde bývali toľko rokov?
Ak je info od kolegyninej mamy správne, v Tescu neprijímajú ľudí nad 50 rokov. Pracujú tam aj starší pracovníci, avšak tí nastúpili pred dovŕšením 50 rokov.
@anonym_11b2c7 Hovadina, ako voda v koši.
@anonym_autor ja na jej mieste by som isla zdielat byt s nejakou dalsou pani, pripadne slobodnou mamickou. Zdielali by naklady a mohli by si navzajom pomahat. Okrem toho by nebola sama.
Tiez je to z môjho pohľadu pani ktorá este roky moze pracovať.
Ja sama budem mať 50 a mám 2 malé deti, vobec sa necítim ako do šrotu a minimálne do 65 budem aktívne pracovať. Poznám tiež vela žien, ktoré aj popri dôchodku este pracovali. Nočné, denne cely život a nie su z nich trosky. .takze pokiaľ ozaj nie su nejaké závažné diagnózy, málokedy by to ísť.
Ale myslím že pani sa asi dava sama psychicky dolu, keďže dopadla ako dopadla.
@anonym_11b2c7 hlupost v tescu bud robia stidenti alebo dochodci po vacsine
@anonym_11b2c7 asi ako ktoré Tesco. V BA je kopec dôchodcov ktorí dokladajú alebo upratujú
Tiez je to z môjho pohľadu pani ktorá este roky moze pracovať.
Ja sama budem mať 50 a mám 2 malé deti, vobec sa necítim ako do šrotu a minimálne do 65 budem aktívne pracovať. Poznám tiež vela žien, ktoré aj popri dôchodku este pracovali. Nočné, denne cely život a nie su z nich trosky. .takze pokiaľ ozaj nie su nejaké závažné diagnózy, málokedy by to ísť.
Ale myslím že pani sa asi dava sama psychicky dolu, keďže dopadla ako dopadla.
@vilma7 Ano, krach vztahu a zistila, ze uz sa o nu nikto nepostara a je na to sama. Plus vela toho nenapracovala v zivote a teraz ma job+ brigadu. To je velka zmena a ma asi pocit, ze je toho na nu prilis.
Hypoteku moze dostat, ale ma 20% z ceny nehnutelnosti?
Pracovat moze aj ako predavacka aj brigadnicky popri TPP.
56rocna je dnes mladica, diskoteky divadla turistika cestovanie.....ziaden "srot"
Suhlasim s asi kazdym prispevkom - 56 rokov nie je vela. Hadam ani nepoznam dochodcu - cloveka nad 60, ktory by nepracoval. Moja mama bola ucitelka, na dochodku rok a z nudy sa zacala venovat niecomu uplne inemu a dnes ma okolo toho velmi slusny biznis - ma riadne po 70tke a pracuje kazdy den, aj ked problemy so srdcom ma uz niekolko dekad. Netreba sa lutovat.
@anonym_d1a6e5 aj Moji rodiča obaja ešte v 70tke robili. Učili.
Jemnej otázka času kedy sa dvihne vek odchodu do dôchodku. 56 ročná žena má pred sebou možno aj 15 rokov prace ak chce nejak fungovať
A čo bude robiť ak sa dožije 80r a viac.Ako zaplatí prenájom? Zase tolko asi nenašetrí.
@anonym_autor nech vyskúša obecný byt
Ahoj,po 30.rokoch odišla zo vzťahu s kufrom oblečenia? S partnerom/manželom nič nevlastnila? Mne sa to dajako nezdá...
@anonym_f38d5b prečo? Byt alebo dom bol jeho. Čiže ona nie je na LV. Dlhodobo nepracovala. Ak sedela doma a finančne sa na ničom nepodieľala tak je to úplne reálne a nech je jej príbeh ponaucenim pre ostatne slečny a dámy
Ja tak neznášam tie reči, že po 50tke je človek starý a nevyhne sa zdravotným problémom a už pomaly odchádza do záhrobia. Preboha, tak nech začne cvičiť, silový tréning, rýchla chôdza, zdravá strava a nebude mať žiadne zdravotné problémy. Veď človek kľudne môže žiť aj do 90tky, a to je predsa skoro ešte raz toľko, čo má teraz. Na Slovensku má každý pocit, že dosiahne 50, a musí začať brať lieky a pozerať telenovely. Ja budem mať čoskoro 40 a som tehotná. V 56tke si predstavujem, že budem ešte mladica zvŕtať syna na stužkovej a chodiť na rodičovské združenia. Nech sa prestane žena odpisovať a začne makať, nielen v práci, ale celkovo na životnom štýle.
@anonym_autor Nech pozbera zvysok odvahy a zacne robit v Rakusku/Nemecku opatrovatelku. Nasetri si zrejme viac ako ked bude robit na SVK a naozaj poznam dochodkynu (kamoskina mama), ktora po 60ke zacala s opatrovanim v Nemecku a stale opatruje (mala 70 minuleho roku). Samozrejme sla bez nejakej velkej znalosti jazyka, par naucenych fraz zo slovnika, tak zacinala.
@anonym_autor nech vyskúša obecný byt
@ibrunova Sa nacaka. Bytov malov a zaujemcov vela. Dost nerealne.
@anonym_autor Prepacte ako vtip to bolo dobre. Odpoved je NIE. Ako vas vobec takato otazka mohla napadnut?
@alkoholik Načo odpovedáš, ak nevieš? Samozrejme, že si hypotéku môže vziať, ale doba splácania bude kratšia (banky majú rôzne nastavený vek žiadateľa, kedy je úver splatný, niektoré 65 ale dokonca aj 70) a samozrejme musí jej vyjsť príjem. Ak ide o garzónku v malom meste, mohlo by to vyjsť.
Ja tak neznášam tie reči, že po 50tke je človek starý a nevyhne sa zdravotným problémom a už pomaly odchádza do záhrobia. Preboha, tak nech začne cvičiť, silový tréning, rýchla chôdza, zdravá strava a nebude mať žiadne zdravotné problémy. Veď človek kľudne môže žiť aj do 90tky, a to je predsa skoro ešte raz toľko, čo má teraz. Na Slovensku má každý pocit, že dosiahne 50, a musí začať brať lieky a pozerať telenovely. Ja budem mať čoskoro 40 a som tehotná. V 56tke si predstavujem, že budem ešte mladica zvŕtať syna na stužkovej a chodiť na rodičovské združenia. Nech sa prestane žena odpisovať a začne makať, nielen v práci, ale celkovo na životnom štýle.
@anonym_c188b1 Ale telo neoklames, tie bunky proste starnu a opotrebuvaju sa. To jednoducho nezmenis. Mozes cvicit, zdravo sa stravovat, telo skratka starne. 40 rokov nie je 50 a 50 nie je 56. Co vidis na inych, cakaj na sebe....tak vravi jedno porekadlo...tiez som mu dlho nerozumela. Mam 48 a uz mu rozumiem...Ale samozrejme, treba urobit vsetko pre to aby sa clovek citil co najdlhsie, mlady a plny sily. Ale problemy proste prichadzaju. Muzov kolegy do 50tky fakt doktorov nepoznal, potom bum, problem za problemom. Ale aky mal dovtedy zivotny styl netusim.
@alkoholik Načo odpovedáš, ak nevieš? Samozrejme, že si hypotéku môže vziať, ale doba splácania bude kratšia (banky majú rôzne nastavený vek žiadateľa, kedy je úver splatný, niektoré 65 ale dokonca aj 70) a samozrejme musí jej vyjsť príjem. Ak ide o garzónku v malom meste, mohlo by to vyjsť.
@anonym_064048 Boha ved sa trosku zamyslite. Podla vas dostane hypo.? Nema z coho zit a chce hypo? Viete aky je plat v skolskej jedalni??? Ok tak si dajte do hypo kalkulacky napr 70000€ na 10 rokov aka tam bude splatka? Mam xy hypotek a ratat viem!
A zabudol som este 20% treba mat nasetrne. Tak sa trosku zamyslite ci dostane uver...
@anonym_064048 Boha ved sa trosku zamyslite. Podla vas dostane hypo.? Nema z coho zit a chce hypo? Viete aky je plat v skolskej jedalni??? Ok tak si dajte do hypo kalkulacky napr 70000€ na 10 rokov aka tam bude splatka? Mam xy hypotek a ratat viem!
@alkoholik To je slovník.. 🤦🏼♀️ Garzonka v Zarnovici nestoji 70k a splatnost by mohla byt 15 rokov v niektorej banke..
@anonym_c188b1 Ale telo neoklames, tie bunky proste starnu a opotrebuvaju sa. To jednoducho nezmenis. Mozes cvicit, zdravo sa stravovat, telo skratka starne. 40 rokov nie je 50 a 50 nie je 56. Co vidis na inych, cakaj na sebe....tak vravi jedno porekadlo...tiez som mu dlho nerozumela. Mam 48 a uz mu rozumiem...Ale samozrejme, treba urobit vsetko pre to aby sa clovek citil co najdlhsie, mlady a plny sily. Ale problemy proste prichadzaju. Muzov kolegy do 50tky fakt doktorov nepoznal, potom bum, problem za problemom. Ale aky mal dovtedy zivotny styl netusim.
@silvike nie, práve tým silovým tréningom si bunky obnovujes. Ale väčšina Slovákov sa po 50tke už len ľutuje a nič pre seba nerobí. Ja mám skoro 40, cítim sa stále akoby som mala 20. Cukrovka, nadváha, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, to sú "choroby" životného štýlu, ktoré vôbec nemusia byť, Keď mi povie 85 ročná babka, že už starne a má zvýšený tlak, tak budiš. Ale nie 56 ročná žena. Len treba aj niečo pre to spraviť, a nie len sedieť na riti.
Moja mama ma 66r a ešte pracuje 50,% lebo chce a vladze. A nie, nie je to práca niekde v teple na stoličke takže toľko k tomu zdraviu a vladani. Samozrejme každý je na Tom inak. Keďže nemyslela prv na starobu, musí sa prestať teraz opúšťať, a robiť a šetriť koľko to dá. Ľútosť jej určite nepomoze
Skúsme prebrať možnosti:
1 Má 56 rokov a 12 odpracovaných rokov - má v tom zarátané aj obdobie učňovky + obdobie evidencie na ÚP do r. 2004? Je možné, že po sčítaní bude mať viac rokov, ktoré sa počítajú do doby dôchodkového poistenia, než uvádzaš. Pomôž jej vybaviť EP v Soc. poisťovni - avšak ani tam nebude mať ešte započítané obdobie evidencie na ÚP, to sa zapisuje až pri požiadaní o dôchodok. Ale orientačne to pomôže.
2. Ak sa nezmenia podmienky a naozaj nemá momentálne viac rokov dôch. poistenia podľa bodu 1, ale pracovať naďalej bude, nárok na minimálny dôchodok (teraz je vo výške 397,30 eur, každý rok sa zvyšuje) by mala až v 74 rokoch.
3. Ak nebude mať odpracovaný potrebný počet rokov na priznanie starobného dôchodku, po preskúmaní majetkových pomerov by mala mať nárok na hmotnú núdzu (teraz vo výške 271 eur. ) To platí aj pri priznaní nízkeho dôchodku - UPSVaR jej po podaní žiadosti a preskúmaní majetkových pomerov (ktoré pravdepodobne spĺňa) doplní rozdiel medzi výškou dôchodku a sumou 271 eur (tá suma sa tiež každoročne zvyšuje).
@anonym_autor pokial nemá vážne zdravotne problémy ktoré jej nedovoľujú pracovať pripadne psychické tak pani je skôr len leniva a hľadá výhovorky. Moja maminka má 55 rokov pracuje v zdravotníctve 12h smeny, staráme sa aj o starých rodičov ktorý potrebuju starostlivosť a do toho má 2 ročne vnúča ktorému sa plne vo voľnom čase venuje! Takže skôr zmeniť mindset navštíviť rekvalifikačný kurz a šetriť…

A čo bude robiť ak sa dožije 80r a viac.Ako zaplatí prenájom? Zase tolko asi nenašetrí.
@anonym_autor mozno si najst nejamu kamosku a byvat v podnajme 2🙂ucty budu lacnejsie a aspom nebude sama.